• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Galaxy nVidia GeForce 9600GT card won't show GPU usage/load

Joined
Apr 28, 2011
Messages
505 (0.21/day)
Likes
61
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2xCorsair SSDs in RAID0+3 HDDs/2xIntel SSDs in RAID0+3 HDDs/Intel 480GB SSD+5+3TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Windows 10 Pro 64-bit Ver.1709 Fall Creators Update (Build 17025.1000, Insider Preview)
#1
Asking on behalf of another person.
---->
For about 2 years, I was using Windows Vista and GPU-Z worked fine. About 2-3 days ago I installed Windows 7 Pro 32-bit and now GPU-Z won't show GPU load, memory load, video engine load!?
I tried various GeForce driver versions, including latest ones, but it is the same - GPU-Z shows nothing.
My videocard is Galaxy GeForce 9600GT 1GB DDR3.
Mobo and CPU: ASUS M2N-E + AMD ATHLON64 X2 5000+
GPU-Z version: 0.7.7, but tried older ones too.

Why does this happen? In Vista I had no such issues. Attaching a screenshot made during video playback (1080p video) using SplashPRO Player. GPU-Z used to show 40-45% load in such cases, now nothing?

Note: GPU Shark, AIDA64 and MSI Afterburner also fail the same way, showing 0% load.
 

Attachments

Last edited:
Joined
Apr 28, 2011
Messages
505 (0.21/day)
Likes
61
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2xCorsair SSDs in RAID0+3 HDDs/2xIntel SSDs in RAID0+3 HDDs/Intel 480GB SSD+5+3TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Windows 10 Pro 64-bit Ver.1709 Fall Creators Update (Build 17025.1000, Insider Preview)
#2
No reply? Are you guys on vacation or something?
 

RCoon

Gaming Moderator
Staff member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
11,401 (5.43/day)
Likes
9,570
Location
Gypsyland, UK
System Name HP Omen 17
Processor i7 7700HQ
Memory 16GB 2400Mhz DDR4
Video Card(s) GTX 1060
Storage Samsung SM961 256GB + HGST 1TB
Display(s) 1080p IPS G-SYNC 75Hz
Audio Device(s) Bang & Olufsen
Power Supply 230W
Mouse Roccat Kone XTD+
Software Win 10 Pro
#3
Joined
Apr 28, 2011
Messages
505 (0.21/day)
Likes
61
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2xCorsair SSDs in RAID0+3 HDDs/2xIntel SSDs in RAID0+3 HDDs/Intel 480GB SSD+5+3TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Windows 10 Pro 64-bit Ver.1709 Fall Creators Update (Build 17025.1000, Insider Preview)
#4
Thanks. Was kind of strange seeing over 60 views, and zero replies.
 
Joined
Jan 15, 2012
Messages
973 (0.44/day)
Likes
514
Location
Arcadia
System Name Xeon build /Main Rig
Processor Intel Xeon w3520 @ 4Ghz with HT /i7 4820k @4.6 Ghz
Motherboard Asus P6T Deluxe v2 socket 1366 / Asus P9X79 socket 2011
Cooling Thermalright Archon +Ty 140mm|Fans : 2 front-1top-1rear-1bottom/ Swiftech H140x
Memory 16gb DDR3 1600mhz Kingstone Hyper x Quad Channel / 16gb DDR3 2133MHZ Gskill RipjawsZ
Video Card(s) Sapphire hd 7950 3gb Boost edition dual fan X / XFX R9 Fury X
Storage Kingstone AV400ssd 120gb + Seagate B 2Tb + WD green 1tb + WD green 3tb + WD red 3tb + Seagate B 4tb
Display(s) Wasabi Mango UHD430 43" 4K @60hz with Freesync
Case Fractal Design Arc midi
Audio Device(s) SoundMaxHD+5.1 BHT1100 BLUESKY,Corsair Vengeance 1500 v2,Fiio E10 Olympus+SuperluxHD668b
Power Supply Thermaltake toughpower xt 775watt modular
Mouse Corsair M90
Keyboard Microsoft WK600
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#5
Are you sure that is selected show current reading in the gpu load options?
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
505 (0.21/day)
Likes
61
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2xCorsair SSDs in RAID0+3 HDDs/2xIntel SSDs in RAID0+3 HDDs/Intel 480GB SSD+5+3TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Windows 10 Pro 64-bit Ver.1709 Fall Creators Update (Build 17025.1000, Insider Preview)
#6
Are you sure that is selected show current reading in the gpu load options?
Since the person who has the problem says GPU Shark, AIDA64 and another program also ALL show 0%, I don't see how that is relevant. Also, if some other setting was chosen, it would appear on the screenshot, and you can see it does not.

Also, from the screenshot given you can easily see that the graph/chart shows no readings for these values, but shows them for others.
 
