• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Gigabyte Intros Radeon HD 7750 Graphics Card with 2 GB DDR3 Memory

Joined
Apr 16, 2010
Messages
1,908 (0.67/day)
Likes
561
System Name The Stone that the Builders Refused / Perception Forge version III
Processor i5 4570 /i7-6800k
Motherboard Msi Z87m / Asus x99M-WS
Cooling H80i / nh-d14
Memory 32 gigs patriot 1866 / 16gigs G skill ddr4
Video Card(s) MSI r9 270 / 970 windforce
Storage 120gig 840 evo, 120gig adata sp900 / 2 Samsung 840 raid zero 2tb seagate alot +
Display(s) 23'' asus lcd 29" Lg(r.i.p.) 42" nec monitor
Case Fractal desisn Node 804 / Fractal Design Node 804
Power Supply seasonic G 650 gold / Be Quiet Dark power pro 650 platinum
Mouse corsair vengence M65 / Func Ms3
Keyboard corsair k70 cherry blue /corsair k95 cherry red
Software Window 10 pro / windows 10 pro
Benchmark Scores meh... feel me on the battle field!
#26
What are you guy talking about? All this thing needs is some racing stripes and it'll rule the $100 sector :rolleyes: :roll:
 
Joined
Sep 15, 2011
Messages
4,411 (1.90/day)
Likes
1,096
Processor Intel Core i7 3770k @ 4.3GHz
Motherboard Asus P8Z77-V LK
Memory 16GB(2x8) DDR3@2133MHz 1.5v Patriot
Video Card(s) MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8G
Storage 59.63GB Samsung SSD 830 + 465.76 GB Samsung SSD 840 EVO + 2TB Hitachi + 300GB Velociraptor HDD
Display(s) Acer Predator X34 3440x1440@100Hz G-Sync
Case NZXT PHANTOM410-BK
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium PCIe
Power Supply Corsair 850W
Mouse Anker
Software Win 10 Pro - 64bit
Benchmark Scores 30FPS in NFS:Rivals
#27
1GB is kinda weak in 2013 IMO
Tell me 1 single game that is using more than 1 GB of VRAM in 1080p and with 4xMSAA. Seriously, I have yet to see a game that I have to reduce textures, shadows, AA or AF because of my "only" 1GB video card.
 
Joined
Feb 18, 2011
Messages
1,240 (0.49/day)
Likes
503
#28
Tell me 1 single game that is using more than 1 GB of VRAM in 1080p and with 4xMSAA. Seriously, I have yet to see a game that I have to reduce textures, shadows, AA or AF because of my "only" 1GB video card.
Lots of games uses more then 1GB on ultra settings in 1080p with AA. Utilities like TPU's GPU-Z or MSI's Afterburner can display VRAM usage on the fly. I never actually counted but I think I personally played more then 10-15 games which needed more (Crysis, GTA4, BF3, etc).

ps.: not that you can run games on ultra with this card, just saying:toast:
 
Last edited:
Joined
Sep 15, 2011
Messages
4,411 (1.90/day)
Likes
1,096
Processor Intel Core i7 3770k @ 4.3GHz
Motherboard Asus P8Z77-V LK
Memory 16GB(2x8) DDR3@2133MHz 1.5v Patriot
Video Card(s) MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8G
Storage 59.63GB Samsung SSD 830 + 465.76 GB Samsung SSD 840 EVO + 2TB Hitachi + 300GB Velociraptor HDD
Display(s) Acer Predator X34 3440x1440@100Hz G-Sync
Case NZXT PHANTOM410-BK
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium PCIe
Power Supply Corsair 850W
Mouse Anker
Software Win 10 Pro - 64bit
Benchmark Scores 30FPS in NFS:Rivals
#29
Lots of games uses more then 1GB on ultra settings in 1080p with AA. Utilities like TPU's GPU-Z or MSI's Afterburner can display VRAM usage on the fly. I never actually counted but I think I personally played more then 10-15 games which needed more (Crysis, GTA4, BF3, etc).

ps.: not that you can run games on ultra with this card, just saying:toast:
Just because I could have swear you were going to count those games I did the same in Afterburner and the biggest VRAM usage on Ultra settings was 925MB in BF3, 816MB in Witcher 2 and 715MB in Crysis 2. So let's stop lying for a sec, OK? ;)
 
