• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Memory clock rate under stock?WTF?

Joined
Nov 3, 2006
Messages
340 (0.07/day)
Location
Jonesbor, AR United States
Processor Q6600 G0 SLACR @ 3.76 GHz
Motherboard ASUS Maximus Formula X38
Cooling D-Tek Fuzion Nozzled
Memory 2x2 GB Geil Esoteria @ DDR2-1129
Video Card(s) 2 Diamond HD 2900XT 1GB Crossfire 940/075 MCW60
Storage 2 Western Digital 500 Gb Maxtor 250 Gb
Display(s) Westinghouse LVM-37W3 1080P 37" HDTV
Case Thermaltake Armor Silver w/ 250mm side fan
Audio Device(s) Auzentech Prelude
Power Supply Silverstone DA850 850W
hey guys, I own an ATI Sapphire Radeon X1300XT, and under the Sapphire website, they have the specs for my card listed as the core clock: 500MHz, and the effective memory clock as: 1000MHZ. Well, my card shows under Rivatuner hardware manager as the effective memory clock as 783 MHz, and when I OC the memory (barely) I can get it to 800MHz, still way below stock. Anyone have any ideas? The card isn't overheating or anything, so I'm confused!!! Please help!
 
Joined
Oct 2, 2005
Messages
2,982 (0.57/day)
Location
Baltimore MD
Processor Ryzen 2600X
Motherboard ASUS Prime X470-Pro
Cooling Dark Rock TF
Memory 2x8 GB Gskill Trident Z
Video Card(s) Sapphire RX-480 Nitro
Storage OCZ Vertex 3 120G, 960 evo 500G, 1TB WD Black
Display(s) Dell S2330MX
Case NZXT H500
Audio Device(s) Soundblaster Z
Power Supply Seasonic Focus + 650
Mouse Zowie EC2-A
Keyboard Logitech G513
Software Win10 pro 64bit
i think your just confused use ati tool if it shows your mem speed at 500 then your good if it shows under then u have a problem and should return the card
 

overcast

New Member
Joined
Jan 11, 2006
Messages
733 (0.14/day)
Processor AMD Opteron 165 @ 2.7ghz Stock Voltage
Motherboard ASUS A8N-SLI Premium
Cooling Stock Opteron
Memory OCZ PC4000 EB Platinum 2GB
Video Card(s) ATI X1900XTX
Storage 2 x Western Digital 74gb Raptors
Display(s) NEC 990B 19"
Case Antec P150
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Seasonic S12-500
Software XP 32bit
hey guys, I own an ATI Sapphire Radeon X1300XT, and under the Sapphire website, they have the specs for my card listed as the core clock: 500MHz, and the effective memory clock as: 1000MHZ. Well, my card shows under Rivatuner hardware manager as the effective memory clock as 783 MHz, and when I OC the memory (barely) I can get it to 800MHz, still way below stock. Anyone have any ideas? The card isn't overheating or anything, so I'm confused!!! Please help!
That is your 2D clock speed. :rolleyes:
 
Joined
Nov 3, 2006
Messages
340 (0.07/day)
Location
Jonesbor, AR United States
Processor Q6600 G0 SLACR @ 3.76 GHz
Motherboard ASUS Maximus Formula X38
Cooling D-Tek Fuzion Nozzled
Memory 2x2 GB Geil Esoteria @ DDR2-1129
Video Card(s) 2 Diamond HD 2900XT 1GB Crossfire 940/075 MCW60
Storage 2 Western Digital 500 Gb Maxtor 250 Gb
Display(s) Westinghouse LVM-37W3 1080P 37" HDTV
Case Thermaltake Armor Silver w/ 250mm side fan
Audio Device(s) Auzentech Prelude
Power Supply Silverstone DA850 850W
So, which version should I use, as the reason that I use Rivatuner is that it allows me to monitor the temp. I was using the beta 16 pre5 build of ATItool and it didn't show temp.
 
