• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Hitman Episode Two Update Breaks DirectX 12 Support

btarunr

Editor & Senior Moderator
Staff member
Joined
Oct 9, 2007
Messages
41,227 (8.25/day)
Location
Hyderabad, India
Processor AMD Ryzen 7 2700X
Motherboard ASUS ROG Strix B450-E Gaming
Cooling AMD Wraith Prism
Memory 2x 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4-3000
Video Card(s) Palit GeForce RTX 2080 SUPER GameRock
Storage Western Digital Black NVMe 512GB
Display(s) BenQ 1440p 60 Hz 27-inch
Case Corsair Carbide 100R
Audio Device(s) Creative Sound Blaster Recon3D PCIe
Power Supply Cooler Master MWE Gold 650W
Mouse ASUS ROG Strix Impact
Keyboard Microsoft Sidewinder X4
Software Windows 10 Pro
The latest update for the episodic "Hitman" game (version 1.1.2) breaks support for DirectX 12 on the PC platform. Released earlier this week, the update introduces players to the second episode based in the Medeterranean setting of Sapienza. We found that after the update, the game simply refused to start. We took advantage of the external settings tool to do some trial-and-error work.

The topmost setting, which lets you select between DirectX 12 (our original setting) and DirectX 11, fixed the issue, when we switched to the latter. We even swapped graphics cards between GeForce GTX 970 SLI (our original setup), GTX 970 single-card (NVIDIA driver 364.96), and Radeon R9 290 (AMD driver 16.4.2). Neither setups worked. A stroll through the Internet reveals that multiple other players are facing this issue. Has Square Enix done absolutely no play-testing in DirectX 12?



View at TechPowerUp Main Site
 
Joined
Jan 21, 2013
Messages
257 (0.08/day)
Why bother paying actual staff when you can just use the public as un-paid beta testers?
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
12,196 (5.03/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
Why bother paying actual staff when you can just use the public as un-paid beta testers?
It's called customer feedback.
Something they would rather have prior to official release to the consumer. :shadedshu:
Sadly this was an update release, not a beta in testing.
 

the54thvoid

Moderator
Staff member
Joined
Dec 14, 2009
Messages
9,128 (2.17/day)
Location
Glasgow - home of formal profanity
System Name Newer Ho'Ryzen
Processor Ryzen 3700X
Motherboard Asus Crosshair VI Hero
Cooling TR Le Grand Macho
Memory 16Gb G.Skill 3200 RGB
Video Card(s) RTX 2080ti MSI Duke @2Ghz ish
Storage Samsumg 960 Pro m2. 512Gb
Display(s) LG 32" 165Hz 1440p GSYNC
Case Lian Li PC-V33WX
Audio Device(s) On Board
Power Supply Seasonic Prime TItanium 850
Software W10
Benchmark Scores Look, it's a Ryzen on air........ What's the point?
Ah, DX12, the future of gaming.

Like a lot of people have said, we might have W10 and DX12 but it doesn't mean it's being incorporated into games properly.

I'm guessing it's this sort of game breaking crap that pushed the next Deus Ex game back so they could code it properly?
 
Joined
Mar 26, 2008
Messages
1,877 (0.39/day)
Location
Cobourg,Ontario
System Name FX CrossFireX
Processor AMD FX™ 8370 @Stock
Motherboard GA-990FXA-UD5 (rev. 3.1
Cooling Noctua NH-D15 the BEAST
Memory AMD Radeon™ R5 Entertainment Series 16GB (2x8GB) DDR3-1600 MHz CL11 Part Number: R5316G1601U2K-G T
Video Card(s) MSI Gaming R9 390
Storage x3 Seagates 1Terabyte X1 Seagate 2Terabyte <Steam Install
Display(s) 40 Inch Samsung HDTV (monitor)
Case HAF-X:)
Audio Device(s) AMD/HDMI to Onkyo HT-R508 Receiver
Power Supply EVGA SuperNOVA 1000 G2 Power Supply
Software Windows 10 Pro X64
I can confirm this is broken ,just tried it in DX12 like an hour ago.And this update was supposed to have Win8.1 DX11 and Win 10 DX12 fixes,I guess they really did not test it at all.Shame too i upgraded to 10 to play this now i cant,right back to when i installed the game on 8.1 :(
 
