• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Atitool can't find my GPU

E

extr3me

Guest
Hi,

When I am tying to use atitool information window pops up saying that my GPU is not being used by windows and enable it in properties. Can't find such option in properties. Anyone?
 

wiggles

New Member
Joined
Mar 19, 2009
Messages
2 (0.00/day)
hello extreme i am having the same problem as you and was wondering if you got any help conserning the matter says windows isnt using my card???
 

alexp999

Staff
Joined
Jul 28, 2007
Messages
8,012 (1.45/day)
Location
Dorset, UK
System Name Gaming Rig | Uni Laptop
Processor Intel Q6600 G0 (2007) @ 3.6Ghz @ 1.45625v (LLC) / 4 GHz Bench @ 1.63v | AMD Turion 64 X2 TL-62 2 GHz
Motherboard ASUS P5Q Deluxe (Intel P45) | HP 6715b
Cooling Xigmatek Dark Knight w/AC MX2 ~ Case Fans: 2 x 180mm + 1 x 120mm Silverstone Fans
Memory 4GB OCZ Platinum PC2-8000 @ 1000Mhz 5-5-5-15 2.1v | 2 x 1GB DDR2 667 MHz
Video Card(s) XFX GTX 285 1GB, Modded FTW BIOS @ 725/1512/1350 w/Accelero Xtreme GTX 280 + Scythe sinks| ATI X1250
Storage 2x WD6400AAKS 1 TB Raid 0, 140GB Raid 1 & 80GB Maxtor Basics External HDD (storage) | 160GB 2.5"
Display(s) Samsung SyncMaster SM2433BW @ 1920 x 1200 via DVI-D | 15.4" WSXGA+ (1680 x 1050 resolution)
Case Silverstone Fortress FT01B-W ~ Logitech G15 R1 / Microsoft Laser Mouse 6000
Audio Device(s) Soundmax AD2000BX Onboard Sound, via Logitech X-230 2.1 | ADI SoundMAX HD Audio
Power Supply Corsair TX650W | HP 90W
Software Windows 7 Ultimate Build 7100 x64 | Windows 7 Ultimate Build 7100 x64
Benchmark Scores 3DM06: 19519, Vantage: P16170 ~ Win7: -CPU 7.5 -MEM 7.5 -AERO 7.9 -GFX 6.0 -HDD 6.0
Atitool, is really old now. Last release was in 2006 I think, so it will not support any of the recent cards unless by shear luck.

No fear though, W1zzard is developing Atitools' successor, you'll just have to wait. Or in the mean time use rivatuner or something similar.
 

wiggles

New Member
Joined
Mar 19, 2009
Messages
2 (0.00/day)
ahh okay that sucks i luv this program. im trying nvidias overclock utility wish me luck
 
E

extr3me

Guest
Good luck :) Any other similar software? Rivatuner seems very complicated
 

alexp999

Staff
Joined
Jul 28, 2007
Messages
8,012 (1.45/day)
Location
Dorset, UK
System Name Gaming Rig | Uni Laptop
Processor Intel Q6600 G0 (2007) @ 3.6Ghz @ 1.45625v (LLC) / 4 GHz Bench @ 1.63v | AMD Turion 64 X2 TL-62 2 GHz
Motherboard ASUS P5Q Deluxe (Intel P45) | HP 6715b
Cooling Xigmatek Dark Knight w/AC MX2 ~ Case Fans: 2 x 180mm + 1 x 120mm Silverstone Fans
Memory 4GB OCZ Platinum PC2-8000 @ 1000Mhz 5-5-5-15 2.1v | 2 x 1GB DDR2 667 MHz
Video Card(s) XFX GTX 285 1GB, Modded FTW BIOS @ 725/1512/1350 w/Accelero Xtreme GTX 280 + Scythe sinks| ATI X1250
Storage 2x WD6400AAKS 1 TB Raid 0, 140GB Raid 1 & 80GB Maxtor Basics External HDD (storage) | 160GB 2.5"
Display(s) Samsung SyncMaster SM2433BW @ 1920 x 1200 via DVI-D | 15.4" WSXGA+ (1680 x 1050 resolution)
Case Silverstone Fortress FT01B-W ~ Logitech G15 R1 / Microsoft Laser Mouse 6000
Audio Device(s) Soundmax AD2000BX Onboard Sound, via Logitech X-230 2.1 | ADI SoundMAX HD Audio
Power Supply Corsair TX650W | HP 90W
Software Windows 7 Ultimate Build 7100 x64 | Windows 7 Ultimate Build 7100 x64
Benchmark Scores 3DM06: 19519, Vantage: P16170 ~ Win7: -CPU 7.5 -MEM 7.5 -AERO 7.9 -GFX 6.0 -HDD 6.0
Catalyst Control Center is the only simple OC tool I can think of for ATI cards.

EVGA Precision is a great but simple tool for NVIDIA cards.
 
