• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Windows XP wont load anymore...

Joined
Dec 6, 2006
Messages
675 (0.17/day)
Likes
7
Location
Michigan, US
System Name Clarise
Processor AMD Athlon 64 X2 4200+ (Toledo) @2.8 (255 X 11)
Motherboard Asus A8v Deluxe rev 2
Cooling Gigabyte 3D Cooler Pro + 5 Case Fans
Memory 2GB G-Skill (2.5-3-3-6 1T) @ 467mhz
Video Card(s) XFX 7600GT 256MB GDDR3 @ 640-814
Storage Western Digital WD5000AAKS 500GB (Sata) Maxtor 120GB (Sata) Western Digital 120GB (ide)
Display(s) 19" HP Pavilion M90 / 33" Sony Wega Trinitron
Case Antec Lanboy with a few mods :0)
Audio Device(s) Creative Audigy 4 Pro - Bose Free Style 2.1 Speakers
Power Supply Rosewill Extreme Edition 500W 34A 12V rail
Software Windows XP Pro & Vista Ultimate
#1
my computer has been working great for months. i have been leaving it on 24/7 for a few weeks now cause of the Fold @ Home program. last night i played BF2 on a local server with my girl friend for a few hours and then put in wicker man to burn it while i went to bed. got up this morning and all was well, took out the movie checked my email and all that stuff and then shut it down. came back a few hours later and now XP wont load. it gets to the screen where it says "Microsoft Windows XP" and the blue scrolling bar and after about 4 or 5 passes of the bar the hard drive led goes out and the hard drive stops seaking /reading /writing or what ever it does when windows loads. i can get into safe mode and vista ultimate just fine. i tried safe mode and went to the event viewer to see if there were any problems but it says i cant view anything there. i have tried last known good config and still the same. as of right now it has been at the windows loading screen for 30 min and still not loaded. any ideas?? i might just format anyway cause there is nothing better performance wise than a fresh install :D but backing it all up will be a pain in the ass. anyone have same / similar issues? is there any way i can view a boot log that could lead me to correct the issue? thanks in advance... :D
:banghead: :confused: :mad: :twitch: :respect: :cry: :pimp: :rockout: :toast:
 

von kain

New Member
Joined
Sep 13, 2006
Messages
780 (0.19/day)
Likes
47
Location
athens/greece
System Name intel-hate
Processor Amd phenom 2 955 @ 3800
Motherboard msi 790fx-gd70
Cooling coolermaster
Memory 4096 @1600 corsair
Video Card(s) sapphire 5770 @950-1350
Storage 1 seagate 80gb sata2 1 160gb seagate sata
Display(s) 20inch wide lg
Power Supply chieftech 750w
Software windows 7 x64
Benchmark Scores nah
#2
1 thing it might work is to run a scandisk thru vista.

did you have before corrupt files? does you make a windows update?
check you S.M.A.R.T
 

pt

not a suicide-bomber
Joined
Mar 11, 2006
Messages
8,956 (2.08/day)
Likes
167
Location
Portugal
Processor AMD Turion 64 X2 Mobile TL-60 (Trinidad)
Motherboard ASUS F3Ka (ATI RS690M)
Cooling stock
Memory Nanya 2x1GB ddr2 667@5-5-5-15-2T
Video Card(s) ATI Mobility Radeon HD2600 512MB DDR2@ 580mhz/486mhz
Storage 160GB on laptop+250GB external
Display(s) ASUS 15.4
Case Asus Laptop F3Ka chassis
Audio Device(s) on-board
Power Supply 1:30minutes battery
Software "genui xp", 'cause i hated vista
#3
too much overclock?
try reseting cmos
 
Joined
Jan 23, 2006
Messages
1,455 (0.33/day)
Likes
43
Location
The 13th room on the 13th floor of the 13th buildi
Processor custom dupont risk chip cpu prototype
Motherboard custom ibm x5 solid state carbon mainboard
Cooling industrial technologies prototype dupont custom heat transfer unit
Memory 6x 2gig prototype ecc hnc ddr4
Video Card(s) prototype low energy version nvidia 9 series unnumberd card
Storage 1tb solid state hdd
Display(s) 44 inch samsung plasma screen tv/monitor
Case custom ibm mobile home server case
Audio Device(s) custom Yamaha sound processing processor in spm format
Power Supply 1200watt deli cord custom made dupont type psu
Software sun unix/windows type v
#4
maybe you got hacked, are you using a legitimate vista copy?
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,609 (1.30/day)
Likes
1,285
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#5
i would boot into XP's safe mode and use system restore to go back before the issue.:toast:
 
