• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

help with a Zotact RTX 3080 ti trinity

Joined
Jan 24, 2013
Messages
40 (0.01/day)
Hi guys! so I'm having issues with the power management of this card, with the stock bios its using between 300~320w at most resulting in lower frequencies, the weird issue is that the power limit its broken.

So I just flashed the bios to the AMP version and it seems to be working a little bit better, though the power limit slider its still broken.

Stock bios behavior:


After flashing and using this bios: https://www.techpowerup.com/vgabios/238725/238725


@eidairaman1

Does it work to send the GPU-Z screenshots using this new bios? or I need to use the original one? I got the backup.

Because I am also having this weird issue where I have to "play" with the power limit for it to hit the 100% (110% its not working). It seems like an issue with the bios to me.

https://www.loom.com/share/b156015ef86049b6abe07ee837ab4a69 (I fixed it on minute 1:08)

Should I try using a Zotac AMP bios but a different version? I don't know if I'm using the "best one" or a bugged one.

Update #1: I got back to the original bios and now the power limit is hitting 100% and working like the other version, but the slider is not working

Thank you again!
 
Last edited:

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
37,283 (6.76/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Joined
Jan 24, 2013
Messages
40 (0.01/day)

Attachments

  • advanced - general.gif
    advanced - general.gif
    23.1 KB · Views: 33
Last edited:
Joined
Sep 4, 2008
Messages
750 (0.15/day)
Location
USA
Your video card has a power limit of 385 Watts. 100% is 350. 110% = 385W.

In your first video you aren't even drawing 100%. Raising the power limit without changing the frequency offset isn't going to draw more power since you weren't bouncing off the limit anyways.

The second video in-game seems like your CPU bound because neither did your frequency increase or wattage when you raised the limit. Try a different title or higher resolution.
 
Joined
Jan 24, 2013
Messages
40 (0.01/day)
Your video card has a power limit of 385 Watts. 100% is 350. 110% = 385W.

In your first video you aren't even drawing 100%. Raising the power limit without changing the frequency offset isn't going to draw more power since you weren't bouncing off the limit anyways.

The second video in-game seems like your CPU bound because neither did your frequency increase or wattage when you raised the limit. Try a different title or higher resolution.

I'm not sure, I tried furmark at 1440p and is the same power draw
 

Attachments

  • furmark.png
    furmark.png
    4.3 MB · Views: 39

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
37,283 (6.76/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Done! what do you need from GPU-Z?

I'm using this bios now https://www.techpowerup.com/vgabios/234020/zotac-rtx3080ti-12288-210420 (working really nice actually) but it's not working with the display port and CSM support disabled, maybe I need the same bios but updated? when csm is disabled it works through hdmi only


Its due to using a bios not designed for your specific card.

Your card is a Trinity, not a

AMP Holo Black​


So you are not using the stock bios still
 
Joined
Jan 24, 2013
Messages
40 (0.01/day)
Its due to using a bios not designed for your specific card.

Your card is a Trinity, not a

AMP Holo Black​


So you are not using the stock bios still

I am I took all the screenshot from the stock bios, but I tried this version of the amp Holo and worked fine https://www.techpowerup.com/vgabios/238725/238725 its just that it doesn't perform as good as this one I think

Maybe they didn't have resize bar supported

Its due to using a bios not designed for your specific card.

Your card is a Trinity, not a

AMP Holo Black​


So you are not using the stock bios still
I've got all the screenshots from all the tabs but I don't know if you need all of it
 
Last edited:
Joined
Jan 24, 2013
Messages
40 (0.01/day)
hi @eidairaman1 All the screenshots I got are from the original stock bios, if you can help me I would really appreciate it, I think trying other bioses for this weird power limit will be fun as well.
 