Joined
May 4, 2011
Messages
631 (0.17/day)
System Name Smooth-Operator
Processor AMD Ryzen 7 3800x
Motherboard Asrock x570 Taichi
Cooling AMD Wraith Prism
Memory 2x16GB 3200MHz CL16@CL14 DDR4
Video Card(s) Sapphire Radeon RX 580 8GB NITRO+
Storage 2x4TB WD HGST 7K6 7200RPM 256MB
Display(s) Samsung S24E370DL 24" IPS Freesync 75Hz
Case Fractal Design Focus G Window Blue
Audio Device(s) Creative X-Fi Titanium PCIe x1
Power Supply Corsair HX850 80+ Platinum
Mouse Gigabyte Aorus M3
Keyboard Zalman ZM-K300M
Software Windows 10 x64 Enterprise/Ubuntu Budgie amd64
People actually play this episodic nonsense? It worked with The Walking Dead because it's also episodic on TV. But Hitman should stay a single buy game...

I love borderlands series, i share this love with my gf and we completed borderlands 1, 2 and pre-sequel, in 1 and 2 we have 100% steam achievements done, in pre-sequel we will have 100% soon but when tales from the borderlands was released... we both watched it on youtube and we both have no need to buy it as we both claim that tv series should be watched, not be faking to be played and this series from telltale has no gameplay at all. Pressing left arrow key or right arrow key in specific moment is not a gameplay.
 
Joined
Oct 2, 2004
Messages
13,791 (2.26/day)
But that's different. The Walking Dead from Telltale was one of most immersive emotional experiences I've ever played. And it is, like you said, basically an interactive TV series. You just role along the story, actively participating and altering tiny details. Hitman on the other hand has always been a full gameplay mission based game. You could split up missions episodically, but I just don't know. Doesn't seem to make much sense.
 

rtwjunkie

PC Gaming Enthusiast
Supporter
Joined
Jul 25, 2008
Messages
13,799 (2.93/day)
Location
Louisiana -Laissez les bons temps rouler!
System Name Bayou Phantom
Processor Core i7-8700k 4.4Ghz @ 1.18v
Motherboard ASRock Z390 Phantom Gaming 6
Cooling All air: 2x140mm Fractal exhaust; 3x 140mm Cougar Intake; Enermax T40F Black CPU cooler
Memory 2x 16GB Mushkin Redline DDR-4 3200
Video Card(s) EVGA RTX 2080 Ti Xc
Storage 1x 500 MX500 SSD; 2x 6TB WD Black; 1x 4TB WD Black; 1x400GB VelRptr; 1x 4TB WD Blue storage (eSATA)
Display(s) HP 27q 27" IPS @ 2560 x 1440
Case Fractal Design Define R4 Black w/Titanium front -windowed
Audio Device(s) Soundblaster Z
Power Supply Seasonic X-850
Mouse Coolermaster Sentinel III (large palm grip!)
Keyboard Logitech G610 Orion mechanical (Cherry Brown switches)
Software Windows 10 Pro 64-bit (Start10 & Fences 3.0 installed)
Ah, DX12, the future of gaming.

Like a lot of people have said, we might have W10 and DX12 but it doesn't mean it's being incorporated into games properly.

I'm guessing it's this sort of game breaking crap that pushed the next Deus Ex game back so they could code it properly?

I agree heartily. It's the kind of thing why I said we would be well into 2016 before we had any REAL DX12 games, and the reason Pascal would likely take its time appearing as well.
 
