1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

GPU-Z: Could not start driver

Discussion in 'GPU-Z' started by EchoTwoZero, Apr 2, 2014.

  1. EchoTwoZero

    EchoTwoZero

    Joined:
    Apr 2, 2014
    Messages:
    8 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Just as it says, this has never happened to me before, but when I was going back to do some bench marks this popped up:
    [​IMG] [​IMG]
    The last time I used GPU-Z was when I had Nvidia 326.80. I've uninstalled/reinstalled, downgraded, switched to the ROG version, and the same problem keeps coming up. I've given it admin permissions, checked updates, and other posts about GPU-Z issues. Changed my drivers and even ran a Display Driver Uninstaller sweep, then reinstalled my drivers. Am I just making a rookie mistake somewhere? I'm no programmer, just hardware and games.
     
  2. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    16,125 (3.64/day)
    Thanks Received:
    14,554
    Do you have any anti virus software that could interfere?
     
    10 Year Member at TPU
  3. EchoTwoZero

    EchoTwoZero

    Joined:
    Apr 2, 2014
    Messages:
    8 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    I had McAffe but I that is because it was bloat ware. Coincidentally I uninstalled it week or so ago, before running GPU-Z for the first time in a long time. There is also the Microsoft anti-virus stuff but I checked the permissions and securities options to make sure I didn't miss anything. Then again, I am not a programmer so I probably missed something.
     
  4. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    16,125 (3.64/day)
    Thanks Received:
    14,554
    Ok, so it's not that .. You are running it as administrator, right ?
     
    10 Year Member at TPU
  5. EchoTwoZero

    EchoTwoZero

    Joined:
    Apr 2, 2014
    Messages:
    8 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Ran as admin still doesn't work... *cries* HOW DID THIS HAPPEN?! I'm gonna just have to reinstall Windows... thats it...
     
  6. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    16,125 (3.64/day)
    Thanks Received:
    14,554
    Can you start GPU-Z and while you see that error, on an admin command prompt run "sc query gpu-z" ?

    [​IMG]

    result should be that, would be interesting what it says on your system
     
    10 Year Member at TPU
  7. EchoTwoZero

    EchoTwoZero

    Joined:
    Apr 2, 2014
    Messages:
    8 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    kernaldriver.png
    I never got into even basic programing, and it shows: I'm 23 and what is this?
     
  8. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    16,125 (3.64/day)
    Thanks Received:
    14,554
    What happens if you try "sc start gpu-z" now ?

    also try sc delete gpu-z and then start gpuz again
     
    10 Year Member at TPU
  9. EchoTwoZero

    EchoTwoZero

    Joined:
    Apr 2, 2014
    Messages:
    8 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    gpuzfails.png
    I must have royally screwed up somewhere.
     
  10. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    16,125 (3.64/day)
    Thanks Received:
    14,554
    Access denied might mean you didn't start the command prompt as administrator.

    Start Menu -> type: Command prompt -> right click -> run as administrator
     
    10 Year Member at TPU
  11. EchoTwoZero

    EchoTwoZero

    Joined:
    Apr 2, 2014
    Messages:
    8 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    keepsfailing.png
    queryex.png
    GOD WHYYYYYY.
     
  12. EchoTwoZero

    EchoTwoZero

    Joined:
    Apr 2, 2014
    Messages:
    8 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    SUCCESS.png
    YAY! Now what?
     
  13. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    16,125 (3.64/day)
    Thanks Received:
    14,554
    Wow this makes no sense. Did you disable any other Windows services (maybe followed some kind of "Windows Optimization" guide ?)
     
    10 Year Member at TPU
  14. EchoTwoZero

    EchoTwoZero

    Joined:
    Apr 2, 2014
    Messages:
    8 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    NOPE. Everything else on my computer is running smooth as butter, just GPU-Z is acting up.
     
  15. W1zzard

    W1zzard Administrator Staff Member

    Joined:
    May 14, 2004
    Messages:
    16,125 (3.64/day)
    Thanks Received:
    14,554
    10 Year Member at TPU
  16. drajolini New Member

    Joined:
    Aug 20, 2014
    Messages:
    1 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    Hello,i had the same problem few minutes ago,Win 8.1 with Avast 9 ----reinstal,reinstal ...GPU-z---nothing....and adminstart---nothing...And i try to change into Avast settings to exclude GPU-z---nothing...And i click/right/ on the icon and open contex menu,and click on the ---everytime do not work in sendbox---------and problem finish!!!
     
  17. dante`afk

    Joined:
    Dec 1, 2009
    Messages:
    16 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    I got the same issue, reinstalled drivers, re-downlaoded gpu-z, rebooted several times, nothing.
    what to do?

    [​IMG]

    which service is that supposed to be?
     
    Last edited: Oct 7, 2014
  18. revolver New Member

    Joined:
    Aug 13, 2015
    Messages:
    1 (0.00/day)
    Thanks Received:
    0
    i found my solution
    in system drivers i previously disabled service gpu-z.sys located at C:\Users\USERNAME\appdata\local\temp (windows7)
    so i just deleted that driver and file (did it with windows 7 manager - service manager, it also can be done with autoruns sysinternals)
    started gpu-z and voila.

    so it's problem with temp driver, that has been blocked or corrupted.
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)