• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Help with Metro Last Light Stutter

Joined
Dec 30, 2010
Messages
1,216 (0.48/day)
Likes
55
Location
Canada
System Name Brutus
Processor i5 4690k @4.7Ghz (Watercooled)
Motherboard z97 MSI Gaming 5
Cooling NZXT Kraken x61 AIO watercooler
Memory Gskill Ripjaws 8gb (2x4gb) 1600mhz 7-8-7-24
Video Card(s) MSI Gaming GTX 980ti x2 (sli)
Storage 1 SSD 64GB (OS) + 2x500GB WesternDigital RAID 0
Display(s) YAMAKASI Catleap q270 SE 27inch Glossy 2560x1440
Case NZXT Phantom
Audio Device(s) ASUS Xonar DX
Power Supply Antec TPQ 1200w
Software Windows 7 (64 bit)
#1
Anyone found a fix to reduce the stutter in Metro Last Light?

I've tried lowering all the in-game settings and it doesnt help... Seems like it either has to do with the game engine or possibly the driver I'm using (I'm using 320.18)

The only I've found that seems to help for some weird reason is: Changing the game exe's priority in task manager... when I switch it to REal time, I get WAY less stutter but the in-game sound starts acting weird when I do that lol...

any thoughts?
 

MxPhenom 216

Corsair Fanboy
Joined
Aug 31, 2010
Messages
12,129 (4.55/day)
Likes
3,697
Location
Seattle, WA
System Name The Battlestation
Processor Intel Core i7 4770k @ 4.2GHZ 1.275v
Motherboard MSi Z97 Gaming 5
Cooling EK Supremacy w/ EK Coolstream PE360
Memory G. Skill Trident X 16Gb (4x4GB) 2400mhz @ 1.65v
Video Card(s) MSi GTX1070 Gaming X 8GB @ 2GHz
Storage Samsung 830 128GB SSD, Crucial MX200 500GB, Seagate Barracuda 2TB (2x 1TB Partitions)
Display(s) Qnix QX2710 27" 2560 x 1440 PLS @ 100hz
Case Phantek Enthoo Evolv ATX TG
Audio Device(s) MSi Gaming AudioBoost ALC1150 w/ Sennheiser Game Ones
Power Supply Seasonic Flagship Prime Platinum 850
Mouse Steelseries Rival 310 w/ QCK Mass mat
Keyboard Corsair K70 w/ MX Browns and Red Backlit
Software Windows 10 Pro 64-Bit
Benchmark Scores Firestrike: 15439
#2
Anyone found a fix to reduce the stutter in Metro Last Light?

I've tried lowering all the in-game settings and it doesnt help... Seems like it either has to do with the game engine or possibly the driver I'm using (I'm using 320.18)

The only I've found that seems to help for some weird reason is: Changing the game exe's priority in task manager... when I switch it to REal time, I get WAY less stutter but the in-game sound starts acting weird when I do that lol...

any thoughts?
Well your running SLI, and that game doesn't have SLI profiles yet as far as I know. You could try adjust the pre rendered frames for the game in the NVidia control panel.
 
Joined
May 22, 2013
Messages
1,119 (0.67/day)
Likes
552
System Name Gamer/ HTPC
Processor AMD Ryzen 1600X
Motherboard ASUS Crosshair VI Hero
Cooling Cooler Master V8
Memory Team Delta DDR4 3000 2x8 GB
Video Card(s) ASUS GTX980 DCUII
Storage Corsair Neutron 480 GB
Display(s) Samsung 42" 1080p
Case Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Power Supply Corsair 750
Software Win10 Pro
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/johan45/
#3
Ive played through without issue. I'm using the 314.21 betas on a pair of gtx580s. The sli works fine. Don't know if this will help with the 670a tho?
 
