• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

overclocking incompatibility with PCI-E 2.0

modder

New Member
Joined
Mar 1, 2008
Messages
381 (0.08/day)
hello,
i have a big problem,I changed my old 8800 gts graphics card (PCIE_16 rev1.0) by a new HD4870 (PCIE_16 rev2.0)
and now i can't overclock my cpu Q9450 :cry:.
result blank screen with one short bip post code or bios checksum error .:banghead:
my System Specs:
gigabyte P35-DS4 rev 2.1
2 x PCI Express x16 slots (The PCIE_16_1 slot supports x16; the PCIE_16_2 supports x4.)
GC powercolor HD4870 512 PCS+

vga bandwidth limit ? any idea ?

nb:isn't my first oc ,but this time i'm out
 
Joined
Feb 10, 2008
Messages
3,391 (0.68/day)
Location
BC.CAN
Processor 2700x under H100i progeebee
Motherboard ASUS x470 prime
Cooling Fans
Memory gskill ripjaw 3200
Video Card(s) MSi Vega 64 ref
Storage 120Gb OCZ Vertex 2E SSD - 500Gb Games - 1.5tb Storage and Media
Case CM HAF 932
Power Supply Corsair TX750
Software Win 10
So the system run perfect with the CPU at stock speeds?

If so.. does it post even with a 5Mhz increase on the FSB?
 

modder

New Member
Joined
Mar 1, 2008
Messages
381 (0.08/day)
So the system run perfect with the CPU at stock speeds?

If so.. does it post even with a 5Mhz increase on the FSB?

So the system run perfect with the CPU at stock speeds? yes
If so.. does it post even with a 5Mhz increase on the FSB? no

Hard drive LED blinking like boot load ok, but not display anything!always bios checksum error and dual bios load default bios F9.i tried all bios release (f9,f10,f12,f13,f14a)
nothing has changed .
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
10,808 (1.86/day)
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K (Stock speeds right now)
Motherboard MSI Z97 U3 Plus
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) GIGABYTE Vega 64 (Non Reference)
Storage Samsung EVO 500GB / 8 Different WDs / QNAP TS-253 8GB NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 34" LG 34CB88-P 21:9 Curved UltraWide QHD (3440*1440) *FREE_SYNC*
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Keyboard Corsair Strafe RGB & G610 Orion Red
Software Win 10 upgraded from Win 7 Pro
Can you lock your PCIE bus to 100 or lower?

Past experiences I've seen PCI clocks not at what the BIOS says, but close - based on some strap/multiplier. If you underclock the PCIE bus, you may find it works.

Some graphics cards are much more forgiving than others with an overclocked bus.
 

modder

New Member
Joined
Mar 1, 2008
Messages
381 (0.08/day)
Can you lock your PCIE bus to 100 or lower?

Past experiences I've seen PCI clocks not at what the BIOS says, but close - based on some strap/multiplier. If you underclock the PCIE bus, you may find it works.

Some graphics cards are much more forgiving than others with an overclocked bus.
i tried 95,97,98,99,100,101,103 mhz PCI clocks and not work.i think ,the bios isn't optimized for overclocking cpu with HD4870 graphic card.
i have two problems
1 -bios checksum error.i could be solve it with bios modded ( default CPU FSB set to 333 mhz instead 100 mhz original bios).because after all error my Q9450 run with 100 mhz cpu fsb (100mhz*8=800mhz q9450 couldn't run at this speed)and generate an error =bios checksum error
2-no display after cpu overclocking.?????? no idea

Possible my PSU (750 W) does not provide enough juice? http://www.thermaltakeusa.com/Product.aspx?C=1264&ID=1502#Tab1
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,803 (1.36/day)
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain
Processor i9 10850k
Motherboard MSI MPG Z490 GAMING EDGE WIFI
Cooling Deep Cool Assassin III
Memory 2*16gig Corsair LPX DDR4 3200
Video Card(s) Sapphire Nitro+ RX 6700XT
Storage 500gb Samsung 980 Pro M2 SSD, 500GB WD Blue SATA SSD, 2TB Seagate Hybrid SSHD
Display(s) ASUS VP28UQG 28" 4K
Case SilverStone Fortress FT04
Audio Device(s) Bose Companion II speakers, Sennheiser HD518 headphones
Power Supply XFX 750W XXX edition
Mouse Logitech G502
Keyboard Logitech Orion Spectrum G910
VR HMD Oculus Quest 2
Software Windows 10 Pro 64 bit
Benchmark Scores https://www.3dmark.com/spy/20031033
your PSU shouldnt have a problem running your system.

1st thing I would try is resetting your bios. Pull the battery out of the motherboard for a few minutes, then re-seat the battery and see if that helps.
 

modder

New Member
Joined
Mar 1, 2008
Messages
381 (0.08/day)
your PSU shouldnt have a problem running your system.

1st thing I would try is resetting your bios. Pull the battery out of the motherboard for a few minutes, then re-seat the battery and see if that helps.
I trying tomorrow your tip (Pull the battery out of the motherboard)
I can also overclock slightly (2.66 ghz to 2.8 ghz)when I set northbrige voltage to auto.
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
10,808 (1.86/day)
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K (Stock speeds right now)
Motherboard MSI Z97 U3 Plus
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) GIGABYTE Vega 64 (Non Reference)
Storage Samsung EVO 500GB / 8 Different WDs / QNAP TS-253 8GB NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 34" LG 34CB88-P 21:9 Curved UltraWide QHD (3440*1440) *FREE_SYNC*
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Keyboard Corsair Strafe RGB & G610 Orion Red
Software Win 10 upgraded from Win 7 Pro
( default CPU FSB set to 333 mhz instead 100 mhz original bios).because after all error my Q9450 run with 100 mhz cpu fsb (100mhz*8=800mhz q9450 couldn't run at this speed)and generate an error[/URL]

If you are seeing a 100 Mhz FSB, something is wrong... I think a BIOS reset is a good idea. Also the NB V change giving you *some* ability to overclock sounds like a voltage issue.