Attachments

  • 1.gif
    1.gif
    24.4 KB · Views: 25
  • 2.gif
    2.gif
    24.8 KB · Views: 24
  • 3.gif
    3.gif
    23.8 KB · Views: 16
  • 8.gif
    8.gif
    25.7 KB · Views: 13
  • 7.gif
    7.gif
    28.5 KB · Views: 12
  • 6.gif
    6.gif
    29.5 KB · Views: 17
  • 5.gif
    5.gif
    18.2 KB · Views: 15
  • 4.gif
    4.gif
    18 KB · Views: 11
  • 12.gif
    12.gif
    25.8 KB · Views: 23
  • 11.gif
    11.gif
    32.9 KB · Views: 15
  • 10.gif
    10.gif
    33.8 KB · Views: 10
  • 9.gif
    9.gif
    26.1 KB · Views: 11
  • 13.gif
    13.gif
    14.4 KB · Views: 11
  • 14.gif
    14.gif
    33.7 KB · Views: 12
  • 15.gif
    15.gif
    37.8 KB · Views: 10
  • 16.gif
    16.gif
    34.9 KB · Views: 10
  • 17.gif
    17.gif
    41.2 KB · Views: 9
  • 22.gif
    22.gif
    37.4 KB · Views: 18
  • 21.gif
    21.gif
    36.1 KB · Views: 11
  • 20.gif
    20.gif
    36.3 KB · Views: 9
  • 19.gif
    19.gif
    37.6 KB · Views: 10
  • 18.gif
    18.gif
    37.2 KB · Views: 17

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
37,283 (6.76/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Joined
Apr 22, 2021
Messages
1,068 (2.25/day)
Location
Romania
System Name Office1 / Office 2
Processor Intel i7 7700k / Ryzen 7 5700G
Motherboard Gygabyte H110M / MSI MAG X570S - TOMAHAWK MAX WIFI
Cooling Zalman / AMD
Memory 2x16GB Corsair Vengeance LPX / 2x16GB Corsair Vengeance RGB Pro SL - 3600Mhz
Video Card(s) XFX RX 5700XT THICC III Ultra 8GB / XFX RX 6600XT 8GB
Storage 1st : 1x SSD Samsung 870 Evo 1Tb + 4x SAS HDD in RAID / 2nd : 1 Tb SSD Nvme Samsung 970 EVO PLUS
Display(s) 2x Dell 3008 WFP
Case CoolerMaster HAF 932 / GENESIS IRID 300
Audio Device(s) Soundblaster / Onboard
Power Supply Thermaltake Smart RGB 700W / Thermaltake Smart RGB 700W
Mouse Logitech G502 HERO / Logitech G5
Keyboard Dell SmartCard Reader SK 3205 / Dell SmartCard Reader SK 3205
Software 1st - Win 10 Pro X64 / Win 7 X86 / Ubuntu / 2nd - Windows 11 Pro
Hello
As far as i can see, your card can draw a max of 110%.
But that max is achieved only when several factors are reached simultaneously.
That power can't be drawn all the time and to be honest i do not think some card producer would think about that.
1655911793573.png
 
Joined
Jan 24, 2013
Messages
40 (0.01/day)
Hello
As far as i can see, your card can draw a max of 110%.
But that max is achieved only when several factors are reached simultaneously.
That power can't be drawn all the time and to be honest i do not think some card producer would think about that.
View attachment 251967
Hello! I understand but I have never encounter any scenario where it uses 110% power draw usually its between 90-95% no matter what I try
 
