• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Sapppy 4870 and x16 @x8 then.......

Joined
Mar 26, 2008
Messages
1,877 (0.39/day)
Location
Cobourg,Ontario
System Name FX CrossFireX
Processor AMD FX™ 8370 @Stock
Motherboard GA-990FXA-UD5 (rev. 3.1
Cooling Noctua NH-D15 the BEAST
Memory AMD Radeon™ R5 Entertainment Series 16GB (2x8GB) DDR3-1600 MHz CL11 Part Number: R5316G1601U2K-G T
Video Card(s) MSI Gaming R9 390
Storage x3 Seagates 1Terabyte X1 Seagate 2Terabyte <Steam Install
Display(s) 40 Inch Samsung HDTV (monitor)
Case HAF-X:)
Audio Device(s) AMD/HDMI to Onkyo HT-R508 Receiver
Power Supply EVGA SuperNOVA 1000 G2 Power Supply
Software Windows 10 Pro X64
Well my Sappy 4870 has been given me headaches the last month or so .One day i looked in GPUZ0.47-0.48 and then .049 and my card was reading x8 on the x16 slot.Well i switched my cards around same thing only this morning the darn thing was reading x2 :confused:.So i took it out.

I have tried these (the first one worked for awhile.
1,flashed mobo bios to 1702
2,switched the cards around worked along with #1 for the last 3 weeks.
3,re flashed both the stock and the updated vid bios ....

Well i think the card is fu-bar (watch Tango and Cash for the meaning lol ) and it has no warranty anymore....So good thing the 6970`s are hopefully out next week.

At least the Palit 4870 was reading x16 in both the slots so that ruled out the mobo pic-e slots going bad. Any thoughts on what it could be with the Sappy? So i know what it is next time.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
49,811 (8.22/day)
Location
Australalalalalaia.
System Name Rainbow Sparkles
Processor Ryzen R7 5800X
Motherboard Asus x570 Gaming-F
Cooling EK 240mm RGB AIO | Custom 280mm EK loop
Memory 64GB DDR4 3600 Corsair Vengeance RGB @ 3800 C16
Video Card(s) Galax RTX 3090 SG 24GB (0.8v 1.8GHz) - EK ARGB block
Storage 1TB Sasmsung 970 Pro NVME + 500GB 850 Evo
Display(s) Gigabyte G32QC + Phillips 328m6fjrmb (32" 1440p 165Hz/144Hz curved )
Case Fractal Design R6
Audio Device(s) Razer Leviathan + Corsair Void pro RGB, Blue Yeti mic
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G Pro wireless + Steelseries Prisma XL
Keyboard Razer Huntsman TE
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Lots of RGB, so you know it's fast.
i thought they lowered the bandwidth to the slot when idling...
 
Joined
Mar 26, 2008
Messages
1,877 (0.39/day)
Location
Cobourg,Ontario
System Name FX CrossFireX
Processor AMD FX™ 8370 @Stock
Motherboard GA-990FXA-UD5 (rev. 3.1
Cooling Noctua NH-D15 the BEAST
Memory AMD Radeon™ R5 Entertainment Series 16GB (2x8GB) DDR3-1600 MHz CL11 Part Number: R5316G1601U2K-G T
Video Card(s) MSI Gaming R9 390
Storage x3 Seagates 1Terabyte X1 Seagate 2Terabyte <Steam Install
Display(s) 40 Inch Samsung HDTV (monitor)
Case HAF-X:)
Audio Device(s) AMD/HDMI to Onkyo HT-R508 Receiver
Power Supply EVGA SuperNOVA 1000 G2 Power Supply
Software Windows 10 Pro X64
nope it should be reading x16 2.0 all the time it just lowers the 2d clocks at desktop.The pci-e slot should always read x16.the palit card does it. Strange thing is this has to be a bug in the mobo bios or the card itself.Will test the Sappy in my old M3A32 board but that is not until Monday .
 