Joined
Sep 6, 2013
Messages
1,793 (0.63/day)
Location
Athens, Greece
System Name 3 systems: Gaming / Internet / HTPC
Processor Ryzen 7 2700X / Ryzen 7 2600X / AM3 Athlon 645 unlocked to 6 core
Motherboard MSI X470 Gaming Plus Max / ASRock A320M-HDV R4.0 / Gigabyte GA-990XA-UD3
Cooling Νoctua U12S / AMD Wraith / CoolerMaster TX2
Memory 16GB G.Skill RIPJAWS 3600 / 16GB G.Skill Aegis 3200 / 16GB Kingston 2400MHz (DDR3)
Video Card(s) XFX RX 580 8GB + GT 620 (PhysX)/ GT 710 / GT 620
Storage Intel NVMe 500GB + SATA SSDs + SATA HDDs / Samsung 256GB NVMe + 2.5'' HDDs / Samsung SSD 120GB
Display(s) Samsung LE32D550 32'' TV(2 systems connected) / 19'' monitor + projector
Case Sharkoon Rebel 12 / Sharkoon Rebel 9 / Xigmatek Midguard
Audio Device(s) onboard
Power Supply Chieftec 850W / Sharkoon 650W / Seasonic 400W
Mouse CoolerMaster / Rapoo / Logitech
Keyboard CoolerMaster / Microsoft / Logitech
Software Windows
They did some testing on Guru3D, so maybe it is half broken. On AMD cards they say it works great, but Nvidia cards is another story

Hitman 2016: PC graphics performance benchmark review - DirectX 12: graphics card performance Full HD & WHQD & UHD

Performance on Nvidia cards reminds how AMD cards are doing in GameBrokenWorks titles.

 
Joined
Dec 22, 2011
Messages
3,501 (1.01/day)
System Name I'm sorry Dave, I'm afraid I can't do that.
Processor AMD Ryzen 7 3700X
Motherboard MSI MAG B550 TOMAHAWK
Cooling AMD Wraith Prism
Memory Team Group Dark Pro 8Pack Edition 3600Mhz CL16
Video Card(s) Palit GTX 980 Ti Super JetStream
Storage Kingston A2000 1TB + Seagate HDD workhorse
Display(s) Crossover 27Q 27" 2560x1440 + Hisense 43" 4K
Case Antec 1200
Audio Device(s) Don't be silly
Power Supply XFX 650W Core
Mouse Razer Deathadder Chroma
Keyboard Logitech UltraX
Software Windows 10
Benchmark Scores Epic
I would have thought AMD cards would have had more of an advantage than that, but once again it's Hawaii that shines even relative to Fiji.

That game has less than stella reviews anyway.... so meh.
 
Joined
Jan 27, 2015
Messages
262 (0.11/day)
Processor i7-3700K
Motherboard asus z77 pro-v
Cooling Custom Loop
Memory ddr3-1866
Video Card(s) 980TI SC+
Storage PNY 1311 240Gb ssd, 1Tb and 3Tb spinners
Case cheap!
Audio Device(s) Recon3D
Power Supply eVGA supernova 750 G2
Mouse eats cheese
Joined
Dec 22, 2011
Messages
3,501 (1.01/day)
System Name I'm sorry Dave, I'm afraid I can't do that.
Processor AMD Ryzen 7 3700X
Motherboard MSI MAG B550 TOMAHAWK
Cooling AMD Wraith Prism
Memory Team Group Dark Pro 8Pack Edition 3600Mhz CL16
Video Card(s) Palit GTX 980 Ti Super JetStream
Storage Kingston A2000 1TB + Seagate HDD workhorse
Display(s) Crossover 27Q 27" 2560x1440 + Hisense 43" 4K
Case Antec 1200
Audio Device(s) Don't be silly
Power Supply XFX 650W Core
Mouse Razer Deathadder Chroma
Keyboard Logitech UltraX
Software Windows 10
Benchmark Scores Epic
That's conservative clocks for ya, I see the stock 980 Ti doing dandy there though.
 
Joined
Jun 22, 2012
Messages
74 (0.02/day)
Looks like AMD GE titles have also started resembling Nvidia Gameworks titles at launch - buggy, unstable and pretty much broken. Sad state of affairs for PC gaming.
 

the54thvoid

Moderator
Staff member
Joined
Dec 14, 2009
Messages
9,128 (2.17/day)
Location
Glasgow - home of formal profanity
System Name Newer Ho'Ryzen
Processor Ryzen 3700X
Motherboard Asus Crosshair VI Hero
Cooling TR Le Grand Macho
Memory 16Gb G.Skill 3200 RGB
Video Card(s) RTX 2080ti MSI Duke @2Ghz ish
Storage Samsumg 960 Pro m2. 512Gb
Display(s) LG 32" 165Hz 1440p GSYNC
Case Lian Li PC-V33WX
Audio Device(s) On Board
Power Supply Seasonic Prime TItanium 850
Software W10
Benchmark Scores Look, it's a Ryzen on air........ What's the point?
At least AMD have fixed their crossfire problems.