Joined
Feb 18, 2011
Messages
1,240 (0.49/day)
Likes
503
#30
Just because I could have swear you were going to count those games I did the same in Afterburner and the biggest VRAM usage on Ultra settings was 925MB in BF3, 816MB in Witcher 2 and 715MB in Crysis 2. So let's stop lying for a sec, OK? ;)
You already stated that you have an:
"only" 1GB video card.
, so I'm not sure if you are serious now and believe that 3d engines don't have any kind of dynamic memory management and texture caching/streaming, or you just trolling me:shadedshu
 
Joined
Sep 15, 2011
Messages
4,411 (1.90/day)
Likes
1,096
Processor Intel Core i7 3770k @ 4.3GHz
Motherboard Asus P8Z77-V LK
Memory 16GB(2x8) DDR3@2133MHz 1.5v Patriot
Video Card(s) MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8G
Storage 59.63GB Samsung SSD 830 + 465.76 GB Samsung SSD 840 EVO + 2TB Hitachi + 300GB Velociraptor HDD
Display(s) Acer Predator X34 3440x1440@100Hz G-Sync
Case NZXT PHANTOM410-BK
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium PCIe
Power Supply Corsair 850W
Mouse Anker
Software Win 10 Pro - 64bit
Benchmark Scores 30FPS in NFS:Rivals
#31
You already stated that you have an:
, so I'm not sure if you are serious now and believe that 3d engines don't have any kind of dynamic memory management and texture caching/streaming, or you just trolling me:shadedshu
You're trolling yourself. If indeed games are using engines that can use dynamic video ram management, then they can allocate more vram for themselves without necessary using it. Aka Windows style. So even if the same game is showing 750MB usage on 1GB card, 1500MB on 2GB card or 2250MB on a 3GB card, that doesn't necessarily means that is going to use it all. Just like on a 16GB station ,Windows will allocate 8GB for itself, or on 4GB only 2GB, and so on.
 
Joined
Feb 18, 2011
Messages
1,240 (0.49/day)
Likes
503
#32
You're trolling yourself. If indeed games are using engines that can use dynamic video ram management, then they can allocate more vram for themselves without necessary using it. Aka Windows style. So even if the same game is showing 750MB usage on 1GB card, 1500MB on 2GB card or 2250MB on a 3GB card, that doesn't necessarily means that is going to use it all. Just like on a 16GB station ,Windows will allocate 8GB for itself, or on 4GB only 2GB, and so on.
Now I know you was not trolling, so we ended up with the worst possible outcome. Until now, I just simply refused to accept that you seriously expected to see 1GB memory usage with your 1GB card (not the mention the impossible scenario where you might expected to see 1.2-15GB too, but this sadly all also quite plausible now). There is no reason to continue this debate, it's pointless to go down any deeper.

Hereby, I admit that I "lied" to you, and you are right in everything you say.
 
Joined
Sep 15, 2011
Messages
4,411 (1.90/day)
Likes
1,096
Processor Intel Core i7 3770k @ 4.3GHz
Motherboard Asus P8Z77-V LK
Memory 16GB(2x8) DDR3@2133MHz 1.5v Patriot
Video Card(s) MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8G
Storage 59.63GB Samsung SSD 830 + 465.76 GB Samsung SSD 840 EVO + 2TB Hitachi + 300GB Velociraptor HDD
Display(s) Acer Predator X34 3440x1440@100Hz G-Sync
Case NZXT PHANTOM410-BK
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium PCIe
Power Supply Corsair 850W
Mouse Anker
Software Win 10 Pro - 64bit
Benchmark Scores 30FPS in NFS:Rivals
#33
You've got issues buddy. Seek some therapy. ;)
 
Joined
Nov 8, 2011
Messages
143 (0.06/day)
Likes
23
System Name Fortress8
Processor AMD FX 8320 4.0GHz 4.5GHz Tubo (undervolted)
Motherboard ASRock 970M Pro3
Cooling Corsair H60
Memory G.Skill 32GB RipjawX @ 1600Mhz
Video Card(s) Sapphire OC 7870 2GB
Storage 1x OCZ Arc 100,2x WD 3TB Green
Display(s) LG 23" IPS full hd and 2x Acer G22 LCD Monitor
Case Silverstone LC-17 Black | Silverstone FT-03B
Audio Device(s) Stock
Power Supply Silverstone Strider 550W ST55F-G
Mouse shopping around
Keyboard shopping around
Software MS Windows 10 Pro 64-Bit
#34
fight! fight! Fight! LOL
 
