• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Dual BIOS Restore

BePolite

New Member
Joined
Mar 3, 2014
Messages
15 (0.01/day)
Likes
2
#1
I can't find how to do this sorry.

I've borked BIOS 1 on my MSI 7990, BIOS 2 is working grand and I've saved it from GPU-Z. How do I put it back on BIOS 1 given I can't even post with BIOS 1.

Many Thanks, sorry if there is a guide in an obvious place!
 

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,651 (2.63/day)
Likes
3,436
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home
#2
boot into dos as your going to flash and then just move the switch to the bios position that your having problems and flash.. easy man
 

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,651 (2.63/day)
Likes
3,436
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home
#4
You tried to flash your card right? you borked the bios so you do know how to flash a card right?
 

BePolite

New Member
Joined
Mar 3, 2014
Messages
15 (0.01/day)
Likes
2
#5
No I don't hence why I am asking here, I am following guides which do not cover this.
 

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,651 (2.63/day)
Likes
3,436
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home
#6
http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?p=25335363
get the tools from the link and you should be good to go.
Use your bios instead of the one in the link.

when your in dos type atiflash -i

that shows you what position your card is in ok.

after it says 1 or 0 then you know.

type

atiflash -f -p 0 (whatever your bios name is)

example for me id type..

atiflash -f -p 0 hawaii.rom
enter and it should flash.

Dont forget to boot with your good bios then when in dos move the bios switch so when it flashes it will flash that bios ok.
 
Last edited:

BePolite

New Member
Joined
Mar 3, 2014
Messages
15 (0.01/day)
Likes
2
#7
Thanks that's the one I am following, no mention of what to do if things go wrong, other than to switch to 2 which I have.
 

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,651 (2.63/day)
Likes
3,436
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home
#8
DO NOT FLASH YOUR WORKING BIOS!!!! just use it to get into dos and then move the tiny switch to the bad #1 bios

also remove your amd driver for the card before doing the flash.

once the flash takes ctrl+alt+delete to reboot.

If your screen pops up then great re-install the driver and thats it. good luck.

Im out now for the day and Im sure if you have anymore problems others will help you.

Just a note. save your origional bios. when you copy it to the thumb drive rename it to 7990.bin NOT rom, it will work better that way but dont rename your origional you have saved on your hard drive cool!

So it you rename it and when you goto flash if you followed my instructions you type

atiflash -f -p 0 7990.bin
press enter and it should show you it flashed ok.

good luck and welcome to the best tech site on the planet!
 
Last edited:
Joined
Feb 12, 2006
Messages
2,289 (0.52/day)
Likes
410
System Name MONEY PIT
Processor i7-3770K @ 4800 1.20v batch #3231B415 Delided
Motherboard ASrock Z77 OC Formula w onboard waterblocks
Cooling Apogee HD, MCP655,rad MCR320-XP,Micro Rev2 res
Memory G,skill Trident X F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 980 Ti Classified with EK nickel/acetal waterblock installed
Storage 2x120gig Wildfire raid0 2x120gig VERTEX3 raid0
Display(s) 3/ Samsung2343bwx + 65in LG 4K
Case NZXT Phantom White w/red
Audio Device(s) ReCon3d fatal1ty pro, Logitech z906 THX
Power Supply corsair AX860i
Mouse Rat7
Software 64bit ++++ win 10
#9
please supply the error code you get when trying to dos flash bios #1
 

BePolite

New Member
Joined
Mar 3, 2014
Messages
15 (0.01/day)
Likes
2
#10
Thanks all - I think we and fullinfusion were at cross purposes, I just wanted to confirm you just flip the switch, which you do as I've no found out! Did that and back on a properly flashed BIOS 1 (updated to the new BIOS) don't worry I won;t touch No.2 :)

Thanks all!!
 

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,651 (2.63/day)
Likes
3,436
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home
#11
Yeah I've borked bios flashes before and thank god for the second bios switch just to get the screen up in front of you.

Otherwise I hope your good at blind flashing lol
 

BePolite

New Member
Joined
Mar 3, 2014
Messages
15 (0.01/day)
Likes
2
#12
That BIOS has let me undervolt the card but I cant seem to get underclock below 950 on GPU 1 and 1000Mhz on GPU 2 any ideas?
 

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,651 (2.63/day)
Likes
3,436
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home
#13
go to the tpu data base and check for the other bios.
 

