• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Partitions Resize

D

Duxx

Guest
Can i re size a partition without losing any of the data or messing anything on the partition up? I loaded vista onto it however I only have about 5gb left on it and wanted to free up a little more space... but I don't want to have to reinstall it or anything. Is this something that's possible, or not. :)

Thanks Cupcakke

NEW QUESTION!!


I have a new question about my partitions. Do I have to load all of my games and programs onto my new partition to be able to play/use them in Vista? I have XP and all of my games/programs are on the C partition and then i loaded vista on H. Half of my programs I can access by looking through my C: drive however half of them wont run... is there a fix to this or do i just have to re download them :/

Thanks.
 
Last edited by a moderator:
Joined
Oct 16, 2006
Messages
2,573 (0.41/day)
Location
N.Ireland
Processor Core I5 4440 / 4430
Motherboard Asus z87-k / Gigabyte ga h97- d3h
Cooling Arctic freezer / Generic
Memory 8 gb Mushkin / Various
Video Card(s) Radeon 7850 cf / Gtx 690
Storage Samsung 850 EVO 250 gb / 2x1 terabyte hdds Wd 256 gb nvme
Display(s) Technika 32" / Asus 24` ips
Case Corsair
Audio Device(s) X-fi Titanium
Power Supply Corsair 850 w
Software Windows 10
Paragon partition manager - works just fine too, - but I think you have to pay for the full version
 
D

Duxx

Guest
I have partition magic, thats what i used to create the partition in the first place.. im just wondering if it will @!#$ everything on that partition up or not :)
 
Joined
Mar 27, 2008
Messages
697 (0.12/day)
Location
Zagreb, Croatia
Processor C2D E8400@3.9GHz (488x8, 1.4v :( )
Motherboard Abit IP35-E
Cooling Thermaltake Sonic Tower+120mm fan
Memory 2GB kingmax ddr1066@976MHz 5-5-5-15
Video Card(s) Radeon X1800GTO @700/1400MHz with Accelero S1+Glacialtech fancard
Storage 2xSeagate Barracuda 7200.10 160GB
Display(s) Samsung SyncMaster 793s... just you laugh...
Case some Aplus case
Audio Device(s) Realtek ALC888
Power Supply Chieftec 450W
Software Win7 x64
In vista: right click on My Computer->Manage->Disk Management
Select the partition - first you have to shrink it, then it'll leave you unallocated space. You can add that to other partition (extend) or make a new one.

That won't mess up any data.
 
Joined
Apr 29, 2006
Messages
5,105 (0.78/day)
Location
Sydney, Australia
System Name UltraPC
Processor E8500 Core 2 Duo, 1333Mhz FSB, 3.16Ghz @ 4.5GHz (got into Windows @ 4.75GHz)
Motherboard ASUS P5Q-e
Cooling CPU Cooler - TT V14 Pro, 2x120mm CM Blue LED fans, 1x90mm CM Blue LED fan
Memory G.Skill Pi 4GB (2x2GB) Dual Channel DDR2 PC8000 (1000MHz), 5-5-5-15
Video Card(s) Sapphire HD4850 512mb with ASUS EAH4850 BIOS
Storage 2x 500GB Seagate 7200.12 Raid 0
Display(s) Acer AL1912, 19" LCD screen
Case Thermaltake Soprano Black ATX case
Audio Device(s) Onboard 7.1, Speakers - 5 + Sub + Monitor speakers
Power Supply Thermaltake 850W Toughpower Cable Management - Quad (2x18A and 2x30A) 12V rails
Software Win 7 Pro x64, MSN, CS:Source, etc etc
Should work fine :)

I never got the partition magic under Vista (cus when I got Vista there wasnt a stable release of it) so I use Acronis Disk Director, which is really good.

But as said, partition magic should be fine ;)
 
Joined
Mar 27, 2008
Messages
697 (0.12/day)
Location
Zagreb, Croatia
Processor C2D E8400@3.9GHz (488x8, 1.4v :( )
Motherboard Abit IP35-E
Cooling Thermaltake Sonic Tower+120mm fan
Memory 2GB kingmax ddr1066@976MHz 5-5-5-15
Video Card(s) Radeon X1800GTO @700/1400MHz with Accelero S1+Glacialtech fancard
Storage 2xSeagate Barracuda 7200.10 160GB
Display(s) Samsung SyncMaster 793s... just you laugh...
Case some Aplus case
Audio Device(s) Realtek ALC888
Power Supply Chieftec 450W
Software Win7 x64

smig

New Member
Joined
Apr 30, 2008
Messages
156 (0.03/day)
Location
Israel
System Name Smig
Processor AMD Athlon 64 X2 5600+
Motherboard MSI K9n6SGM-V
Cooling Arctic Cooling Alpine 64 + 2 80 case fans
Memory 2gb DDR2-800 5-5-5-15@400MHz
Video Card(s) Inoision 9600GSO 384mb
Storage 2x Seagate SATA2 250gb - RAID-1
Display(s) no name 19" LCD
Audio Device(s) On-board 7.1
Power Supply Topower 500w
Software XP Pro SP2
if partition magic work for you use it.
It has some unresolved problems with few SATA drives.

Acronis Disk Director is another great tool (50 US$)
it can also be used to clone hard drives.
www.acronis.com

nice to know MS embeded a tool in Vista.
 
