• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Its been a while Since a double restart but here it is again.

Joined
Dec 2, 2020
Messages
142 (0.69/day)
Ok maybe someone can help with this issue but here is a screenshot of Zen Timings, and DramCalc, When i go to restart my PC, it will do a double restart and it does not happen everytime, it only happens sometimes. In fact
i have everything on timings almost factory is their anything else that i could change to stop this when i restart i have another restart.. I have a Ryzen 3700X, and im running this RAM https://www.newegg.com/g-skill-32gb-288-pin-ddr4-sdram/p/N82E16820232895?Item=N82E16820232895 Running 32Gigs of RAM with WD NVME M.2.. My board is Rog Crosshair VIII Formula..
BRAND NEW DRAM.png
BRAND NEW ZEN TIMINGS.png
 
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,326 (0.50/day)
Location
Grunn
System Name Indis the Fair
Processor R5 3600 (PBO 150/130/130, 73c temp limit, FCLK/UCLK 1866)
Motherboard Asus Prime X470 Pro
Cooling Heatkiller VI Pro, VPP755 V.3, XT45 240mm, 2xA12x25, Arctic P14 case fans
Memory G.Skill Ripjaws V 2x16GB 4000 16-19-19 (b-die@3733 14-15/9-13-26-36 1.45v)
Video Card(s) EVGA 2080 Super Hybrid (A12x25 fan)
Storage 860EVO 500GB, 660p 1TB, WD Blue 3D 1TB, Sandisk Ultra 3D 2TB
Display(s) BenQ XL2430T, Dell P2417H
Case Phanteks Enthoo Pro M
Audio Device(s) DT770 Pro, Topping A50, Focusrite Scarlett 2i2, Røde VXLR+, Modmic 5
Power Supply Seasonic 860w Platinum
Mouse Razer Viper Mini, Razer Gigantus
Keyboard GMMK Fullsize v2 (Gateron Browns)
Software Win10 x64/Win7 x64/Ubuntu
Memory/IF stress tests all come back normal?
 
Joined
Dec 29, 2010
Messages
2,202 (0.57/day)
Processor AMD 5900x
Motherboard Asus x570 Strix-E
Cooling Hardware Labs
Memory G.Skill 4000c17 2x16gb
Video Card(s) RTX 3090
Storage Sabrent
Display(s) Samsung G9
Case Phanteks 719
Audio Device(s) Fiio K5 Pro
Power Supply EVGA 1300 G2
Mouse Logitech G600
Keyboard Corsair K95
In fact i have everything on timings almost factory is their anything else that i could change to stop this when i restart i have another restart.
Those settings are not stock. You might be stock for your main timings... but not the rest. The settings assumed from dram calc are not stock either. An you realize you are running 3600c14 timings at 3800?

What voltage are you running, ddr and soc, etc? You could try raising ddr voltage but you are at the limit as it is for those sticks and timing anyways. Generally to go tighter and tighter or higher you need to feed it ample voltage.
 
Joined
Jun 30, 2014
Messages
108 (0.04/day)
Its happened to me once a while ago, and, without having other ideas, no matter how stupid sound... I switched the RAM sticks and... no issues after :)
 
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,326 (0.50/day)
Location
Grunn
System Name Indis the Fair
Processor R5 3600 (PBO 150/130/130, 73c temp limit, FCLK/UCLK 1866)
Motherboard Asus Prime X470 Pro
Cooling Heatkiller VI Pro, VPP755 V.3, XT45 240mm, 2xA12x25, Arctic P14 case fans
Memory G.Skill Ripjaws V 2x16GB 4000 16-19-19 (b-die@3733 14-15/9-13-26-36 1.45v)
Video Card(s) EVGA 2080 Super Hybrid (A12x25 fan)
Storage 860EVO 500GB, 660p 1TB, WD Blue 3D 1TB, Sandisk Ultra 3D 2TB
Display(s) BenQ XL2430T, Dell P2417H
Case Phanteks Enthoo Pro M
Audio Device(s) DT770 Pro, Topping A50, Focusrite Scarlett 2i2, Røde VXLR+, Modmic 5
Power Supply Seasonic 860w Platinum
Mouse Razer Viper Mini, Razer Gigantus
Keyboard GMMK Fullsize v2 (Gateron Browns)
Software Win10 x64/Win7 x64/Ubuntu
Joined
Dec 2, 2020
Messages
142 (0.69/day)
Its happened to me once a while ago, and, without having other ideas, no matter how stupid sound... I switched the RAM sticks and... no issues after :)
I have switched ram, i am wondering if i should update my bios im only 2 bios behind but could that matter?
 
Joined
Dec 2, 2020
Messages
142 (0.69/day)
Any "detail" could matter :)
Sorry it took me so long to get back, i did a bios update *Not The Beta* i have been running it for about a week making sure i don't have a single r a double restart.. So far its been running very well!!
 
Top