• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

athlon xp 1800+ distro??

Joined
Mar 29, 2012
Messages
409 (0.20/day)
Likes
84
Location
brčko dc/bosnia and herzegovina
System Name windows 10 pro 64bit
Processor i5 6600k 4.6ghz 1.37v
Motherboard asus maximus viii gene
Cooling Fractal Design Kelvin S24
Memory 2x8(16)GB 2860mhz
Video Card(s) gtx 970 4gb MSI
Storage ssd crusial 128gb 6gb/s
Display(s) dell E248WFP 24" 1200p
Case Aerocool DS Cube
Audio Device(s) asus motherboard intergrated
Power Supply be Quiet pure power L8 600w
Software my favorite World of Tanks :) is that a software?? :)
#1
hey folks..i have been instaling and using linux os for many times...with succeed on intel x86 cpu,both intel and amd 64 bit cpu..,but today i have been searching for linux that work on old athlon xp 1800+..,with no luck.
i use my windows and lili usb creator to make bootable stick after that i like allways put usb on sister pc..,and it load till screen where a choose either to boot live or install sistem...
and that where everithing frezees!!i have try watos r6 x86,xubuntu 12.10,bodhi 2.2 32bit,peppermint 3,
anyone know some 32bit amd distro???
 

Frick

Fishfaced Nincompoop
Joined
Feb 27, 2006
Messages
14,881 (3.45/day)
Likes
5,413
System Name A dancer in your disco of fire
Processor i3 4130 3.4Ghz
Motherboard MSI B85M-E45
Cooling Cooler Master Hyper 212 Evo
Memory 4 x 4GB Crucial Ballistix Sport 1400Mhz
Video Card(s) Asus GTX 760 DCU2OC 2GB
Storage Crucial BX100 120GB | WD Blue 1TB x 2
Display(s) BenQ GL2450HT
Case AeroCool DS Cube White
Power Supply Cooler Master G550M
Mouse Intellimouse Explorer 3.0
Keyboard Dell SK-3205
Software Windows 10 Pro
#2
If you've tried a number of distros and none of them is working the problem isn't the distro, it's something else. I'd do these things:

1) Try a different USB stick and/or USB port.
2) If that fails, burn a CD and try that.
3) If that fails, try it with a different HDD.

If that fails it's time for some physical troubleshooting. Check the memory, cables for the HDD and make sure everything is connected properly and firmly. In fact the first thing you should do is to make sure everything is connected properly.

I have a pretty much identical problem with a small system I got from a friend, and it turned out that it probably is the IDE controller going bad.
 
Joined
Mar 29, 2012
Messages
409 (0.20/day)
Likes
84
Location
brčko dc/bosnia and herzegovina
System Name windows 10 pro 64bit
Processor i5 6600k 4.6ghz 1.37v
Motherboard asus maximus viii gene
Cooling Fractal Design Kelvin S24
Memory 2x8(16)GB 2860mhz
Video Card(s) gtx 970 4gb MSI
Storage ssd crusial 128gb 6gb/s
Display(s) dell E248WFP 24" 1200p
Case Aerocool DS Cube
Audio Device(s) asus motherboard intergrated
Power Supply be Quiet pure power L8 600w
Software my favorite World of Tanks :) is that a software?? :)
#3
it had win xp instaled on it but my sis got it "fixed" :)
did try few usb ,few ports,and burn one of those on cd but problem is that that old pc have lausy dvd-rom!! :)
im guesing il have to wait for my friend to return me my dvd and i will try cd on that one!!
 