Joined
Dec 30, 2010
Messages
1,216 (0.48/day)
Likes
55
Location
Canada
System Name Brutus
Processor i5 4690k @4.7Ghz (Watercooled)
Motherboard z97 MSI Gaming 5
Cooling NZXT Kraken x61 AIO watercooler
Memory Gskill Ripjaws 8gb (2x4gb) 1600mhz 7-8-7-24
Video Card(s) MSI Gaming GTX 980ti x2 (sli)
Storage 1 SSD 64GB (OS) + 2x500GB WesternDigital RAID 0
Display(s) YAMAKASI Catleap q270 SE 27inch Glossy 2560x1440
Case NZXT Phantom
Audio Device(s) ASUS Xonar DX
Power Supply Antec TPQ 1200w
Software Windows 7 (64 bit)
#4
I also noticed that the game only uses about 300,000kb of ram in the task manager... how about you guys? how much RAM usage you got? (not Vram pls)
 
Joined
Dec 14, 2009
Messages
6,591 (2.25/day)
Likes
5,825
Location
Glasgow - home of formal profanity
System Name New Ho'Ryzen
Processor Ryzen 1700X @ 3.82Ghz
Motherboard Asus Crosshair VI Hero
Cooling TR Le Grand Macho & custom GPU loop
Memory 16Gb G.Skill 3200 RGB
Video Card(s) GTX1080ti (Heatkiller WB) @ 2Ghz core/1.5(12)Ghz mem
Storage Samsumg 960 Pro m2. 512Gb
Display(s) Dell Ultrasharp 27" (2560x1440)
Case Lian Li PC-V33WX
Audio Device(s) On Board
Power Supply Seasonic Prime TItanium 850
Software W10
Benchmark Scores Look, it's a Ryzen on air........ What's the point?
#5
Up until the 320.18 WHQL drivers I had to disable LCore.exe (logitech's gaming software exe for my G19). I would kill that process as soon as game starts and then I could start it again and game would run fine.

But with the new drivers the problem has gone. Even at 30-40fps the game is smooth.
 
Joined
May 4, 2011
Messages
69 (0.03/day)
Likes
12
System Name Arena-Fighter3u
Processor AMD Phenom II x4 B35
Motherboard Gigabyte GA-MA785GM-US2H
Cooling Air
Memory 4x1GB 1066MHz DDR2
Video Card(s) Gigabyte HD7790 OC PCI-Ex 1GB GDDR5
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium PCIe x1
Power Supply OCZ ZS550
Software Windows 7 x64 Enterprise SP1/Ubuntu 13.04 amd64
#6
Up until the 320.18 WHQL drivers I had to disable LCore.exe (logitech's gaming software exe for my G19). I would kill that process as soon as game starts and then I could start it again and game would run fine.

But with the new drivers the problem has gone. Even at 30-40fps the game is smooth.
Problem gone not with drivers update but with 3rd update for game.
 
Joined
Dec 30, 2010
Messages
1,216 (0.48/day)
Likes
55
Location
Canada
System Name Brutus
Processor i5 4690k @4.7Ghz (Watercooled)
Motherboard z97 MSI Gaming 5
Cooling NZXT Kraken x61 AIO watercooler
Memory Gskill Ripjaws 8gb (2x4gb) 1600mhz 7-8-7-24
Video Card(s) MSI Gaming GTX 980ti x2 (sli)
Storage 1 SSD 64GB (OS) + 2x500GB WesternDigital RAID 0
Display(s) YAMAKASI Catleap q270 SE 27inch Glossy 2560x1440
Case NZXT Phantom
Audio Device(s) ASUS Xonar DX
Power Supply Antec TPQ 1200w
Software Windows 7 (64 bit)
#7
well im not using any logitech products... and my game is up to date... so are my drivers...

still gettin a crappy performance for a gtx 670...
 
