• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Creative Announces Sound Blaster X-Fi MB2 Software Suite

Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,355 (2.56/day)
Likes
5,812
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#51
And many features work on non EAX games as well. Like CMSS-3D that creates incredible 3D positioning on only 2 speakers (i'm talking proper 3D space positioning, not some cheap echo effect filter), Elevation Filter handles reproduction of sounds above and below so you perceive them the same way you do in real life (they just sound different if they are above or below you).
And also sounds that are close to you sound very different. So you can always tell if a car is trying to pass you by or zombie is tearing you on the right side in L4D. Most ppl don't even know these things exist and affect sound because they all just run around screaming how Creative sucks. But as an old user of Aureal Vortex based soundcard and long time Creative user i know how to appreciate good sound. Not just in terms of raw quality but in terms of proper 3D sound positioning. Been taking sound as advantage in gaming for ages and have been accused of wallhacking several times, because i could read the 3D sound so well, it looked like i'm using a wall hack.
 
Joined
Apr 21, 2010
Messages
4,621 (1.65/day)
Likes
1,992
Location
Redditch, Worcestershire, England
System Name RyZen Reynolds
Processor Ryzen 1600 6c/12t -3.8Ghz@1.26v
Motherboard Asrock AB350m
Cooling Wraith Spire
Memory 16GB DDR4 2800
Video Card(s) PNY GTX 780 Ti
Storage Seagate 1TB - 128GB SSD
Display(s) BenQ G2420HD
Case Corsair Carbide Series SPEC-01
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair VS 550w
Mouse Zalman ZM-M401R
Keyboard Razor Lycosa
Software Windows 10 Home x64
#52
Well, to be honest, it's not their fault that you lost it...
No but crippling the hardware by charging for the software to make it run is shitty whatever way you look at it, unless you wouldn't mind paying ATI/NVIDIA for drivers? same thing.
 
Joined
Sep 25, 2007
Messages
5,822 (1.56/day)
Likes
618
Processor Core I7 3770K@4.3Ghz
Motherboard AsRock Z77 Extreme
Cooling Cooler Master Seidon 120M
Memory 12Gb G.Skill Sniper
Video Card(s) MSI GTX 1070
Storage Sandisk SSD + 1TB Seagate Barracuda 7200
Display(s) IPS Asus 26inch
Case Antec 300
Audio Device(s) Xonar DG
Power Supply EVGA Supernova 650 G2
Software Windows 10/Windows 7
#53
No but crippling the hardware by charging for the software to make it run is shitty whatever way you look at it, unless you wouldn't mind paying ATI/NVIDIA for drivers? same thing.
what?:( crippling hardware by charging for software

:confused:

its not creatives hardware with the MB software, its their software and they charge for it(I would say rip off people though) but its there software and they have the right to charge for it.

would you want want to be a artist and bundle a music cd with a cd player and someone loses the cd then pirates it, of course not.
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,355 (2.56/day)
Likes
5,812
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#54
Well, if you don't like Creative software part you can always use basic drivers provided by the core vendor. Usually Realtek or ADI...
 

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
18,526 (4.58/day)
Likes
3,159
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i5 2400 :: Athlon II x4 630
Motherboard MSI H67-G43-B3 :: GIgabyte GA-770T-USB3
Cooling Corsair H70 :: Thermaltake Big Typhoon
Memory 4x2GB DDR3 1333 :: 2x1GB DDR3 1333
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: GT720
Storage Plextor M5s 128GB, WDC Black 500GB :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, WD RE3 1TB
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) X-Fi Titanium Fatal1ty Pro - iLive IT153B Soundbar (optical) :: None
Power Supply Corsair CX600w :: Unknown
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
#55
You mean I can use drivers for my Audigy 2 ZS that aren't Creative drivers, or some form of Creative drivers? I would love to actually be able to use that card without all the issues I have with it with Creative's drivers.
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,355 (2.56/day)
Likes
5,812
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#56
I was talking about X-Fi MB software. You can use it or you can just use base drivers that were meant for that device in the first place.
 
Joined
Sep 8, 2009
Messages
865 (0.29/day)
Likes
165
Location
Porto
Processor Phenom II X3 720BE @ 3.3GHz, 4th core unlocked
Motherboard Asus M4A78-E
Cooling Schythe Ninja + Dual 120mm
Memory GEiL 2*2GB Gold
Video Card(s) Gigabyte HD5870 1GB + PhysX/Computing 8800GTS 512MB
Storage Intel X25-M 80GB O.S. + WD 500GB Data
Display(s) HP 2408w 24" LCD
Case Antec Plusview 1000
Audio Device(s) X-Fi XtremeMusic + Gigaworks SB750 7.1 THX
Power Supply BeQuiet Dark Power Pro 650W
Software Windows 7 64bit
#57
Screw creative and their S-Fi MB you lose the serial for the software that comes with the mobo and you have to pay for it, bunch of idiots, wouldn't touch them again.