Joined
Nov 29, 2011
Messages
5,975 (2.71/day)
Likes
5,278
Location
Hi! I'm from the Internet
System Name Selene / Yoda
Processor Fx 8350 @ 4.4 / Phenom II x6 1090t @ 3.6
Motherboard Gigabyte 990FXA-UD3 r4.0 / Gigabyte 890XA-UD3
Cooling H100i / Xig Dark Knight
Memory 4x 8gb G.Skill Snipers / 4x 4gb G.Skill Ares
Video Card(s) Gigabyte R9 290x / XfX DD & VisionTek HD6850's C'fired
Storage 256gb ssd, 2x 2tb Wd Blacks & 1x 1tb Wd black / 1x 1tb
Display(s) Dell Ultra Sharp 2408 WFp / Hp w2207
Case Raidmax Vampire / Chieftec Alum. Dragon Blue
Audio Device(s) Onboard Hd Audio / Onboard Hd Audio
Power Supply Corsair TX 850 watt / Corsair TX 750 watt
Mouse Logitech G500s
Keyboard Corsair Strafe
Software Win 10 pro / Win Vista Home prem. 64 bit
Benchmark Scores What are benchmarks anyway?
#4
I ran Ubuntu 11.04 on a xp 3200+ rig for awhile.
 
Joined
Mar 29, 2012
Messages
409 (0.20/day)
Likes
84
Location
brčko dc/bosnia and herzegovina
System Name windows 10 pro 64bit
Processor i5 6600k 4.6ghz 1.37v
Motherboard asus maximus viii gene
Cooling Fractal Design Kelvin S24
Memory 2x8(16)GB 2860mhz
Video Card(s) gtx 970 4gb MSI
Storage ssd crusial 128gb 6gb/s
Display(s) dell E248WFP 24" 1200p
Case Aerocool DS Cube
Audio Device(s) asus motherboard intergrated
Power Supply be Quiet pure power L8 600w
Software my favorite World of Tanks :) is that a software?? :)
#5
i made bootable win xp today and instalation went smoth allmost to the end! :) allmost..
it finishe allright but when it needed to boot from hdd iv get error hall.dll file is mising try to reinstal it!! so im guesing maybe its hdd problem after all!! i downloaded hirensbot cd today and use some hdd program to search and recover bad sectors if it have them..but scaning i so slow on that machine.. so will give u info about it tomorow!!windows xp 32bit is i386 format?? so any linux i386 should work??
 
Joined
Apr 15, 2005
Messages
308 (0.07/day)
Likes
32
Location
Green Bay, WI
#6
Sounds like the cd drive is crappy. Clear the cmos and installl ubuntu 11.10 off usb.
yes linux 32 bit distro will work.
Might be a bad hdd tho....
DBAN it and see if it completes a quick wipe (PRNG stream is quick and will wipe out the boot sector)
 
Joined
Mar 29, 2012
Messages
409 (0.20/day)
Likes
84
Location
brčko dc/bosnia and herzegovina
System Name windows 10 pro 64bit
Processor i5 6600k 4.6ghz 1.37v
Motherboard asus maximus viii gene
Cooling Fractal Design Kelvin S24
Memory 2x8(16)GB 2860mhz
Video Card(s) gtx 970 4gb MSI
Storage ssd crusial 128gb 6gb/s
Display(s) dell E248WFP 24" 1200p
Case Aerocool DS Cube
Audio Device(s) asus motherboard intergrated
Power Supply be Quiet pure power L8 600w
Software my favorite World of Tanks :) is that a software?? :)
#7
dont know what dban or prng is but i manage it!! :)
used hirens boot cd and make it bootable on usb..so scan hdd for bad sectors but there waren't any.
so i used activekilldisk to wright zeroes to hdd and after that i instaled peppermint os three :) with no problems!! but now i have diferent issue...i use AP client to conect to internet and my pc conect to ap but i cant acces internet?!? on my laptop is same issue on windows i conect and it work,when i boot to linux min(on my laptop) i conect to wireles router but cant acces internet!
i made thread about my mikrotik router here on tpu about how to make simple AP and after few days i made it but as i say'd on windows i can surf on linux cant?? ideas??
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,401 (4.84/day)
Likes
5,481
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#8
Older rigs don't always boot from USB properly. Try burning a CD or DVD with the installer image instead to see if it makes a difference. Also when I installed Ubuntu from a flash drive I had to manually mount the contents of the USB drive in busybox because the installer was having trouble finding and mounting it. Granted I was using a much newer computer with the alternate Ubuntu 12.04 LTS installer.
 
