• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Alert! Chipset Heatsink Not Detected

welliott

New Member
Joined
Nov 4, 2006
Messages
9 (0.00/day)
Location
somerset - england
Processor p4 2.53ghz
Motherboard dell
Cooling big silver one
Memory 1024
Video Card(s) none
Storage 200gb
Display(s) 19" dell tft
Case 1100
Audio Device(s) using soundmax from resource cd
Power Supply ?
Software xp home; dell resource cd for drivers
Then It Says System Halted.
Hello Everyone, I'm New.
Building Dell 8300 From Barebones (looking At You Guys Poss Mistake??)
Almost Done Now But When Firing Up The Messages Listed Came Up.
Pretty Certain I Have The Correct Main Cpu Heatsink And I Think I Am Missing The Smaller One That Fits Nearby.
Anyone Know A Part No.?? Or Where To Get Or Am I Barking Up The Wrong Tree?
Welliott
 

pt

not a suicide-bomber
Joined
Mar 11, 2006
Messages
8,956 (1.46/day)
Location
Portugal
Processor AMD Turion 64 X2 Mobile TL-60 (Trinidad)
Motherboard ASUS F3Ka (ATI RS690M)
Cooling stock
Memory Nanya 2x1GB ddr2 667@5-5-5-15-2T
Video Card(s) ATI Mobility Radeon HD2600 512MB DDR2@ 580mhz/486mhz
Storage 160GB on laptop+250GB external
Display(s) ASUS 15.4
Case Asus Laptop F3Ka chassis
Audio Device(s) on-board
Power Supply 1:30minutes battery
Software "genui xp", 'cause i hated vista
Then It Says System Halted.
Hello Everyone, I'm New.
Building Dell 8300 From Barebones (looking At You Guys Poss Mistake??)
Almost Done Now But When Firing Up The Messages Listed Came Up.
Pretty Certain I Have The Correct Main Cpu Heatsink And I Think I Am Missing The Smaller One That Fits Nearby.
Anyone Know A Part No.?? Or Where To Get Or Am I Barking Up The Wrong Tree?
Welliott

what is your mobo, is it running passive?
some pics would help
 
Joined
Jul 1, 2005
Messages
5,197 (0.82/day)
Location
Kansas City, KS
System Name Dell XPS 15 9560
Processor I7-7700HQ
Memory 32GB DDR4
Video Card(s) GTX 1050/1080 Ti
Storage 1TB SSD
Display(s) 2x Dell P2715Q/4k Internal
Case Razer Core
Audio Device(s) Creative E5/Objective 2 Amp/Senn HD650
Mouse Logitech Proteus Core
Keyboard Logitech G910
Then It Says System Halted.
Hello Everyone, I'm New.
Building Dell 8300 From Barebones (looking At You Guys Poss Mistake??)
Almost Done Now But When Firing Up The Messages Listed Came Up.
Pretty Certain I Have The Correct Main Cpu Heatsink And I Think I Am Missing The Smaller One That Fits Nearby.
Anyone Know A Part No.?? Or Where To Get Or Am I Barking Up The Wrong Tree?
Welliott

Its a small silver heatsink that goes on the chipset...

Theres no way to actually detect a chipset heatsink, so it may want a fan plugged into the proper header.

Strange that you got this error.. :eek:
 

welliott

New Member
Joined
Nov 4, 2006
Messages
9 (0.00/day)
Location
somerset - england
Processor p4 2.53ghz
Motherboard dell
Cooling big silver one
Memory 1024
Video Card(s) none
Storage 200gb
Display(s) 19" dell tft
Case 1100
Audio Device(s) using soundmax from resource cd
Power Supply ?
Software xp home; dell resource cd for drivers
Then It Says System Halted.
Hello Everyone, I'm New.
Building Dell 8300 From Barebones (looking At You Guys Poss Mistake??)
Almost Done Now But When Firing Up The Messages Listed Came Up.
Pretty Certain I Have The Correct Main Cpu Heatsink And I Think I Am Missing The Smaller One That Fits Nearby.
Anyone Know A Part No.?? Or Where To Get Or Am I Barking Up The Wrong Tree?
Welliott

whoa!! mobo?? no idea what that means
 
Last edited:
Joined
Jul 9, 2006
Messages
3,288 (0.55/day)
Location
Halifax, Canada
Processor Q6600 G0 @ 3.2Ghz
Motherboard Asus p5k-Premium/Black Pearl
Cooling Luna Block, 240mm rad
Memory Patriot Extreme PC2-6400 2x2GB
Video Card(s) Saphire 5850 1GB
Storage 60GB SSD + 2x500GB/1TB/2TB
Display(s) Samsung 226BW and 50" Panasonic S2
Case Silverstone TJ-09
Audio Device(s) X-fi Prelude
Power Supply Enermax Galaxy Dxx 850watt
Software Windows7 32Bit
Benchmark Scores Super Pi 1M 14.333
motherboard = mobo or vise versa

