1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

any bottleneck if i go for 5870??

Discussion in 'AMD / ATI' started by Abir053, Nov 5, 2009.

  1. Abir053

    Abir053 New Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    35 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Dhaka, Bangladesh
    My system is:
    c2 duo e6750@ 3.24ghz
    gigabyte ga-p35c-ds3r(rev1.0)
    2gb ddr2 800
    xfx gtx 260 core 216
    thermaltake toughpower 750w psu
    benq v2400w (1920*1200)
    win7 ultimate 32bit

    I really want to go for a 5870. is my system okay for that. my mobo supports only pci-e 1.0 not 2.0, is that a problem??? and do i need more ram? what kind of performance gain will i get if i upgrade to a 5870?

    pls help...thnx
     
  2. KieranD

    KieranD

    Joined:
    Aug 16, 2007
    Messages:
    8,043 (3.05/day)
    Thanks Received:
    822
    Location:
    Glasgow, Scotland
    pci express 2.0 cards are backwards compatible with 1.0 so they run in each others slots only at whatever speed the slot is capable of tho, so say you buy a new 2.0 card it would run at 1.0 speeds in a 1.0 slot

    thermaltake toughpower 750w is more than enough power for a 5870, 750w is enough power and toughpower psu generally have a lot of amperage on the rails

    if you dont really know what kinda gains or why you want a 5870 dont bother with it, you would expect a little bit more than the gtx260 for example but tbh the gtx 260 can do everything at the moment

    a nice 4gb kit of 1066mhz ram would be tasty, the pc will struggle to run on 2gb of ram if you upgrade the gpu
    4gb gives the system more space to run in, for example 1gb for the OS 2gb for the game and 1gb for background tasks, usually you never need more than 4gb and even then sometimes never use the full 4gb but you always use at least 2gb on OS and game alone
     
    Abir053 says thanks.
  3. Abir053

    Abir053 New Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    35 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Dhaka, Bangladesh
    i mean is there any gameplay difference between pci-e 1.0 and 2.0
     
  4. LittleLizard

    LittleLizard New Member

    Joined:
    Nov 22, 2008
    Messages:
    3,775 (1.74/day)
    Thanks Received:
    575
    Location:
    Latin America, Uruguay
    i agree with kierand. if u go 5870, upgrade ram is a must. also i see that your board is a combo board so it also takes ddr3 and ddr3 is cheaper than ddr2 right now so u might want to get a 4gb kit of ddr3.

    EDIT:
    no, we havent got any videocard yet that is bottlenecked in pcie 1.0 to the level it affect performance noticeable
     
  5. Lionheart

    Lionheart

    Joined:
    Apr 30, 2008
    Messages:
    4,065 (1.71/day)
    Thanks Received:
    812
    Location:
    Milky Way Galaxy
    I wouldnt bother getting a HD5870 man, how about the Ram upgrade first then maybe consider a HD5850!
     
  6. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    13,083 (4.88/day)
    Thanks Received:
    1,654
    Well TBH id test this card on TPU in a PCI E 1.0/1.1 Mobo then a 2.0 to see if anything different has occurred.
     
  7. Abir053

    Abir053 New Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    35 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Dhaka, Bangladesh
    ur right, my mobo also supoorts ddr3, but i heard this mobo is not very good for ddr3 timings.. is that true? if not then pls suggest me what brand and speed should i go for.
     
  8. LittleLizard

    LittleLizard New Member

    Joined:
    Nov 22, 2008
    Messages:
    3,775 (1.74/day)
    Thanks Received:
    575
    Location:
    Latin America, Uruguay
    thats a good idea. 5850 is almost same performance but uses less energy and cost a lot less
     
    Lionheart says thanks.
  9. dir_d

    dir_d

    Joined:
    Sep 1, 2009
    Messages:
    848 (0.45/day)
    Thanks Received:
    110
    Location:
    Manteca, Ca
    Yes there is a bottleneck..i went from a E6600@3.2Ghz on Intel XBX2 PCI-E 1.1 16x with a 5870 to AMD 965BE on MSI GD70 with 5870. In FPS games or any games in general the processor couldnt keep up while moving an example is COD4 multiplayer i have it capped at 250 FPS which i got on my E6600 but running or fast movement it would dip down to about 180FPS, now with my new chip i get 250FPS no matter what.
    Overall i would still get the 5870...Overclock more if you can if not move to a quad core chip on the same platform you have if possible if its cheap. You could always go 720BE on a gigabyte board maybe unlock the 4th core and that should be good. You can find those combos for about $200 to $300.
     
    eidairaman1 says thanks.
  10. Abir053

    Abir053 New Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    35 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Dhaka, Bangladesh
    my cpu is on stock cooler...so any higher i go the cpu gain temp very quickly.
     