Joined
Dec 6, 2006
Messages
675 (0.17/day)
Likes
7
Location
Michigan, US
System Name Clarise
Processor AMD Athlon 64 X2 4200+ (Toledo) @2.8 (255 X 11)
Motherboard Asus A8v Deluxe rev 2
Cooling Gigabyte 3D Cooler Pro + 5 Case Fans
Memory 2GB G-Skill (2.5-3-3-6 1T) @ 467mhz
Video Card(s) XFX 7600GT 256MB GDDR3 @ 640-814
Storage Western Digital WD5000AAKS 500GB (Sata) Maxtor 120GB (Sata) Western Digital 120GB (ide)
Display(s) 19" HP Pavilion M90 / 33" Sony Wega Trinitron
Case Antec Lanboy with a few mods :0)
Audio Device(s) Creative Audigy 4 Pro - Bose Free Style 2.1 Speakers
Power Supply Rosewill Extreme Edition 500W 34A 12V rail
Software Windows XP Pro & Vista Ultimate
#7
i would boot into XP's safe mode and use system restore to go back before the issue.:toast:
I tried that still the same problem.


1 thing it might work is to run a scandisk thru vista.

did you have before corrupt files? does you make a windows update?
check you S.M.A.R.T
i am running scan disk right now but i think everything is ok. i have not had any windows errors or anything problematic in at least 6 months... i knew it was too good to be true


too much overclock?
try reseting cmos
I tried it at stock (1.8) and still the same effect... the only thing in my computer that is not at 100% is the PSU which has intermitent drops in the 3.3v rail sometime, but even that has not happened in months. this really sucks cause i am gonna get my new vid card soon (RMA replacement for my dead 9600XT) :D
 
Last edited:
Joined
Dec 6, 2006
Messages
675 (0.17/day)
Likes
7
Location
Michigan, US
System Name Clarise
Processor AMD Athlon 64 X2 4200+ (Toledo) @2.8 (255 X 11)
Motherboard Asus A8v Deluxe rev 2
Cooling Gigabyte 3D Cooler Pro + 5 Case Fans
Memory 2GB G-Skill (2.5-3-3-6 1T) @ 467mhz
Video Card(s) XFX 7600GT 256MB GDDR3 @ 640-814
Storage Western Digital WD5000AAKS 500GB (Sata) Maxtor 120GB (Sata) Western Digital 120GB (ide)
Display(s) 19" HP Pavilion M90 / 33" Sony Wega Trinitron
Case Antec Lanboy with a few mods :0)
Audio Device(s) Creative Audigy 4 Pro - Bose Free Style 2.1 Speakers
Power Supply Rosewill Extreme Edition 500W 34A 12V rail
Software Windows XP Pro & Vista Ultimate
#8
also before this issue started my computer would freeze up for about 5 to 10 seconds and then be fine for a few min and then do it again. and just before it would hang i would hear the hard drive click like it was shutting off for standby. and then it would freeze for a few seconds and then be all good. then the hard drive would click and it would freeze all over again. this happened for about 10 times in a 20 min period so i restarted the computer and now i am stuck where i am.... but vista works great and i booted to my Ubuntu live cd and that works great(waiting on a new Sata 250GB drive and then i am gonna use my 120gb IDE for ubuntu) but anyway i dont think it is a bios or S.M.A.R.T. issue cause both XP and Vista are on the same hard drive with each one having a 60GB partition.
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,609 (1.30/day)
Likes
1,285
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#9
The CLICKS are a very disturbing thought!:cry:
But the other OS's on the same drive with no problems leads to confusion for me.
I would try running the CD repair option then reinstall mobo drivers.
 
Joined
Dec 6, 2006
Messages
675 (0.17/day)
Likes
7
Location
Michigan, US
System Name Clarise
Processor AMD Athlon 64 X2 4200+ (Toledo) @2.8 (255 X 11)
Motherboard Asus A8v Deluxe rev 2
Cooling Gigabyte 3D Cooler Pro + 5 Case Fans
Memory 2GB G-Skill (2.5-3-3-6 1T) @ 467mhz
Video Card(s) XFX 7600GT 256MB GDDR3 @ 640-814
Storage Western Digital WD5000AAKS 500GB (Sata) Maxtor 120GB (Sata) Western Digital 120GB (ide)
Display(s) 19" HP Pavilion M90 / 33" Sony Wega Trinitron
Case Antec Lanboy with a few mods :0)
Audio Device(s) Creative Audigy 4 Pro - Bose Free Style 2.1 Speakers
Power Supply Rosewill Extreme Edition 500W 34A 12V rail
Software Windows XP Pro & Vista Ultimate
#10
The CLICKS are a very disturbing thought!:cry:
But the other OS's on the same drive with no problems leads to confusion for me.
I would try running the CD repair option then reinstall mobo drivers.
i havent heard the clicks since then, but i havent been able to get into XP either. but i ran scandisk on the xp partition from vista with a reboot and scan and everything checked out. so i am very confused too. if i boot to the xp cd and go into repair what commands should i use? the only ones i am familiar with are fix boot fix mbr and sfc /scannow....
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,609 (1.30/day)
Likes
1,285
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#11
i havent heard the clicks since then, but i havent been able to get into XP either. but i ran scandisk on the xp partition from vista with a reboot and scan and everything checked out. so i am very confused too. if i boot to the xp cd and go into repair what commands should i use? the only ones i am familiar with are fix boot fix mbr and sfc /scannow....
when I have a real dodgy thing like that I let the cd load the drivers then I kill the power when it going to load( cd windows) and start the pC as normal with out the xp disk in ,then reinstall mobo drivers ....this is by no means a formal fix but I have had luck in the past and more than once.
 
