1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Cheapest gaming build

Discussion in 'System Builder's Advice' started by ELiTRiGG3R, Feb 18, 2013.

  1. ELiTRiGG3R

    ELiTRiGG3R

    Joined:
    Feb 18, 2013
    Messages:
    255 (0.44/day)
    Thanks Received:
    31
    Location:
    India
    My budget is 15000 INR for CPU + mobo+psu, I am currently considering AMD Trinity 5800k APU,MSI FM2-A55M-E33 Motherboard ,Cooler Master Thunder 450W 450 Watts PSU. In US just add these prices and advice any other suitable build.I am having an IDE 7200rpm hard disk.Please reply ASAP.Purpose is only gaming.
     
  2. DarkOCean

    DarkOCean

    Joined:
    Jan 28, 2009
    Messages:
    1,616 (0.78/day)
    Thanks Received:
    349
    Location:
    on top of that big mountain on mars(Romania)
  3. lilhasselhoffer

    lilhasselhoffer

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    1,613 (1.28/day)
    Thanks Received:
    964
    Location:
    East Coast, USA
    The build looks solid for the budget. Two problems:
    1) Operating system?
    2) Newer boards (including the cited one) don't have PATA connections, so you'll need a SATA to PATA converter.



    I'm not assuming anything, so I have to ask; do you think you can flop out HDDs, and the OS is linked to a HDD? If you're using windows then you're in for a rude awakening. From the sounds of it you might be making that assumption, though I'm sorry if my statement is erroneous.
     
    ELiTRiGG3R says thanks.
  4. ELiTRiGG3R

    ELiTRiGG3R

    Joined:
    Feb 18, 2013
    Messages:
    255 (0.44/day)
    Thanks Received:
    31
    Location:
    India
    Hdd

    I am having an IDE 7200rpm 16-GB HDD, gonna buy Cosair vengeance 4 GB clocked at 1600mhz.
    "do you think you can flop out HDDs, and the OS is linked to a HDD? If you're using windows then you're in for a rude awakening." I don't understand it, Please explain.
     
  5. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,583 (10.11/day)
    Thanks Received:
    6,090
    Location:
    Chatsworth, GA
    5800K for gaming is OK but the lack of L3 cache is its weak spot. I would go with either a IB I3 or I5 cpu and a H75 motherboard. Add in a 6870 and you should be on the right track.

    277.87$ US is really hard to build with even if going APU.
     
    Crunching for Team TPU
  6. lilhasselhoffer

    lilhasselhoffer

    Joined:
    Apr 2, 2011
    Messages:
    1,613 (1.28/day)
    Thanks Received:
    964
    Location:
    East Coast, USA
    If you don't have a retail copy, and even if you do, you'll be required to reactivate the windows install.

    When windows installs it logs the system hardware configuration (it uses that to determine if it is the same computer, not the HDD's identity). If you change the hardware too much (ie a new system) you'll have the OS lock you out until you reactivate windows.
     
  7. ELiTRiGG3R

    ELiTRiGG3R

    Joined:
    Feb 18, 2013
    Messages:
    255 (0.44/day)
    Thanks Received:
    31
    Location:
    India
    I thought that there was something serious, No problem about windows I'm just gonna get a crack.

    I just want best possible build for cheap prices.

    Can i use my current hard disk with the mentioned motherboard.

    In india Radeon 6870 is worth 11,xxx rupees if I buy i3 worth 6990 it is over my budget I haven't even bought motherboard or PSU.
     
    Last edited by a moderator: Feb 19, 2013
  8. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,652 (4.91/day)
    Thanks Received:
    2,019
    you mad bro? he has a 15K budget! this is exactly what i was talking about yesterday. only a mad man would advise an i3. also lack of L3 doesnt matter much. most RAMs clock in nearly the same amount of bandwidth as the L3 anyways. you and your i3 love :rolleyes:


    dude buy the corsair VS350, its cheaper than CM. CM psu's arent as good as corsairs.

    as for the rest of the components, i think you should buy a less expensive A8 CPU and spend money on a new hdd, you wont be able play games on 16GB. most people have 16GB of ram now.

    windows xp will take 10GB, and most games are over 16GB in size now.


    AMD A6 3500 Rs 4200 http://www.flipkart.com/amd-2-1-ghz...ZRSG&ref=127f2aac-b4cf-41e4-8a7c-0304ba20b3e6

    Corsair XMS3 DDR3 1600, 4GB Rs 1500 http://www.flipkart.com/corsair-ddr...PHZU&ref=755f40f5-b4a7-4f4a-8d7a-2bb4c96d274c

    Asrock A55M-HVS Rs 3000 http://www.bitfang.com/asrock-a55m-hvs-amd-motherboard-pid42295/

    WD Blue 500GB Rs 3350 Hdd http://www.flipkart.com/wd-caviar-b...CGP9&ref=f40720ae-5862-426e-9b0e-5dc2465038ec


    Corsair VS350 Rs 2000 http://www.flipkart.com/corsair-vs3...GKDS&ref=b5b53116-84ca-4f39-af1e-6e5ab629c52c


    Total a bit less than 15K :)
     
    ELiTRiGG3R says thanks.
  9. erocker

    erocker Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jul 19, 2006
    Messages:
    39,654 (13.29/day)
    Thanks Received:
    14,044
    Where do you get that he is "mad" from posting some useful advice?



    Why is that?
     