Joined
Oct 22, 2010
Messages
590 (0.15/day)
Location
Latvia
System Name Zen2600
Processor Ryzen 2600
Motherboard MSI B450-A Pro MAX
Cooling Captain120EX
Memory 2x8 GB Patriot Viper Steel 360000 @3400MHz [18-19-19-39-80] DDR4
Video Card(s) Sapphire RX5700XT Nitro+ @stock
Storage WD Black 500GB NVME
Display(s) LG 32GK850F
Case NZXT H440 EnvyUS
Audio Device(s) Custom HP AMP + Sennheiser HD380
Power Supply Thermaltake Toughpower GF1 650w
Mouse Logitech G502
Keyboard ElE Game1
Software Windows 10 Home 64-bit
One question: Does this issue come with performance problems?

I 've had this issue, and all I had to do was to reseat graphics card. Usually this happens when I change other expansion cards. You can also try cleaning Your cards PCI-E connector with alcohol, because Sapphire uses weird TIM material on memory chips, that tends to melt and leak all the way to the connector. It's transparent but sticky. Or take card out and use pressured air on mobo's connector to clean it from inside.
 
Joined
Mar 26, 2008
Messages
1,877 (0.39/day)
Location
Cobourg,Ontario
System Name FX CrossFireX
Processor AMD FX™ 8370 @Stock
Motherboard GA-990FXA-UD5 (rev. 3.1
Cooling Noctua NH-D15 the BEAST
Memory AMD Radeon™ R5 Entertainment Series 16GB (2x8GB) DDR3-1600 MHz CL11 Part Number: R5316G1601U2K-G T
Video Card(s) MSI Gaming R9 390
Storage x3 Seagates 1Terabyte X1 Seagate 2Terabyte <Steam Install
Display(s) 40 Inch Samsung HDTV (monitor)
Case HAF-X:)
Audio Device(s) AMD/HDMI to Onkyo HT-R508 Receiver
Power Supply EVGA SuperNOVA 1000 G2 Power Supply
Software Windows 10 Pro X64
will try that out on Monday,Right now the palit was locking up too just playing CODBO:banghead: Will give me an excuse to use the air compressor;)
 
Joined
Oct 22, 2010
Messages
590 (0.15/day)
Location
Latvia
System Name Zen2600
Processor Ryzen 2600
Motherboard MSI B450-A Pro MAX
Cooling Captain120EX
Memory 2x8 GB Patriot Viper Steel 360000 @3400MHz [18-19-19-39-80] DDR4
Video Card(s) Sapphire RX5700XT Nitro+ @stock
Storage WD Black 500GB NVME
Display(s) LG 32GK850F
Case NZXT H440 EnvyUS
Audio Device(s) Custom HP AMP + Sennheiser HD380
Power Supply Thermaltake Toughpower GF1 650w
Mouse Logitech G502
Keyboard ElE Game1
Software Windows 10 Home 64-bit
I usually notice stuttering in games, then look at GPU-Z (x16@x8) or worse and then reseat card.
I also have 120mm fan in case side that is blowing nasty dust on PCI-E connector, needed to clean it with air to fix this issue, because just reseating didn't work.:)
 
Joined
Mar 26, 2008
Messages
1,877 (0.39/day)
Location
Cobourg,Ontario
System Name FX CrossFireX
Processor AMD FX™ 8370 @Stock
Motherboard GA-990FXA-UD5 (rev. 3.1
Cooling Noctua NH-D15 the BEAST
Memory AMD Radeon™ R5 Entertainment Series 16GB (2x8GB) DDR3-1600 MHz CL11 Part Number: R5316G1601U2K-G T
Video Card(s) MSI Gaming R9 390
Storage x3 Seagates 1Terabyte X1 Seagate 2Terabyte <Steam Install
Display(s) 40 Inch Samsung HDTV (monitor)
Case HAF-X:)
Audio Device(s) AMD/HDMI to Onkyo HT-R508 Receiver
Power Supply EVGA SuperNOVA 1000 G2 Power Supply
Software Windows 10 Pro X64
One question: Does this issue come with performance problems?

I 've had this issue, and all I had to do was to reseat graphics card. Usually this happens when I change other expansion cards. You can also try cleaning Your cards PCI-E connector with alcohol, because Sapphire uses weird TIM material on memory chips, that tends to melt and leak all the way to the connector. It's transparent but sticky. Or take card out and use pressured air on mobo's connector to clean it from inside.

This is what it was thanks for your help,I will blow the slots out Monday, but for now the Cleaning of the gold fingers has worked.:rockout:
 
Top