No but crippling the hardware by charging for the software to make it run is shitty whatever way you look at it, unless you wouldn't mind paying ATI/NVIDIA for drivers? same thing.

The X-Fi MB is a software product.
If you buy Office 2010 and lose the box with the cd-key, microsoft won't give you a new one. If you buy Photoshop and lose the serial, Adobe won't give you a new one.

You buy a motherboard that bundles a game. If you lose the game's serial, the developer will not give you a new one.

Now, do you understand the ridiculousness of your complaints?
You're actually complaining that Creative isn't the first company ever that compensates their customers for lost serials.

Then again, it's Creative. Any chance to bash Creative is a good one, even if the reasons are completely shallow.
 
Joined
Mar 27, 2008
Messages
697 (0.20/day)
Likes
70
Location
Zagreb, Croatia
Processor C2D E8400@3.9GHz (488x8, 1.4v :( )
Motherboard Abit IP35-E
Cooling Thermaltake Sonic Tower+120mm fan
Memory 2GB kingmax ddr1066@976MHz 5-5-5-15
Video Card(s) Radeon X1800GTO @700/1400MHz with Accelero S1+Glacialtech fancard
Storage 2xSeagate Barracuda 7200.10 160GB
Display(s) Samsung SyncMaster 793s... just you laugh...
Case some Aplus case
Audio Device(s) Realtek ALC888
Power Supply Chieftec 450W
Software Win7 x64
#58
Then again, it's Creative. Any chance to bash Creative is a good one, even if the reasons are completely shallow.
sooo, it's Creative bashing week? :toast: :p
 

mdsx1950

New Member
Joined
Nov 21, 2009
Messages
2,064 (0.70/day)
Likes
408
Location
In a gaming world :D
System Name Knight-X
Processor Intel Core i7-980X [4.2Ghz]
Motherboard ASUS P6T7 WS
Cooling CORSAIR Hydro H70 + 2x CM 2000RPM 120mm LED Fans
Memory Corsair DOMINATOR-GT 12GB (6 x 2GB) DDR3 2000MHz
Video Card(s) AMD Radeon HD6970 2GB CrossFire [PhysX - EVGA GTX260(216SP) 896MB]
Storage 2x Corsair Perf. 512GB | OCZ Colossus 1TB | 2xOCZ Agilities 120GB SSDs
Display(s) Dell UltraSharp™ 3008WFP [2560x1600]
Case Cooler Master HAF-X + NZXT Temp LCD
Audio Device(s) ASUS Xonar D2X | ONKYO HTS9100THX 7.1
Power Supply Silverstone ST1500 1500W [80 PLUS Silver]
Software Windows 7 Ultimate X64 (Build 7600)
Benchmark Scores Heaven 2.0 with Extreme Tessellation at 1080p - 96FPS
#59
The X-Fi MB is a software product.
If you buy Office 2010 and lose the box with the cd-key, microsoft won't give you a new one. If you buy Photoshop and lose the serial, Adobe won't give you a new one.

You buy a motherboard that bundles a game. If you lose the game's serial, the developer will not give you a new one.

Now, do you understand the ridiculousness of your complaints?
You're actually complaining that Creative isn't the first company ever that compensates their customers for lost serials.

Then again, it's Creative. Any chance to bash Creative is a good one, even if the reasons are completely shallow.
Its not just that. You cant use the serial more than 5 times. That's what pissed me off. If you reinstall windows or you reinstall the software for 5 times it's gone. :shadedshu
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
12,355 (2.56/day)
Likes
5,812
Location
Europe\Slovenia
System Name Dark Silence 2
Processor Intel Core i7 5820K @ 4.5 GHz (1.15V)
Motherboard MSI X99A Gaming 7
Cooling Cooler Master Nepton 120XL
Memory 32 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2400 MHz @ 2666 MHz 15-15-15-32 1T (1.25V)
Video Card(s) AORUS GeForce GTX 1080Ti 11GB (1950/11000 OC Mode)
Storage Samsung 850 Pro 2TB SSD (3D V-NAND)
Display(s) ASUS VG248QE 144Hz 1ms (DisplayPort)
Case Corsair Carbide 330R Titanium
Audio Device(s) Creative Sound BlasterX AE-5 + Altec Lansing MX5021 (HiFi capacitors and OPAMP upgrade)
Power Supply BeQuiet! Dark Power Pro 11 750W
Mouse Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard Cherry Stream XT Black
Software Windows 10 Pro 64-bit (Fall Creators Update)
#60
I think i've re-installed it more times and it's still working. But i can't be sure. You can still contact their tech support. Going to their forums for advice is also useful. I can say for sure that they will sort this out since you still own the software and valid serial. Windows work the same way. I have to call MS every time i re-install Vista. Though i use disk imaging so i only have to do that if i change my hardware too much (last time it was when i had to RMA my mobo).
 