Joined
May 2, 2013
Messages
453 (0.27/day)
Likes
217
Location
St. Louis MO
System Name Devil Red
Processor Intel i7 3820 @ 4.7GHz
Motherboard ASUS Rampage IV Formula x79
Cooling Water cooling CPU, MOSFET,SLI GTX 690
Memory Corsair 32GB DDR3 1866 MHz
Video Card(s) (SLI) ASUS GTX 690
Storage 120GB Corsair SSD/WD 300GB VRaptor
Display(s) HP ZR30w Pro 30" LCD
Case Corsair 900d Modded
Audio Device(s) X-FI
Power Supply Corsair AX1200i
Software 3DsMax, Maya, ZBrush, Photoshop Master Collection, and some more software
#8
I have been playing the game with two GTX 690s with no problems. I got the newest Nvidia updates.
 
Joined
May 4, 2011
Messages
69 (0.03/day)
Likes
12
System Name Arena-Fighter3u
Processor AMD Phenom II x4 B35
Motherboard Gigabyte GA-MA785GM-US2H
Cooling Air
Memory 4x1GB 1066MHz DDR2
Video Card(s) Gigabyte HD7790 OC PCI-Ex 1GB GDDR5
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium PCIe x1
Power Supply OCZ ZS550
Software Windows 7 x64 Enterprise SP1/Ubuntu 13.04 amd64
#9
Clear temp folders in windows and users folders, also clear prefetch folder in windows folder.

Update sound driver.

Scan your computer with antivirus. After scan open task manager and analyze working processes by coping their names into google and reading about them.

At least one of these have to help to you, if not, you may try also to reinstall windows but this is the last thing which you may do.
 
Joined
Feb 24, 2009
Messages
3,455 (1.07/day)
Likes
708
System Name Money Hole
Processor Core i7 970
Motherboard Asus P6T6 WS Revolution
Cooling Noctua UH-D14
Memory 2133Mhz 12GB (3x4GB) Mushkin 998991
Video Card(s) Sapphire Tri-X OC R9 290X
Storage Samsung 1TB 850 Evo
Display(s) 3x Acer KG240A 144hz
Case CM HAF 932
Audio Device(s) ADI (onboard)
Power Supply Enermax Revolution 85+ 1050w
Mouse Logitech G602
Keyboard Logitech G710+
Software Windows 10 Professional x64
#10
Have you checked to make sure your CPU or GPUs are not throttling?
 
Joined
May 22, 2013
Messages
1,119 (0.67/day)
Likes
552
System Name Gamer/ HTPC
Processor AMD Ryzen 1600X
Motherboard ASUS Crosshair VI Hero
Cooling Cooler Master V8
Memory Team Delta DDR4 3000 2x8 GB
Video Card(s) ASUS GTX980 DCUII
Storage Corsair Neutron 480 GB
Display(s) Samsung 42" 1080p
Case Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Power Supply Corsair 750
Software Win10 Pro
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/johan45/
#11
Just did a quick run an Last light. Monitored GPU usage and fps. Both gpu's running and about 80fps everything maxed. I know these are older drivers but I haven't had one issue with them. FarCry3 was the same SLi worked flawlessly. They also allowed me a higher OC although that run was at stock settings. 314.21 Beta
 
Joined
Dec 30, 2010
Messages
1,216 (0.48/day)
Likes
55
Location
Canada
System Name Brutus
Processor i5 4690k @4.7Ghz (Watercooled)
Motherboard z97 MSI Gaming 5
Cooling NZXT Kraken x61 AIO watercooler
Memory Gskill Ripjaws 8gb (2x4gb) 1600mhz 7-8-7-24
Video Card(s) MSI Gaming GTX 980ti x2 (sli)
Storage 1 SSD 64GB (OS) + 2x500GB WesternDigital RAID 0
Display(s) YAMAKASI Catleap q270 SE 27inch Glossy 2560x1440
Case NZXT Phantom
Audio Device(s) ASUS Xonar DX
Power Supply Antec TPQ 1200w
Software Windows 7 (64 bit)
#12
Just did a quick run an Last light. Monitored GPU usage and fps. Both gpu's running and about 80fps everything maxed. I know these are older drivers but I haven't had one issue with them. FarCry3 was the same SLi worked flawlessly. They also allowed me a higher OC although that run was at stock settings. 314.21 Beta
dont try and give me the "there isnt any stutter, I'm having a sweet performance" that's a load of BS. Metro last light is known to have stutter.

