1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Gaming under Win7-how to set up sound?

Discussion in 'Games' started by johnspack, Mar 9, 2011.

  1. johnspack

    johnspack

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Messages:
    4,358 (1.74/day)
    Thanks Received:
    850
    Location:
    Nelson B.C. Canada
    Now that I've finally got a quad core, I can game under Win7. But most games sound is all messed up. I'll get sound effects, but not first person voices, so I don't know what's going on. Dirt2 for instance, I can't hear the narrator, but can hear the cars racing around. I added the exe to alchemy, but doesn't help. Thought I got all sound on my x-fi
    xtreme gamer when it was alive, but on this titanium, not working. Any ideas?
  2. robal

    robal

    Joined:
    Aug 5, 2008
    Messages:
    485 (0.22/day)
    Thanks Received:
    111
    Location:
    Hampshire, UK
    Sounds like bad speaker setup.
    Go to Win7 audio playback devices and set the speaker configuration according to your setup.
    You'll be able to test each speaker there.

    I think you've got stereo speakers and the sound card is set to 5.1
    Or maybe you've plugged your speakers into wrong jacks on the card.

    Cheers,
    johnspack says thanks.
  3. AnaMaria81

    AnaMaria81 New Member

    Joined:
    Mar 12, 2011
    Messages:
    38 (0.03/day)
    Thanks Received:
    5
    wrong plugs + wrong speaker setup. Happens all the time :D
  4. Wrigleyvillain

    Wrigleyvillain PTFO or GTFO

    Joined:
    Oct 13, 2007
    Messages:
    7,651 (3.06/day)
    Thanks Received:
    1,765
    Location:
    Chicago
    Yeah you may have a physical speaker config issue as well but uninstall whatever driver you have running and use Daniel K's X-FI Support Pack 2.0 instead. Google that. This allows CMSS 3D and what not to work properly and is simply a better driver and app package for Windows 7 which is why Creative actually hosts it on their forum.

    Alchemy is only for old DirectSound games, BTW.
  5. stevednmc

    stevednmc New Member

    Joined:
    Jun 28, 2009
    Messages:
    916 (0.49/day)
    Thanks Received:
    83
    Location:
    nebraska
    subb'd for info!!
  6. johnspack

    johnspack

    Joined:
    Oct 6, 2007
    Messages:
    4,358 (1.74/day)
    Thanks Received:
    850
    Location:
    Nelson B.C. Canada
    Yeah, stupid x-fi card, works perfect under xp64, but all kinds of weirdness under win7. Turns out it defaults to 5.1 sound until you click redetect... now it's working better. Good to know about alchemy, I tried it on a couple of newer games and it caused more weirdness, I'll just leave it alone.
  7. MT Alex

    MT Alex

    Joined:
    Aug 2, 2009
    Messages:
    3,760 (2.04/day)
    Thanks Received:
    1,607
    I'll tell you what: I did a system restore after installing Dirt 2 just to make sure I had completely gotten rid of Rapture 3D, or whatever sound app it is they package with it. It devistated my system's sound, which uses a Creative Xfi. Once it was gone, problem solved.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page