1. Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

TPU Minecraft Server

Discussion in 'Games' started by newtekie1, Feb 2, 2011.

  1. Kreij

    Kreij Senior Monkey Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 6, 2007
    Messages:
    13,881 (4.58/day)
    Thanks Received:
    5,623
    Location:
    Cheeseland (Wisconsin, USA)
    Thanks for the info PVT.

    That's why my tools wear out :wtf: :laugh:

    In a previous game I had 9 x 27 mine that went all the way to the bedrock.
    Clickity, clickity, clickty .... lol

    Okay another two questions ...
    1) When you put items in the boxes for crafting (for instance 4 x 64 stacks of sand to make a 64 sandstone stack), is there a way to just grab the whole stack of sandstone, instead of having to click to add each one individually to the stack before taking?

    2) I had a pool of still water. I expanded it by adding a longer area and then tore down the wall holding the water back. Even though it is the same level as the rest of the pool, it's flowing like it's going somewhere. Any way to stop this?

    Thanks ! (Sorry for being such a n00b, but I've only played for 3 days now. :p)
     
  2. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    21,047 (6.06/day)
    Thanks Received:
    7,041
    1.) I don't believe there is a way to grab the whole stack.

    2.) You have to add water to the new area, the water doesn't react the same way water really would, flowing into an area to fill it. It instead flows so far and then stops and doesn't fill up new areas. It is kind of a pain and I'm sure is on the list of things to improve.
     
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  3. Kreij

    Kreij Senior Monkey Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 6, 2007
    Messages:
    13,881 (4.58/day)
    Thanks Received:
    5,623
    Location:
    Cheeseland (Wisconsin, USA)
    Notch verified that there will soon be an iOS version (iPad and iPhone) of MC. He said that it would only use the controls that made sense in the context of touch devices (whatever that means).

    I wish he would complete this version first before porting it. Oh well.
     
  4. char[] rager New Member

    Joined:
    Jun 9, 2010
    Messages:
    310 (0.17/day)
    Thanks Received:
    26
    Location:
    Massachusetts Institute of Technology, Computer Sc
    Straight from Notch's Devlopment Blog:

    Minecraft Beta 1.3
     
    Soylent Joe says thanks.
  5. char[] rager New Member

    Joined:
    Jun 9, 2010
    Messages:
    310 (0.17/day)
    Thanks Received:
    26
    Location:
    Massachusetts Institute of Technology, Computer Sc
    Sorry for double post, but I just tried to login to the multiplayer, and it won't let me. It says that the server is outdated.
     
  6. PVTCaboose1337

    PVTCaboose1337 Graphical Hacker

    Joined:
    Feb 1, 2006
    Messages:
    9,512 (2.80/day)
    Thanks Received:
    1,143
    Location:
    Dallas, Texas
    It's ok, we all started there. It is like learning real life again, but in a fake world where killing pigs with your bare hands is socially acceptable.

    SWEET! PATCH 1.3! Ok tekie, convert the map! I am super excited about redstone delay blocks, this is gonna make it easy to make music. Repeaters were also needed! I will be able to make the calculator SO much easier.

    EDIT:

    The server is a 1.2.02 server, so yeah, it is outdated. Newtekie has to fix!
     
    Last edited: Feb 22, 2011
  7. Phxprovost

    Phxprovost Xtreme Refugee

    Joined:
    Apr 6, 2009
    Messages:
    1,219 (0.54/day)
    Thanks Received:
    262
    Location:
    Pennsylvania
    how the hell are all players going to sleep at the same time?
    lol tekie force a curfew so we can skip night :p
     
  8. char[] rager New Member

    Joined:
    Jun 9, 2010
    Messages:
    310 (0.17/day)
    Thanks Received:
    26
    Location:
    Massachusetts Institute of Technology, Computer Sc
    Alright, newtekie fixed it. I am able to successfully play Beta 1.3 multiplayer. I don't yet see the difference in setting smooth lighting to on/off yet.
     