Joined
Apr 22, 2021
Messages
1,068 (2.25/day)
Location
Romania
System Name Office1 / Office 2
Processor Intel i7 7700k / Ryzen 7 5700G
Motherboard Gygabyte H110M / MSI MAG X570S - TOMAHAWK MAX WIFI
Cooling Zalman / AMD
Memory 2x16GB Corsair Vengeance LPX / 2x16GB Corsair Vengeance RGB Pro SL - 3600Mhz
Video Card(s) XFX RX 5700XT THICC III Ultra 8GB / XFX RX 6600XT 8GB
Storage 1st : 1x SSD Samsung 870 Evo 1Tb + 4x SAS HDD in RAID / 2nd : 1 Tb SSD Nvme Samsung 970 EVO PLUS
Display(s) 2x Dell 3008 WFP
Case CoolerMaster HAF 932 / GENESIS IRID 300
Audio Device(s) Soundblaster / Onboard
Power Supply Thermaltake Smart RGB 700W / Thermaltake Smart RGB 700W
Mouse Logitech G502 HERO / Logitech G5
Keyboard Dell SmartCard Reader SK 3205 / Dell SmartCard Reader SK 3205
Software 1st - Win 10 Pro X64 / Win 7 X86 / Ubuntu / 2nd - Windows 11 Pro
So, please be so kind and explain us why in the world would you want to draw more power?
The card itself and the BIOS are paired so you will have the max performance at the designated power consumption.
Would you like to modd the card to draw more power to use it later in mining environment ?
That would make sense....
 
Joined
Jan 24, 2013
Messages
40 (0.01/day)
So, please be so kind and explain us why in the world would you want to draw more power?
The card itself and the BIOS are paired so you will have the max performance at the designated power consumption.
Would you like to modd the card to draw more power to use it later in mining environment ?
That would make sense....
I'm not planning on mining, I just like overclock and I thought that 110% more power draw was going to be more than enough to have some overclock headroom but the power slider its not working so I'm stuck at 90-95% which means almost 0 headroom to overclock, when I play at 4k the clock sits between 1700-1800, with more power draw would be at 1800-2000 for sure
 
Joined
Apr 22, 2021
Messages
1,068 (2.25/day)
Location
Romania
System Name Office1 / Office 2
Processor Intel i7 7700k / Ryzen 7 5700G
Motherboard Gygabyte H110M / MSI MAG X570S - TOMAHAWK MAX WIFI
Cooling Zalman / AMD
Memory 2x16GB Corsair Vengeance LPX / 2x16GB Corsair Vengeance RGB Pro SL - 3600Mhz
Video Card(s) XFX RX 5700XT THICC III Ultra 8GB / XFX RX 6600XT 8GB
Storage 1st : 1x SSD Samsung 870 Evo 1Tb + 4x SAS HDD in RAID / 2nd : 1 Tb SSD Nvme Samsung 970 EVO PLUS
Display(s) 2x Dell 3008 WFP
Case CoolerMaster HAF 932 / GENESIS IRID 300
Audio Device(s) Soundblaster / Onboard
Power Supply Thermaltake Smart RGB 700W / Thermaltake Smart RGB 700W
Mouse Logitech G502 HERO / Logitech G5
Keyboard Dell SmartCard Reader SK 3205 / Dell SmartCard Reader SK 3205
Software 1st - Win 10 Pro X64 / Win 7 X86 / Ubuntu / 2nd - Windows 11 Pro
Well yes, in theory that is exactly what you calculated.
But in practice the card producer would never allow the card to work at that high amount of power for a long period of time.
They calibrated the cooling system UP TO 110%, but that was tested for a short period of time.
They never intended to use the card at that high power draw for longer periods, because that would result in more heat.
More heat = bigger problems.
So basically this is a short description of why you have the power at 90-95%
Yes you could modd the BIOS but i wouldn't do that except if you are a pro in modding.
Else i would use software to OC it as much as i can.
 
Joined
Jan 24, 2013
Messages
40 (0.01/day)
Well yes, in theory that is exactly what you calculated.
But in practice the card producer would never allow the card to work at that high amount of power for a long period of time.
They calibrated the cooling system UP TO 110%, but that was tested for a short period of time.
They never intended to use the card at that high power draw for longer periods, because that would result in more heat.
More heat = bigger problems.
So basically this is a short description of why you have the power at 90-95%
Yes you could modd the BIOS but i wouldn't do that except if you are a pro in modding.
Else i would use software to OC it as much as i can.
Thanks impero, thats true and heat on these cards are a concern for sure, but if I could get more power draw I would get a water cooling system for the card but since it's locked right now doesn't make sense, do you know anyone who could mod the bios?
 
