1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Could not start driver

Discussion in 'GPU-Z' started by Flea, May 10, 2008.

  1. Flea New Member

    Joined:
    May 10, 2008
    Messages:
    3 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    I'm trying to use GPU-Z but everytime I try to start It, it gives me that error and then crashes, the first time i tried to run it just froze at the splash screen and the explorer and task manager stopped responding, forcing me to reboot. I just bought this 9600GT but I was having the same errors with the 8600GT Fatal1ty altough it did worked with previous versions.

    config:
    9600GT XFX(latest WHQL drivers 174.74)
    AMD X2 3800
    2gb ram Kingston
    seagate 250gb
     
  2. dwax

    dwax New Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Messages:
    180 (0.06/day)
    Thanks Received:
    4
  3. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    15,036 (3.88/day)
    Thanks Received:
    11,943
  4. dwax

    dwax New Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Messages:
    180 (0.06/day)
    Thanks Received:
    4
    Not for me. This one did a hard freeze. Had to hard shut down. Then on re-start I couldn't get booted back up. Had to do a system restore. :(
     
  5. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    15,036 (3.88/day)
    Thanks Received:
    11,943
    wow .. thats weird .. do you have some weird antivirus/antispyware or anything else running?
     
  6. dwax

    dwax New Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Messages:
    180 (0.06/day)
    Thanks Received:
    4
    That gave me an idea W1zzard. I have BoClean running in the background. (Anti Trojan) I shut that down and that version works. :)
     
  7. dwax

    dwax New Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Messages:
    180 (0.06/day)
    Thanks Received:
    4
    Second time I opened it, it froze up the system again. And had to do another system restore. I would be up a creek if I didn't have system restore. :( Version 0.2.1 is in the trash can.
     
  8. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    15,036 (3.88/day)
    Thanks Received:
    11,943
    are you opening multiple instances of gpuz at the same time?
     
  9. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    15,036 (3.88/day)
    Thanks Received:
    11,943
    redownload same link and try to start it. it should show a box "starting gpuz" before it hangs. does it?
     
  10. dwax

    dwax New Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Messages:
    180 (0.06/day)
    Thanks Received:
    4
    Nope, I closed the program and a few min I tried it again and it locked up my system. Couldn't even close it with the Task Manager.
     
  11. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    15,036 (3.88/day)
    Thanks Received:
    11,943
    can you please check with the newly uploaded version if you see the messagebox "gpuz starting" before or after your system starts to hang?
     
  12. dwax

    dwax New Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Messages:
    180 (0.06/day)
    Thanks Received:
    4
  13. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    15,036 (3.88/day)
    Thanks Received:
    11,943
    REDOWNLOAD the file. i put up a new version, same link
     
  14. dwax

    dwax New Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Messages:
    180 (0.06/day)
    Thanks Received:
    4
    The same problem. It loads fine the first time, you shut it down, wait awhile and open it up and it locks up the system. Will wait for a more stable version. It wont take long to not be able to recover from these hard shut downs. :(
     
  15. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    15,036 (3.88/day)
    Thanks Received:
    11,943
    are you using raid?
     
  16. dwax

    dwax New Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Messages:
    180 (0.06/day)
    Thanks Received:
    4
    Nope, no raid here. Can't figure out why it locks up the system the second time I open it. Runs fine the first time. It asks if I want to run it, select yes then locks up on the splash screen.
     
  17. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    15,036 (3.88/day)
    Thanks Received:
    11,943
    so the first time always works? do you have an instant messenger so we can debug this some more?
     
  18. Flea New Member

    Joined:
    May 10, 2008
    Messages:
    3 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    So, I tested the 3 versions, the one from the site, the one W1zzard posted on this topic and the one he posted on the other topic (http://forums.techpowerup.com/showpost.php?p=778972&postcount=19)

    The one from the site I'm having the same issue, Could not start driver and then crash, the others one just freeze at the splash screen and I have to reboot.

    Maybe this is a issue with the new drivers ? Am using 175.16.
     
  19. dwax

    dwax New Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Messages:
    180 (0.06/day)
    Thanks Received:
    4
    I had to stop testing them, it was getting harder and harder to start up windows. The last one I tested I could not do a system restore. Had to put in my old drive that was a mirror to it.
     
  20. Arctucas

    Arctucas

    Joined:
    Jul 14, 2006
    Messages:
    1,782 (0.58/day)
    Thanks Received:
    298
    Having the same problem; I had the GPU-Z (with no version number in the file name) linked in this post working just about a half hour ago, now it gives the "could not start driver" error.


    Fracking Weird!

    EDIT:

    OK, I just shut down (not restart) the machine and when I start back up, the GPU-Z works!

    What is going on? Some weird TSR bug?
     
    Last edited: May 23, 2008
  21. dwax

    dwax New Member

    Joined:
    Feb 25, 2006
    Messages:
    180 (0.06/day)
    Thanks Received:
    4
    Shut it down, then restart the program, what dose it do?
     
  22. Flea New Member

    Joined:
    May 10, 2008
    Messages:
    3 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    With the last GPU-Z 0.22 I was able to use it for some time but after a reboot(not because of it) it started again.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page