  10. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,652 (4.91/day)
    Thanks Received:
    2,019
    its too expensive here. the dude in question is from india too. so most of the things are overpriced here and wont fit into his budget.

    the i3 alone would cost as much as the 5800k, plus he only has a 16GB HDD, so he needs to save as much money as he can for a new HDD as 16GB wont even be able to hold an installation of windows 7 properly.

    i3 and 6870 is fine, but are all games like more than 20gigs in size? the games which will fit in his hdd wont need an i3 and 6870 to play :)
     
    Last edited: Feb 19, 2013
  11. HammerON

    HammerON The Watchful Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 2, 2009
    Messages:
    6,487 (3.20/day)
    Thanks Received:
    3,593
    Mrigank - please do not double, triple or in your case quadruple post. Use the "Edit, Quote and Multi-Quote" features.
    I have merged your posts.
     
    Crunching for Team TPU
  12. ELiTRiGG3R

    ELiTRiGG3R

    Joined:
    Feb 18, 2013
    Messages:
    255 (0.44/day)
    Thanks Received:
    31
    Location:
    India
    Haha

    Haha I'm having 160 GB HDD IDE I want to know if it will work with an FM2 mobo. Also the motherboard you suggested is FM1 I am currently having PSU whose peak is 350 watts and normal 300 watt named 350ab c.Gonna buy Corsair CMPSU-430CXV2UK 430 Watts PSU.
     
    Last edited: Feb 19, 2013
  13. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,652 (4.91/day)
    Thanks Received:
    2,019
    this is why i thought its a 16GB lol.


    anyways, it should work with the pata cables.

    since you will be saving money here, you can go for the A10-5800K. pair it with the cheapest motherboard you can find. asrock ones are good. dont go for gigabyte or asus as their aftersales service is horrible in india at the moment. As for MSI, i cant comment on them.
     
    ELiTRiGG3R says thanks.
  14. ELiTRiGG3R

    ELiTRiGG3R

    Joined:
    Feb 18, 2013
    Messages:
    255 (0.44/day)
    Thanks Received:
    31
    Location:
    India
    My current motherboard is Gigabyte 945GZM-S2 which is micro atx form factor and MSI FM2 A55 E33 also has micro form factor will it surely fit in my cabinet and Corsair Vengeance ram will be properly installed ,I have heard about some problems about their size of heat-sink.
     
  15. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,652 (4.91/day)
    Thanks Received:
    2,019
    corsair vengance is only a problem if you are using a large aftermarket heatsink for your CPU. the one that comes with the 5800K is okay.
     
  16. Geofrancis

    Geofrancis

    Joined:
    Mar 12, 2009
    Messages:
    1,042 (0.52/day)
    Thanks Received:
    153
    Location:
    SCOTLAND!
    If you want to do it really cheap then get the parts used from eBay or some other place. An old q6600 with a cheap ddr3 motherboard and 8gb or ddr3 1333. Paired with something like a HD4850 and your laughing it will still play any game out there faster than any of the APU chips. Even a phenom II x4 or athlon x4 will be plenty as long as you run it with 8gb ddr3. Just don't cheap oh on a power supply and get something from OCZ, Antec. Or Corcair.
     
  17. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,583 (10.11/day)
    Thanks Received:
    6,090
    Location:
    Chatsworth, GA
    LOL am I mad??? not in the slightest but I would like to see him play anything other than mine sweeper on a crappy HD 6530D APU.
     
    Crunching for Team TPU
  18. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,652 (4.91/day)
    Thanks Received:
    2,019
    not everyone has high standards you know. :)
     
  19. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,583 (10.11/day)
    Thanks Received:
    6,090
    Location:
    Chatsworth, GA
    I didn't either but 10-20 FPS is not fun at all.
     
    Crunching for Team TPU
  20. ELiTRiGG3R

    ELiTRiGG3R

    Joined:
    Feb 18, 2013
    Messages:
    255 (0.44/day)
    Thanks Received:
    31
    Location:
    India
    In Farcry 3 benchmark it scored 31 fps on my resolution so amd 5800k and radeon hd 7660d is not bad.
     
  21. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,583 (10.11/day)
    Thanks Received:
    6,090
    Location:
    Chatsworth, GA
    Not the 5800K, the FM1 AMD A6 3500 with HD 6530D that DDD suggested
     
    Crunching for Team TPU
  22. de.das.dude

    de.das.dude Pro Indian Modder

    Joined:
    Jun 13, 2010
    Messages:
    7,652 (4.91/day)
    Thanks Received:
    2,019
    if you read the posts you'll see i changed my mind as soon as he corrected the 16GB hdd point.
     
  23. brandonwh64

    brandonwh64 Addicted to Bacon and StarCrunches!!!

    Joined:
    Sep 6, 2009
    Messages:
    18,583 (10.11/day)
    Thanks Received:
    6,090
    Location:
    Chatsworth, GA
    16GB is pointless anyway, Windows xp will take up a good portion of that for OS alone. Say you installed office, codec pack, and maybe a game or two and its slap full.
     
    Crunching for Team TPU
  24. tokyoduong

    Joined:
    Jan 22, 2013
    Messages:
    478 (0.79/day)
    Thanks Received:
    119
    if you're on a budget, don't buy corsair vengeance.
    They make 16-GB 7.2k rpm HDD? With the low HDD prices, you can easily get a 1TB 7.2k HDD for just a little more than anything less than that.
     
  25. ELiTRiGG3R

    ELiTRiGG3R

    Joined:
    Feb 18, 2013
    Messages:
    255 (0.44/day)
    Thanks Received:
    31
    Location:
    India
    In india 5800k- rs 8560, mobo MSI FM2 A55 E33 - 3810, Corsair VS450 450 Watt PSU -Rs. 2587= rs14963.ALso the Cosair Venegnance 4GB at 1600 is rs 1736
     
    tokyoduong says thanks.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page