Joined
Sep 13, 2007
Messages
225 (0.04/day)
System Name Suteki Ryzen
Processor AMD Ryzen 3900 @ Stock
Motherboard MSI Tomahawk B450 MAX
Cooling Stock Box Cooler
Memory 32gb ( 2x16gb) 3600mhz DDR4 G.Skill 16-19-19-39-58
Video Card(s) MSI GeForce RTX 2060 6GB Ram
Storage 256gb nvme SSD, 250GB SATA3 SSD, 480GB USB3 SSD, 750GB SSHD, 3TB WD Red HDD
Display(s) Asus VE220 / Epson TW-3000 1080p projector
Case Raijintek Thetis Black
Audio Device(s) Asus Xonar D1 PCI on a PCIe-to-PCI Adapter
Power Supply EVGA 550G2
Mouse Razer DeathAdder 2013
Software Windows 10 Pro
Catalyst Control Center is the only simple OC tool I can think of for ATI cards.

EVGA Precision is a great but simple tool for NVIDIA cards.

Any way to force Overdrive into the CCC if the GPU doesn't support that from the getgo because it is a mobile GPU? (like a reg hack or something)
 

alexp999

Staff
Joined
Jul 28, 2007
Messages
8,012 (1.45/day)
Location
Dorset, UK
System Name Gaming Rig | Uni Laptop
Processor Intel Q6600 G0 (2007) @ 3.6Ghz @ 1.45625v (LLC) / 4 GHz Bench @ 1.63v | AMD Turion 64 X2 TL-62 2 GHz
Motherboard ASUS P5Q Deluxe (Intel P45) | HP 6715b
Cooling Xigmatek Dark Knight w/AC MX2 ~ Case Fans: 2 x 180mm + 1 x 120mm Silverstone Fans
Memory 4GB OCZ Platinum PC2-8000 @ 1000Mhz 5-5-5-15 2.1v | 2 x 1GB DDR2 667 MHz
Video Card(s) XFX GTX 285 1GB, Modded FTW BIOS @ 725/1512/1350 w/Accelero Xtreme GTX 280 + Scythe sinks| ATI X1250
Storage 2x WD6400AAKS 1 TB Raid 0, 140GB Raid 1 & 80GB Maxtor Basics External HDD (storage) | 160GB 2.5"
Display(s) Samsung SyncMaster SM2433BW @ 1920 x 1200 via DVI-D | 15.4" WSXGA+ (1680 x 1050 resolution)
Case Silverstone Fortress FT01B-W ~ Logitech G15 R1 / Microsoft Laser Mouse 6000
Audio Device(s) Soundmax AD2000BX Onboard Sound, via Logitech X-230 2.1 | ADI SoundMAX HD Audio
Power Supply Corsair TX650W | HP 90W
Software Windows 7 Ultimate Build 7100 x64 | Windows 7 Ultimate Build 7100 x64
Benchmark Scores 3DM06: 19519, Vantage: P16170 ~ Win7: -CPU 7.5 -MEM 7.5 -AERO 7.9 -GFX 6.0 -HDD 6.0
Joined
Jan 17, 2009
Messages
2,143 (0.43/day)
System Name THE MAD BEAST!!!
Processor Tinfoil rapper with some coathangers
Motherboard Graham cracker with with frosting
Cooling A shovel full of snow
Memory Grey matter out of a corpse
Video Card(s) Cat eyes
Storage A whales brain
Display(s) Cyclops eyeball
Case Inside a yetis hollowed out corpse
Audio Device(s) howling banchee
Power Supply 32 hamster on a massive wheel
Software WHo needs software when you have a box of kittens
Benchmark Scores IS gatrillions a number?
extreme just pick up gpu-z its a good tool, pick it up in the download section
 
Joined
Jun 3, 2008
Messages
249 (0.05/day)
Location
Pacific Coast
System Name Z77 Rev. 1
Processor Intel Core i7 3770K
Motherboard ASRock Z77 Extreme4
Cooling Water Cooling
Memory 2x G.Skill F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 1080
Storage Samsung 860 EVO 1TB
Display(s) Samsung 28" UE590 UHD
Case Silverstone TJ07
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair AX1200
Mouse Razer Mamba
Keyboard Leopold Tenkeyless
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores 3DMark Time Spy: 7695
Hi,

When I am tying to use atitool information window pops up saying that my GPU is not being used by windows and enable it in properties. Can't find such option in properties. Anyone?

Download and install ATItool v0.27 BETA 3.
http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=45596

The last official release -- version 0.26 -- does not work properly with Vista and will give that error you are describing every time.
 

