1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

What to Upgrade?

Discussion in 'General Hardware' started by bruins004, Jan 3, 2006.

  1. bruins004 New Member

    Joined:
    Sep 27, 2005
    Messages:
    2,480 (0.73/day)
    Thanks Received:
    75
    Hey all,
    Alright I have this old computer that has been just lying around for a year and a half.
    I just got a new case (Nemesis Elite), surround sound and a SONY Flat panel screen for xmas. So I hooked all that stuff up to my new computer and now I want to put all of the old computer stuff into my Dracula case and hook it up to my old crt and dual speakers. So pretty much I am going to fix this old computer. I found out that the hard drive is messed up so all I need is a new HD to fix the computer ($40 no problem). I want to make this computer decent so that it can run at least Counter Strike 1.6. Below are the specs:
    - Pentium 3 (remember it is 4 years old lol)
    - Standard Pentium mobo (AGP slot....no PCI obviously)
    - No sound card
    - 128 mb of RAM (not a lot...soo sad :shadedshu )
    - New 80 GB HD
    - Case has a 400W PSU (never used)
    - Case has 3 120mm fans already installed

    I obviously have to upgrade this, but dont want to put a lot of money into this system. So I want to know what would be the best bang for the buck and what to upgrade and please dont say everything lol. Also my last question is I have 2 \ PSUs to use. I can use the one that came with the Dracula case which is a ATX 480watts power supply (generic brand) or I can use the one that came with the Nemesis Elite which is an Orion 400W PSU. Which is better? Thanks.
     
  2. W2hCYK New Member

    Joined:
    Dec 2, 2005
    Messages:
    912 (0.28/day)
    Thanks Received:
    96
    id say another 256mb memory, new mobo, and new video card... but good luck finding mobos for P3's...

    get like a 9200 or some cheap video card... im assuming its PC100/133 ram?
     
  3. AceFactor New Member

    Joined:
    Aug 9, 2005
    Messages:
    234 (0.07/day)
    Thanks Received:
    0
    Location:
    Suffolk, UK
    Have a look on ebay, should be upgrade parts going very cheap there, but u will be looking at about 384Mb of Ram, an FX5200, or 9200 gfx card, and perhaps a SB Live soundcard :)

    -Adam
     
  4. bruins004 New Member

    Joined:
    Sep 27, 2005
    Messages:
    2,480 (0.73/day)
    Thanks Received:
    75
    I am curious...if I get a new mobo..some have X300 onboard graphics...would that be better to use than a Radeon 9600 or so? If thats the case then I might be able to upgrade the CPU possbily. RAM is a def. though....Cant do anything these days with that lol
     
  5. Amdguy New Member

    Joined:
    Dec 31, 2005
    Messages:
    144 (0.04/day)
    Thanks Received:
    42
    Location:
    Miami, Fl
    aight lets do this, how much money are you willing to put out.
     
  6. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,421 (5.09/day)
    Thanks Received:
    3,719
    Location:
    Florida
    ^ ya if we know that we can help and im pretty sure a card will be better i dont think(or im not aware and have tried and failed) u can overclock onboard grfx i tried with no sucess.but ya 348mb ram i ran it for the longest time...a grfx card and a sound card like nothin special a 24bit live with eax and 7.1 at BB is $20 with these three things shell do it np btw how fast is this p3?
     
  7. DR.Death

    DR.Death New Member

    Joined:
    Jul 10, 2005
    Messages:
    1,757 (0.51/day)
    Thanks Received:
    64
    Location:
    Canada
    get a 9250 256mb agp and another 256mb of ram
     
  8. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,421 (5.09/day)
    Thanks Received:
    3,719
    Location:
    Florida
    ^ o ya that too id get the 9250 256 had one myself it was sweet did what i whanted it to for like a year.....i even played far cry pretty smooth w/ it.
     
  9. DR.Death

    DR.Death New Member

    Joined:
    Jul 10, 2005
    Messages:
    1,757 (0.51/day)
    Thanks Received:
    64
    Location:
    Canada
    i do not think a p3 will ru8n farcry but it will play some games what it the cpu
     
  10. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,421 (5.09/day)
    Thanks Received:
    3,719
    Location:
    Florida
    really? my 1.2ghz duron ran it with even 64kb l2
     
  11. DR.Death

    DR.Death New Member

    Joined:
    Jul 10, 2005
    Messages:
    1,757 (0.51/day)
    Thanks Received:
    64
    Location:
    Canada
    yes it depends if it is even a ghz
     
  12. Solaris17

    Solaris17 Creator Solaris Utility DVD

    Joined:
    Aug 16, 2005
    Messages:
    17,421 (5.09/day)
    Thanks Received:
    3,719
    Location:
    Florida
    ya i asked him how much it was pushin i think
    the highest p3 iv seen was 950mhz.
     
  13. bruins004 New Member

    Joined:
    Sep 27, 2005
    Messages:
    2,480 (0.73/day)
    Thanks Received:
    75
    I will run the P3 this weekend and let you all know....I think its around 550, but not positive. I am prob. willing to shell out only 200, but maybe a lil more. I am just a lil bored and want to build something so I figured y not fix this. Thanks for all the help
     

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page