• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Win. 7 Fresh install - No S-ATA Driver?

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#1
General Information :
Disk Controller : Intel 82801EB (ICH5) SATA I/O Controller

Drive Controller Features :
Mode : IDE <----
AHCI : No


Bit confused? I know XP and lower OS's needed to have floppy disks inserted during setup for S-ATA support but didn't figure Win. 7 would? It was just installed but I noticed my 500GB WD S-ATA II HDD is running - UDMA 6 (ATA-133) ???

Specs:
Pentium 4 3.2GHz 'E'
MSI 865PE Neo2-P
WD 500 S-ATA II HDD
Pioneer S-ATA DVD/RW
2GB DDR400
XFX Radeon HD4650 1GB AGP

BIOS:
On-Chip ATA(s) Operate Mode - Native Mode
ATA Configuration - S-ATA Only
S-ATA Keep Enabled - Yes
P-ATA Keep Enabled - No
S-ATA Ports Definition - P0-1st / P1 2nd
Configure S-ATA as RAID - No
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,381 (10.17/day)
Likes
18,023
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#2
Apparently default chipset drivers for you motherboard aren't a part of Windows 7's library. You will need to find the sata drivers and put them on a floppy or a USB stick.
 

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#3
There's another problem..... can't find them. I've tried several Intel Chipset Drivers and they all say my Chipset isn't supported. ?? I ran the Intel Chipset Utility and it didn't even recognize my board or chipset. :confused:
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,381 (10.17/day)
Likes
18,023
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#4
Last edited:

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,281 (5.51/day)
Likes
10,382
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H100i
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) ASUS GTX960 STRIX @ 1500/1900
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#5
It is set to IDE mode in the BIOS, it has nothing to do with Windows.

IDE Mode, ACHI/SATA, and RAID modes are all configured in the BIOS. It doesn't matter what driver you try to install, it will always say IDE mode unless you change it in the BIOS, and changing it after installing Windows is not recommended.

Basically, what is happing, is that your motherboard is masking the SATA controller as an IDE controller, and hence the drives show up as IDE drive. Early SATA controllers didn't do this, and hence needed special drivers during the OS install as you've mentioned. IDE mode was quickly implemented to eliminate the need for special drivers to be loaded during the OS install.
 

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#6
It is set to IDE mode in the BIOS, it has nothing to do with Windows.

IDE Mode, ACHI, and RAID modes are all configured in the BIOS. It doesn't matter what driver you try to install, it will always say IDE mode unless you change it in the BIOS, and changing it after installing Windows is not recommended.
I noticed that too? Why do I have SATA ports if the BIOS only see's it as IDE-0 ? I don't have an option to change it in the BIOS to change it to SATA? :banghead:

I've tried that. It does nothing.....
 

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#7
It is set to IDE mode in the BIOS, it has nothing to do with Windows.

IDE Mode, ACHI/SATA, and RAID modes are all configured in the BIOS. It doesn't matter what driver you try to install, it will always say IDE mode unless you change it in the BIOS, and changing it after installing Windows is not recommended.

Basically, what is happing, is that your motherboard is masking the SATA controller as an IDE controller, and hence the drives show up as IDE drive. Early SATA controllers didn't do this, and hence needed special drivers during the OS install as you've mentioned. IDE mode was quickly implemented to eliminate the need for special drivers to be loaded during the OS install.
So am I stuck just installing the OS and leaving it as is? Benchmarking the HDD only shows 126.9MB/s compaired to SATA-150MB/s
 

erocker

Senior Moderator
Staff member
Joined
Jul 19, 2006
Messages
42,381 (10.17/day)
Likes
18,023
Processor Intel i7 8700k
Motherboard Gigabyte z370 AORUS Gaming 7
Cooling Water
Memory 16gb G.Skill 4000 MHz DDR4
Video Card(s) Evga GTX 1080
Storage 3 x Samsung Evo 850 500GB, 1 x 250GB, 2 x 2TB HDD
Display(s) Nixeus EDG27
Case Thermaltake X5
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Zowie EC1-B
Software Windows 10
#8
So am I stuck just installing the OS and leaving it as is? Benchmarking the HDD only shows 126.9MB/s compaired to SATA-150MB/s
126.9mb is good and very normal.
 

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#9
Should I put the Jumper to 150mb? I noticed there is no jumper on the drive.
 

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#10
Western Digital Caviar SE16 WD5000KS
 

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#11
I'll try it out. Thanks. :D
 

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#12
So to sum it up... the only speed I will achieve via the ICH5 chipset is ATA/133 (UDMA Mode 6) ? There is nothing in the BIOS that will change the way the HDD is installed other than on an IDE. It shows up on boot IDE-0. This is with the HDD and DVD/RW both running off the SATA connectors on the board with SATA cables. Is this correct?

As far as installing the jumper it didn't change performance. Is this just an over glorified (SATA) description as far as this MB is concerned?
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
24,281 (5.51/day)
Likes
10,382
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 4790K@4.6GHz
Motherboard AsRock Z97 Extreme6
Cooling Corsair H100i
Memory 32GB Corsair DDR3-1866 9-10-9-27
Video Card(s) ASUS GTX960 STRIX @ 1500/1900
Storage 480GB Crucial MX200 + 2TB Seagate Solid State Hybrid Drive with 128GB OCZ Synapse SSD Cache
Display(s) QNIX QX2710 1440p@120Hz
Case Corsair 650D Black
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply Corsair HX850
Software Windows 10 Pro x64
#13
Hard Drives don't actually come close to the 150MB/s SATA provides, so no matter what you won't see a performance improvement. Not even 10,000RPM Raptors come close to 150MB/s.

