• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Double boot and sound issues after windows update

Joined
Feb 11, 2009
Messages
2,595 (0.62/day)
System Name Cyberline
Processor Intel Core i7 2600k
Motherboard Asus P8P67 LE Rev 3.0
Cooling Tuniq Tower 120
Memory Corsair (4x2) 8gb 1600mhz
Video Card(s) AMD RX480
Storage Samsung 750 Evo 250gb SSD + WD 1tb x 2 + WD 2tb
Display(s) Philips 32inch LPF5605H (television)
Case antec 600
Audio Device(s) Focusrite 2i4 (USB)
Power Supply Seasonic 620watt 80+ Platinum
Mouse Elecom EX-G
Keyboard Rapoo V700
Software Windows 10 Pro 64bit
So a little while ago there was a Windows 10 update.
This messed things up for me...

I have 2 issues now that maybe someone here has some ideas about.

1. I have to start up my pc twice for it to actually start up.
I start up the pc and it hangs on a blackscreen with a Dos like blipping dash in the top left corner, it does not move on from there.
Then I turn it off by hitting the power button, and hit the button again and it will normally boot into windows.

2. Once I am in windows my sound is messed up, its this distorded sound that also makes videos move really slowly.
The only way to fix this is to turn the sound to a lower settings, normally its 16bit 96k, I turn it down to 16bit 41k, hit the test button, then turn it back to 96k and it will work fine again.
But I have to do this every time I start up the pc.
My soundcard is an Focusrite 2i4 btw which is USB and I did try a different USB port.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
30,443 (6.35/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
So a little while ago there was a Windows 10 update.
This messed things up for me...

I have 2 issues now that maybe someone here has some ideas about.

1. I have to start up my pc twice for it to actually start up.
I start up the pc and it hangs on a blackscreen with a Dos like blipping dash in the top left corner, it does not move on from there.
Then I turn it off by hitting the power button, and hit the button again and it will normally boot into windows.

2. Once I am in windows my sound is messed up, its this distorded sound that also makes videos move really slowly.
The only way to fix this is to turn the sound to a lower settings, normally its 16bit 96k, I turn it down to 16bit 41k, hit the test button, then turn it back to 96k and it will work fine again.
But I have to do this every time I start up the pc.
My soundcard is an Focusrite 2i4 btw which is USB and I did try a different USB port.
I hope you had system restore enabled,

Start using MSDEFCON and www.askwoody.com for OS updates that break windows
 
Joined
Jun 11, 2008
Messages
565 (0.13/day)
System Name Epsilon
Processor A12-9800E 35watts
Motherboard MSI Grenade AM4
Cooling Stock
Memory 2x4GB DDR4 2400 Kingston Hyper X
Video Card(s) Radeon R7 (IGP / APU)
Storage Samsung Spinpoint F1
Display(s) AOC 29" Ultra wide
Case Generic
Power Supply Antec Earthwatts 380w
Software Windows 10
My soundcard is an Focusrite 2i4 btw which is USB and I did try a different USB port.
I like focusrite sound interfaces, I personally believe they are among the best. I, however, owned an Emu 0404 and mostly asio 2.0 enabled creative sound cards.

I would try to uninstall focursite sound card and unplug it and see how the system acts after this change. Then put everything together and see what happens.
 
Top