• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Sound card not working.

Joined
Dec 22, 2011
Messages
2 (0.00/day)
Likes
0
#1
hi there,
I am having trouble lately with my sound card Creative Labs Sound Blaster z when it first came out. However, i noticed it was not working. It completely disappeared from device manager. I tried to reinstalled the latest software but it keep saying it can't find the hardware.
I goto Sound, video and game controllers: High Definition Audio Controller. then i click on the mini window and click update driver.
Next i do Search Automatically for update driver software. It search online and gotten the Sound blaster Audio Controller. BUT IT KEEP SAYING ACCESS IS DENIED. WHY?
I done the Run as Administrator to installed the software but doesn't work.
I own the computer and have installed many driver with no problem whatsoever.
Help
AMD 8350 CPU
MSI 970-G45 amd motherboard.
Windows 10 64 bit version. I used the 64-bit version software for the sound card.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
20,140 (5.19/day)
Likes
5,438
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#2
look for a windows registry parameter that can be implemented to show hidden devices.

Take that card and put in another Pcie slot or try installing on another machine, if windows doesn't detect or try to install DRIVERS for the card, there is a possibility the card is/has died.
 
Joined
Jan 29, 2012
Messages
4,645 (2.10/day)
Likes
3,919
Location
Florida
System Name natr0n-PC
Processor Phenom II X6 1100T/ Xeon E3-1290 / Dual Xeon X5675's
Motherboard MSI 970 Gaming / Asus Sabertooth Z77 / GIGABYTE GA-7TESM
Cooling TRUE 120 / Deep Cool Assassin / Stock
Memory Gskill Ripjaws X - 16GB DDR3 / Samsung Reg - 24GB DDR3 Hexa-Channel
Video Card(s) MSI 7970 Twin Frozr III BE OC - 1100/1500
Storage Crucial MX300 525GB + Multiple Mechs
Display(s) SyncMaster 2343BWX 23" 2048x1152 / Dell 1909W 19" 1440x900
Audio Device(s) X-Fi Extreme Music / X-Fi Titanium
Power Supply Corsair TX650 v1
Software Windows XP/7/8.1/10
Benchmark Scores Xeon E3-1290 cpuz world record
#3
Try plugging it in another slot.
 
Joined
Nov 18, 2010
Messages
3,864 (1.46/day)
Likes
2,241
Location
Rīga, Latvia
System Name HELLSTAR
Processor Intel 5820K @ 4.6GHz
Motherboard Gigabyte GA-X99-UD3
Cooling Custom Loop. 360+240 rads.
Memory 4x8GB Corsair Vengeance LPX 3200MHz 15-17-17-35
Video Card(s) ASUS 1080 Ti FE + water block
Storage Optane 900P + Samsung 950Pro 256GB NVMe + 750 EVO 500GB
Display(s) Philips PHL BDM3270
Case Phanteks Enthoo Evolv ATX Tempered Glass
Audio Device(s) Sound Blaster ZxR
Power Supply Fractal Design Newton R3 1000W
Mouse Razer Basilisk
Keyboard Razer Deathstalker
Software Windows 10 insider
#4
I had such problem with my ZxR, it is was hardware related in my case, bad PCIe line coupling caps. The controller doesn't properly reset initialize. The thing is very hot so no wonders here. They are older than two years.