• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Help with crashing nvlddmkm MSI Armor 1070 8GB OC

GTX_7

New Member
Joined
Jun 9, 2019
Messages
8 (1.14/day)
Hello,

I found out that my card GPU boosts to over 2000mhz in games and makes the driver crash (while it should only go to 1474mhz per manufacturer).
Can you help me find out a vbios (OEM nvdia ?) that will work for me and how safe it is ?
Or some vbios edit to lower GPU clock speed by -110mhz , this appears to be enough in MSI Afterburner to stop my crashes, but i want a permanent fix...
124585

OEM factory one bios attached
MY RIG :

PSU Seasonic M12II-520 EVO Edition Bronze, 520W, PFC Activ
i5-6600K, 4200 MHz (42 x 100)
MSI Armor 1070 8GB OC
ASRock Z170 Extreme4
2 x Corsair 8 GB DDR4



Many thanks in advance!!!
 

Attachments

Last edited:
Joined
Nov 7, 2009
Messages
3,073 (0.88/day)
Location
Denmark
System Name The work PC / X58 Linux cruncher (off)/4790 fold&WCG /2700x fold&cWCG/2700x full time WCG
Processor W3670 3.7 GHz/ W3670 3.875 / 4790K 4.4/2x2700x stock
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD5/UD7/Maximum Hero/2xMSI X470 M7 AC
Cooling Custom WC/Noctua NH-D14/Noctua NH-D15/ 2xNH-U12S SE
Memory 6 GB A-Data/6 GB Mushkin /8 GB Corsair Vengance/2x16 GB XSkill Flare
Video Card(s) 2070 Z MSI/ 250 / 2070 Z MSI/2060 X MSI + 2060 Ventus MSI/GTX 970 MSI
Storage 480 GB SSD / 480 GB SSD /480 GB SSD/2x250 GB SSD
Display(s) Dell UltraSharp U2518D/2408WFP
Case Corsair 800D / Fractel R4 /none/Lian test bench/NZXT 500 crap
Power Supply Enermax 87+ 600 W/ 700 W / AX 860/AX 860i/AX 760
Software WIN7 64 bit/Linux for AMD
Benchmark Scores Cherry pie at one point ;)
Hello,

I found out that my card GPU boosts to over 2000mhz in games and makes the driver crash (while it should only go to 1474mhz per manufacturer).
Can you help me find out a vbios (OEM nvdia ?) that will work for me and how safe it is ?
Or some vbios edit to lower GPU clock speed by -100mhz , this appears to be enough in MSI Afterburner to stop my crashes, but i want a permanent fix...
I also have the original BIOS pre-update somewhere

MY RIG :

PSU Seasonic M12II-520 EVO Edition Bronze, 520W, PFC Activ
i5-6600K, 4200 MHz (42 x 100)
MSI Armor 1070 8GB OC
ASRock Z170 Extreme4
2 x Corsair 8 GB DDR4



Many thanks in advance!!!
Are you 100 % sure that the clock is the culprit? I doubt that. Why not try the fix offered on the interweb? The 1447 is you base clock. The 2000 MHz boost is not unusual.
If you have tried to completely remove your driver and re-installed from Nvidia then a bios edit could be a solution and somebody here might be willing to help. Upload it to TPU via GPU-Z and now that you have it open take a SS of the front page and post it here.

Edit: Sorry I didn't see you uploaded it somewhere else.
 

GTX_7

New Member
Joined
Jun 9, 2019
Messages
8 (1.14/day)
Are you 100 % sure that the clock is the culprit? I doubt that. Why not try the fix offered on the interweb? The 1447 is you base clock. The 2000 MHz boost is not unusual.
If you have tried to completely remove your driver and re-installed from Nvidia then a bios edit could be a solution and somebody here might be willing to help. Upload it to TPU via GPU-Z and now that you have it open take a SS of the front page and post it here.

Edit: Sorry I didn't see you uploaded it somewhere else.
Hello thanks for the reply!

Well i tried DDU, then windows reinstall, then another PSU, then a couple of Windows registry hacks to increase timeout time. I moved the video to another slot on the MB i tried to clean the contacts of the video card. I then updated to the newest vbios any other ideas ?
 