Dippys post should cover ya, if you have a passive cpu heatsink than you would not have a fan so the error would pop up, you need to connect the fan (afan) to where the mobo monitors the cpu fan speed is my guess
 

welliott

New Member
Joined
Nov 4, 2006
Messages
9 (0.00/day)
Location
somerset - england
Processor p4 2.53ghz
Motherboard dell
Cooling big silver one
Memory 1024
Video Card(s) none
Storage 200gb
Display(s) 19" dell tft
Case 1100
Audio Device(s) using soundmax from resource cd
Power Supply ?
Software xp home; dell resource cd for drivers
whoa!! mobo?? no idea what that means

:banghead: kinda knew i'd look dumb but...bought a case with psu and motherboard. ONLY.
got intel skt 478 P4 3.0Ghz proc'r
got 250 Gb hdd
got cd-rom
got MAIN cpu heatsink and a fan which plugs into the board.
got radeon 9550 graphics card so i could light up a monitor.
did remove main heatsink to check if bedded properly and it was.
you know the rest.
trying to find out anything about this mobo (ha!) which only says dell A01 IS REALLY HARD!!!!
 

aximbigfan

New Member
Joined
Oct 15, 2006
Messages
847 (0.14/day)
Location
St. Louis, MO
System Name QUAD1
Processor Intel Core i7 920
Motherboard Asus P6T SE
Cooling XIGMATEK HDT-S963
Memory OCZ 3 X 1GB Triple Channel
Video Card(s) HIS Radeon HD4670 IceQ
Storage Seagate 250GB 7200RPM SATA
Display(s) Acer AL1916W 19" Widescreen LCD
Case CM Storm Scout
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair 520 Watt
Software Windows XP Pro
:banghead: kinda knew i'd look dumb but...bought a case with psu and motherboard. ONLY.
got intel skt 478 P4 3.0Ghz proc'r
got 250 Gb hdd
got cd-rom
got MAIN cpu heatsink and a fan which plugs into the board.
got radeon 9550 graphics card so i could light up a monitor.
did remove main heatsink to check if bedded properly and it was.
you know the rest.
trying to find out anything about this mobo (ha!) which only says dell A01 IS REALLY HARD!!!!
???

to light up a monitor?
what do you mean with "checked to see if heatsink was beedd properly"?
if you speak a difent main languge, why dont you use google to translate from it...

chris
 
Joined
Jul 9, 2006
Messages
3,288 (0.55/day)
Location
Halifax, Canada
Processor Q6600 G0 @ 3.2Ghz
Motherboard Asus p5k-Premium/Black Pearl
Cooling Luna Block, 240mm rad
Memory Patriot Extreme PC2-6400 2x2GB
Video Card(s) Saphire 5850 1GB
Storage 60GB SSD + 2x500GB/1TB/2TB
Display(s) Samsung 226BW and 50" Panasonic S2
Case Silverstone TJ-09
Audio Device(s) X-fi Prelude
Power Supply Enermax Galaxy Dxx 850watt
Software Windows7 32Bit
Benchmark Scores Super Pi 1M 14.333
I understood what he said:p, where did you buy from they should have some info on your situation. dident the mobo come with some paperwork?

I think you got your cpu fan connected to the wrong spot, if you had some close up pictures it might help.
 

Casheti

New Member
Joined
May 3, 2006
Messages
4,421 (0.73/day)
Schematics of the board :D

This is mine -



Have you got something like that?? Check that the CPU fan is plugged into the proper fan header. Don't go by this design by any means, but try and see if you have something that is the same sort of thing, meaning something that shows the locations of all the parts on the board.
 

welliott

New Member
Joined
Nov 4, 2006
Messages
9 (0.00/day)
Location
somerset - england
Processor p4 2.53ghz
Motherboard dell
Cooling big silver one
Memory 1024
Video Card(s) none
Storage 200gb
Display(s) 19" dell tft
Case 1100
Audio Device(s) using soundmax from resource cd
Power Supply ?
Software xp home; dell resource cd for drivers
Schematics of the board :D

This is mine -



Have you got something like that?? Check that the CPU fan is plugged into the proper fan header. Don't go by this design by any means, but try and see if you have something that is the same sort of thing, meaning something that shows the locations of all the parts on the board.

