• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Crash under gpu load only on M2.

MykeMadeline

New Member
Joined
Jul 4, 2022
Messages
3 (0.03/day)
Sorry if you don't understand me very well, my english isn't the best but I'll try my best.

After a while my pc begin to crash, blue screen appears always with code "WHEA UNCORRECTABLE ERROR", this only happends when I play heavy games or stress GPU in furmark.

I thought It was the GPU or PSU, I replaced both but the blue screen it still happens under same behaviour (When GPU stress so much). Recently I tried Furmark stress in another HDD and surprisingly system didn't crash, so I think m2 is damaged but I'm not sure, I tried reinstall windows in m2 again but It didn't solve it.

This is my PC:
CPU: 5600x.
GPU: RX 6800xt.
ADATA SX6000PNP 256,0 GB M2 (Where windows is installed)
WDC WD10EZEX-22MFCA0 1000,2 GB HDD
ST9250410AS 250,0 GB HDD
XPG PYLON 750W
2x8gb XPG SPECTRIX D41 DDR4 RGB
2x8gb DDR4 3200 PATRIOT

Any idea what it could be?
 

AMF

Joined
Apr 28, 2021
Messages
147 (0.28/day)
Location
USA
System Name AMFxxROG
Processor Ryzen 7 3700 PRO HT AC OC 4400MHZ+ Bought new 225$ March 2020 Got LUCKy
Motherboard ROG Crosshair VI Hero WIFI-AC Used Ebay Pristine Condition 145$ Came with all oem stuff +ARGB
Cooling 240MM Corsair H- 100i Pump Runs Constant 95$ 8y/o
Memory 2x 8GB Single rank Corsair Vengeance RGB Pro CMW16GX4M2A2666C16 @3800MHZ 16-19-20-20-38-56 1T 75$
Video Card(s) Gigabyte GeForce GTX 1060 3GB G1 Gaming OC OC 2126mhz GPU 2075mhz MEM Friend Hookup 100$
Storage 500 GB WD SN850 PCI-E 4.0x4 85$
Display(s) V505-J09 Vizio 4k HDR 299$ oc 5hz
Case Cougar Panzer Max G Full Tower Tempered Glass 150$
Audio Device(s) TV junk ewww
Power Supply Seasonic SS-1250XM2 Bought in 2013 350$ ooch 8y/o
Mouse Logitech Trackball 35$
Keyboard Corsair K57 50$
VR HMD Dont give a damn about vr
Software Assembled and Bought All parts March 2020 lol ...Used MB GPU reused PSU AND AIO Cooler 8+years old
sounds like ur m2 may be getting hot.. do you have a heatsink on it? check smart data ... u can findin dashboard for m2 or in aida64
 

MykeMadeline

New Member
Joined
Jul 4, 2022
Messages
3 (0.03/day)
sounds like ur m2 may be getting hot.. do you have a heatsink on it? check smart data ... u can findin dashboard for m2 or in aida64
Yeah I have it, but honestly after use it I didn't notice any difference in temperature. I have CrystalDiskInfo and it's common to have around 50 °C on m2.
 

AMF

Joined
Apr 28, 2021
Messages
147 (0.28/day)
Location
USA
System Name AMFxxROG
Processor Ryzen 7 3700 PRO HT AC OC 4400MHZ+ Bought new 225$ March 2020 Got LUCKy
Motherboard ROG Crosshair VI Hero WIFI-AC Used Ebay Pristine Condition 145$ Came with all oem stuff +ARGB
Cooling 240MM Corsair H- 100i Pump Runs Constant 95$ 8y/o
Memory 2x 8GB Single rank Corsair Vengeance RGB Pro CMW16GX4M2A2666C16 @3800MHZ 16-19-20-20-38-56 1T 75$
Video Card(s) Gigabyte GeForce GTX 1060 3GB G1 Gaming OC OC 2126mhz GPU 2075mhz MEM Friend Hookup 100$
Storage 500 GB WD SN850 PCI-E 4.0x4 85$
Display(s) V505-J09 Vizio 4k HDR 299$ oc 5hz
Case Cougar Panzer Max G Full Tower Tempered Glass 150$
Audio Device(s) TV junk ewww
Power Supply Seasonic SS-1250XM2 Bought in 2013 350$ ooch 8y/o
Mouse Logitech Trackball 35$
Keyboard Corsair K57 50$
VR HMD Dont give a damn about vr
Software Assembled and Bought All parts March 2020 lol ...Used MB GPU reused PSU AND AIO Cooler 8+years old
Yeah I have it, but honestly after use it I didn't notice any difference in temperature. I have CrystalDiskInfo and it's common to have around 50 °C on m2.
check smart data for corruption ....post the event viewer error and smart data please... do u have cpu overclocked at all? or memory? your psu seems under wattage for your hardware to me ... maybe transient spikes
 