  11. Abir053

    Abir053 New Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    35 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Dhaka, Bangladesh
    any suggestion about ddr3 ram for my mobo???
     
  12. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    13,083 (4.88/day)
    Thanks Received:
    1,654
    Your motherboard i believe only supports DDR2, I'd say put in the fastest your board supports Stock.
     
  13. Abir053

    Abir053 New Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    35 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Dhaka, Bangladesh
    my mobo supports both ddr2 and ddr3 (combo). four slot for ddr2 and two slot for ddr3....strange indeed.
     
  14. eidairaman1

    eidairaman1

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    13,083 (4.88/day)
    Thanks Received:
    1,654
    Max out on DDR2 dude, you can get 4x2GB to get 8GB which would be more than enough to run a 64bit OS
     
  15. Abir053

    Abir053 New Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    35 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Dhaka, Bangladesh
    thanks guys, i think i should buy 4gb of ram. but should i go for ddr2 1066 or ddr3 1333?
     
  16. Abir053

    Abir053 New Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    35 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Dhaka, Bangladesh
    what about my cpu?? is that ok for now? or i have to go for a e8500 at 4.0ghz or something. i'm asking coz i dont wanna upgrade a lot of things...
     
  17. allen337

    allen337

    Joined:
    Aug 29, 2004
    Messages:
    955 (0.26/day)
    Thanks Received:
    113
    Location:
    Danville IL
    going from a 260 to a 5870 on your setup would be like going from a 260 to a 260. I have a friend with a i7 setup that the 5870 does well on but when he puts the 5870 with a ddr2 q9650 combo it does the same as his 260
     
  18. Abir053

    Abir053 New Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    35 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Dhaka, Bangladesh
    damn... r u sure?
     
  19. Abir053

    Abir053 New Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    35 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Dhaka, Bangladesh
    but i heard there is a very little difference in gaming between i7 and c2d.
     
  20. twicksisted

    twicksisted

    Joined:
    Oct 4, 2007
    Messages:
    2,436 (0.94/day)
    Thanks Received:
    350
    no way man... on a 1920X1200 monitor? maybe for current games...
    the next gen games are only just coming out... if hes looking at the 5870, then he can afford it anjd it will at least last him a bit longer than the 5850...

    if he is ok to wait then id wait for a few weeks / months till nvidia put their "cards" on the table... price war begins, get a faster / better deal
     
  21. Lionheart

    Lionheart

    Joined:
    Apr 30, 2008
    Messages:
    4,065 (1.71/day)
    Thanks Received:
    812
    Location:
    Milky Way Galaxy
    didnt look at the moniter resolution:eek: but i heard the HD5850's overclock well! :p
     
  22. Abir053

    Abir053 New Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    35 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Dhaka, Bangladesh

    u r right, man. but i do need another 2gb of ram. i'm thinking that with a 5870 it's going to be a huge change in games like crysis, crysis warhead, gta iv and ofcourse upcoming titles.
     
    Last edited: Nov 6, 2009
  23. Abir053

    Abir053 New Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    35 (0.02/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Dhaka, Bangladesh
    i want to buy a 5870 now coz i can sell off my current gtx 260 at decent price, but after a few weeks the re-sell value of my gtx 260 becomes very low.
     
    eidairaman1 says thanks.
  24. Lionheart

    Lionheart

    Joined:
    Apr 30, 2008
    Messages:
    4,065 (1.71/day)
    Thanks Received:
    812
    Location:
    Milky Way Galaxy
    hd5870 all the way bro!!!
     
    eidairaman1 says thanks.
  25. twicksisted

    twicksisted

    Joined:
    Oct 4, 2007
    Messages:
    2,436 (0.94/day)
    Thanks Received:
    350
    well if you can afford it now then go for it ;)
    if youre looking for a good bargain then wait for the GT300 nvidia beast to come out... at least then prices will drop and youll be able to go red or green and save some cash!
    (most likely red as green will be $$$ but faster)
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page