• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Help not sure what’s wrong

vizionwolf

New Member
Joined
Sep 29, 2020
Messages
6 (0.10/day)
So I have a dell optioned 780 that I put a new mother board in and a spare ssd and power supply from a Inspiron in cuz mine all went bad and ex roommate stole my ssd but once I put it all back together and put in my GeForce gt 1030 gpu it just goes to a settings or I guess the bios menu what should I do new to computer so I don’t know much

Optiplex it autocorrected
 

tigger

I'm the only one
Supporter
Joined
Mar 20, 2006
Messages
11,653 (2.17/day)
Location
at my desk
System Name EVGA 1080 killer
Processor Intel I5 9600K
Motherboard Asus Rog Strix z390-F Gaming
Cooling Cooler master air cooler
Memory 2x8gb Corsair Vengeance RGB Pro 3200
Video Card(s) Powercolor RX5700XT 8GB Red Devil
Storage 1TB Sabrent rocket Q(boot/stuff) 2TB Sabrent Rocket Q(games)
Display(s) Hanns-G HQ272 1440P 75hz
Case Phanteks Evolve X
Audio Device(s) Sony amp, wharfdale speakers
Power Supply Corsair RM850i
Mouse Logitech G502SE
Keyboard HyperX Alloy FPS RGB with HyperX pudding top caps
Software windows 10
Benchmark Scores Who cares, it runs games
i am guessing you need to install windows on it. You need a usb memory stick with a installer for win 10 on it, or a dvd disc with installer on and a usb dvd drive. then set bios to boot from either dvd or usb, or try F10 or F12 cant remember which for boot menu and select either boot from usb or dvd drive depending which you are using
 

vizionwolf

New Member
Joined
Sep 29, 2020
Messages
6 (0.10/day)
Alright I’ll see if I can get one this weekend and try that

i am guessing you need to install windows on it. You need a usb memory stick with a installer for win 10 on it, or a dvd disc with installer on and a usb dvd drive. then set bios to boot from either dvd or usb, or try F10 or F12 cant remember which for boot menu and select either boot from usb or dvd drive depending which you are using
Also I tried to boot it up this morning and it wouldn’t do anything for some reason so might have to go through it real quick and just undo my gpu and see if it boots up cuz it wouldn’t do anything except power on but screen did nothing
 
Joined
May 8, 2020
Messages
77 (0.37/day)
System Name ValueRig
Processor i5-3470
Motherboard Gigabyte GA-H61M-S2P-B3
Cooling CM Hyper 212 Evo *fanless
Video Card(s) MSI GTX 1060 6GB Gaming XXX
Storage 120GB Crucial BX300 - 1TB WD Caviar Blue (2010)
Display(s) 3X LG Flatron L1753T (3840x1024)
Audio Device(s) VIA VT2021 integrated :)
Power Supply Seasonic SSR-750FX
Mouse Logitech G502
Keyboard Old IBM
Software Windows 7 Ultimate SP1
Does it detect the ssd tho? Adjust the boot sequence to make it boot from ssd only.
 

vizionwolf

New Member
Joined
Sep 29, 2020
Messages
6 (0.10/day)
How do I do that exactly and also now my pic won’t boot up when I’m plugged into the gpu’s hdmi but if I go into vga to the pc it works just says there is not boot device available
 
Joined
May 8, 2020
Messages
77 (0.37/day)
System Name ValueRig
Processor i5-3470
Motherboard Gigabyte GA-H61M-S2P-B3
Cooling CM Hyper 212 Evo *fanless
Video Card(s) MSI GTX 1060 6GB Gaming XXX
Storage 120GB Crucial BX300 - 1TB WD Caviar Blue (2010)
Display(s) 3X LG Flatron L1753T (3840x1024)
Audio Device(s) VIA VT2021 integrated :)
Power Supply Seasonic SSR-750FX
Mouse Logitech G502
Keyboard Old IBM
Software Windows 7 Ultimate SP1
With the 1030 connected, turn on the pc and then go to BIOS. Search for "Init Display first" or "video device" or "video/display output", make sure it is set to PEG or PCIE.

What does the boot sequence list say? Does it detect ur ssd?
 

vizionwolf

New Member
Joined
Sep 29, 2020
Messages
6 (0.10/day)
so at the moment I did the usb drive with the iso file and got it to start the process to install windows 10 but when I go to select my drive it says there is none any idea?