Joined
Nov 27, 2007
Messages
2,228 (0.61/day)
Likes
374
System Name HOMECOMPUTER
Processor Intel I7-4790k @ 4.8Ghz 1.30v
Motherboard Gigabyte z97 gaming 7
Cooling ek supremacy evo full nickle, xspc megarad
Memory 16GB Corsair ddr3 2400
Video Card(s) Sapphire r9 Fury Tri-x @ 1200/500
Storage 2x samsung 840 evo in raid 0
Display(s) LG 35", LG 27"
Case Thermaltake Core x5
Audio Device(s) Asus xonar dsx pcie
Power Supply Corsair 1000watt
Mouse Zowie FK1+
Keyboard Corsair Strafe rgb silent
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores i'm working on that
#61
sooo... is this software out, or no... i can't find a dl, and i didn't have to enter a key for my software... crosshair IV here?
 
Joined
Sep 25, 2007
Messages
5,822 (1.56/day)
Likes
618
Processor Core I7 3770K@4.3Ghz
Motherboard AsRock Z77 Extreme
Cooling Cooler Master Seidon 120M
Memory 12Gb G.Skill Sniper
Video Card(s) MSI GTX 1070
Storage Sandisk SSD + 1TB Seagate Barracuda 7200
Display(s) IPS Asus 26inch
Case Antec 300
Audio Device(s) Xonar DG
Power Supply EVGA Supernova 650 G2
Software Windows 10/Windows 7
#62
when you install from a cd sometimes you won't need the key because its in the cd but when you download it from their site then key or trial.

its not out
 
Joined
Sep 25, 2007
Messages
5,822 (1.56/day)
Likes
618
Processor Core I7 3770K@4.3Ghz
Motherboard AsRock Z77 Extreme
Cooling Cooler Master Seidon 120M
Memory 12Gb G.Skill Sniper
Video Card(s) MSI GTX 1070
Storage Sandisk SSD + 1TB Seagate Barracuda 7200
Display(s) IPS Asus 26inch
Case Antec 300
Audio Device(s) Xonar DG
Power Supply EVGA Supernova 650 G2
Software Windows 10/Windows 7
#63
X-Fi MB 2 is now on Asus's site if you want to try it.

Look under the RAMPAGE III GENE for the software.
 
Joined
Dec 13, 2014
Messages
33 (0.03/day)
Likes
8
#64
I know that this thread is very old but I just wanted to point out that the X-Fi MB2 software requires at least Windows Vista SP2 or Windows 7 to run as it dropped Windows XP support. Many people were not aware of the minimum Windows system requirements for X-FI MB2 when it first came out.

See the X-FI MB2 datasheet:
http://www.creative.com/oem/resources/Software/X-FiMB2.pdf

Minimum System Requirements
-Supported HD-Audio Codec
-Microsoft Windows 7 (32-bit or 64-bit)
-Microsoft Windows Vista with Service Pack 2 (32-bit or 64-bit)
-Intel Pentium Dual Core, AMD Athlon 64 Dual Core or equivalent processor, 2.0Ghz or faster
 
Joined
Sep 15, 2011
Messages
4,357 (1.91/day)
Likes
1,074
Processor Intel Core i7 3770k @ 4.3GHz
Motherboard Asus P8Z77-V LK
Memory 16GB(2x8) DDR3@2133MHz 1.5v Patriot
Video Card(s) MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8G
Storage 59.63GB Samsung SSD 830 + 465.76 GB Samsung SSD 840 EVO + 2TB Hitachi + 300GB Velociraptor HDD
Display(s) Acer Predator X34 3440x1440@100Hz G-Sync
Case NZXT PHANTOM410-BK
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium PCIe
Power Supply Corsair 850W
Mouse Anker
Software Win 10 Pro - 64bit
Benchmark Scores 30FPS in NFS:Rivals
#65
Tell me 1 single game nowadays or in the past years that is using EAX 5.0!!