1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

HD6950 recognised as Standard VGA Adapter

Discussion in 'AMD / ATI' started by po1nt, Dec 29, 2010.

  1. po1nt New Member

    Joined:
    Dec 29, 2010
    Messages:
    13 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Hi!
    Please help me. I bought today a PowerColor's Radeon HD 6850 and my windows 7 x64 dont recognises it. In the device manager its says Standard VGA Graphics Adapter. My previous card was Radeon HD3850

    GPU-Z [​IMG] wtf??

    My specs:
    Intel Quad Core Q8300
    ASUS P5B (Bios 2104 newest)
    RAM 2x2 GB 800 Mhz
    Corsair TX650

    I tried to clear CMOS (but i dont know i am doing it well) After clearing CMOS everytime i have error CMOS Cheksum Error, and CMOS Time and Date not set. f1 for settings and f2 for defaults. f2 and f1 doesnt help still it is vga adapter... I tried to install ATI Catalyst 10.10, 10.11 and 10.12 still nothing. Please help me i want to try out this card. I believe in you! Greetings

    PS:
    Additional Screens

    http://img211.imageshack.us/i/ehhm.jpg/
    http://img411.imageshack.us/i/ehh2.jpg/
    Last edited: Dec 29, 2010
  2. Wrigleyvillain

    Wrigleyvillain PTFO or GTFO

    Joined:
    Oct 13, 2007
    Messages:
    7,644 (3.10/day)
    Thanks Received:
    1,763
    Location:
    Chicago
    Did you uninstall the drivers and reinstall the 10.12's once the new card was in?
  3. po1nt New Member

    Joined:
    Dec 29, 2010
    Messages:
    13 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    Yes i did it. I've unistalled drivers by program unistall in control pannel and erased data by Driver Sweeper.

    Still doesnt work. Still Standard VGA Graphics Adapter
  4. DannibusX

    DannibusX

    Joined:
    Aug 17, 2009
    Messages:
    2,527 (1.41/day)
    Thanks Received:
    979
    Location:
    United States
    Try removing the card and reseating it. Also, did you use the appropriate power connectors? Your PSU should be more and good enough to push that thing.
  5. kenkickr

    kenkickr

    Joined:
    Dec 5, 2007
    Messages:
    4,810 (1.99/day)
    Thanks Received:
    1,440
    I'd recommend grabbing Driver Sweeper and install it. Uninstall ATI/AMD drivers from within Add/Remove Programs and reboot into safe mode. Run Driver Sweeper and clean all ATI display drivers and reboot back to normal mode. Install your 10.10e drivers or newer, which ever you prefer, and see what happens.
    Crunching for Team TPU
  6. po1nt New Member

    Joined:
    Dec 29, 2010
    Messages:
    13 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0

    Did it. Nothing, still Standard VGA. Power connectors are appropriate HD6850 is 2x6pin i plugged it like that.
  7. DannibusX

    DannibusX

    Joined:
    Aug 17, 2009
    Messages:
    2,527 (1.41/day)
    Thanks Received:
    979
    Location:
    United States
    Where did you buy it at?

    Something really weird is going on here and the card isn't installing the driver correctly. Look at the driver version in your screen shot. It's not even close to, say, 10.11 like in the screen shot below. Ignore the red box, this is a screen posted by W1zzard in the 6950 unlock thread.

    [​IMG]

    Are you sure the drivers are completing installation, or could it be saying that CCC is up to date. I had this issue yesterday when I was installing drivers for my 5970.

    Did you just remove and delete the driver in Device Manager, or did you completely remove CCC? I would run the installer and select uninstall, and then reinstall the entire package.
    Last edited: Dec 29, 2010
  8. niemion New Member

    Joined:
    Sep 20, 2010
    Messages:
    85 (0.06/day)
    Thanks Received:
    6
    I had the same problem today.

    Don't download the AMD Catalyst 10.12 Preview for Windows 7– Featuring the new Catalyst Control Center, 110 MB, 10.12, 12/13/2010 (https://a248.e.akamai.net/f/674/920...ers/Catalyst_10.12_CCC2_Preview_Win7_Dec7.exe)

    It doesn't contain the driver and thus doesn't install it.

    Instead, download and install this: Catalyst Software Suite (64 bit) English Only, 72.6 MB, 10.12 12/13/2010 (https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/10-12_vista64_win7_64_dd_ccc_enu.exe)

    Should fix your problems. If the cause is the same. :)
    Last edited: Dec 29, 2010
    po1nt says thanks.
  9. po1nt New Member

    Joined:
    Dec 29, 2010
    Messages:
    13 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    It's retail from polish shop. komputronik.pl. New foliage never opened.
  10. po1nt New Member

    Joined:
    Dec 29, 2010
    Messages:
    13 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    OMG Best man in the world :D:D Thanks! Best regards for you! :D
  11. niemion New Member

    Joined:
    Sep 20, 2010
    Messages:
    85 (0.06/day)
    Thanks Received:
    6
    No problem. :toast:
  12. DarthElvis New Member

    Joined:
    Aug 6, 2009
    Messages:
    18 (0.01/day)
    Thanks Received:
    0
    I'd take my card back if it was wrapped in leaves and twigs and shit;)



    Just messin' with ya. Glad you got it sorted.
  13. Mussels

    Mussels Moderprator Staff Member

    Joined:
    Oct 6, 2004
    Messages:
    41,944 (11.76/day)
    Thanks Received:
    9,365
    i got beaten to it, but some of the latest drivers dont have support for the latest cards.

    its a bit contradictory i know, but you already found out about it.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page