1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Upgrading a month old PC?

Discussion in 'System Builder's Advice' started by WaXT, Aug 29, 2010.

  1. WaXT

    WaXT New Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    215 (0.11/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Makati, PH
    Is it necessary? :laugh: I just bought this thing and it is a Li'l beast indeed. Everygame I slap on it can run smooth @high settings (some can run @maxed):rockout:. And I'm not quite contented with my mid-range card(well, maybe 97% contented).

    BUT....if you would suggest me to upgrade ANYTHING in my rig, what would it be? (and what would I upgrade it to) :)

    See my specs.
    Card OCed to 930MHz / 1330MHz
    CPU not OCed (but as soon as I get my h70 I will overclock it to 4.2GHz)
     
  2. IINexusII

    IINexusII

    Joined:
    Apr 11, 2009
    Messages:
    919 (0.37/day)
    Thanks Received:
    185
    Location:
    London, UK
    nothing needed yet if all your games are working fine
     
  3. WaXT

    WaXT New Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    215 (0.11/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Makati, PH
    Fast reply. But it takes like 7 seconds to start a game and load some software. While it takes less than a second after I bought it that night.
     
  4. JrRacinFan

    JrRacinFan Served 5k and counting ...

    Joined:
    Mar 17, 2007
    Messages:
    19,482 (5.99/day)
    Thanks Received:
    4,522
    Location:
    Youngstown, OH
    Pickup an ssd maybe? A dedicated sound card? Blu ray burner? I see you are on a 15" Lcd, so new monitor maybe?
     
    WaXT says thanks.
  5. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    44,267 (10.68/day)
    Thanks Received:
    11,433
    Location:
    Australalalalalaia.
    i would suggest monitor and the second 5770, for potential upgrades.


    as for game loading times, that stuff varies so much... could just be extra programs running, fragmentation, etc.

    I run all my games off a dedicated hard drive, so i rarely have loading issues.
     
    WaXT says thanks.
    10 Year Member at TPU
  6. WaXT

    WaXT New Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    215 (0.11/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Makati, PH
    What is a solid state drive? and what does it do? (lol sorry:eek::shadedshu)

    What sound card do you recommend? (I also have been wanting a good sound card)

    for what is the blu ray burner?

    And yes, I was planning for a monitor upgrade, but I don't think it is going to work out with the card. as I have said, I can run all smooth @high settings, by that, I get 40+fps. So I thought if I upgrade my monitor to let's say a 20" , it would increase the games resolution, which then also increases the activity of the card. and I bet it would be 30fps+ if I switch to 20. So I would upgrade card first, then monitor. :D
     
  7. WaXT

    WaXT New Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    215 (0.11/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Makati, PH
    Fargmentation, maybe. but extra programs running, idk. I mean I have 6GB RAM and should be fast enough. How do you defrag a disk? Besides Window's defragment tool.
     
  8. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    44,267 (10.68/day)
    Thanks Received:
    11,433
    Location:
    Australalalalalaia.
    by using third party defrag programs.

    6GB of ram means squat, if the programs are accesing your HD.

    Hard drives can only really do one thing at a time (they just do them relatively fast), so multiple programs doing multiple things at once is bound to slow things down.
     
    10 Year Member at TPU
  9. WaXT

    WaXT New Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    215 (0.11/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Makati, PH
    Well I am not a multitasker, I only always run 2 programs at a time. A browser and a game. Except now, I'm not playing a game.
     
  10. WaXT

    WaXT New Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    215 (0.11/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Makati, PH
    What does an SSD do ??
     
  11. mosheen

    mosheen

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    321 (0.13/day)
    Thanks Received:
    55
    i wouldnt do crossfire on that gd55
     
  12. Crusader

    Crusader

    Joined:
    Jan 6, 2009
    Messages:
    463 (0.18/day)
    Thanks Received:
    65
    Location:
    Victoria, Australia
    It's a hard drive, just with no moving parts. They're noticeably faster and run much cooler, but have crappy capacity (atm) and are expensive.

    OT: Get a new monitor, 15" makes me sadface.
     
    WaXT says thanks.
  13. WaXT

    WaXT New Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    215 (0.11/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Makati, PH
    Why not?
     
  14. mosheen

    mosheen

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    321 (0.13/day)
    Thanks Received:
    55
  15. WaXT

    WaXT New Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    215 (0.11/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Makati, PH
    I think so too. If I get more room space here, I would buy atleast a 20" :p
     
  16. WaXT

    WaXT New Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    215 (0.11/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Makati, PH
    it has 2 x PCIex16 slots
    wait, I'm sorry what does that mean then? (2.0 16 & 1.0 4)
     
  17. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    44,267 (10.68/day)
    Thanks Received:
    11,433
    Location:
    Australalalalalaia.
    that they arent 16x slots, ones 16x and ones 4x
     
    10 Year Member at TPU
  18. stefanels

    stefanels

    Joined:
    Apr 19, 2008
    Messages:
    973 (0.34/day)
    Thanks Received:
    329
    Location:
    Transylvania (RO) working in Barcelona (ES)
    I think a SSD would be a nice upgrade, and definitely a new & bigger LCD (at least a 22")... Cheers
     
    WaXT says thanks.
  19. WaXT

    WaXT New Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    215 (0.11/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Makati, PH
    but it says in the box it has 2 x PCI E 16x slots

    and on the brochure i bought it can crossfire (sorry guys but i don't get it.. :/) what's the diff?
     
    Last edited: Aug 29, 2010
  20. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    44,267 (10.68/day)
    Thanks Received:
    11,433
    Location:
    Australalalalalaia.
    they fit a 16x card, but they arent wired up electrically for 16x worth of badnwdith.

    it can do crossfire, but as stated, that second slot has 1/4 the bandwidth it should, for full performance.
     
    10 Year Member at TPU
  21. WaXT

    WaXT New Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    215 (0.11/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Makati, PH
    the second slot perform 1/4 of the bandwidth? So it is a fail?
     
  22. WaXT

    WaXT New Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    215 (0.11/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Makati, PH
    So doing a crossfire would be senseless on my board?
     
  23. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    44,267 (10.68/day)
    Thanks Received:
    11,433
    Location:
    Australalalalalaia.
    please use the edit button, instead of making more posts.

    and yes, 4 is a quarter of 16, so its got less bandwidth. crossfire will work, just not to its maximum benefit.

    While conventional wisdom says its a bad idea to run crossfire in such a situation, i've done it before and will say that you WILL be fine with 5770's - anything faster however, would not be worth it.
     
    WaXT says thanks.
    10 Year Member at TPU
  24. WaXT

    WaXT New Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    215 (0.11/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Makati, PH
    Thanks! So I would not crossfire it, but I would upgrade my card to something better. Another question, can I use NVIDIA card for this board? Because I currently am using ATI. Just wondering.
     
  25. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    44,267 (10.68/day)
    Thanks Received:
    11,433
    Location:
    Australalalalalaia.
    yes. nvidia cards will run fine (just not in SLI)
     
    10 Year Member at TPU

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)