1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

New Sound Card

Discussion in 'System Builder's Advice' started by rak526, Dec 15, 2008.

  1. rak526

    rak526

    Joined:
    Dec 7, 2008
    Messages:
    57 (0.03/day)
    Thanks Received:
    6
    Location:
    Fort Riley, Kansas
    So my current system has a Creative Sound Blaster X-Fi Platinum Fatal1ty Champion, sitting in a Cosmos 1000 case. I wanted to utilize the front mic and headphones jack on my case, but this soundcard won't support it. I was thinking of picking up another one, but don't have too much experience in the sound area. Any suggestions?
  2. kysg New Member

    Joined:
    Aug 20, 2008
    Messages:
    1,255 (0.58/day)
    Thanks Received:
    99
    Location:
    Pacoima, CA
    that doesn't sound right, you should have a jack on the sound card itself,

    and you should be able to plug the HD Azalia into that that jack to allow sound through the front audio, also did you check bios to see if front audio is enabled.

    I know my xtreme gamer allowed me to do this, and my XFI prelude allows me to do this too.
  3. rak526

    rak526

    Joined:
    Dec 7, 2008
    Messages:
    57 (0.03/day)
    Thanks Received:
    6
    Location:
    Fort Riley, Kansas
    I opened up the digital manual that came with the software and it says that the front panel header connector is on the SB073X version, but mine is the SB046X version. So, no connector if I'm reading it right.
  4. iDont

    iDont New Member

    Joined:
    May 11, 2008
    Messages:
    62 (0.03/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    The Netherlands
  5. kysg New Member

    Joined:
    Aug 20, 2008
    Messages:
    1,255 (0.58/day)
    Thanks Received:
    99
    Location:
    Pacoima, CA
    rak526 says thanks.
  6. iDont

    iDont New Member

    Joined:
    May 11, 2008
    Messages:
    62 (0.03/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    The Netherlands
    Indeed, the old X-fi series (and audigy as well) don't got a standard azalia header, though the 'creative proprietary header' houses the same connections as the standard azalia one :p

    Therefore, you can 'rewire' the pins of the proprietary connector to make an azalia compliant one.

    -iDont
    rak526 says thanks.
  7. rak526

    rak526

    Joined:
    Dec 7, 2008
    Messages:
    57 (0.03/day)
    Thanks Received:
    6
    Location:
    Fort Riley, Kansas
    Thanks for the help guys, the thread of imperialreign's has the mod info right on it, so I might take that route with a little more research.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page