alexp999

Staff
Joined
Jul 28, 2007
Messages
8,012 (1.45/day)
Location
Dorset, UK
System Name Gaming Rig | Uni Laptop
Processor Intel Q6600 G0 (2007) @ 3.6Ghz @ 1.45625v (LLC) / 4 GHz Bench @ 1.63v | AMD Turion 64 X2 TL-62 2 GHz
Motherboard ASUS P5Q Deluxe (Intel P45) | HP 6715b
Cooling Xigmatek Dark Knight w/AC MX2 ~ Case Fans: 2 x 180mm + 1 x 120mm Silverstone Fans
Memory 4GB OCZ Platinum PC2-8000 @ 1000Mhz 5-5-5-15 2.1v | 2 x 1GB DDR2 667 MHz
Video Card(s) XFX GTX 285 1GB, Modded FTW BIOS @ 725/1512/1350 w/Accelero Xtreme GTX 280 + Scythe sinks| ATI X1250
Storage 2x WD6400AAKS 1 TB Raid 0, 140GB Raid 1 & 80GB Maxtor Basics External HDD (storage) | 160GB 2.5"
Display(s) Samsung SyncMaster SM2433BW @ 1920 x 1200 via DVI-D | 15.4" WSXGA+ (1680 x 1050 resolution)
Case Silverstone Fortress FT01B-W ~ Logitech G15 R1 / Microsoft Laser Mouse 6000
Audio Device(s) Soundmax AD2000BX Onboard Sound, via Logitech X-230 2.1 | ADI SoundMAX HD Audio
Power Supply Corsair TX650W | HP 90W
Software Windows 7 Ultimate Build 7100 x64 | Windows 7 Ultimate Build 7100 x64
Benchmark Scores 3DM06: 19519, Vantage: P16170 ~ Win7: -CPU 7.5 -MEM 7.5 -AERO 7.9 -GFX 6.0 -HDD 6.0
All 0.27b3 does is basically add support for Vista x64, it is about 3 years old now so does not support any of the latest cards
 
Joined
Jun 3, 2008
Messages
249 (0.05/day)
Location
Pacific Coast
System Name Z77 Rev. 1
Processor Intel Core i7 3770K
Motherboard ASRock Z77 Extreme4
Cooling Water Cooling
Memory 2x G.Skill F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 1080
Storage Samsung 860 EVO 1TB
Display(s) Samsung 28" UE590 UHD
Case Silverstone TJ07
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair AX1200
Mouse Razer Mamba
Keyboard Leopold Tenkeyless
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores 3DMark Time Spy: 7695
All 0.27b3 does is basically add support for Vista x64, it is about 3 years old now so does not support any of the latest cards

No, it is 'only' one and a half years old.

Yes, it does not fully suppor the newest cards. This means that you cannot overclock the newer cards, but you can still use it effectively as an artifact scanner on newer cards.

I know there are much better programs which can be used to overclock instead of ATItool, but ATItool does very well at determining if a video card overclock is indeed stable. Also, my post addresses the original question asked in this post; it does not try to wander down a different path recommending another program. The answer to the original question is that you need the BETA version to make that display error go away when using Vista.
 
Last edited:

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
28,457 (4.62/day)
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 10850K@5.2GHz
Motherboard AsRock Z470 Taichi
Cooling Corsair H115i Pro w/ Noctua NF-A14 Fans
Memory 32GB DDR4-3600
Video Card(s) RTX 2070 Super
Storage 500GB SX8200 Pro + 8TB with 1TB SSD Cache
Display(s) Acer Nitro VG280K 4K 28"
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply eVGA SuperNOVA 1000w G3
Software Windows 10 Pro x64
Good luck :) Any other similar software? Rivatuner seems very complicated

Rivatuner seems very complicated, and it is understandable why some might get overwhelmed when first using it. However, for just overclocking, it is actually very simple to use. You can read some of the tutorials around here to get an idea on how to use it to overclock and control fan speed(if you card supports it).
 

anonymous_user

New Member
Joined
Oct 6, 2007
Messages
20 (0.00/day)
Yes, it does not fully suppor the newest cards. This means that you cannot overclock the newer cards, but you can still use it effectively as an artifact scanner on newer cards.

Wrong.

Doesn't work at all on my 4870x2. Loads, puts the icon in the tray, fills up my CPU's third core (see image), and never pops up a window or anything. I don't even get a right click menu. To exit out, I have to end task on it. Hovering over the icon, I get the following in the tooltip:
Core: -1.#J Mhz
Mem: -1.#J Mhz

 

Mussels

Freshwater Moderator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
54,851 (8.35/day)
Location
Oystralia
System Name Rainbow Sparkles (Power efficient, <350W gaming load)
Processor Ryzen R7 5800X (PBO tweaked, 4.4-5.05GHz)
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling Alphacool Apex UV - EK Quantum Velocity AM4 + EK Quantum ARGB 3090 w/ active backplate
Memory 2x32GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @3800 C18-22-22-22-42 TRFC704 (1.4V, SoC 1.15V Hynix MJR)
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB: Underclocked to either 1500Mhz 0.737v | 1700Mhz 0.75v | 1900Mhz 0.9v
Storage 2TB WD SN850 NVME + 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + WD AN1500 1TB + 1TB Intel 6000P NVME USB 3.2
Display(s) Kogan 32" 4K 72Hz + Gigabyte G32QC (1440p 165Hz) + Phillips 328m6fjrmb (1440p 144Hz)
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Logitech G560 | Corsair Void pro RGB |Blue Yeti mic
Power Supply Fractal Ion+ 2 860W (Platinum) (This thing is God-tier. Silent and TINY)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE (custom white and steel keycaps)
VR HMD Oculus Rift S
Software Windows 11 pro x64 (Yes, it's genuinely a good OS)
Benchmark Scores I don't quite know how i managed to get such a top tier PC, I am not rich.
ATItool wont work on crossfire because its not fullscreen.
 
Top