Joined
Feb 16, 2005
Messages
517 (0.11/day)
Likes
52
Location
Germany,Hannover
Processor Intel® Core™ i5-3570K
Motherboard Z77 Extreme4
Cooling Scythe Ninja 3 Rev. B
Memory Patriot DIMM 8 GB DDR3-1866 Kit (PV38G186C9KRD, Viper 3 Venom Red)
Video Card(s) Palit 650GTX 1GB DDR5
Storage 1TB SATA 600 Hitachi HDS721010DLE630
Display(s) 23" LCD TN-Film from Asus with Tilt/Pivot
Case Zaria A20 !!!THANK YOU TECHPOWERUP.COM!!!
Audio Device(s) onboard Sound
Power Supply BeQuiet 720W, cable management..
Software Windows 7 Pro x64
#35
Well as i do upgrade peoples PC sometimes, i have to admit that still some good 775 sockets are around...as AM2/3/3+
some with dual-cores some with quads, most amd are quads and 775 are dual :rolleyes:

if i swap gpu's most of the time they are:
Nv-9400GT
Nv-8200/Nv-8400Gs and rare some GT
ATI-4650/70 and some 5450/5470
the mid range kind of stuff,

Just for a moment, lean back on your enthusiast chair and take a guess what i change them into:
Nvidia GTX650 1GB DDR5 streetprice for 80~99€ retail/Plasticbag

Why? Because i like nvidia drivers, most "common" non enthusiast benefit from cuda insanely :twitch:

Photoshop??! Well i didn't notice that it runs faster with a better gpu.. it just needed a "proper" gpu.

Just ONE -> "1" Customer ever noticed that Photoshop 5.0 went faster, an upgrade from Nvidia 7500LE or was it 7600GS to an ATI 4650 1GB DDR3 elcheapo, which made Photoshop fly on a Socket 755's coreduo 2,67Ghz with 3GB Ram.
And i still remember that it was a huge difference :roll:

that means this card is what for?
 

Aquinus

Resident Wat-man
Joined
Jan 28, 2012
Messages
10,533 (4.81/day)
Likes
5,622
Location
Concord, NH
System Name Kratos
Processor Intel Core i7 3930k @ 4.2Ghz
Motherboard ASUS P9X79 Deluxe
Cooling Zalman CPNS9900MAX 130mm
Memory G.Skill DDR3-2133, 16gb (4x4gb) @ 9-11-10-28-108-1T 1.65v
Video Card(s) MSI AMD Radeon R9 390 GAMING 8GB @ PCI-E 3.0
Storage 2x120Gb SATA3 Corsair Force GT Raid-0, 4x1Tb RAID-5, 1x500GB
Display(s) 1x LG 27UD69P (4k), 2x Dell S2340M (1080p)
Case Antec 1200
Audio Device(s) Onboard Realtek® ALC898 8-Channel High Definition Audio
Power Supply Seasonic 1000-watt 80 PLUS Platinum
Mouse Logitech G602
Keyboard Rosewill RK-9100
Software Ubuntu 17.10
Benchmark Scores Benchmarks aren't everything.
#36
don't buy one and you won't suffer.... problem solved
+1: It's not like you bought it and come to find out you got ddr3 VRAM. You weren't misinformed or anything. If the price was right, I would put this in a workstation. The fact that it is a slower card anyways and isn't top notch is of no consequence to me. If I want a video card that's powerful, I wouldn't buy this, no. It's also not what this model of video card is designed for, but if you give it a game, will it play it? Sure, it will.

In the end, you have to ask yourself what kind of machine would this video card get put into.

...and despite that it's DDR3, I bet you it crunches pretty well. Also I would check some benchmarks to find out if DDR3 *really* gimps this GPU. The bandwidth doesn't help if the GPU can't utilize it fast enough.

DDR3 is not slow when you put it close to what is using it. DDR3 as system memory that has to go through the CPU, PCI-E, and the GPU is. The further it has to go, the higher the latency and the lower the bandwidth, but you put it next to the GPU, it's like giving your CPU DDR3 instead.

Tell me 1 single game that is using more than 1 GB of VRAM in 1080p and with 4xMSAA.
Farcry 3 on Ultra. My 6870s run out even with AA off on Ultra. It scales, but only to a point.
 