Look at this review on guru3d:
http://www.guru3d.com/articles_pages/metro_last_light_graphics_performance_review_benchmark,7.html

They're using the best hardware on the market and clearly there is stutter and frametime issues. Now this is something to do with the game engine... and I quote (from the link I just posted):

"Above, the cards at 2560x1440.On this 30 second run the graphics card manages to remain roughly below 30ms; as you can see both cards show stutters, we can confirm these as visible on screen. This happens with ALL cards tested at any resolutions, so it is game-engine or system related.

With this chart, lower = better. Huge spikes above 40-50ms can be considered a problem or indicate a low framerate."

pls take in consideration tho that some people dont even notice stuff like stuttering. and it doesnt happen every where in game, but plenty of times to be noticed... I mean just in the 1st lvl sitting in your room there is terrible stuttering going on when looking around slowly.

has nothing to do with viruses and whatnot... has everything to do with the fact that this is yet another console port with some extra features to "make believe" its actually optimitzed when its not...

More than half the video options that were present in metro 2033 are gone and the .ini files dont allow you to control much graphic options... this is because this time the game has been released mainly with consoles in mind... not like metro 2033. Altho metro 2033 did need some fixing after it came out, but heck let me tell you that the textures in metro 2033 were way better than in last light... last light is a bit like skyrim, a mix of ugly and beautiful textures... so you won't think it looks like garbage...

ahhhh here... I feel better already

EDIT: here's another title I just thought of that has the same issues: Assassin's creed 3... nice eye candy features like TXAA ... but don't even think of turning on that feature... because believe me, its so unoptimized that even with a 690 u will literraly kill your frame rates...

EDIT: There's no way you don't have stutter in metro last light UNLESS you have found a miraculous fix I didnt know about and if so, I WANT TO KNOW what it is
 
Last edited:
Joined
Dec 30, 2010
Messages
1,216 (0.48/day)
Likes
55
Location
Canada
System Name Brutus
Processor i5 4690k @4.7Ghz (Watercooled)
Motherboard z97 MSI Gaming 5
Cooling NZXT Kraken x61 AIO watercooler
Memory Gskill Ripjaws 8gb (2x4gb) 1600mhz 7-8-7-24
Video Card(s) MSI Gaming GTX 980ti x2 (sli)
Storage 1 SSD 64GB (OS) + 2x500GB WesternDigital RAID 0
Display(s) YAMAKASI Catleap q270 SE 27inch Glossy 2560x1440
Case NZXT Phantom
Audio Device(s) ASUS Xonar DX
Power Supply Antec TPQ 1200w
Software Windows 7 (64 bit)
#13
U guys haven't answered my original question:

Can you please open up metro last light and as you are playing alt-tab and take a look at your task manager, I would like to know exactly how much RAM the game is using on YOUR system...

EDIT: I asked 3 of my friends that are playing metro last light as well, and they too have their RAM usage hovering around 300mb while in-game... that tends to prove my point that this is a console port... because you see the xbox has 512mb of ram... whereas windows 7 can use much more than that for a single application...

pls let me know how much ram usage you guys are getting
 
Last edited:
Joined
May 22, 2013
Messages
1,119 (0.67/day)
Likes
552
System Name Gamer/ HTPC
Processor AMD Ryzen 1600X
Motherboard ASUS Crosshair VI Hero
Cooling Cooler Master V8
Memory Team Delta DDR4 3000 2x8 GB
Video Card(s) ASUS GTX980 DCUII
Storage Corsair Neutron 480 GB
Display(s) Samsung 42" 1080p
Case Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Power Supply Corsair 750
Software Win10 Pro
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/johan45/
#14
Believe me or not is up to you some time the one driver fits all cards approach just doesn't work. When I find one that works for me I stick with it.
And 1 question when you alt tab out of a game what would be using the ram?
 