Mussels

Freshwater Moderator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
54,868 (8.35/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles (Power efficient, <350W gaming load)
Processor Ryzen R7 5800X (PBO tweaked, 4.4-5.05GHz)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Alphacool Apex UV - EK Quantum Velocity AM4 + EK Quantum ARGB 3090 w/ active backplate
Memory 2x32GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @3800 C18-22-22-22-42 TRFC704 (1.4V, SoC 1.15V Hynix MJR)
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB: Underclocked to either 1500Mhz 0.737v | 1700Mhz 0.75v | 1900Mhz 0.9v
Storage 2TB WD SN850 NVME + 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + WD AN1500 1TB + 1TB Intel 6000P NVME USB 3.2
Display(s) Kogan 32" 4K 72Hz + Gigabyte G32QC (1440p 165Hz) + Phillips 328m6fjrmb (1440p 144Hz)
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Logitech G560 | Corsair Void pro RGB |Blue Yeti mic
Power Supply Fractal Ion+ 2 860W (Platinum) (This thing is God-tier. Silent and TINY)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE (custom white and steel keycaps)
VR HMD Oculus Rift S
Software Windows 11 pro x64 (Yes, it's genuinely a good OS)
Benchmark Scores I don't quite know how i managed to get such a top tier PC, I am not rich.
Check HWinfo64, it may show if you've got issues with the SSD

Example from my OS drive:
1656941610659.png


You have mismatched ram in your system, could you try with everything setup the way that triggers the fault, but remove two of the sticks and stay with just a matched pair?

Mismatched or incorrectly setup RAM on ryzen can lead to WHEA errors quite easily, some components inside the CPU can affect others in seemingly odd ways (RAM and PCI-E errors can cause USB ports to reset and disconnect, for example)

you arent running a PCI-E riser card to your GPU are you?
 

AMF

Joined
Apr 28, 2021
Messages
147 (0.28/day)
Location
USA
System Name AMFxxROG
Processor Ryzen 7 3700 PRO HT AC OC 4400MHZ+ Bought new 225$ March 2020 Got LUCKy
Motherboard ROG Crosshair VI Hero WIFI-AC Used Ebay Pristine Condition 145$ Came with all oem stuff +ARGB
Cooling 240MM Corsair H- 100i Pump Runs Constant 95$ 8y/o
Memory 2x 8GB Single rank Corsair Vengeance RGB Pro CMW16GX4M2A2666C16 @3800MHZ 16-19-20-20-38-56 1T 75$
Video Card(s) Gigabyte GeForce GTX 1060 3GB G1 Gaming OC OC 2126mhz GPU 2075mhz MEM Friend Hookup 100$
Storage 500 GB WD SN850 PCI-E 4.0x4 85$
Display(s) V505-J09 Vizio 4k HDR 299$ oc 5hz
Case Cougar Panzer Max G Full Tower Tempered Glass 150$
Audio Device(s) TV junk ewww
Power Supply Seasonic SS-1250XM2 Bought in 2013 350$ ooch 8y/o
Mouse Logitech Trackball 35$
Keyboard Corsair K57 50$
VR HMD Dont give a damn about vr
Software Assembled and Bought All parts March 2020 lol ...Used MB GPU reused PSU AND AIO Cooler 8+years old