Do you have the card powered by two 6-pin PCIE connectors on different cables?
 
Joined
Jul 19, 2006
Messages
43,220 (7.75/day)
Processor i7 8700K
Motherboard Asus Maximus Hero X WiFi
Cooling Deepcool 360 AIO
Memory 32GB G.Skill 3600Mhz CL15
Video Card(s) Zotac RTX 3070 Ti Trinity OC Watercooled
Storage SSD's
Display(s) MSI MAG322CQR
Case Lian Li PC 011 Dynamic
Audio Device(s) Schiit Modius DAC, SMSL SP200 amp, Fosi Tube Pre-Amp.
Power Supply Corsair H1000i
Mouse Logitech Pro Wireless
Keyboard GMMK
Software Windows 10 Enterprise
I think you are having driver issues. Are you sure everything dealing with your old 8800 have been removed. Drivers, registry entries etc..?
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
10,808 (1.86/day)
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K (Stock speeds right now)
Motherboard MSI Z97 U3 Plus
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) GIGABYTE Vega 64 (Non Reference)
Storage Samsung EVO 500GB / 8 Different WDs / QNAP TS-253 8GB NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 34" LG 34CB88-P 21:9 Curved UltraWide QHD (3440*1440) *FREE_SYNC*
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Keyboard Corsair Strafe RGB & G610 Orion Red
Software Win 10 upgraded from Win 7 Pro
I think you are having driver issues. Are you sure everything dealing with your old 8800 have been removed. Drivers, registry entries etc..?

Doesn't sound like it as he can't even post with 5Mhz OC.
 

modder

New Member
Joined
Mar 1, 2008
Messages
381 (0.08/day)
it works :) Q9450@3.6 Ghz
I removed the battery -- results: bios checksum error fixed (the date and time have changed ,with a clear cmos (basic method with jumper) time and date doesn't change)
PCIE bus to 101
NB set to +0.175 V <---- the culprit

before (with 8800gts),NB set to 0.25V max for more stability
now (with HD4870),NB set to 0.175V max ,if i set NB more than 0.175V ,my display not work.STRANGE ?
it seems that the OC settings are completely differents with a new vga.I was accustomed to the old parameters.

thank you all for your help :) Now I can have fun
 
Joined
Feb 21, 2008
Messages
6,803 (1.36/day)
Location
S.E. Virginia
System Name Barb's Domain
Processor i9 10850k
Motherboard MSI MPG Z490 GAMING EDGE WIFI
Cooling Deep Cool Assassin III
Memory 2*16gig Corsair LPX DDR4 3200
Video Card(s) Sapphire Nitro+ RX 6700XT
Storage 500gb Samsung 980 Pro M2 SSD, 500GB WD Blue SATA SSD, 2TB Seagate Hybrid SSHD
Display(s) ASUS VP28UQG 28" 4K
Case SilverStone Fortress FT04
Audio Device(s) Bose Companion II speakers, Sennheiser HD518 headphones
Power Supply XFX 750W XXX edition
Mouse Logitech G502
Keyboard Logitech Orion Spectrum G910
VR HMD Oculus Quest 2
Software Windows 10 Pro 64 bit
Benchmark Scores https://www.3dmark.com/spy/20031033

OnBoard

New Member
Joined
Sep 16, 2006
Messages
3,033 (0.55/day)
Location
Finland
Processor Core i5-750 @ 3.6GHz 1.136V 24/7
Motherboard Gigabyte P55A-UD3, SATA 6Gbit/s & USB3.0 baby!
Cooling Alpenföhn Brocken HeatpipeDirectTouch
Memory Geil Ultra Series 4GB 2133MHz DDR3 @ 1440MHz 7-7-7-24
Video Card(s) Gigabyte GTX 460 1GB OC (mostly stock speeds)
Storage OS: Samsung F3 500GB Games: Samsung F1 640GB
Display(s) new! Samsung P2350 23" FullHD 2ms / Mirai DTL-632E500 32" LCD
Case new! Xigmatek Midgard/Utgard side window with red cathodes, 1x140mm & 3x120mm fans
Audio Device(s) new! ASUS Xonar DG & JVC HA-RX700 headphones
Power Supply Cougar CM 700W Modular
Software Windows 7 Home Premium x64
Benchmark Scores Logitech UltraX Premium & G5 laser v2 + Ulti-mat Breathe X2 for fragging
before (with 8800gts),NB set to 0.25V max for more stability
now (with HD4870),NB set to 0.175V max ,if i set NB more than 0.175V ,my display not work.STRANGE ?

That's about the weirdest thing I've heard in months :) Good that it works now.
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
10,808 (1.86/day)
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K (Stock speeds right now)
Motherboard MSI Z97 U3 Plus
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) GIGABYTE Vega 64 (Non Reference)
Storage Samsung EVO 500GB / 8 Different WDs / QNAP TS-253 8GB NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 34" LG 34CB88-P 21:9 Curved UltraWide QHD (3440*1440) *FREE_SYNC*
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Keyboard Corsair Strafe RGB & G610 Orion Red
Software Win 10 upgraded from Win 7 Pro
Ditto - hooray, problem nailed! :toast:
 
Top