What are you using to benchmark the drive? 126.9MB/s seems WAY high for an older hard drive, unless it is the burst speed, which is useless. You want to make sure you are looking at sustained speeds.
 

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#14
Sustained speed and or Average speed rate of the drive is roughly 60MB/s. Burst speed can go as high as 129.6MB/s. I'm using HD Tune Pro 4.00 to run tests on the drive. It's just annoying seeing UDMA MODE 6 (ATA-133). :rolleyes:
 

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.94/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#15
AHCI or RAID is what the BIOS would need set to. It likely won't list SATA as a mode.
 

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#16
Well AHCI isn't available or I'm not seeing it. If I set it to raid it blue screens and restarts in repair mode.
 

Wile E

Power User
Joined
Oct 1, 2006
Messages
24,318 (5.94/day)
Likes
3,682
System Name The ClusterF**k
Processor 980X @ 4Ghz
Motherboard Gigabyte GA-EX58-UD5 BIOS F12
Cooling MCR-320, DDC-1 pump w/Bitspower res top (1/2" fittings), Koolance CPU-360
Memory 3x2GB Mushkin Redlines 1600Mhz 6-8-6-24 1T
Video Card(s) Evga GTX 580
Storage Corsair Neutron GTX 240GB, 2xSeagate 320GB RAID0; 2xSeagate 3TB; 2xSamsung 2TB; Samsung 1.5TB
Display(s) HP LP2475w 24" 1920x1200 IPS
Case Technofront Bench Station
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte into Onkyo SR606 and Polk TSi200's + RM6750
Power Supply ENERMAX Galaxy EVO EGX1250EWT 1250W
Software Win7 Ultimate N x64, OSX 10.8.4
#17
Well AHCI isn't available or I'm not seeing it. If I set it to raid it blue screens and restarts in repair mode.
That's normal. It was installed in IDE mode, so windows expects the boot drive to be IDE. It does not like going from IDE to AHCI or RAID on the boot drive. The only way to fix it is a clean install.
 

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#18
So if I were to clean install again, how do I set up the bios? I don't have a floppy and I don't believe Win. 7 asks anyway? If I set up the bios as raid then what do I select?
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,122 (9.57/day)
Likes
13,551
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#19
So if I were to clean install again, how do I set up the bios? I don't have a floppy and I don't believe Win. 7 asks anyway? If I set up the bios as raid then what do I select?
win 7 doesn't need the floppy, that was an XP thing.

set the BIOS to raid/AHCI, and hit the 'load driver' button when choosing what partition to install 7 to (might have to hit the advanced options button first)

vista and 7 can read from CD, floppy, USB drives, whatever - just make sure the drivers are there (and not zipped or anything) and you're good to go.


since there are no mechanical drives that can do 133MB/s (sustained), it really makes no speed difference if its in IDE mode or not. RAID/AHCI only matters so that you get hotswap and NCQ support.
 

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#20
So with it installed in Native Mode but "Raid" not enabled (which is the ONLY option) I have NO AHCI option in the BIOS, it makes no difference then installing it with RAID enabled and having the ICH5 SATA drivers installed rather than IDE ATA drivers?

As of now I have NO SATA drivers in the device manager listed at all even though SATA is enabled in the BIOS but RAID is not. It's all IDE ATA.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,122 (9.57/day)
Likes
13,551
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#21
So with it installed in Native Mode but "Raid" not enabled (which is the ONLY option) I have NO AHCI option in the BIOS, it makes no difference then installing it with RAID enabled and having the ICH5 SATA drivers installed rather than IDE ATA drivers?

As of now I have NO SATA drivers in the device manager listed at all even though SATA is enabled in the BIOS but RAID is not. It's all IDE ATA.
in IDE compatibility mode, they show as IDE drives/controllers. Thats why you bluescreen if you change it on the OS drive without reinstalling windows (it tries to run IDE drivers on a SATA controller)


after actually looking properly at your first post, its only ICH5 - that things SATA I and therefore has no AHCI mode (which came out later)

Your SATA controller is effectively IDE with a sata adapter on top
 

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#22
so an over glorified SATA port/s basically as I listed earlier. ? . :(

MB Brand : MSI
MB Model : MS-6728
NB : Intel i865P/PE/G/i848P rev A2
SB : Intel 82801EB (ICH5) rev 02 :banghead: :shadedshu
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,122 (9.57/day)
Likes
13,551
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#23

sweeper

New Member
Joined
Dec 19, 2004
Messages
796 (0.17/day)
Likes
36
Location
SW, Ohio
System Name "X"
Processor AMD PHENOM II X 6 3.2GHz @ 3.6GHz
Motherboard ASUS M4A785-M
Cooling ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev.2
Memory Kingston Hyper X DDR2 1066 2X2 - 4GB
Video Card(s) SAPPHIRE Radeon HD4870 1GB 256-bit GDDR5
Storage Western Digital 500GB SATAII Black / Western Digital My Book Essential External HDD 1TB
Display(s) Soyo 22" LCD / Vizio 32" LCD
Case Thermaltake Xaser II Full Tower
Audio Device(s) ON-BOARD VIA VT1708S
Power Supply Antec Basiq 550W Plus Modular
Software Windows 7 Ultimate
#24
D'OH!!!! :banghead:
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,122 (9.57/day)
Likes
13,551
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#25
oh, if you havent already - install the intel matrix storage manager

it wont help your PCI problem, but it may at least list them as SATA and not IDE