Joined
Apr 22, 2021
Messages
139 (0.29/day)
Location
The Netherlands
System Name C₂H₅OH
Processor AMD Ryzen 9 5900X Monoblock tuned to fuck and back
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Master Rev 1.0
Cooling Custom loop - MO-RA3 420 & 360 Pro - Heatkiller 200 & 150 D5 pump/res combo
Memory G.Skill Trident-Z 4x8GB B-die 3800-14-15-15-15-34-1T 260 TRFC
Video Card(s) Gigabyte RTX 3080 Ti Aorus Master EK block
Storage Samsung 980 Pro 1TB - Intel 660 Pro 2TB
Display(s) Gigabyte Aorus FV43U
Case Streacom BC1 Silver
Audio Device(s) Topping DX7Pro - Topping A90 - Hifiman Ananda - Focal Elear - Focal Radiance - Adam A5X & Adam Sub 7
Power Supply Corsair AX850 Titanium
Mouse Logitech G Pro Wireless
Keyboard Ducky One 2 SF White MX Speed Silver / Logitech MX Keys
Software Windows 11 Pro
More power doesn't equal more clocks with these cards. If the VBIOS is programmed to hit 1890MHz at 80c you're not getting a MHz more until the cards cools down. Giving the card more power does absolutely nothing. With these cards you're better off with tuning the frequency curve in MSI Afterburner. There are some great tutorials on Reddit and YouTube :) It will only draw more power, when the temperature allows it. You're most likely limited by temps I guess. Editing the frequency curve raises the clock for that specific voltage. It's a bit of work but worth it.
 
Joined
Jan 24, 2013
Messages
40 (0.01/day)
More power doesn't equal more clocks with these cards. If the VBIOS is programmed to hit 1890MHz at 80c you're not getting a MHz more until the cards cools down. Giving the card more power does absolutely nothing. With these cards you're better off with tuning the frequency curve in MSI Afterburner. There are some great tutorials on Reddit and YouTube :) It will only draw more power, when the temperature allows it. You're most likely limited by temps I guess. Editing the frequency curve raises the clock for that specific voltage. It's a bit of work but worth it.
HI! Thanks, I have a curve from afterburner and it's still really power limited I don't think 320w it's enough for these cards to perform at the best level, so I would use watercooling for the card if I could get more power
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
37,283 (6.76/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Thanks impero, thats true and heat on these cards are a concern for sure, but if I could get more power draw I would get a water cooling system for the card but since it's locked right now doesn't make sense, do you know anyone who could mod the bios?
The bios since gtx 1000 cant be modded,
 
Joined
Jan 24, 2013
Messages
40 (0.01/day)
The bios since gtx 1000 cant be modded,
Hey eidaira, then the only thing I could do is a shunt mod but I don't think I will because I don't have any experience with soldering, do you know any bios from other brands that I could flash and try? The last one I tried was from evga the xc3 ultra which is supposed to unlock the power to 366w but it was still locked on mine
 
Joined
May 18, 2009
Messages
2,116 (0.44/day)
Location
MN
System Name Personal / HTPC
Processor Ryzen 5900x / i5-4460
Motherboard Asrock x570 Phantom Gaming 4 /ASRock Z87 Extreme4
Cooling Corsair H100i / stock HSF
Memory 16GB DDR4 3200 / 8GB DDR3 1600
Video Card(s) ASUS TUF Gaming RTX 3080 / EVGA RTX 3060 XC
Storage 500GB Samsung Pro 970, 250 GB SSD, 1TB & 500GB Western Digital / 2x 4TB & 1x 8TB WD Red
Display(s) Dell - S3220DGF 32" LED Curved QHD FreeSync Monitor / 50" LCD TV
Case CoolerMaster HAF XB Evo / CM HAF XB Evo
Power Supply 850W SeaSonic X Series / 750W SeaSonic X Series
Mouse Logitech G502
Keyboard Black Microsoft Natural Elite Keyboard
Software Windows 10 Pro 64 / Windows 10 Home 64
I don't see why you're concerned about maybe squeezing another 5% out of your GPU, it won't really make a lick of difference in the end.
 