:roll:
 
Joined
Jan 2, 2012
Messages
1,071 (0.31/day)
Location
Indonesia
Processor AMD Ryzen 7 3700X
Motherboard ASUS STRIX X470-F
Cooling NOCTUA NH-U12A
Memory G.Skill FlareX 32 GB (4 x 8 GB) DDR4-3200
Video Card(s) Sapphire NITRO+ Radeon RX 5700 XT
Storage 1 TB WD Black SN750 | 2 TB Samsung 860 EVO
Display(s) Dell U2717D
Case Fractal Design Define R5 Black
Power Supply Seasonic Prime 650W
Mouse Logitech G604
Keyboard KIRA EXS
Joined
Oct 4, 2013
Messages
29 (0.01/day)
oh right. I was thinking about ashes. If the dx11 version is not broken then the accusation is not quite fair. Its down to the new API and developers figuring it out. Its probably secondary unfortunately since they have dx11 already and its episodic. I mention episodic because they are actively developing the game between each release. Not like other games where its released and mostly being patched after. Hence why the second episode can be broken. The whole game is not out yet.

This seems kinda like steam early access honestly.
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
27,942 (4.92/day)
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 10850K@5.2GHz
Motherboard AsRock Z470 Taichi
Cooling Corsair H115i Pro w/ Noctua NF-A14 Fans
Memory 32GB DDR4-3600
Video Card(s) RTX 2070 Super
Storage 500GB SX8200 Pro + 8TB with 1TB SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply eVGA SuperNOVA 1000w G3
Software Windows 10 Pro x64
People actually play this episodic nonsense? It worked with The Walking Dead because it's also episodic on TV. But Hitman should stay a single buy game...
Any episodic game I just wait until all the episodes are out, and then buy it. I usually get a deal that way too.
 
Joined
Feb 18, 2013
Messages
1,933 (0.64/day)
Location
KL, Malaysia
Processor Intel Core i5-7600K
Motherboard ASUS PRIME H270M-PLUS
Cooling Corsair H55 AIO Liquid Cooler + HD120 RGB (3) + SP120 RGB PRO (3) + Commander PRO
Memory Corsair Vengeance LPX 16GB (2 x 8GB) 2400MHz D4
Video Card(s) Zotac RTX2060 Twin Fan 6GB GDDR6 (stock)
Storage Samsung 960 EVO 250GB M.2 PCIe SSD + Kingston A400 480GB 2.5in SSD
Display(s) LG 29WK600-W Ultrawide 1080p IPS + Dell U2417H 1080p IPS (set to Portrait orientation)
Case Corsair iCUE 220T RGB Airflow (White) w/Lighting Node CORE + Lighting Node PRO RGB LED Strips (4).
Audio Device(s) ASUS XONAR DX PCIe Sound Card
Power Supply Corsair RM750x 750W 80 Plus Gold Fully Modular
Mouse Corsair M65 RGB FPS Gaming (White)
Keyboard Corsair STRAFE RGB Mechanical Keyboard (MX Red RGB)
Software Windows 10 Professional x64 (Update Build 20H2)
put it simple... Enix did not do their jobs properly & assume that without testing the patch prior to launch will make things go smoothly. as expected from a company that makes console games that only know how to wait for money to fall from the sky...
 