Joined
Nov 7, 2009
Messages
3,073 (0.88/day)
Location
Denmark
System Name The work PC / X58 Linux cruncher (off)/4790 fold&WCG /2700x fold&cWCG/2700x full time WCG
Processor W3670 3.7 GHz/ W3670 3.875 / 4790K 4.4/2x2700x stock
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD5/UD7/Maximum Hero/2xMSI X470 M7 AC
Cooling Custom WC/Noctua NH-D14/Noctua NH-D15/ 2xNH-U12S SE
Memory 6 GB A-Data/6 GB Mushkin /8 GB Corsair Vengance/2x16 GB XSkill Flare
Video Card(s) 2070 Z MSI/ 250 / 2070 Z MSI/2060 X MSI + 2060 Ventus MSI/GTX 970 MSI
Storage 480 GB SSD / 480 GB SSD /480 GB SSD/2x250 GB SSD
Display(s) Dell UltraSharp U2518D/2408WFP
Case Corsair 800D / Fractel R4 /none/Lian test bench/NZXT 500 crap
Power Supply Enermax 87+ 600 W/ 700 W / AX 860/AX 860i/AX 760
Software WIN7 64 bit/Linux for AMD
Benchmark Scores Cherry pie at one point ;)
Hello thanks for the reply!

Well i tried DDU, then windows reinstall, then another PSU, then a couple of Windows registry hacks to increase timeout time. I moved the video to another slot on the MB i tried to clean the contacts of the video card. I then updated to the newest vbios any other ideas ?
Not really. You are in the mercy of the vbios editors then.
Edit: I realised that your model normally doesn't boost above 2000 MHz. Even the X just touched 2000. I have one in a box somewhere. Most owners will like to test your bios I could imagine.
 
Last edited:
Joined
Nov 7, 2009
Messages
3,073 (0.88/day)
Location
Denmark
System Name The work PC / X58 Linux cruncher (off)/4790 fold&WCG /2700x fold&cWCG/2700x full time WCG
Processor W3670 3.7 GHz/ W3670 3.875 / 4790K 4.4/2x2700x stock
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD5/UD7/Maximum Hero/2xMSI X470 M7 AC
Cooling Custom WC/Noctua NH-D14/Noctua NH-D15/ 2xNH-U12S SE
Memory 6 GB A-Data/6 GB Mushkin /8 GB Corsair Vengance/2x16 GB XSkill Flare
Video Card(s) 2070 Z MSI/ 250 / 2070 Z MSI/2060 X MSI + 2060 Ventus MSI/GTX 970 MSI
Storage 480 GB SSD / 480 GB SSD /480 GB SSD/2x250 GB SSD
Display(s) Dell UltraSharp U2518D/2408WFP
Case Corsair 800D / Fractel R4 /none/Lian test bench/NZXT 500 crap
Power Supply Enermax 87+ 600 W/ 700 W / AX 860/AX 860i/AX 760
Software WIN7 64 bit/Linux for AMD
Benchmark Scores Cherry pie at one point ;)
Yeah i hope i can find something

btw Found my original bios :)
o
I had three 970 MSIs each had a different bios so either it evolved or MSI tailored the bios to the quality of the hardware. I doubt that they would release a bios that would crash a stock setting but I could be naive. Did you have the card from new?
 

GTX_7

New Member
Joined
Jun 9, 2019
Messages
8 (1.14/day)
Yes pretty much 3 years now, but once i discovered MSI afterburner i forgot about the issue, recently update win10 to 1903 and had the issue and took me a while to remember what i did to fix it :D
And at that time no one was editing bioses :D
 
Joined
Nov 7, 2009
Messages
3,073 (0.88/day)
Location
Denmark
System Name The work PC / X58 Linux cruncher (off)/4790 fold&WCG /2700x fold&cWCG/2700x full time WCG
Processor W3670 3.7 GHz/ W3670 3.875 / 4790K 4.4/2x2700x stock
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD5/UD7/Maximum Hero/2xMSI X470 M7 AC
Cooling Custom WC/Noctua NH-D14/Noctua NH-D15/ 2xNH-U12S SE
Memory 6 GB A-Data/6 GB Mushkin /8 GB Corsair Vengance/2x16 GB XSkill Flare
Video Card(s) 2070 Z MSI/ 250 / 2070 Z MSI/2060 X MSI + 2060 Ventus MSI/GTX 970 MSI
Storage 480 GB SSD / 480 GB SSD /480 GB SSD/2x250 GB SSD
Display(s) Dell UltraSharp U2518D/2408WFP
Case Corsair 800D / Fractel R4 /none/Lian test bench/NZXT 500 crap
Power Supply Enermax 87+ 600 W/ 700 W / AX 860/AX 860i/AX 760
Software WIN7 64 bit/Linux for AMD
Benchmark Scores Cherry pie at one point ;)
OK so problems since day one. There are three bios versions in the database but they are all 1557 MHz core. I think we need to see GPU-Z frontpage showing your GPU.
 