Joined
Dec 30, 2010
Messages
1,216 (0.48/day)
Likes
55
Location
Canada
System Name Brutus
Processor i5 4690k @4.7Ghz (Watercooled)
Motherboard z97 MSI Gaming 5
Cooling NZXT Kraken x61 AIO watercooler
Memory Gskill Ripjaws 8gb (2x4gb) 1600mhz 7-8-7-24
Video Card(s) MSI Gaming GTX 980ti x2 (sli)
Storage 1 SSD 64GB (OS) + 2x500GB WesternDigital RAID 0
Display(s) YAMAKASI Catleap q270 SE 27inch Glossy 2560x1440
Case NZXT Phantom
Audio Device(s) ASUS Xonar DX
Power Supply Antec TPQ 1200w
Software Windows 7 (64 bit)
#15
Believe me or not is up to you some time the one driver fits all cards approach just doesn't work. When I find one that works for me I stick with it.
And 1 question when you alt tab out of a game what would be using the ram?
you would of course look at the "performance tab... where you can see how much ram was used through out your gaming session"... keep in mind I'm talking RAM not VRAM here...

And I must have played like 40 different games and they all use 600mb+ in task manager even when I alt tab out... so... how much is your usage ?...

oh and btw I finally fixed my stutter
 
Joined
Dec 30, 2010
Messages
1,216 (0.48/day)
Likes
55
Location
Canada
System Name Brutus
Processor i5 4690k @4.7Ghz (Watercooled)
Motherboard z97 MSI Gaming 5
Cooling NZXT Kraken x61 AIO watercooler
Memory Gskill Ripjaws 8gb (2x4gb) 1600mhz 7-8-7-24
Video Card(s) MSI Gaming GTX 980ti x2 (sli)
Storage 1 SSD 64GB (OS) + 2x500GB WesternDigital RAID 0
Display(s) YAMAKASI Catleap q270 SE 27inch Glossy 2560x1440
Case NZXT Phantom
Audio Device(s) ASUS Xonar DX
Power Supply Antec TPQ 1200w
Software Windows 7 (64 bit)
#16
Just in case someone comes here looking for a FIX for his metro last light stutter I'll post my findings (have fun reading lol):

Here's the best way to find out IF you are experiencing stutter or not: Find a closed up room in your game environment or anywhere where there isn't much panoramic view... Look at a said object ( usually an object up against a wall like a lamp or a poster) and keep looking at it using your mouse and use your movement arrows (on the keyboard) to "strafe" while still looking at it. If the frames "skip" or if the objects rendering seem to get interrupted you are experiencing stutter or micro-stutter...

Here is a complet list of ways I have found in the past to FIX completly micro-stuttering and Stuttering:

1) Limit your frame-rate to 60 or 59... (using programs like Bandicam or EVGA precision X OSD) sometimes doing this affects the game engine and kills the stuttering. This didnt fix the stuttering for me in metro last light (keep reading, the solution that worked for me will be listed further)

2) Try different types of V-sync (in-game vs Nvidia's or Ati's panel v-sync vs D3Doverridder's vsync)

3) Close as many unnecessary applications that are currently running (anti virus included ESPECIALLY anti virus programs... they often are the conflict that is causing weird issues in-game... obviously it isn't always the case.

4) Try changing the "core affinity" of the game's exe (using task manager), some games get their performance increased by doing this, in other games this would actually worsen the performance...

