1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Western Digital Announces Caviar Green 2.5 TB and 3 TB SATA Hard Drive

Discussion in 'News' started by btarunr, Oct 19, 2010.

  1. Konceptz

    Konceptz

    Joined:
    Sep 23, 2008
    Messages:
    151 (0.07/day)
    Thanks Received:
    20
    Location:
    Richmond,VA
    Never had a WD drive go bad on me...ever. I still have some WD IDE drives running.
     
  2. Per Hansson

    Joined:
    Apr 8, 2005
    Messages:
    55 (0.02/day)
    Thanks Received:
    13
    Location:
    Sweden
    Is it possible to use this as a boot drive if you create two partitions and make the boot partition smaller than 2TB on a normal BIOS mainboard that does not support EFI?
     
  3. Nibrok

    Nibrok New Member

    Joined:
    Oct 19, 2010
    Messages:
    12 (0.01/day)
    Thanks Received:
    2
    Location:
    Seattle, WA
    Just picked up (5) 2tb Samsung F4 drives for a raid 5 array @ $95 each and they are smokin fast. Also, I have a 5tb raid box all with 1gb WD Green drives and never had a problem with them. Although I will have to agree with the other person who post about the sequential write speeds with the WD's, they are slooooooooooooooooow.
     
  4. Jizzler

    Jizzler

    Joined:
    Aug 10, 2007
    Messages:
    3,442 (1.30/day)
    Thanks Received:
    644
    Location:
    Geneva, FL, USA
    My real reason: because they're 3TB.

    I do like WD, but also Seagate and the others who are still producing today. There is one exception -Samsung- who I haven't bought yet (but I have a couple 2TB drives in my cart right now).

    My rough estimate counting personal and work systems that I oversaw in the last eight years, 2 bad drives in 900. Even had good luck with Deathstars. I had them in air-cooled bays, so the idea that it may have been a heat issue with them seems plausible. Don't know if an official reason was ever given by IBM or not. Not that it's important now.
     
  5. timta2

    Joined:
    Jan 16, 2008
    Messages:
    817 (0.33/day)
    Thanks Received:
    114
    Location:
    Milwaukee, Wisconsin, USA
    So that's good news to Mac owners (except for the lack of BootCamp support), since all modern Macs use EFI. I'm sure a lot of professionals will be looking forward to the added drive space.
     
  6. Imperceptible New Member

    Joined:
    Jul 2, 2007
    Messages:
    22 (0.01/day)
    Thanks Received:
    1
    As if you would want to use one of these as your main drive. Get an SSD and use this as storage, obviously. As for data loss, you'll find more and more people are making sure to backup their vital data, either with an external enclosure or a NAS. I myself would be interested in having 2 of the Black series (once they are out) as internal drives and then using a NAS with 2 of these Green variants as backup. But I'll need to wait for the premium to be knocked off the price.

    EDIT: After reading Anand's review, he is suggesting the same thing:

     
    Last edited: Oct 19, 2010
  7. RejZoR

    RejZoR

    Joined:
    Oct 2, 2004
    Messages:
    4,749 (1.29/day)
    Thanks Received:
    990
    Location:
    Europe/Slovenia
    The problem is with Windows actually, not BIOS itself. At least so i heard in some other thread.
     
  8. VulkanBros

    VulkanBros

    Joined:
    Jan 31, 2005
    Messages:
    1,363 (0.38/day)
    Thanks Received:
    293
    Location:
    The Pico Mundo Grill
    Hmmm....that works the other way around for me......
    I never had a prob. with my WD´s, but two of my four Samsungs F1 (1TB) died on me ... They are in the same enclosure as my Caviar Black 2TB´s.....
    and when we are @ it .... I still have two 74 GB Raptors running, and they are 7 years old.....so I´ll stik with WD.....
     
    Crunching for Team TPU
  9. bear jesus

    bear jesus New Member

    Joined:
    Aug 12, 2010
    Messages:
    1,535 (1.00/day)
    Thanks Received:
    200
    Location:
    Britland
    I thought it was a problem with both but to be honest i really dont have much of an idea about the causes of the 2.19tb limit.

    From the legit reviews review
    "The WD Caviar Green 2.5TB and 3TB drives have capacities in excess of 2.19 TB and this presents barriers for PC hardware, firmware and software. To get around these issues WD is bundling its WD Caviar Green 2.5 and 3 TB hard drives with an Advanced Host Controller Interface (AHCI)-compliant Host Bus Adapter (HBA), which will enable the operating system to use a known driver with correct support for large capacity drives."

    In the review they used the drive as a secondairy and used the included pci-e to connect the drive to the test setup so i would assume the os is a major problem but have no clue if it could be used as a primary drive even with the included adaptor :confused: I have no idea, what about 2 2tb drives raided, does that not cause problems due to the os seeing it as a single 4tb drive? :confused:

    I give up :laugh:
     
  10. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    42,400 (11.53/day)
    Thanks Received:
    9,698
    its two problems

    windows cant use partitions above 2TB except in 64 bit
    BIOS cant boot from partitions (or is it drives?) that are greater than 2TB
     
    bear jesus says thanks.
  11. Lipton

    Lipton

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Messages:
    68 (0.04/day)
    Thanks Received:
    12
    * To boot from this (>2,2 TB) drive you need a 64-bit OS (Vista/7) and UEFI.
    * To use it (>2,2 TB) as a secondary drive without UEFI you need Vista/7 and the HBA controller.
    * The disk must be partitioned with GPT to use more than 2,2 TB due to the limitations of MBR.

    Gathered from WD and Wiki, please correct me if I'm wrong.
     
    bear jesus says thanks.
  12. jagd

    Joined:
    Jul 10, 2009
    Messages:
    459 (0.24/day)
    Thanks Received:
    89
    Location:
    TR
    Another problem is external Hdd cases ,none of them on market can see more than 2TB atm iirc
     
  13. btarunr

    btarunr Editor & Senior Moderator Staff Member

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    28,749 (11.14/day)
    Thanks Received:
    13,678
    Location:
    Hyderabad, India
    That's why Windows 7 setup prompts you to create that 100 MB boot partition, so that BIOS boots from a 100 MB logical drive.
     
  14. TheLaughingMan

    TheLaughingMan

    Joined:
    May 7, 2009
    Messages:
    4,998 (2.50/day)
    Thanks Received:
    1,291
    Location:
    Marietta, GA USA
    I still don't get why anyone would want to boot from these drives? Their sher size will now effect speed. I would never use a drive larger than 1 TB as a system drives cause I just don't see a reason to do it.
     
  15. bear jesus

    bear jesus New Member

    Joined:
    Aug 12, 2010
    Messages:
    1,535 (1.00/day)
    Thanks Received:
    200
    Location:
    Britland
    Obviously it's the same kind of people who would want 2 in raid 0 for a 6tb boot drive :laugh:
     
  16. jagd

    Joined:
    Jul 10, 2009
    Messages:
    459 (0.24/day)
    Thanks Received:
    89
    Location:
    TR
    We have to one day ,hdds over 2TB will be norm someday and we will see a lot of people coming and asking why they are having problem(s) .Not just for today .

     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page