  9. char[] rager New Member

    Joined:
    Jun 9, 2010
    Messages:
    310 (0.17/day)
    Thanks Received:
    26
    Location:
    Massachusetts Institute of Technology, Computer Sc
    It was working for a few, and then all of a sudden:

    [​IMG]
     
  10. Kreij

    Kreij Senior Monkey Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 6, 2007
    Messages:
    13,881 (4.58/day)
    Thanks Received:
    5,623
    Location:
    Cheeseland (Wisconsin, USA)
    Unable to ping server from here. (obviously connecting to the game fails too)
     
  11. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    21,047 (6.06/day)
    Thanks Received:
    7,041
    Ok, updated the server, and of course added a bunch of problems.

    The world is converted, though I can't gurantee the server is stable. McMyAdmin is freaking out thanks to the new update, so we'll see how things work.

    The new whitelist feature is total crap, you have to restart the server every time you add a player, WTF is that shit? That's not acceptable... I've switched back to the old method for now, until things get sorted with the new.

    The new world save system also means no more Cartograph maps until Cartograph gets updated(which who knows how long that will be, they didn't even bother to update for the new textures like sandstone yet from the last major Minecraft upadte.:()

    Also, I might have to restart the server several times as I try to get things sorted back out, so if you get kicked, I'm sorry.

    Edit: Beds don't seem to work, as when I try to right click on one, I get "You can only sleep at night" but it is the middle of the night.
     
    Last edited: Feb 22, 2011
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  12. PVTCaboose1337

    PVTCaboose1337 Graphical Hacker

    Joined:
    Feb 1, 2006
    Messages:
    9,512 (2.80/day)
    Thanks Received:
    1,143
    Location:
    Dallas, Texas
    I was trying to coordinate a giant slumber party in my house, but newtekie was too lazy to check if the beds actually worked. We need to try later. Beds are made by 3 wood on bottom, 3 wool above the wood.
     
  13. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    21,047 (6.06/day)
    Thanks Received:
    7,041
    Sorry, I wasn't even paying attention to the game window, I forgot I was even logged in actually.:D

    Anyway, updated to a new version of McMyAdmin and it seems like a lot of the problems have been fixed. So the server should be stable...for now...

    Edit: It seems beds do work, somewhat. However, the time that you have to click on them to sleep is extremely short, at the very beginning of night. When I tried to sleep at midnight it just says "You can only sleep at night"
     
    Last edited: Feb 22, 2011
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  14. ERazer

    ERazer

    Joined:
    Oct 8, 2009
    Messages:
    1,563 (0.76/day)
    Thanks Received:
    492
    Location:
    Republic of Texas
    this looks fun gonna try it when i get home :D
     
  15. Kreij

    Kreij Senior Monkey Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 6, 2007
    Messages:
    13,881 (4.58/day)
    Thanks Received:
    5,623
    Location:
    Cheeseland (Wisconsin, USA)
    Found out something interesting. MC was "inspired" by a game called Infiniminer (even MC n00bs are usually aware of this). What I didn't know is that Infiniminer (which has many similarities) was developed in XNA (C#) and the source code is available on Google code search.

    Between playing MC and reading through the code, I'm probably not going to a whole lot done in the near future. :D
     
    Last edited: Feb 22, 2011
  16. FordGT90Concept

    FordGT90Concept "I go fast!1!11!1!"

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Messages:
    14,888 (6.16/day)
    Thanks Received:
    4,543
    Location:
    IA, USA
    1.3 is out :D

    I'm really liking the idea of beds. :D

    Looks like you don't have to use McMyAdmin to whitelist people anymore. ;)
     
    Crunching for Team TPU
  17. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    21,047 (6.06/day)
    Thanks Received:
    7,041
    Yeah, I tried switching to the native Whitelist, but you have to restart the server every time you add or remove a player from the whitelist. Not exactly an efficient way to do things, or something I'm willing to do.

    I switched back to using McMyAdmin whitelisting pretty quickly.
     
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  18. char[] rager New Member

    Joined:
    Jun 9, 2010
    Messages:
    310 (0.17/day)
    Thanks Received:
    26
    Location:
    Massachusetts Institute of Technology, Computer Sc
    Pvt or Soylent, was it your intention to make the pyramid even on all sides, because I don't know? I was walking around, trying to finish it, and certain sides are where they will never match up with another side.
     