Joined
Jan 15, 2012
Messages
973 (0.44/day)
Likes
514
Location
Arcadia
System Name Xeon build /Main Rig
Processor Intel Xeon w3520 @ 4Ghz with HT /i7 4820k @4.6 Ghz
Motherboard Asus P6T Deluxe v2 socket 1366 / Asus P9X79 socket 2011
Cooling Thermalright Archon +Ty 140mm|Fans : 2 front-1top-1rear-1bottom/ Swiftech H140x
Memory 16gb DDR3 1600mhz Kingstone Hyper x Quad Channel / 16gb DDR3 2133MHZ Gskill RipjawsZ
Video Card(s) Sapphire hd 7950 3gb Boost edition dual fan X / XFX R9 Fury X
Storage Kingstone AV400ssd 120gb + Seagate B 2Tb + WD green 1tb + WD green 3tb + WD red 3tb + Seagate B 4tb
Display(s) Wasabi Mango UHD430 43" 4K @60hz with Freesync
Case Fractal Design Arc midi
Audio Device(s) SoundMaxHD+5.1 BHT1100 BLUESKY,Corsair Vengeance 1500 v2,Fiio E10 Olympus+SuperluxHD668b
Power Supply Thermaltake toughpower xt 775watt modular
Mouse Corsair M90
Keyboard Microsoft WK600
Software Windows 7 Ultimate 64bit
#7
Since the person who has the problem says GPU Shark, AIDA64 and another program also ALL show 0%, I don't see how that is relevant. Also, if some other setting was chosen, it would appear on the screenshot, and you can see it does not.

Also, from the screenshot given you can easily see that the graph/chart shows no readings for these values, but shows them for others.
ok but are you tried the card on your other pc?
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
505 (0.21/day)
Likes
61
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2xCorsair SSDs in RAID0+3 HDDs/2xIntel SSDs in RAID0+3 HDDs/Intel 480GB SSD+5+3TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Windows 10 Pro 64-bit Ver.1709 Fall Creators Update (Build 17025.1000, Insider Preview)
#8
Downgrading to Vista fixes the issue. He tried that now and Vista is fine.
Any idea why Windows 7 won't work?
Games/3D testing apps/video players/etc all run fine, even on Windows 7. It is just the readings that don't show.
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,413 (5.50/day)
Likes
10,549
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 8700K@4.8GHz(Quick and dirty)
Motherboard AsRock Z370 Taichi
Cooling Corsair H110i GTX
Memory 32GB Corsair DDR4-3000
Video Card(s) PNY XLR8 GTX1060 6GB
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#9
If all the other programs aren't showing anything either, then there is an underlying cause that is beyond GPU-Z's control.

My guess is the Windows 7 drivers don't report those readings properly for the card, and there probably isn't a fix for this.

The only thing I can suggest is that he install the latest drivers and make sure to check the "Clean Install" option to get rid of as much of the old drivers as possible. It could be that the original driver Windows loaded when he installed Win7 might be affecting things.

Also, why did he go with Win7 32-bit? That is kind of an odd choice at this point, and from what I've heard the 32-bit Win7 nVidia drivers are more flaky than the 64-bit ones because nVidia doesn't put as much time and testing into the 32-bit platform anymore because hardly anyone uses it. Is it possible to try Win7 64-bit instead?
 
Last edited:

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,160 (3.43/day)
Likes
18,113
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#10
I have no input other than "it should work"

Can you check if an older NVIDIA driver version works?
 
Joined
Feb 21, 2009
Messages
248 (0.08/day)
Likes
46
Location
Netherlands
Processor i7 2700K @ 4.8 Ghz
Motherboard Asus Maximus IV Extreme-Z
Cooling Zalman CPNS9900-A LED
Memory Corsair Dominator GT CMT16GX3M4X2133C9 (4x4 Gb)
Video Card(s) 2 x (Sapphire) AMD Radeon HD7970 [Ref] -(crossfire) [out via DVI-D]
Storage 4 x WDC WD1002FAEX
Display(s) Dell U3011 @ 2560x1600 [in via DVI-D]
Case Coolermaster Stacker STC T01
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium Fatality Pro [PCI-E]
Power Supply Corsair AX 1200W
Software Windows 7 Ultimate x64 SP1
#11
---->
For about 2 years, I was using Windows Vista and GPU-Z worked fine. About 2-3 days ago I installed Windows 7 Pro 32-bit and now GPU-Z won't show GPU load, memory load, video engine load!?
[...]
An nVidia card on an AMD motherboard/CPU LOL? Just kidding, it's no issue.

On a serious note: Your Win 7 is fully updated, including VC redists, .Net Framework etc?

EDIT: Asus support doesn't know of Win 7 in combination with this very old board.
Maybe you're having a compatibility issue. Hard to imagine though... I have Win 7 (x64) running on a board that age.

I'd check all (critical and recommended) Windows Updates.
 
Last edited: