• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

is the harddrive broken?

Joined
Jun 22, 2018
Messages
22 (0.03/day)
Processor İntel İ3 9100 F (Not overclock)
Motherboard ASUS B365M-K
Memory KİNGSTON 8 GB DDR4 2400 MHZ
Video Card(s) MSI RX570 ARMOR 8 GB 256 BİT
Storage SEAGATE 1 TB HDD 7200 RPM
Case THERMALTAKE V2 PLUS
Power Supply THERMALTAKE V2 PLUS (CASE'S PSU)
Software WİNDOWS 10 PRO X64
Good day :)

I bought a new hard drive. (WD 1 TB Blue) I removed the old hard drive from the system. Connected to the system and checked the connections many times. but not visible in bios and boot screen.also hard drive activity light completely off. Hard drive death? or something else?
 

Rei

Joined
Aug 1, 2020
Messages
251 (2.76/day)
Location
Guam
System Name 1 Desktop, 2 Laptops, 1 Nettop
Processor Pentium, Celeron & Atom
Motherboard Brandless???
Cooling Stock
Memory 4 GB + 3 GB + 2 GB + 1 GB
Video Card(s) Asus GeForce GTX 780 Ti
Storage 6 TB Total
Display(s) HP Pavilion 14 Inch CRT
Case Brandless
Audio Device(s) Various
Power Supply Seasonic 500 Watt
Mouse Wayes Iron Man wireless mouse
Keyboard Rexus VR2 Wireless keyboard
Software Win10 & WinXP SP3
Benchmark Scores It sucks...
Is it mechanical HDD or SSD? If SSD, is it SATA or NVMe? If NVMe, is it using PCI-E or SATA protocol?
 
Joined
Jun 22, 2018
Messages
22 (0.03/day)
Processor İntel İ3 9100 F (Not overclock)
Motherboard ASUS B365M-K
Memory KİNGSTON 8 GB DDR4 2400 MHZ
Video Card(s) MSI RX570 ARMOR 8 GB 256 BİT
Storage SEAGATE 1 TB HDD 7200 RPM
Case THERMALTAKE V2 PLUS
Power Supply THERMALTAKE V2 PLUS (CASE'S PSU)
Software WİNDOWS 10 PRO X64
Is it mechanical HDD or SSD? If SSD, is it SATA or NVMe? If NVMe, is it using PCI-E or SATA protocol?
Mechanical HDD
 
Joined
May 8, 2020
Messages
77 (0.44/day)
System Name ValueRig
Processor i5-3470
Motherboard Gigabyte GA-H61M-S2P-B3
Cooling CM Hyper 212 Evo *fanless
Video Card(s) MSI GTX 1060 6GB Gaming XXX
Storage 120GB Crucial BX300 - 1TB WD Caviar Blue (2010)
Display(s) 3X LG Flatron L1753T (3840x1024)
Audio Device(s) VIA VT2021 integrated :)
Power Supply Seasonic SSR-750FX
Mouse Logitech G502
Keyboard Old IBM
Software Windows 7 Ultimate SP1
Can u hear the HDD spinning? If not, try another SATA power connector.
 
Joined
Mar 18, 2015
Messages
2,797 (1.36/day)
Location
Long Island
1. Have to cover the obvious ... but this is a secondary drive not the boot drive right ... yes been there, new HD hadnt been formatted or OS installed on PC dropped off :)

2. Many MoBos have multiple SATA choices ... one part of the system chipset and another provided by a 3rd party vendor. Is it connected to the same SATA set ? If in the 3rd party set, have the drivers been installed ?

3. Is it in the same SATA port as old one ?

4. Did you try ...

a) Shut down the system, remove old drive
b) Restart the system
c) Shut down the system, install new drive
d) Restart

I had this issue over 20 years ago ... not seen it in SATA era tho. I have had it with both RAID 0 and RAID 1 w/ SATA ... had to shut down, unplug cable, reboot, then shut down, inset cable and restart

5. You rechecked seating of power and data connections at both ends but have you tried swapping cables ? ... swapping ports ?

6. Have you "Reset BIOS to defaults
 
Top