Mussels

Freshwater Moderator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
54,868 (8.35/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles (Power efficient, <350W gaming load)
Processor Ryzen R7 5800X (PBO tweaked, 4.4-5.05GHz)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Alphacool Apex UV - EK Quantum Velocity AM4 + EK Quantum ARGB 3090 w/ active backplate
Memory 2x32GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @3800 C18-22-22-22-42 TRFC704 (1.4V, SoC 1.15V Hynix MJR)
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB: Underclocked to either 1500Mhz 0.737v | 1700Mhz 0.75v | 1900Mhz 0.9v
Storage 2TB WD SN850 NVME + 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + WD AN1500 1TB + 1TB Intel 6000P NVME USB 3.2
Display(s) Kogan 32" 4K 72Hz + Gigabyte G32QC (1440p 165Hz) + Phillips 328m6fjrmb (1440p 144Hz)
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Logitech G560 | Corsair Void pro RGB |Blue Yeti mic
Power Supply Fractal Ion+ 2 860W (Platinum) (This thing is God-tier. Silent and TINY)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE (custom white and steel keycaps)
VR HMD Oculus Rift S
Software Windows 11 pro x64 (Yes, it's genuinely a good OS)
Benchmark Scores I don't quite know how i managed to get such a top tier PC, I am not rich.
does adata have a rep for bad drives?
That's irrelevant, what matters more is individual products and how they're used - that drive has a high low endurace rating, but HWinfo will let us see the temperatures it's running at, as well as how many reads and writes its done over its lifespan

Edit: when i googled the product code you put in the first post, it showed the pro model with 1200TBW life span.
Further searching showed the non-pro 256GB only has a 150TBW lifespan, which is low - but normal usage shouldnt have used that up yet. HWinfo will tell us for sure.
 
Joined
Jun 2, 2017
Messages
4,535 (2.33/day)
System Name Best AMD Computer
Processor AMD 5950X
Motherboard MSI X570S ACE Max
Cooling In Win SR36
Memory ADATA D60 3600MHZ 32 GB
Video Card(s) MSI 6800XT Gaming Trio X
Storage Seagate 530 2Tb, Adata SX8200 2TBx2, Kingston 2 TBx2, Micron 8 TB
Display(s) GIGABYTE 32QC
Case PHANTEKS ENTHOO PRO 2
Audio Device(s) Corsair Void Pro, Logitch Z523 5.1
Power Supply Corsair HX1200!
Mouse Logitech g7 gaming mouse
Keyboard Logitech G510
Software Windows 10 Pro 64 Steam. GOG, Uplay, Origin
Benchmark Scores Firestrike: 24955 Time Spy: 13500
Sorry if you don't understand me very well, my english isn't the best but I'll try my best.

After a while my pc begin to crash, blue screen appears always with code "WHEA UNCORRECTABLE ERROR", this only happends when I play heavy games or stress GPU in furmark.

I thought It was the GPU or PSU, I replaced both but the blue screen it still happens under same behaviour (When GPU stress so much). Recently I tried Furmark stress in another HDD and surprisingly system didn't crash, so I think m2 is damaged but I'm not sure, I tried reinstall windows in m2 again but It didn't solve it.

This is my PC:
CPU: 5600x.
GPU: RX 6800xt.
ADATA SX6000PNP 256,0 GB M2 (Where windows is installed)
WDC WD10EZEX-22MFCA0 1000,2 GB HDD
ST9250410AS 250,0 GB HDD
XPG PYLON 750W
2x8gb XPG SPECTRIX D41 DDR4 RGB
2x8gb DDR4 3200 PATRIOT

Any idea what it could be?
You are using 2 different sets of RAM. For some reason Windows updates can cause that issue. I was using the same XPG with some Gskill units and after a about 3 months I started getting the exact same issue. Try to only use 2 of the same like the XPG or Patriot and try it again. Another thought process is sometimes updates make you have to separate the power cables so instead of using the 8 pin attached to one cable instead use 2 separate 8 pin cables.
 