Last edited:
Joined
Feb 16, 2005
Messages
517 (0.11/day)
Likes
52
Location
Germany,Hannover
Processor Intel® Core™ i5-3570K
Motherboard Z77 Extreme4
Cooling Scythe Ninja 3 Rev. B
Memory Patriot DIMM 8 GB DDR3-1866 Kit (PV38G186C9KRD, Viper 3 Venom Red)
Video Card(s) Palit 650GTX 1GB DDR5
Storage 1TB SATA 600 Hitachi HDS721010DLE630
Display(s) 23" LCD TN-Film from Asus with Tilt/Pivot
Case Zaria A20 !!!THANK YOU TECHPOWERUP.COM!!!
Audio Device(s) onboard Sound
Power Supply BeQuiet 720W, cable management..
Software Windows 7 Pro x64
#37
well ddr3 can't be good as back in the day a 4650 DDR3 was 5% to 15% slower than same card with same amount of GDDR5, atleast that'S what i experienced with ATI 3650 and 4650..

slower on average one has to say, which makes it even worse.

with an stronger gpu the gap should be wider in generall...

i think the problem with this is marketing, it was made just to fool people and get rid of ddr3 stock. That's why some get upset by it, just don't buy and tell everyone not to :p
 
Joined
Jun 27, 2011
Messages
5,629 (2.34/day)
Likes
2,988
Processor Intel I7 4790k (stock)
Motherboard ASRock H97M-ITX/ac LGA 1150 Intel H97
Cooling Prolimatech megahalem
Memory Crucial 2x4gb 1600mhz
Video Card(s) EVGA 1060 3gb
Storage OWC Mercury SSD 240 GB
Display(s) Asus 144hz
Case Raijintek Metis
Power Supply Corsair SF600 600w psu
Software Windows 10 64 Bit
#38
Tell me 1 single game that is using more than 1 GB of VRAM in 1080p and with 4xMSAA. Seriously, I have yet to see a game that I have to reduce textures, shadows, AA or AF because of my "only" 1GB video card.
The most I have seen is 1.2gb of used vram, at least that I while I was monitoring. Natural selection 2 is the only game I know I have hit that high because I am always monitoring during that game.
 

de.das.dude

Pro Indian Modder
Joined
Jun 13, 2010
Messages
8,203 (2.95/day)
Likes
2,394
Location
Pune
System Name la de da... | Samsung NP355V5C-S05IN
Processor FX 8320 | AMD A8-4500
Motherboard ASRock 990FX Extreme 4 | Samsung something something
Cooling CM Hyper 212 EVO push:pull+ 1 panaflow 113CFM + 2 x 120mm NZXTs | Coolermaster Notepal
Memory 2x4GB DDR3 Corsair Vengeance 1600MHz CL9 | Samsunng 4GB + 2GB DDR3 1600MHz
Video Card(s) AMD 7790 GHZ edition! | 7670M + 7640G
Storage 1TB WD10EZEX | W.D 500GB Green AADS | Samsung 1TB
Display(s) dell S2240l 1080p IPS 21.5" | Samsung antiglare 15.6"
Case NZXT Guardian 921RB(@home) and Antec ASK4000B U3(Current)
Audio Device(s) Realtek ALC892 with THX True Studio | Realtek something
Power Supply Corsair GS600 | 90W Brick, 6 cell 48000mAh battery
Mouse Logitech G400, GOD TIER MOUSE!! LOGitech F310 gamepad!
Keyboard Logitech K200
Software Windows 8.1 x64 | Windows 8.1 x64
Benchmark Scores real men do bench presses not bench marks.
#39
This crap can barely play HD games without AA anyways. How the hell to maximize not 2GB but 1GB of VRAM in 1080p resolution without using AA or 16xAF anyways??
this is a 7750. i think you are confusing this with a 7650 or something.

it wont play HD games with DDR3 though.
 
Joined
Feb 18, 2011
Messages
1,240 (0.49/day)
Likes
503
#40
The most I have seen is 1.2gb of used vram, at least that I while I was monitoring. Natural selection 2 is the only game I know I have hit that high because I am always monitoring during that game.
Most of the games using the R.A.G.E, Dunia2, Frostbyte2 or the 4A engines are all benefit from more video memory (but iirc the biggest number I saw was with a modded Skyrim which maxed out 3GB all the way).
However the speed difference compared to 1GB cards is usually not that great (5-10% most of the times), and only the min fps is what suffers the most (more and greater fps drops with less VRAM).