• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

MB doesn't detect 2nd graphic card in PCI_E4

caro

New Member
Joined
May 9, 2021
Messages
2 (0.06/day)
Hello,

I have been trying to use 2 NVIDIA graphic cards at the same time without success.
I have the following configuration
- MB: MSI X470 GAMING PLUS MAX
- Ryzen 3 3200g
- 2 EVGA GeForce RTX 3060 12GB
- 2 MSI Gaming trio GeForce RTX 3070

I am trying to at least connect 2 of these cards.
All of them work correctly in slot PCI_E1 but none of them work on PCI_E4. I have tried placing the 2x3070 (PCI_E1 and PCI_E4), the 2x3060 (PCI_E1 and PCI_E4), only the 3070 in Slot PCI_E4 and only the 3060 in slot PCI_E4. I thought it could be a slot problem so I changed the motherboard (to another one with the same reference) but still the card in PCI_E4 isn't detected by BIOS.
I upgraded the BIOS to latest version.
PCI_E1 Lanes Configuration only have x4+x4 and auto options.

Any idea of how to make this work?

Thanks in advance for any help.
 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
21,543 (4.17/day)
Location
London,UK
System Name Codename: Icarus Mk.VI
Processor Intel 8600k@4.8Ghz
Motherboard Asus ROG Strixx Z370-F
Cooling CPU: BeQuiet! Dark Rock Pro 4 {1xCorsair ML120 Pro|5xML140 Pro}
Memory 32GB XPG Gammix D10 {2x16GB}
Video Card(s) Gigabyte 1080Ti Gaming OC|Accelero Xtreme IV
Storage Samsung 970Evo 512GB SSD (Boot)|WD Blue 1TB SSD|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White)
Audio Device(s) Yamaha RX-V573|Speakers: JBL Control One|Auna 300-CN|Wharfedale Diamond SW150
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900/G502
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores (ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻
Have you tried running your system with only one card in PCI_E4? If it works then it honestly sounds like MSI have done something dirty by not allowing you to run two Nvidia cards for non gaming purposes.

--- if you are trying to use them for gaming. The board doesnt support SLi. Thats why im pointing the finger at MSI doing something dodgy at the bios level to stop you plugging two Nvidia cards in.
 

caro

New Member
Joined
May 9, 2021
Messages
2 (0.06/day)
Thanks for your reply.
I have tried running my system with only one card in PCI_E4 and it doesn't work.
A friend of mine has the same MB and running 4 cards - 2x3060, 1x3070 and another one I don't remember now. The only difference is that he has Ryzen 3 3100, so I don't think
The problem I am having is also happening to another friend. Same board, same processor.
 

FreedomEclipse

~Technological Technocrat~
Joined
Apr 20, 2007
Messages
21,543 (4.17/day)
Location
London,UK
System Name Codename: Icarus Mk.VI
Processor Intel 8600k@4.8Ghz
Motherboard Asus ROG Strixx Z370-F
Cooling CPU: BeQuiet! Dark Rock Pro 4 {1xCorsair ML120 Pro|5xML140 Pro}
Memory 32GB XPG Gammix D10 {2x16GB}
Video Card(s) Gigabyte 1080Ti Gaming OC|Accelero Xtreme IV
Storage Samsung 970Evo 512GB SSD (Boot)|WD Blue 1TB SSD|2x 3TB Toshiba DT01ACA300
Display(s) Asus PB278Q 27"
Case Corsair 760T (White)
Audio Device(s) Yamaha RX-V573|Speakers: JBL Control One|Auna 300-CN|Wharfedale Diamond SW150
Power Supply Corsair AX760
Mouse Logitech G900/G502
Keyboard Duckyshine Dead LED(s) III
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores (ノಠ益ಠ)ノ彡┻━┻
What's the rest if your specs friend
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
12,197 (5.03/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
What hard drives are you using, have you checked how many PCI-e lanes the APU has?
 
Joined
Sep 2, 2020
Messages
853 (2.98/day)
System Name Whonock
Processor Amd 3200g
Motherboard A320m-h
Cooling Wraith Stealth
Memory 2x 8g ddr4 2666mz
Video Card(s) Msi Gaming x 1060 6g
Storage 5.5 tb hd 220 g ssd
Display(s) Normal moniter
Case Deepcool smater
it has 12x lanes as far as I am awear
What hard drives are you using, have you checked how many PCI-e lanes the APU has?
its not even capable of running a gpu at 16x
and I have the chip
 
Top