Joined
Jan 24, 2013
Messages
40 (0.01/day)
I don't see why you're concerned about maybe squeezing another 5% out of your GPU, it won't really make a lick of difference in the end.
I like overclock it's fun to get the most of your cpu, gpu, ram, etc. So I do it for fun and benchmarks, I think I should just bought the evga with 3x8 pins, but sometimes being limited could be fun as well, too bad that there are no modded bioses though, I remember having fun with my 970 with that in the past
 
Joined
Apr 22, 2021
Messages
139 (0.29/day)
Location
The Netherlands
System Name C₂H₅OH
Processor AMD Ryzen 9 5900X Monoblock tuned to fuck and back
Motherboard Gigabyte X570 Aorus Master Rev 1.0
Cooling Custom loop - MO-RA3 420 & 360 Pro - Heatkiller 200 & 150 D5 pump/res combo
Memory G.Skill Trident-Z 4x8GB B-die 3800-14-15-15-15-34-1T 260 TRFC
Video Card(s) Gigabyte RTX 3080 Ti Aorus Master EK block
Storage Samsung 980 Pro 1TB - Intel 660 Pro 2TB
Display(s) Gigabyte Aorus FV43U
Case Streacom BC1 Silver
Audio Device(s) Topping DX7Pro - Topping A90 - Hifiman Ananda - Focal Elear - Focal Radiance - Adam A5X & Adam Sub 7
Power Supply Corsair AX850 Titanium
Mouse Logitech G Pro Wireless
Keyboard Ducky One 2 SF White MX Speed Silver / Logitech MX Keys
Software Windows 11 Pro
Let me put it this way: Can you afford to lose the card and replace it with something you'd be happy/satisfied with? Don't take it the wrong way, I like hardware as much as everyone else ( check my profile picture, says enough) but fucking around with hardware does come at a risk. I've cross flashed loads of GPU's, edited them to crap and back and I've bricked shit. I've got a 3080 Ti as well, they're expensive as hell. I can afford to immediately replace it but it would be massive gut punch, it isn't worth the risk to me. And that's coming from a guy that hot plugged running GPU's, dishwashed motherboards, GPU's, and soldered fuck all.

Just think about it. And while you're thinking about it, stare at my latest masterpiece :roll: Have a good one!

EDIT: If you do want to learn how to solder, don't delay, start today. It's a useful skill ;)
 

Attachments

  • IMG_2382.jpg
    IMG_2382.jpg
    3.8 MB · Views: 45
Last edited:
Joined
Jan 24, 2013
Messages
40 (0.01/day)
Let me put it this way: Can you afford to lose the card and replace it with something you'd be happy/satisfied with? Don't take it the wrong way, I like hardware as much as everyone else ( check my profile picture, says enough) but fucking around with hardware does come at a risk. I've cross flashed loads of GPU's, edited them to crap and back and I've bricked shit. I've got a 3080 Ti as well, they're expensive as hell. I can afford to immediately replace it but it would be massive gut punch, it isn't worth the risk to me. And that's coming from a guy that hot plugged running GPU's, dishwashed motherboards, GPU's, and soldered fuck all.

Just think about it. And while you're thinking about it, stare at my latest masterpiece :roll: Have a good one!
Wow haha that's wild, I'm thinking to replace it as soon as the 40 series comes out but will also consider amd if the raytracing performance it's on par, well if I were crazy enough I would just shunt mod without soldering knowledge, so I think just trying other bioses is the "safest" way
 
Top