Joined
Feb 19, 2006
Messages
5,609 (1.30/day)
Likes
1,285
Location
New York
System Name http://www.heatware.com/eval.php?id=73751
Processor i7-920 CO@4.2GHZ / ASUS GL553VW 15.6" Gaming Laptop NVIDIA GTX 960M 4GB Intel Core i56300HQ 8GB DDR4
Motherboard Asus P6T Deluxe Intel X58
Cooling Asetek Liquid CPU Cooling System
Memory CORSAIR DOMINATOR 6GB (3 x 2GB) DDR3 1600
Video Card(s) 2X ATI Radeon HD 4870 X2 2GB DDR5 PCI-Express
Storage (RAID-0) with 4 Identical Hard Drives (1.28TB (320GBx4)
Display(s) LG 50" 50PK550 1080p 600Hz Plasma/37 Inch WestingHouse @1920x1080
Case Thermaltake M9 (I hate it its like trying to live in a 1 inch box)
Power Supply ThermalTake ToughPower 1200 Watt
Software Windows 7 professional 64
#12
Or maybe you can uninstall video suite while in safe mode(probably not though) and then see if that baby boots up and then reinstall...Dont know why for sure i'm even thinking video issues (software)....worth a shot as well.
 

SlipSlice

New Member
Joined
Jun 1, 2006
Messages
770 (0.18/day)
Likes
1
Location
Indiana
Processor AMD ATHLON 64 SAN DIEGO 3700@2.42GHZ
Motherboard ASUS A8N5X
Cooling 1X80MM CASE FAN, 1X80MM CPU FAN, 2X120MM FANS(ONE TAKING AIR OUT..OTHER FOR HARDDRIVE
Memory 1.5 GIG, DDR400 CORSAIR
Video Card(s) eVGA 7900GS KO
Storage 160GIG WESTERN DIGITAL 7200RPM
Display(s) Acer 22' Widescreen
Case ROSEWILL CASE 5600 SERIES..2 BLUE LED CASE FANS
Audio Device(s) SOUND BLASTER LIVE 24 BIT!
Power Supply SPARKLE 400 WATT
Software WINDOWS XP HOME EDITION..its gr8/LOTS OF GAMES
#13
my computer has been working great for months. i have been leaving it on 24/7 for a few weeks now cause of the Fold @ Home program. last night i played BF2 on a local server with my girl friend for a few hours and then put in wicker man to burn it while i went to bed. got up this morning and all was well, took out the movie checked my email and all that stuff and then shut it down. came back a few hours later and now XP wont load. it gets to the screen where it says "Microsoft Windows XP" and the blue scrolling bar and after about 4 or 5 passes of the bar the hard drive led goes out and the hard drive stops seaking /reading /writing or what ever it does when windows loads. i can get into safe mode and vista ultimate just fine. i tried safe mode and went to the event viewer to see if there were any problems but it says i cant view anything there. i have tried last known good config and still the same. as of right now it has been at the windows loading screen for 30 min and still not loaded. any ideas?? i might just format anyway cause there is nothing better performance wise than a fresh install :D but backing it all up will be a pain in the ass. anyone have same / similar issues? is there any way i can view a boot log that could lead me to correct the issue? thanks in advance... :D
:banghead: :confused: :mad: :twitch: :respect: :cry: :pimp: :rockout: :toast:
If u search for something like that u can see that i have had that same problem, but not once twice!!! windows freezes on the logo, just like u said, and keeps running, and the only way u can log onto ur computer is safe most with networkin or safe mode..yes, the only way to fix that is to reformat...i don't know how mine has happened these last 2 times, but i know the last thing i did before i turned off my computer and it did it was running Ccleaner issues thing.. so for now on i always save my registry files when i delete CCleaner issues and if something ever works i will get into safe mode and put them back..
i hope at least;)
hope that help me man, sry that i can't tell u what can fix it without reformatting but i tried everything that u can thing of myself and nothing.. :ohwell:
hope everything gets worked out for u.
-slip