Joined
Mar 29, 2012
Messages
409 (0.20/day)
Likes
84
Location
brčko dc/bosnia and herzegovina
System Name windows 10 pro 64bit
Processor i5 6600k 4.6ghz 1.37v
Motherboard asus maximus viii gene
Cooling Fractal Design Kelvin S24
Memory 2x8(16)GB 2860mhz
Video Card(s) gtx 970 4gb MSI
Storage ssd crusial 128gb 6gb/s
Display(s) dell E248WFP 24" 1200p
Case Aerocool DS Cube
Audio Device(s) asus motherboard intergrated
Power Supply be Quiet pure power L8 600w
Software my favorite World of Tanks :) is that a software?? :)
#9
dvd drive that is in that pc is bad so i must use usb.
as i say'd i have install pepermint fine but cant go to internet! i when i type ip of my AP client in network manager and then on web browser i get into Ap and search for my network and find it and conect to it.. then i make network manager to acuaire ip seting automatic and it conect but then browser can find any web site..!?since i manage to install OS now its networking problem..i will make post on apropriate forum chanel!! thnx for help guys
 
Joined
Apr 15, 2005
Messages
308 (0.07/day)
Likes
32
Location
Green Bay, WI
#10
if using wired then : ifconfig eth0 up
dhclient eth0 (or dhcpd eth0 if applicable)
if using wireless then : iwconfig wlan0 up (enter managed, essid, key, first)
dhclient (or dhcpd) wlan0
Some of the gui network programs have issues with dhcp.
 
Joined
Feb 16, 2013
Messages
15 (0.01/day)
Likes
10
System Name Sleeper
Processor AM3+ six-core FX-6350
Motherboard MSI 760GM-E51
Cooling Arctic Alpine 64+
Memory 8 GB G.Skill DDR3 1333 (4X2)
Video Card(s) Radeon 3000 (onboard)
Storage 250 GB Samsung 840 EVO
Display(s) SyncMaster SA350
Case OEM Dell Dimension 2400
Audio Device(s) Radeon (HD) 3000 Series
Power Supply Rosewill HIVE 550W 80+
Software siduction 14.1.0 "Indian Summer" LXDE 64-bit |
#11
There are kernel limitations, but try this first . . .

Someone above mentioned dban and I agree -- the hard drive probably needs to be wiped with zeros first, before installing a linux distro. I use SystemRescuCD.

To do so, get into the BIOS and boot the optical drive with SysRescCD, hit <Enter> for default a few times until you get to the page that says for user to enter either "wizard" or "startx" at the multi-colored prompt. Instead, to wipe entire hard drive with zeros, enter the command
PHP:
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=4096 conv=notrunc,sync
Go have dinner, watch a movie or something until seeing four lines saying there is no more space to write to and two lines of numbers and last one giving the write rate. At the same prompt type "startx" and hit <enter> to yellow-colored window with prompt where type "gparted." I recommend formatting entire hard drive to ext2 file system to start then try Puppy linux booted either from USB stick or CD.

EDIT: looks like OP needs to boot to USB stick first before trying this; trouble on-going I am sorry to hear!
I made bootable USB with SysRescCD on it using UNetBootin
 
Joined
Mar 29, 2012
Messages
409 (0.20/day)
Likes
84
Location
brčko dc/bosnia and herzegovina
System Name windows 10 pro 64bit
Processor i5 6600k 4.6ghz 1.37v
Motherboard asus maximus viii gene
Cooling Fractal Design Kelvin S24
Memory 2x8(16)GB 2860mhz
Video Card(s) gtx 970 4gb MSI
Storage ssd crusial 128gb 6gb/s
Display(s) dell E248WFP 24" 1200p
Case Aerocool DS Cube
Audio Device(s) asus motherboard intergrated
Power Supply be Quiet pure power L8 600w
Software my favorite World of Tanks :) is that a software?? :)
#12
thnx for reply but i wipe it to zeroes allready.. using hirensbootCD, its great tool !!
but even that pc is giving me so hard times..after wiping out hdd and instaling peppermint three os
..,witch went just fine i had problems with playing yotube videos.. after download it can play any video.. but not on web.. i know it somekind of flash problem but i couldt find adobe flash in repositories..anyway after all that trouble i get optical drive from friend and instaled xp sp3 on it and it work just fine now.. thnx peeps!!