Mussels

Freshwater Moderator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
54,868 (8.35/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles (Power efficient, <350W gaming load)
Processor Ryzen R7 5800X (PBO tweaked, 4.4-5.05GHz)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Alphacool Apex UV - EK Quantum Velocity AM4 + EK Quantum ARGB 3090 w/ active backplate
Memory 2x32GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @3800 C18-22-22-22-42 TRFC704 (1.4V, SoC 1.15V Hynix MJR)
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB: Underclocked to either 1500Mhz 0.737v | 1700Mhz 0.75v | 1900Mhz 0.9v
Storage 2TB WD SN850 NVME + 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + WD AN1500 1TB + 1TB Intel 6000P NVME USB 3.2
Display(s) Kogan 32" 4K 72Hz + Gigabyte G32QC (1440p 165Hz) + Phillips 328m6fjrmb (1440p 144Hz)
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Logitech G560 | Corsair Void pro RGB |Blue Yeti mic
Power Supply Fractal Ion+ 2 860W (Platinum) (This thing is God-tier. Silent and TINY)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE (custom white and steel keycaps)
VR HMD Oculus Rift S
Software Windows 11 pro x64 (Yes, it's genuinely a good OS)
Benchmark Scores I don't quite know how i managed to get such a top tier PC, I am not rich.
@AMF I have a bad habit of editing my posts after writing them, so you might want to double check i didn't add things in after you saw the posts last.


My guess is you've just got general instability from the mismatched RAM not being configured correctly, and the NVME drive is fast enough to expose it quicker than a HDD.
If you can remove two of the sticks and run just two matched ones with XMP enabled in the BIOS, we can find out for sure.

The second option is that the NVME drive has had an unusual amount of writes, and after seeing first hand someone using a WD green SSD to download torrents and killed it under a week, that sometimes people do things they shouldn't and kill SSD's really fast.
 

MykeMadeline

New Member
Joined
Jul 4, 2022
Messages
3 (0.03/day)
AMF said:
check smart data for corruption ....post the event viewer error and smart data please... do u have cpu overclocked at all? or memory? your psu seems under wattage for your hardware to me ... maybe transient spikes
Sorry, I'm not sure if you mean this:
imagen_2022-07-04_085156287.png


Event Viewer:
1656942732915.png


I forgot to mention that when blue screen happens, it doesn't generate any minidumb, It stuck at 0%.

CPU isn't overclocked, RAM either. In fact, I tried furmark with cpu clock boost disabled (Only works between 3600-3700mhz) and xmp disabled too (ram worked at 2400mhz) but doesn't work.
Check HWinfo64, it may show if you've got issues with the SSD

Example from my OS drive:
View attachment 253574

You have mismatched ram in your system, could you try with everything setup the way that triggers the fault, but remove two of the sticks and stay with just a matched pair?

Mismatched or incorrectly setup RAM on ryzen can lead to WHEA errors quite easily, some components inside the CPU can affect others in seemingly odd ways (RAM and PCI-E errors can cause USB ports to reset and disconnect, for example)

you arent running a PCI-E riser card to your GPU are you?
This is the info:
1656942898884.png


Edit: Now drive temperature is in 39°C, recently PC crashed and I remember that it was around 46.



Yeah, I tried only use one kit of ram but it doesn't work. I don't have a PCI riser.

Edit: Sometimes when blue screen happens, M2 doesn't show in BIOS and I have to boot from it manually.
 
Last edited:
Joined
Jun 2, 2017
Messages
4,535 (2.33/day)
System Name Best AMD Computer
Processor AMD 5950X
Motherboard MSI X570S ACE Max
Cooling In Win SR36
Memory ADATA D60 3600MHZ 32 GB
Video Card(s) MSI 6800XT Gaming Trio X
Storage Seagate 530 2Tb, Adata SX8200 2TBx2, Kingston 2 TBx2, Micron 8 TB
Display(s) GIGABYTE 32QC
Case PHANTEKS ENTHOO PRO 2
Audio Device(s) Corsair Void Pro, Logitch Z523 5.1
Power Supply Corsair HX1200!
Mouse Logitech g7 gaming mouse
Keyboard Logitech G510
Software Windows 10 Pro 64 Steam. GOG, Uplay, Origin
Benchmark Scores Firestrike: 24955 Time Spy: 13500
Sorry, I'm not sure if you mean this:
View attachment 253579

Event Viewer:
View attachment 253581

I forgot to mention that when blue screen happens, it doesn't generate any minidumb, It stuck at 0%.

CPU isn't overclocked, RAM either. In fact, I tried furmark with cpu clock boost disabled (Only works between 3600-3700mhz) and xmp disabled too (ram worked at 2400mhz) but doesn't work.

This is the info:
View attachment 253583

Edit: Now drive temperature is in 39°C, recently PC crashed and I remember that it was around 46.



Yeah, I tried only use one kit of ram but it doesn't work. I don't have a PCI riser.