thanx for taking me seriously. 2 pics attached i hope. main fan connected at the top and to the right of the heatsink. i have bought a little heatsink and stuck it on but no good. looks like i need one that somehow connects to the two white/silver pegs at opposite diagonal corners next to the small chip/processor/wotsit/thing!! I'd love to find a schematic for mine. i'll try that later. i bought the barebones from a guy on ebay that had aquired a 100 of them but he had no info/data about them so i have had to work long into many nights to get this far.
welliott:respect:
 

welliott

New Member
Joined
Nov 4, 2006
Messages
9 (0.00/day)
Location
somerset - england
Processor p4 2.53ghz
Motherboard dell
Cooling big silver one
Memory 1024
Video Card(s) none
Storage 200gb
Display(s) 19" dell tft
Case 1100
Audio Device(s) using soundmax from resource cd
Power Supply ?
Software xp home; dell resource cd for drivers
Schematics of the board :D

This is mine -



Have you got something like that?? Check that the CPU fan is plugged into the proper fan header. Don't go by this design by any means, but try and see if you have something that is the same sort of thing, meaning something that shows the locations of all the parts on the board.

thanx for taking me seriously. 2 pics attached i hope. main fan connected at the top and to the right of the heatsink. i have bought a little heatsink and stuck it on but no good. looks like i need one that somehow connects to the two white/silver pegs at opposite diagonal corners next to the small chip/processor/wotsit/thing!! I'd love to find a schematic for mine. i'll try that later. i bought the barebones from a guy on ebay that had aquired a 100 of them but he had no info/data about them so i have had to work long into many nights to get this far.
welliott:respect:
 

welliott

New Member
Joined
Nov 4, 2006
Messages
9 (0.00/day)
Location
somerset - england
Processor p4 2.53ghz
Motherboard dell
Cooling big silver one
Memory 1024
Video Card(s) none
Storage 200gb
Display(s) 19" dell tft
Case 1100
Audio Device(s) using soundmax from resource cd
Power Supply ?
Software xp home; dell resource cd for drivers
thanx for taking me seriously. 2 pics attached i hope. main fan connected at the top and to the right of the heatsink. i have bought a little heatsink and stuck it on but no good. looks like i need one that somehow connects to the two white/silver pegs at opposite diagonal corners next to the small chip/processor/wotsit/thing!! I'd love to find a schematic for mine. i'll try that later. i bought the barebones from a guy on ebay that had aquired a 100 of them but he had no info/data about them so i have had to work long into many nights to get this far.
welliott:respect:

no sorry can see how to send pics as they exceed 193kb limit. is there another way??
 

welliott

New Member
Joined
Nov 4, 2006
Messages
9 (0.00/day)
Location
somerset - england
Processor p4 2.53ghz
Motherboard dell
Cooling big silver one
Memory 1024
Video Card(s) none
Storage 200gb
Display(s) 19" dell tft
Case 1100
Audio Device(s) using soundmax from resource cd
Power Supply ?
Software xp home; dell resource cd for drivers
have found a pic of exactly what i need. it seems tooooooooo difficult to track down so i'm thinkind i'll get another motherboard with it fitted.:cry:
 

welliott

New Member
Joined
Nov 4, 2006
Messages
9 (0.00/day)
Location
somerset - england
Processor p4 2.53ghz
Motherboard dell
Cooling big silver one
Memory 1024
Video Card(s) none
Storage 200gb
Display(s) 19" dell tft
Case 1100
Audio Device(s) using soundmax from resource cd
Power Supply ?
Software xp home; dell resource cd for drivers
thanx everyone i'll get another mobo. i give up
 
Joined
Jul 1, 2005
Messages
5,197 (0.82/day)
Location
Kansas City, KS
System Name Dell XPS 15 9560
Processor I7-7700HQ
Memory 32GB DDR4
Video Card(s) GTX 1050/1080 Ti
Storage 1TB SSD
Display(s) 2x Dell P2715Q/4k Internal
Case Razer Core
Audio Device(s) Creative E5/Objective 2 Amp/Senn HD650
Mouse Logitech Proteus Core
Keyboard Logitech G910
thanx everyone i'll get another mobo. i give up



Make sure where it says intel 945P chipset has a large silver or black heatsink, and it has a 40mm fan plugged into the marked area. That should clear up the problem.

If not, www.newegg.com is your friend. You'll get a mobo with a decent bios, and you'll be able to overclock it a bit ;)
 

Casheti

New Member
Joined
May 3, 2006
Messages
4,421 (0.73/day)
Does anyone know what that PCI Expansion slot thing at the bottom of my board is actually for?? Here's what it looks like in real life...