Joined
Nov 3, 2006
Messages
340 (0.07/day)
Location
Jonesbor, AR United States
Processor Q6600 G0 SLACR @ 3.76 GHz
Motherboard ASUS Maximus Formula X38
Cooling D-Tek Fuzion Nozzled
Memory 2x2 GB Geil Esoteria @ DDR2-1129
Video Card(s) 2 Diamond HD 2900XT 1GB Crossfire 940/075 MCW60
Storage 2 Western Digital 500 Gb Maxtor 250 Gb
Display(s) Westinghouse LVM-37W3 1080P 37" HDTV
Case Thermaltake Armor Silver w/ 250mm side fan
Audio Device(s) Auzentech Prelude
Power Supply Silverstone DA850 850W
Ok, installed beta 16 pre5 again, and yep it says that my memory clock rate is at an unhealthy 400.5 MHz. I bought it from Newegg.com, recieved it like a week or two ago, so is it fairly painless to RMA from them?
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
27,470 (5.42/day)
System Name His
Processor Intel i9 7920X
Motherboard Asus Prime X299 Deluxe
Cooling Corsair H115i RGB Platinum
Memory G.Skill TridentZ RGB 32GB @ 3600MHz
Video Card(s) nVidia RTX 2080ti
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Samsung 55" 4K 60hz
Case Cooler Master Cosmos C700P (Inverted Layout)
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
i've RMA'd quite a bit thro newegg and they handle thing swiftly too!!!! just go to the customer support and enter your email and password and it will show you what you've bought. just click on your card and start the process. PAY CLOSE ATTN. TO CORRESPONDING EMAIL do exactly as they say or you may find yourself in RMA limbo.......good luck
 
Joined
Nov 3, 2006
Messages
340 (0.07/day)
Location
Jonesbor, AR United States
Processor Q6600 G0 SLACR @ 3.76 GHz
Motherboard ASUS Maximus Formula X38
Cooling D-Tek Fuzion Nozzled
Memory 2x2 GB Geil Esoteria @ DDR2-1129
Video Card(s) 2 Diamond HD 2900XT 1GB Crossfire 940/075 MCW60
Storage 2 Western Digital 500 Gb Maxtor 250 Gb
Display(s) Westinghouse LVM-37W3 1080P 37" HDTV
Case Thermaltake Armor Silver w/ 250mm side fan
Audio Device(s) Auzentech Prelude
Power Supply Silverstone DA850 850W
Thanks, I really hope that I don't have to....I'm going to speak to ATI tech support tomorrow about this issue, but oh well...
 

sneekypeet

Super Moderator
Staff member
Joined
Apr 12, 2006
Messages
27,470 (5.42/day)
System Name His
Processor Intel i9 7920X
Motherboard Asus Prime X299 Deluxe
Cooling Corsair H115i RGB Platinum
Memory G.Skill TridentZ RGB 32GB @ 3600MHz
Video Card(s) nVidia RTX 2080ti
Storage Samsung 960 Pro / Crucial MX300 750GB / Seagate 1TB Spinner
Display(s) Samsung 55" 4K 60hz
Case Cooler Master Cosmos C700P (Inverted Layout)
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vega's
Power Supply Thermaltake TPSG 1050W
Mouse Always Changing
Keyboard Always Changing
Software Windows 10 Pro 64
found something interesting lookin on newegg..... there are 3 models of the 1300xt and they all have diffrent clocks the first 2 are 256 cards and have core and mem clocks as follows 1 is 450/500 and the other 256 is set at 600/800 there is also a 512 versoin with clocks of 450/500 so here is my thought go look on newegg and look ur card up by its part number and see exactly which card u have the info from ATI or SAPPHIRE i've found to be sorta general or respective to the flagship version of it!!!!!!!!


hope this helps
 
Joined
Nov 3, 2006
Messages
340 (0.07/day)
Location
Jonesbor, AR United States
Processor Q6600 G0 SLACR @ 3.76 GHz
Motherboard ASUS Maximus Formula X38
Cooling D-Tek Fuzion Nozzled
Memory 2x2 GB Geil Esoteria @ DDR2-1129
Video Card(s) 2 Diamond HD 2900XT 1GB Crossfire 940/075 MCW60
Storage 2 Western Digital 500 Gb Maxtor 250 Gb
Display(s) Westinghouse LVM-37W3 1080P 37" HDTV
Case Thermaltake Armor Silver w/ 250mm side fan
Audio Device(s) Auzentech Prelude
Power Supply Silverstone DA850 850W
its all good i see now....oh well I'm getting a new fan and memory sinks, so we'll just see about that! I'm already at 423 MHz totally stable, so I'll be there in no time! Thanks dude!
 
Top