Edit: Sometimes when blue screen happens, M2 doesn't show in BIOS and I have to boot from it manually.
How do you have your GPU plugged in to the PSU?
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
37,418 (6.72/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Check your event viewer.

Also get a screenshot of sensors in hwinfo64 for the power supply
 

ir_cow

Staff member
Joined
Sep 4, 2008
Messages
994 (0.19/day)
Location
USA
@Mussels has the right idea here. My first suspicion is the memory as well. Yank one kit and see if your problem goes away.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
37,418 (6.72/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
@Mussels has the right idea here. My first suspicion is the memory as well. Yank one kit and see if your problem goes away.

Mixed ram for the majority of the time confuses the bios in determining if spd/xmp can be used. In that instance configuring the modules to the slower clocks and looser timings and higher volts is necessary.

Another reason why to just buy a quad kit and then sell the dual kit
 

ir_cow

Staff member
Joined
Sep 4, 2008
Messages
994 (0.19/day)
Location
USA
Another reason why to just buy a quad kit and then sell the dual kit
Well if both kits have the same ICs, you could flash one of the SPDs to match the other. Basically a Quad kit. But 4 DIMMs is usually the problem in the first place.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
37,418 (6.72/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Well if both kits have the same ICs, you could flash one of the SPDs to match the other. Basically a Quad kit. But 4 DIMMs is usually the problem in the first place.
Just means lower speed, mixed quad is the biggest issue
 

Mussels

Freshwater Moderator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
54,868 (8.35/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles (Power efficient, <350W gaming load)
Processor Ryzen R7 5800X (PBO tweaked, 4.4-5.05GHz)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Alphacool Apex UV - EK Quantum Velocity AM4 + EK Quantum ARGB 3090 w/ active backplate
Memory 2x32GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @3800 C18-22-22-22-42 TRFC704 (1.4V, SoC 1.15V Hynix MJR)
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB: Underclocked to either 1500Mhz 0.737v | 1700Mhz 0.75v | 1900Mhz 0.9v
Storage 2TB WD SN850 NVME + 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + WD AN1500 1TB + 1TB Intel 6000P NVME USB 3.2
Display(s) Kogan 32" 4K 72Hz + Gigabyte G32QC (1440p 165Hz) + Phillips 328m6fjrmb (1440p 144Hz)
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Logitech G560 | Corsair Void pro RGB |Blue Yeti mic
Power Supply Fractal Ion+ 2 860W (Platinum) (This thing is God-tier. Silent and TINY)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE (custom white and steel keycaps)
VR HMD Oculus Rift S
Software Windows 11 pro x64 (Yes, it's genuinely a good OS)
Benchmark Scores I don't quite know how i managed to get such a top tier PC, I am not rich.
Sorry, I'm not sure if you mean this:
View attachment 253579

Event Viewer:
View attachment 253581

I forgot to mention that when blue screen happens, it doesn't generate any minidumb, It stuck at 0%.

CPU isn't overclocked, RAM either. In fact, I tried furmark with cpu clock boost disabled (Only works between 3600-3700mhz) and xmp disabled too (ram worked at 2400mhz) but doesn't work.

This is the info:
View attachment 253583

Edit: Now drive temperature is in 39°C, recently PC crashed and I remember that it was around 46.



Yeah, I tried only use one kit of ram but it doesn't work. I don't have a PCI riser.

Edit: Sometimes when blue screen happens, M2 doesn't show in BIOS and I have to boot from it manually.
That kernel-power message is just saying the PC shutdown unexpectedly, that message doesnt tell us why.


at 85% the drive is showing wear, but nothing that should affect stability.
Losing 15% of it's lifespan from just 2.5TB writes tho, is terrible. That implies it'll only manage ~40TB before it fails.
Could you run and screenshot AS SSD next?
What i'm mostly interested in is if any speed results are way way slower than they should be, and if those bits of green text in the top left are still green on yours - not being 4K aligned would explain some of this
1656981747372.png



Next up is removing the second set of ram sticks and going from there. When you take the RAM out, take *clear* photos of the PC so we can see how things are wired up - as someones brought up, we need to see how the GPU is powered, what slots things are in, and various other random bits we havent thought to ask yet could all be revealed
 
Top