Joined
Nov 7, 2009
Messages
3,073 (0.88/day)
Location
Denmark
System Name The work PC / X58 Linux cruncher (off)/4790 fold&WCG /2700x fold&cWCG/2700x full time WCG
Processor W3670 3.7 GHz/ W3670 3.875 / 4790K 4.4/2x2700x stock
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD5/UD7/Maximum Hero/2xMSI X470 M7 AC
Cooling Custom WC/Noctua NH-D14/Noctua NH-D15/ 2xNH-U12S SE
Memory 6 GB A-Data/6 GB Mushkin /8 GB Corsair Vengance/2x16 GB XSkill Flare
Video Card(s) 2070 Z MSI/ 250 / 2070 Z MSI/2060 X MSI + 2060 Ventus MSI/GTX 970 MSI
Storage 480 GB SSD / 480 GB SSD /480 GB SSD/2x250 GB SSD
Display(s) Dell UltraSharp U2518D/2408WFP
Case Corsair 800D / Fractel R4 /none/Lian test bench/NZXT 500 crap
Power Supply Enermax 87+ 600 W/ 700 W / AX 860/AX 860i/AX 760
Software WIN7 64 bit/Linux for AMD
Benchmark Scores Cherry pie at one point ;)
The three bios' HERE are older. You could try one.....
I'm a bit puzzled that your GPU clock is lower than default, same goes for boost clock. They should be identical for this model.
 

GTX_7

New Member
Joined
Jun 9, 2019
Messages
8 (1.14/day)
The three bios' HERE are older. You could try one.....
I'm a bit puzzled that your GPU clock is lower than default, same goes for boost clock. They should be identical for this model.
I saw that i think it's the MSI afterburner that i have on windows startup :)
 
Joined
Nov 7, 2009
Messages
3,073 (0.88/day)
Location
Denmark
System Name The work PC / X58 Linux cruncher (off)/4790 fold&WCG /2700x fold&cWCG/2700x full time WCG
Processor W3670 3.7 GHz/ W3670 3.875 / 4790K 4.4/2x2700x stock
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD5/UD7/Maximum Hero/2xMSI X470 M7 AC
Cooling Custom WC/Noctua NH-D14/Noctua NH-D15/ 2xNH-U12S SE
Memory 6 GB A-Data/6 GB Mushkin /8 GB Corsair Vengance/2x16 GB XSkill Flare
Video Card(s) 2070 Z MSI/ 250 / 2070 Z MSI/2060 X MSI + 2060 Ventus MSI/GTX 970 MSI
Storage 480 GB SSD / 480 GB SSD /480 GB SSD/2x250 GB SSD
Display(s) Dell UltraSharp U2518D/2408WFP
Case Corsair 800D / Fractel R4 /none/Lian test bench/NZXT 500 crap
Power Supply Enermax 87+ 600 W/ 700 W / AX 860/AX 860i/AX 760
Software WIN7 64 bit/Linux for AMD
Benchmark Scores Cherry pie at one point ;)
Joined
Nov 7, 2009
Messages
3,073 (0.88/day)
Location
Denmark
System Name The work PC / X58 Linux cruncher (off)/4790 fold&WCG /2700x fold&cWCG/2700x full time WCG
Processor W3670 3.7 GHz/ W3670 3.875 / 4790K 4.4/2x2700x stock
Motherboard Gigabyte GA-X58A-UD5/UD7/Maximum Hero/2xMSI X470 M7 AC
Cooling Custom WC/Noctua NH-D14/Noctua NH-D15/ 2xNH-U12S SE
Memory 6 GB A-Data/6 GB Mushkin /8 GB Corsair Vengance/2x16 GB XSkill Flare
Video Card(s) 2070 Z MSI/ 250 / 2070 Z MSI/2060 X MSI + 2060 Ventus MSI/GTX 970 MSI
Storage 480 GB SSD / 480 GB SSD /480 GB SSD/2x250 GB SSD
Display(s) Dell UltraSharp U2518D/2408WFP
Case Corsair 800D / Fractel R4 /none/Lian test bench/NZXT 500 crap
Power Supply Enermax 87+ 600 W/ 700 W / AX 860/AX 860i/AX 760
Software WIN7 64 bit/Linux for AMD
Benchmark Scores Cherry pie at one point ;)
I think mine was
MSINV330MH.1Z1 - Version: 86.04.50.00.2C
original one.
The other two are different however, do you think i should risk it ?
You are planing to do a bios "update" anyway, so.....
I wouldn't but mainly because I newer tried and the gain as I see it is small. I assume that if you keep a working bios on a stick it can't go completely wrong. There are people around here that can help if you fail the first time.
 
Top