Joined
Nov 17, 2007
Messages
2,228 (0.38/day)
Location
Larisa, Greece
System Name StarCruiser Dark Knight v.2
Processor Intel® Core™ i5-3570K
Motherboard P8Z77-V LX
Cooling 1x custom W/C loop/ inflow:6x120 /outflow:4x120, 2x200
Memory Viper 3 Black Mamba (4x4GB)
Video Card(s) Powercolor LCS 5870
Storage 1X 128GB OCZ, 2 x 1.500 Gb Seagate
Display(s) Samsung 24" LC24F396
Case custom MDF case (I BUILT IT) check sig.....NOW
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Tagan 900 watt
Software Win 7 RC / Open office / Games
I have always used Partition magic and had no problems.... as it was mentioned before, if it works for you, keep using it.
 
Joined
Apr 28, 2007
Messages
1,193 (0.19/day)
Location
Bellevue, WA
System Name 0BL1V10N
Processor Intel Core i7 11700K @ 5.1GHz all-core turbo
Motherboard ASRock Z590 Taichi
Cooling Cooler Master MasterLiquid 360 (with stock CM fans), 12x Pccooler Moonlight Series ARGB 120mm fans
Memory (4x16GB) 64GB Mushkin Redline Lumina 3600MHz 16-19-19-39 XMP
Video Card(s) MSI RTX 4090 SUPRIM LIQUID 24G (not using stock fans) (+150MHz core, +1000MHz memory)
Storage Western Digital Black SN850X 2TB Gen4 NVMe
Display(s) 1x Alienware AW3821DW (3840x1600@144Hz), 2x Dell SE2717H (1080p@75Hz)
Case Phanteks Enthoo 719 Anthracite Grey
Audio Device(s) Schiit Modius + Drop THX AAA 789 + Custom Planar Magnetic Headphones
Power Supply Thermaltake Toughpower GF3 1200W (12VHPWR)
Mouse Logitech G502 X Plus
Keyboard Too many custom mechanical builds to list...
Software Windows 10 Pro 22H2
I use Acronis Disk Director. I had issues with Partition Magic before.
 
Joined
Nov 15, 2006
Messages
174 (0.03/day)
Location
Ensenada, Mexico
Processor Athlon X2 3800 @ 2.8 Ghz w/Zalman CNPS 9500 LED
Motherboard MSI K8N Neo4-F
Cooling Fans: 2 120mm, 1 80mm, HD cooler all w/Tt fan controller
Memory Mushkin blue series DDR400 @ DDR466
Video Card(s) Visiontek HD4850 512 Mb w/ Zalman VF-900
Storage WD SATA 320 Gb / Hitachi Deskstar 82 Gb
Display(s) KDS 19" Widescreen LCD
Case RAIDMAX SAGITTA Modded to Red lighting
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Zalman 600 Watts ZM600-HP
Software Win XP, Vista32, Ubuntu
Use acronis disk director, its safer, i own partition magic 8.5, & it does mess with the vista boot loader... anyway, remember to backup your sensible data. :cool:
 
Joined
Apr 29, 2006
Messages
5,105 (0.78/day)
Location
Sydney, Australia
System Name UltraPC
Processor E8500 Core 2 Duo, 1333Mhz FSB, 3.16Ghz @ 4.5GHz (got into Windows @ 4.75GHz)
Motherboard ASUS P5Q-e
Cooling CPU Cooler - TT V14 Pro, 2x120mm CM Blue LED fans, 1x90mm CM Blue LED fan
Memory G.Skill Pi 4GB (2x2GB) Dual Channel DDR2 PC8000 (1000MHz), 5-5-5-15
Video Card(s) Sapphire HD4850 512mb with ASUS EAH4850 BIOS
Storage 2x 500GB Seagate 7200.12 Raid 0
Display(s) Acer AL1912, 19" LCD screen
Case Thermaltake Soprano Black ATX case
Audio Device(s) Onboard 7.1, Speakers - 5 + Sub + Monitor speakers
Power Supply Thermaltake 850W Toughpower Cable Management - Quad (2x18A and 2x30A) 12V rails
Software Win 7 Pro x64, MSN, CS:Source, etc etc
Totally depends on the game/program.

Certain games/programs require a re-install as they place values in the registry and so forth.

Others can just run.
 

smig

New Member
Joined
Apr 30, 2008
Messages
156 (0.03/day)
Location
Israel
System Name Smig
Processor AMD Athlon 64 X2 5600+
Motherboard MSI K9n6SGM-V
Cooling Arctic Cooling Alpine 64 + 2 80 case fans
Memory 2gb DDR2-800 5-5-5-15@400MHz
Video Card(s) Inoision 9600GSO 384mb
Storage 2x Seagate SATA2 250gb - RAID-1
Display(s) no name 19" LCD
Audio Device(s) On-board 7.1
Power Supply Topower 500w
Software XP Pro SP2
most programs/games also put files in the user's data folders, the windows (and windows\system) folders, and few other places. They will most probably write some data into the registery.
You better reinstall them. You can try to reinstall to the same folder to save place, but in this case if you uninstall in one system the game will not work in the other one too though it won't be uninstalled there. for some of the games you'll might be able to copy the SavedGame data.

I also suggest to point you'r Vista's MyDocument to the same folder as the XP.


and, next time, please don't ask us to go to the first post to read new questions.
 
Top