  19. FordGT90Concept

    FordGT90Concept "I go fast!1!11!1!"

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Messages:
    14,888 (6.16/day)
    Thanks Received:
    4,543
    Location:
    IA, USA
    Maybe there is a command to force reloading the lists?


    FYI, since the 1.3 update, the game is pretty much unplayable for me. I think I might be sitting in Kreij's boat. :(
     
    Crunching for Team TPU
  20. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    21,047 (6.06/day)
    Thanks Received:
    7,041
    The extreme lag might be a server issue, I'm going to do a restart in a few minutes, so you can try again.

    Edit: I had to update some stuff anyway, so the server has been restarted. See how it is now Ford.
     
    Last edited: Feb 22, 2011
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  21. FordGT90Concept

    FordGT90Concept "I go fast!1!11!1!"

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Messages:
    14,888 (6.16/day)
    Thanks Received:
    4,543
    Location:
    IA, USA
    I just tried connecting and was booted almost immediately (not even any of my text got through). If you restarted between now and then, it got worse, not better. Guess that means no more playing in the TPU server for me. :(
     
    Crunching for Team TPU
  22. newtekie1

    newtekie1 Semi-Retired Folder

    Joined:
    Nov 22, 2005
    Messages:
    21,047 (6.06/day)
    Thanks Received:
    7,041
    Don't give up so quick. We'll get it worked out. I didn't even see your login attempt on my side. I just refired the server, it was down for maybe 4-5 minutes, so that might be why.

    Edit: According to your post time the server was down when you tried to connect Ford. The server was started back up at 17:13, your post was at 17:12 CST. It was down for about 3 minutes while I updated.
     
    Crunching for Team TPU More than 25k PPD
  23. Kreij

    Kreij Senior Monkey Moderator Staff Member

    Joined:
    Feb 6, 2007
    Messages:
    13,881 (4.58/day)
    Thanks Received:
    5,623
    Location:
    Cheeseland (Wisconsin, USA)
    When I connected from work earlier today (3Mb/2Mb connection) the lag was pretty bad.
    Very choppy. I'm not sure how it usually is, but I only have SP to compare it to (which runs smooth as silk, for obvious reasons).

    @ Ford : Thanks for the 1.3 info in post #144, but did you happen to read post #129 by char[] rager? lol
     
  24. char[] rager New Member

    Joined:
    Jun 9, 2010
    Messages:
    310 (0.17/day)
    Thanks Received:
    26
    Location:
    Massachusetts Institute of Technology, Computer Sc
    Hey caboose, the server is back up.
     
  25. FordGT90Concept

    FordGT90Concept "I go fast!1!11!1!"

    Joined:
    Oct 13, 2008
    Messages:
    14,888 (6.16/day)
    Thanks Received:
    4,543
    Location:
    IA, USA
    Oops. XD

    My inet is where it always is:
    [​IMG]

    When I was hosting a 1.2_01 server people couldn't stay connected to that either so I had to drop down to 1.2. I suspect whatever problem was in 1.2_01 has carried over to 1.3. I was going to try to connect to my friend's server who has 1.2 still installed to see if 1.3 client is the problem or the server but it isn't up right now.


    I only have one iron pickaxe at any given time and I only use it to mine stuff that can't be mined with stone (same goes for diamond). I horde iron so I have it when I need it (for buckets, swords, and tracks).

    Leave the crafting table/inventory. Everything that was in the crafting area will appear on the floor. Run over it and bam, in your inventory.

    Water can grow to water so long as there is a tile directly underneath. You'll need a bucket. First, you need to make it all flat just below the water level. That is to say, you could stand in the water and half of your body will still be above water. Second, build a checkerboard pattern on top of that. The holes will be below the water level and the flats will be above the water level. Use the bucket to place water in all those holes then clear them away. The water should now be stable. As long as that floor is still under it, you can scope up water there and the surface will remain stable. If you remove the floor, it will become a lake/pond and the surface will remain current-free.
     
    Last edited: Feb 22, 2011
    Crunching for Team TPU

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guest)

Share This Page