1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

TRENDnet Makes Available First to Market 500 Mbps Powerline AV Solutions

Discussion in 'News' started by btarunr, Nov 23, 2010.

  1. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,747 (11.14/day)
    Thanks Received:
    13,676
    Location:
    Hyderabad, India
    TRENDnet, a best-in-class wired and wireless networking hardware brand, today announces the availability of the first to market 500Mbps Powerline AV Adapter, model TPL-401E, and the 500Mbps Powerline AV Adapter Kit, model TPL-401E2K. Each device represents the fastest Powerline solutions available to consumers today.

    Plug the 500Mbps Powerline AV Adapter into any electrical outlet to create a secure 500Mbps building-wide network. Connect one adapter to your router and plug another adapter into any outlet on your electrical system for instant high speed network access. Connect adapters quickly using the convenient one-touch connect button. Use up to 16 Powerline adapters to network devices in different rooms without running new cabling.

    [​IMG] [​IMG]

    A Gigabit Ethernet port maintains a high performance wired connection. Manage each Powerline adapter on your network with the included Windows utility. LED displays convey device status for easy troubleshooting, and advanced 128-bit AES encryption secures your network. This adapter is ideal for use in buildings that interfere with wireless networking signals.

    The 500Mbps Powerline AV Adapter Kit, model TPL-401E2K, includes two 500Mbps Powerline AV Adapters, which are required to start a Powerline network. Build a Powerline network today that can easily manage multiple video, audio, and gaming streams without network lag.

    "Despite early announcements from competing brands, TRENDnet is excited to be the first brand to actually launch these exciting new 500Mbps Powerline solutions to the market," stated Pei Huang, President and CEO of TRENDnet. "This caps a tremendous year for TRENDnet; marked by: our 20th year anniversary, launching the first 450Mbps wireless router, and now being first to market with 500Mbps Powerline solutions."

    The 500Mbps Powerline AV Adapter, model TPL-401E, will ship to TRENDnet's online and retail partners on November 29th, 2010.

    The MSRP for the TPL-401E is U.S. $99.99.

    The 500Mbps Powerline AV Adapter Kit, model TPL-401E2K, will ship to TRENDnet's online and retail partners on November 29th, 2010.

    The MSRP for the TPL-401E2K is U.S. $179.99.
     
  2. onzfeat New Member

    Joined:
    Jun 1, 2010
    Messages:
    14 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    ye

    less utp cable! :toast:
     
  3. TAViX Guest

    I still don't get it how it works?? Just like a 500Mbps switch? Why do I need a router?
    Can I connect 1 STP cable to it, and one STP cable from it to another PC to have 500Mbps LAN?:wtf:
     
  4. gumpty

    gumpty

    Joined:
    Apr 29, 2008
    Messages:
    744 (0.31/day)
    Thanks Received:
    134
    Location:
    Auckland
    Does this stuff actually work well?
     
  5. TheLostSwede

    TheLostSwede

    Joined:
    Nov 11, 2004
    Messages:
    933 (0.26/day)
    Thanks Received:
    164
    It works like a replacement for an Ethernet cable over the electrical wires inside the walls of your house. Don't expect to get the rated speeds, I wouldn't bet on more than maybe half of the rated speed at best, depending on the quality of the electrical wires in your house.
     
  6. gumpty

    gumpty

    Joined:
    Apr 29, 2008
    Messages:
    744 (0.31/day)
    Thanks Received:
    134
    Location:
    Auckland
    These things would likely add latency into connection too, wouldn't they? So even at a fifth the rated speed, it will be much quicker than my 20mbps broadband, but will add latency into it which could ruin online gaming. Does that sound right?
     
  7. yogurt_21

    yogurt_21

    Joined:
    Feb 18, 2006
    Messages:
    4,422 (1.39/day)
    Thanks Received:
    576
    Location:
    AZ
    see that's what i thought. have they no idea how electrical cableling is run in houses? it's not all connected lol.
     
  8. human_error

    human_error

    Joined:
    Nov 10, 2008
    Messages:
    1,749 (0.80/day)
    Thanks Received:
    484
    I havn't noticed any extra latency with my 200mbps kit - if there is any it is a lot less than what you get with a wireless connection.

    The reason you get half the rated speed is that the 500mbps speed rating is both directions at once - so you get 250 each direction.

    You don't need a router at all - as you said if you don't use a router it will work as a fast LAN. It is just assumed that the vast majority of users would want to get the internet through a kit like this.

    Of course I would love to see more routers coming out with this kind of thing built-in so the power plug for the router also acts as a connection point for these things...
     
    Roph says thanks.
  9. mcloughj

    Joined:
    Oct 27, 2005
    Messages:
    307 (0.09/day)
    Thanks Received:
    66
    Location:
    Dublin, Ireland
    from what I've read devices like these are superior to wireless but not to dedicated Ethernet cable. if you've got thick thick walls then this saves you having to run cables all over your house.
     