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,651 (2.63/day)
Likes
3,436
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
19,773 (5.13/day)
Likes
5,181
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#15
Honestly since the card is working again leave it alone
 

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,651 (2.63/day)
Likes
3,436
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home
#16
Honestly since the card is working again leave it alone
Miner mabey needs the lower clocks? Thats my guess. Thats an expensive gpu to brick and I agree.
 
Joined
May 9, 2011
Messages
1,893 (0.77/day)
Likes
891
Location
Mainland Britain
System Name H2o Box
Processor Intel(R) Xeon e5-2690 v2 Stock 3.3GHz
Motherboard MSI X79A-G43 Plus (MS-7760) v3
Cooling CPU EK Block & Phobya G-Changer 360 V2.0 RAD H2o
Memory Gskill RipjawsZ 16Gb & Gskill TridentX 16Gb 9-10-9-28 2T @ 1866Mhz [locked]
Video Card(s) Zotac GTX 1080ti AMP EXTREME
Storage HyperX Fury 120GB & Savage 480GB SSD, Seagate 250GB,250GB 7200rpm Kingston 64GB SSD
Display(s) Panasonic GT30 46'' 1080p 3D HDTV [Custom Resolution 4096*2304]
Case Corsair O-800D
Audio Device(s) Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro
Power Supply Be Quiet! [Dark Power Pro 11] 1200W CM replaced [7-4-2017]
Mouse Asus ROG
Keyboard Microsoft Digital Media 1.0A
Software Win 10 Pro 64Bit v 1703 / OS[build 16299.192]
#17
Hi

That BIOS has let me undervolt the card but I cant seem to get underclock below 950 on GPU 1 and 1000Mhz on GPU 2 any ideas?
HD 7990 has dual GPU's and requires flashing Master = [1st GPU] and Slave = [2nd GPU] {Do Not mix these images up}

Note: vbios images must have same core, memory clocks and voltage.

atb

Law-II
 

BePolite

New Member
Joined
Mar 3, 2014
Messages
15 (0.01/day)
Likes
2
#18
Honestly since the card is working again leave it alone
What's the point in that :D

Miner mabey needs the lower clocks? Thats my guess. Thats an expensive gpu to brick and I agree.
It's running a wee bit hot for my liking in my 600T despite some additional fans I have. It's exceeding 90C on Heaven and that's my stress test so I'm under volting and under clocking it until I can get my rig water cooled. If it gets bricked it gets bricked but I've yet to break anything since my Pentium 166 which didn't like being run at 266Mhz :p

Hi



HD 7990 has dual GPU's and requires flashing Master = [1st GPU] and Slave = [2nd GPU] {Do Not mix these images up}

Note: vbios images must have same core, memory clocks and voltage.

atb

Law-II
Many Thanks - did that okay with ATI flash, for some reason winflash would only update both GPUs with the same image, this was basically the start of the issues.

Thanks all agiain for all your help.
 

BePolite

New Member
Joined
Mar 3, 2014
Messages
15 (0.01/day)
Likes
2
#20
I've temporarily sorted it by going back to the metal side panel rather than the full acrylic one I was using. Despite me setting After burner back to 1000Mhz GPU 2 still stays at 950.
 

fullinfusion

Vanguard Beta Tester
Joined
Jan 11, 2008
Messages
9,651 (2.63/day)
Likes
3,436
Processor I7-7700K
Motherboard Asus Z270 Maximus IX Code
Cooling Custom water plus another cooler
Memory Corsair Vengeance LED Red 4x8GB 32GB 3200MHz kit
Video Card(s) 2 x MSI RX Vega 56 and a single MSI RX Vega 64 in test rig
Storage 960 EVO/960 Pro M.2 nvme 250/1TB, Samsumg 850 evo 256/ WD 1TB blue
Display(s) Nexius 32" freesync 2 HDR
Case Corsair Obsidion 650D/ cardboard box
Audio Device(s) Onboard
Power Supply EVGA Supernova G2 1300W
Mouse Mionix Naos 7000
Keyboard G15
Software Windows 10 Home
#21
That card have two different clocks depending on what position the switch is in?
 

BePolite

New Member
Joined
Mar 3, 2014
Messages
15 (0.01/day)
Likes
2
#22
That card have two different clocks depending on what position the switch is in?
More noobness I'm afraid. As I hadn't disabled ULPS (as I didnt think I'd need too given I was underclocking) one GPU wasn't picking up the changes from Afterburner as GPU shuts down completely in 2D mode. I think I'm sorted now; at 80% fan I was holding the undervolted card below 80C so I can live with that for gaming until I can watercool and stick my see through panel back on.

Many Thanks for all your help!