Joined
Feb 2, 2011
Messages
555 (0.15/day)
System Name Salamander
Processor Ryzen 5 3600 @ 4.325ghz 1.206v
Motherboard Asrock X370 Taichi
Cooling EK Supremacy Evo | Black Ice Nemesis 360GTS XFlow | Noiseblocker BlackSilent Pro 120mm x 3
Memory Team T-Force Xtreem 2x8GB DDR4 3733 @ 3733mhz c16 1.4v | IF @ 1866mhz
Video Card(s) XFX RX-470 RS Single Fan flashed to RX-570 @ stock water-cooled
Storage Samsung 850 Evo 256gb M.2 | Crucial M4 128GB | WD Blue 1TB | WD Blue 500GB 2.5" | Toshiba 2TB 2.5"
Display(s) LG 27MP68VQ 27" 1920x1080 75hz IPS Freesync monitor
Case Fractal Design Define C
Audio Device(s) onboard
Power Supply Seasonic Prime Gold 650w
Mouse Steelseries Kana White
Keyboard Steelseries 6GV2 Cherry MX Black
Software Windows 10 Pro N
lol so it's AMD's fault now that Nvidia has no support for asynchronous compute? Gameworks is implemented by Nvidia, DX12 is an api. It's neither AMDs or Nvidias. It just so happen AMD gambled on async compute and now reaping on its benefits and Nvidia didn't. And if you think GE is the same cancer as Gameworks is, then you have no idea what you're talking about.
 
Last edited:
Joined
Jun 22, 2015
Messages
203 (0.09/day)
yet another fine example of 21 century game development...
if you cant into in-house testing dont release something without a beta tag
if you cant into dx12 dont provide the option for it
half assed solutions after having already taken the shekels from your customers is only going to make your company look bad. and people will remember who is in charge of it when shit happens, the stigma will follow you everywhere
 
Joined
Sep 2, 2011
Messages
1,019 (0.29/day)
Location
Porto
System Name No name / Purple Haze
Processor Phenom II 1100T @ 3.8Ghz / Pentium 4 3.4 EE Gallatin @ 3.825Ghz
Motherboard MSI 970 Gaming/ Abit IC7-MAX3
Cooling CM Hyper 212X / Scythe Andy Samurai Master (CPU) - Modded Ati Silencer 5 rev. 2 (GPU)
Memory 8GB GEIL GB38GB2133C10ADC + 8GB G.Skill F3-14900CL9-4GBXL / 2x1GB Crucial Ballistix Tracer PC4000
Video Card(s) Asus R9 Fury X Strix (4096 SP's/1050 Mhz)/ PowerColor X850XT PE @ (600/1230) AGP + (HD3850 AGP)
Storage Samsung 250 GB / WD Caviar 160GB
Display(s) Benq XL2411T
Audio Device(s) motherboard / Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro + Front panel
Power Supply Tagan BZ 900W / Corsair HX620w
Mouse Zowie AM
Keyboard Qpad MK-50
Software Windows 7 Pro 64Bit / Windows XP
Benchmark Scores 64CU Fury: http://www.3dmark.com/fs/11269229 / X850XT PE http://www.3dmark.com/3dm05/5532432
lol so it's AMD's fault now that Nvidia has no support for asynchronous compute? Gameworks is implemented by Nvidia, DX12 is an api. It's neither AMDs or Nvidias. It just so happen AMD gambled on async compute and now reaping on its benefits and Nvidia didn't. And if you think GE is the same cancer as Gameworks is, then you have no idea what you're talking about.

AMD did not gamble on Async. Console games are made to take out of the most of the "poor" console hardware, and it so happens that AMD dominates the console market hardware wise (current and next gen), so it makes sense to make games optimized for GCN that take advantage of async.
 
Joined
Feb 8, 2012
Messages
2,979 (0.87/day)
Location
Zagreb, Croatia
System Name Windows 10 64-bit Core i7 6700
Processor Intel Core i7 6700
Motherboard Asus Z170M-PLUS
Cooling Corsair AIO
Memory 2 x 8 GB Kingston DDR4 2666
Video Card(s) Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
Storage Western Digital Caviar Blue 1 TB, Seagate Baracuda 1 TB
Display(s) Dell P2414H
Case Corsair Carbide Air 540
Audio Device(s) Realtek HD Audio
Power Supply Corsair TX v2 650W
Mouse Steelseries Sensei
Keyboard CM Storm Quickfire Pro, Cherry MX Reds
Software MS Windows 10 Pro 64-bit
Gotta love low level APIs that give extra couple of frames per second and break game with the next content update ... devs are used to monolithic dx11 where driver knows the hardware so you don't need extensive testing after every content update once the engine is tested enough.
What happened here is a great example of low level api being a double edged sword.
 
Top