  10. johnnyfiive

    johnnyfiive

    Joined:
    Apr 17, 2008
    Messages:
    3,892 (1.63/day)
    Thanks Received:
    876
    Location:
    Tucson, AZ
    Pretty dang cool for people who don't have a wired home and don't want to use wireless.
     
  11. gumpty

    gumpty

    Joined:
    Apr 29, 2008
    Messages:
    744 (0.31/day)
    Thanks Received:
    134
    Location:
    Auckland
    I live in a terraced house with the router on the lowest floor and all the bedrooms above it. Currently I'm in the room above the router, so I just threw a cable out my window and in the window downstairs.
    Next month I move another floor up and across to the other side of the house, and have been dreading running cable all through the house, but I might just get one of these (or one like it) instead.

    For some reason I thought they weren't any good.
     
  12. WarEagleAU

    WarEagleAU Bird of Prey

    Joined:
    Jul 9, 2006
    Messages:
    10,797 (3.56/day)
    Thanks Received:
    546
    Location:
    Gurley, AL
    definitely worth buying, the price is phenomenal. Yeah the electrical wiring in your house (quality) affects speeds and in my case latency. :D
     
  13. dogchainx

    Joined:
    Mar 4, 2009
    Messages:
    42 (0.02/day)
    Thanks Received:
    14
    Location:
    UTAH 84341
    I have three of the 200Mbps ones. In the same room, I get 192Mbps. The room just downstairs from my office I get 68Mbps. Not great, but good enough for streaming media, the internet, etc.

    Why no wireless? I have that too (for just in case), but it interferes with my wireless mouse and keyboard.
     
  14. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    20,063 (6.14/day)
    Thanks Received:
    6,122
    The first thing you have to realize is that these things are only half-duplex. So 500Mb/s is really 250Mb/s both ways. Though if you are only transferring in one direction you can get pretty close to the rated speeds with good wiring.

    It still all goes back to the main junction box, so yes it is all connected. Now if you have both connected to the same breaker that is ideal and gives the best speeds. However if they are connected to different breakers that does degrade the speed, but not as much as you would expect. My 200Mb/s kit connected to different breakers gives me transfer speeds of about 15MB/s, which is a hell of a lot faster than even Wireless N.
     
    Crunching for Team TPU 50 Million points folded for TPU
  15. Ferrum Master

    Ferrum Master

    Joined:
    Nov 18, 2010
    Messages:
    689 (0.48/day)
    Thanks Received:
    160
    Location:
    Rīga
    This could be a golden idea, if it could be used to transmit HDMI signal form PC to TV, that could be more easy done and cheaper, than the "new" wireless solutions.

    Maybe I am missing something , and such devices already exist? Any info? :)
     
  16. WarraWarra New Member

    Joined:
    Nov 23, 2010
    Messages:
    268 (0.19/day)
    Thanks Received:
    14
    :banghead: Say what ? 500mbps LMAO so slow ?????

    1gbps from Belkin and Solwise has been around for ages, since 2009 already ?
    I have used Solwise back in UK when I was there and still using Belkin 1gbps for 6+months in Mexico at holiday home.
    Currently shopping for 10gbps powerline / homeplug AC wall plug 110v/220v networking adapters, 10gbps powerline should have been out already.

    7gbps 60ghz wifi is on the way as well.

    Belkin:
    http://www.pcworld.com/reviews/product/297759/review/gigabit_powerline_hd_starter_kit.html

    Solwise new updated version of 1gbps:
    http://www.solwise.co.uk/net-powerline-gig-index.htm

    500mbps that is the new slow standard for cable modems "Motorola sb6100" / vdsl2+ to ADSl backwards compatible modem "Zyxel" successor.

    TAVIX:
    See Solwise videos on their linked page.
    You need 2 of these, same brand, same speed, same specs, one side connected to the internet and other to pc, used to be max stack of 4x64 on 1 AC circuit ie: 4 networks with total 64 "63+1" exit points to pc's.

    It is a glorified non WIFI "bridge".
    Used to be 1gbps = 1 main point that controls + 63 slave / pc connection adapters max.

    Recent review:
    http://www.play.com/PC/PCs/4-/10823...bps-Gigabit-Homeplug-Network-Kit/Product.html
     
  17. mcloughj

    Joined:
    Oct 27, 2005
    Messages:
    307 (0.09/day)
    Thanks Received:
    66
    Location:
    Dublin, Ireland
    Yeah but those devices don't actually run any faster than 200mbps kits so it's just marketing. the fact that these guys are rating their kits as 500mbps could suggest that they actually run at close to that speed, or at least faster than 200mbps
     
  18. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    20,063 (6.14/day)
    Thanks Received:
    6,122
    Yes they do, and they are rated at 1000Mbps just as this kit is rated at 500Mbps, so I don't see why you would think this kit is any different.
     
    Crunching for Team TPU 50 Million points folded for TPU

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page