With the 1030 connected, turn on the pc and then go to BIOS. Search for "Init Display first" or "video device" or "video/display output", make sure it is set to PEG or PCIE.

What does the boot sequence list say? Does it detect ur ssd?
So this is the boot sequence so I take it as no atleast I believe this is it, also never was sure the ssd was good cuz took it from a Inspiron that did have problem only reason y is my ex roommate took my old one so just kinda tested to test my luck but might just buy a new one if you think it needs it

With the 1030 connected, turn on the pc and then go to BIOS. Search for "Init Display first" or "video device" or "video/display output", make sure it is set to PEG or PCIE.

What does the boot sequence list say? Does it detect ur ssd?
Every time I also leave my gpu plugged in and use the vga it says this but the hdmi for the gpu still doesn’t work I just get my blank tv screen
 

Attachments

Joined
May 8, 2020
Messages
77 (0.37/day)
System Name ValueRig
Processor i5-3470
Motherboard Gigabyte GA-H61M-S2P-B3
Cooling CM Hyper 212 Evo *fanless
Video Card(s) MSI GTX 1060 6GB Gaming XXX
Storage 120GB Crucial BX300 - 1TB WD Caviar Blue (2010)
Display(s) 3X LG Flatron L1753T (3840x1024)
Audio Device(s) VIA VT2021 integrated :)
Power Supply Seasonic SSR-750FX
Mouse Logitech G502
Keyboard Old IBM
Software Windows 7 Ultimate SP1
It does not detect ur ssd mate... Try to connect another hdd/ssd with another cable, just to verify, try another SATA port too.

If nothing works then it is a mobo issue, did u get a new mobo or it is a used one? Optiplex 780 is a 775 machine right? (pretty old by now)
 
Last edited:

vizionwolf

New Member
Joined
Sep 29, 2020
Messages
6 (0.10/day)
No quick question I’m just on eBay looking at some hard drive for cheap cuz it’s not a built pc just a normal one with some basic upgrades should I get the hard drive that is 320gb with windows 10 installed or just get the 1tb one that doesn’t have it instaled

It does not detect ur ssd mate... Try to connect another hdd/ssd with another cable, just to verify, try another SATA port too.

If nothing works then it is a mobo issue, did u get a new mobo or it is a used one? Optiplex 780 is a 775 machine right? (pretty old by now)
Yes it is a new board and I’m not sure if it is technically a 775 machine but it is old Ik that all it has is a upgraded gpu pretty much bought from my ex roommate and it works fine for small games and stuff just nothing like rust at super crazy frames or anything like that
 
Joined
May 8, 2020
Messages
77 (0.37/day)
System Name ValueRig
Processor i5-3470
Motherboard Gigabyte GA-H61M-S2P-B3
Cooling CM Hyper 212 Evo *fanless
Video Card(s) MSI GTX 1060 6GB Gaming XXX
Storage 120GB Crucial BX300 - 1TB WD Caviar Blue (2010)
Display(s) 3X LG Flatron L1753T (3840x1024)
Audio Device(s) VIA VT2021 integrated :)
Power Supply Seasonic SSR-750FX
Mouse Logitech G502
Keyboard Old IBM
Software Windows 7 Ultimate SP1
No quick question I’m just on eBay looking at some hard drive for cheap cuz it’s not a built pc just a normal one with some basic upgrades should I get the hard drive that is 320gb with windows 10 installed or just get the 1tb one that doesn’t have it instaled


Yes it is a new board and I’m not sure if it is technically a 775 machine but it is old Ik that all it has is a upgraded gpu pretty much bought from my ex roommate and it works fine for small games and stuff just nothing like rust at super crazy frames or anything like that
Well i am on 1155 3rd gen and i prefer Windows 7, if u got 775 pc then it is 100% recommended to install Win7 cuz of the drivers and overall performance.
Still, the issue u are facing has nothing to do with the OS, but rather ur mobo or ur ssd (or the sata cable) ;)
 

vizionwolf

New Member
Joined
Sep 29, 2020
Messages
6 (0.10/day)
Well i am on 1155 3rd gen and i prefer Windows 7, if u got 775 pc then it is 100% recommended to install Win7 cuz of the drivers and overall performance.
Still, the issue u are facing has nothing to do with the OS, but rather ur mobo or ur ssd (or the sata cable) ;)
So I replaced the hard drive and still same out come had the idea could it be the power supply is not running power to my hard drive like the cables for it is bad
 
Top