• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

NVIDIA GPU PROBLEM ON PCIE X16

ahmedelnily

New Member
Joined
May 20, 2022
Messages
2 (0.05/day)
Hi all,
plz help
I'm sorry I don't speak English well
I'm using an Nvidia RTX 2060 graphics card On the motherboard aorus Z390 Elite for 3 years
A week ago, I noticed that there was Frequent Freeze on my pc
I also notice that when the Nvidia audio driver is activated, it makes a noise along with the sound
Then I tried to find out why
And I discovered when I installed the graphics card in the second pcie slot below
The freeze disappeared and the problem was solved
when installing the graphics card in the first pcie x16 , the problem returned Does the first pcie slot or cpu have a problem or what ?

thank you very much
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
36,494 (6.67/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Check card in another system.
 

ahmedelnily

New Member
Joined
May 20, 2022
Messages
2 (0.05/day)
Check card in another system.
I did it
I own another pc with fx8350 processor
I plugged the graphics card into it and there was no problem
And I have another old card
msi ati r7 240
But there is no place to connect a power cable from the Psu
I also installed it instead of the other card in the same place where the problem occurred that I replaced Nvidia card and the problem did not occur
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
36,494 (6.67/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
I did it
I own another pc with fx8350 processor
I plugged the graphics card into it and there was no problem
And I have another old card
msi ati r7 240
But there is no place to connect a power cable from the Psu
I also installed it instead of the other card in the same place where the problem occurred that I replaced Nvidia card and the problem did not occur
Ok put the card back in
 

wolf

Performance Enthusiast
Joined
May 7, 2007
Messages
6,414 (1.16/day)
System Name MightyX
Processor Ryzen 9 5900X
Motherboard Gigabyte X570 I Aorus Pro WiFi
Cooling Scythe Fuma 2
Memory 32GB DDR4 3600 CL16
Video Card(s) Asus TUF RTX3080 Deshrouded
Storage Samsung 970 Evo m.2 NVME
Display(s) LG 42C2 4K OLED
Case Coolermaster NR200P
Power Supply Corsair SF750 Platinum
Mouse Zowie EC1-A
Keyboard Razer Blackwidow X Chroma
Software case populated with Artic P12's
It's all elimination, if you eliminate the card as a problem, which it seems you have given you've tested in another slot and another system, signs would point to that slot being the issue.

I've had problems before not getting full speed from a slot, so it might pay to clean it with compressed air/isopropyl alcohol and retest.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
36,494 (6.67/day)
Location
Republic of Texas (True Patriot)
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
And thread is dead
 
Top