Does it add more PCI slots or what?
 

pt

not a suicide-bomber
Joined
Mar 11, 2006
Messages
8,956 (1.46/day)
Location
Portugal
Processor AMD Turion 64 X2 Mobile TL-60 (Trinidad)
Motherboard ASUS F3Ka (ATI RS690M)
Cooling stock
Memory Nanya 2x1GB ddr2 667@5-5-5-15-2T
Video Card(s) ATI Mobility Radeon HD2600 512MB DDR2@ 580mhz/486mhz
Storage 160GB on laptop+250GB external
Display(s) ASUS 15.4
Case Asus Laptop F3Ka chassis
Audio Device(s) on-board
Power Supply 1:30minutes battery
Software "genui xp", 'cause i hated vista
Does anyone know what that PCI Expansion slot thing at the bottom of my board is actually for?? Here's what it looks like in real life...



Does it add more PCI slots or what?

each sata, has it own color :p

doesn't know the answer
 
Joined
Jul 1, 2005
Messages
5,197 (0.82/day)
Location
Kansas City, KS
System Name Dell XPS 15 9560
Processor I7-7700HQ
Memory 32GB DDR4
Video Card(s) GTX 1050/1080 Ti
Storage 1TB SSD
Display(s) 2x Dell P2715Q/4k Internal
Case Razer Core
Audio Device(s) Creative E5/Objective 2 Amp/Senn HD650
Mouse Logitech Proteus Core
Keyboard Logitech G910
Does anyone know what that PCI Expansion slot thing at the bottom of my board is actually for?? Here's what it looks like in real life...
Does it add more PCI slots or what?



Yes, more PCI slots is infact what its for. ;)
 
Joined
Jul 1, 2005
Messages
5,197 (0.82/day)
Location
Kansas City, KS
System Name Dell XPS 15 9560
Processor I7-7700HQ
Memory 32GB DDR4
Video Card(s) GTX 1050/1080 Ti
Storage 1TB SSD
Display(s) 2x Dell P2715Q/4k Internal
Case Razer Core
Audio Device(s) Creative E5/Objective 2 Amp/Senn HD650
Mouse Logitech Proteus Core
Keyboard Logitech G910
So how do I use it?? What do I need?? :)

You would have to contact dell for the correct part. And I'm willing to be its more than $60.

Better off buying a mobo thats not restricted to nothing.
 

eatmoresoap

New Member
Joined
Dec 12, 2006
Messages
1 (0.00/day)
Chipset Heatsink Not Detected

I've had 2 dells in our shop with the the same error. I found that on both, the chipset heatsink, (Not the CPU heatsink) is heald down by a silver bar that crosses the heatsink and is anchored by 2 "loops" that are soldered to the board. In both cases these loops or anchors had one popped out so that the silver bar wasn't held down at both points. I don't think there is a thermal sensor for this heatsink, it seems to just be the completion of the circuit from one anchor to the other that tells the PC that all is well. You have to solder these anchors in. If I move the silver bar away from one of these anchors and open the circuit but still keep the tension on the heatsink so in no way stop the transfer of heat from the chipset I will get the heatsink failure error. This proves that the PC is looking for a signal saying the circuit is complete and not that there is a thermal issue.
 

Athlon2K15

HyperVtX™
Joined
Sep 27, 2006
Messages
7,906 (1.34/day)
Location
O-H-I-O
Processor Intel Core i9 11900K
Motherboard MSI Z590 Carbon EK X
Cooling Custom Water
Memory Team DDR4 4000MHz
Video Card(s) ASUS TUF RTX 3080 OC
Storage WD WN850 1TB
Display(s) 43" LG NanoCell 4K 120Hz
Power Supply Asus Thor 1200w
Mouse Asus Strix Evolve
Keyboard Asus Strix Claymore
thats is a very interesting theory...i wonder if the same is true for all oems..or just dell?
 

welliott

New Member
Joined
Nov 4, 2006
Messages
9 (0.00/day)
Location
somerset - england
Processor p4 2.53ghz
Motherboard dell
Cooling big silver one
Memory 1024
Video Card(s) none
Storage 200gb
Display(s) 19" dell tft
Case 1100
Audio Device(s) using soundmax from resource cd
Power Supply ?
Software xp home; dell resource cd for drivers
I've had 2 dells in our shop with the the same error. I found that on both, the chipset heatsink, (Not the CPU heatsink) is heald down by a silver bar that crosses the heatsink and is anchored by 2 "loops" that are soldered to the board. In both cases these loops or anchors had one popped out so that the silver bar wasn't held down at both points. I don't think there is a thermal sensor for this heatsink, it seems to just be the completion of the circuit from one anchor to the other that tells the PC that all is well. You have to solder these anchors in. If I move the silver bar away from one of these anchors and open the circuit but still keep the tension on the heatsink so in no way stop the transfer of heat from the chipset I will get the heatsink failure error. This proves that the PC is looking for a signal saying the circuit is complete and not that there is a thermal issue.

:rockout: hi. thanx. gave up and bought a complete new mobo c/w correct sink/loop wire.
it fired up first time and was quite a thrill to have built one...i only started ebaying in feb this year. welliott
 
Top