5) Try playing the game in compatibility mode (such as playing in Windows vista or XP) make sure to run the game as "admin"... some times this little trick will change the game performance... again... not always

6) If possible try switching between DX9-DX10-DX11 to see if one of the 3 performs better... some games will perform better when reverting back to the old dx9 whereas others will work better in dx11 because the game engine takes full advantage of dx11's improved tech

7) Check your CPU and GPU temps to make sure your hardware is not choking under pressure (use tools like GPU-Z and HW monitor to find out what temps u are gettin while in-game)

8) Switch between Fullscreen-windowed and borderless to see if it affects the game... sometimes it does

9) Change the EXE's priority in task manager, I've done it a few times in recent titles and gotten a more "fluid" performance in certain games... again... this won't always help... sometimes it can make things worst

10) Try different driver versions for your video card... this is a long and painful process to go through but it often works miracles... The most recent drivers are recommended of course, but there have been times when new drivers actually made everything worst... again for this to work you'll have to experiment

11) LAST but not LEAST. Try turning OFF HT (hyper-threading) from your bios menu. THIS is the FIX that finally killed the stuttering I was having in metro last light. I just litteraly spent yesterday and a few hours today trying to fix the damned stutter, and this didn't remove ALL of the stutter, but I'd say I can barely notice it when I run my famous "wall test" anymore. I'd say I managed to remove 90% of the stutter which is awesome. My frame rates are a tad bit better as well.

Now here's what you guys need to understand: Each PC is a different combination of hardware, so often times your "working" solution to a problem might not be the same than the one that will solve my problems...

So all of these suggestions I listed are to be "tried"... it is very possible that you will get rid of your stuttering in a "said" game with solution number 7 while your friend will fix his problem with solution number 2...

welcome to the dark side of gaming (PC gaming that is) where patience is the holiest of virtues ;)
 
Joined
Jan 4, 2011
Messages
171 (0.07/day)
Likes
134
#17
My ram usage for Last Light is around 300-400mb but the game is running flawlessly at 1440p everything maxed out except SSAA which is at 0.5. Turning SSAA up does reduce fps noticeably though.
 
Joined
May 22, 2013
Messages
1,119 (0.67/day)
Likes
552
System Name Gamer/ HTPC
Processor AMD Ryzen 1600X
Motherboard ASUS Crosshair VI Hero
Cooling Cooler Master V8
Memory Team Delta DDR4 3000 2x8 GB
Video Card(s) ASUS GTX980 DCUII
Storage Corsair Neutron 480 GB
Display(s) Samsung 42" 1080p
Case Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Power Supply Corsair 750
Software Win10 Pro
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/johan45/
#18
I guess #10 worked for me!
 
Joined
Dec 30, 2010
Messages
1,216 (0.48/day)
Likes
55
Location
Canada
System Name Brutus
Processor i5 4690k @4.7Ghz (Watercooled)
Motherboard z97 MSI Gaming 5
Cooling NZXT Kraken x61 AIO watercooler
Memory Gskill Ripjaws 8gb (2x4gb) 1600mhz 7-8-7-24
Video Card(s) MSI Gaming GTX 980ti x2 (sli)
Storage 1 SSD 64GB (OS) + 2x500GB WesternDigital RAID 0
Display(s) YAMAKASI Catleap q270 SE 27inch Glossy 2560x1440
Case NZXT Phantom
Audio Device(s) ASUS Xonar DX
Power Supply Antec TPQ 1200w
Software Windows 7 (64 bit)
#19
quick question... are nvidia inspector profiles only useful when using SLI or also useful in a SINGLE GPU config
 
Joined
May 22, 2013
Messages
1,119 (0.67/day)
Likes
552
System Name Gamer/ HTPC
Processor AMD Ryzen 1600X
Motherboard ASUS Crosshair VI Hero
Cooling Cooler Master V8
Memory Team Delta DDR4 3000 2x8 GB
Video Card(s) ASUS GTX980 DCUII
Storage Corsair Neutron 480 GB
Display(s) Samsung 42" 1080p
Case Phanteks Enthoo Luxe Tempered Glass
Power Supply Corsair 750
Software Win10 Pro
Benchmark Scores http://hwbot.org/user/johan45/
#20
Both. But I usually leave them on global settings unless I have issues. They work wonders when benching. One or Two cards.
EDIT: I always go in and set it to high performance for each different game tho!
 
Last edited: