• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Xeon processor upgrade

Walid.hdr

New Member
Joined
Feb 27, 2021
Messages
3 (0.07/day)
Hi guys, if i have an old workstation ( hp z210 ) with intel Xeon processor E3 1230, can i upgrade the processor to E3 1280 V6 , same LGA 1155, thx in advanced
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
11,655 (4.93/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
That is a socket 1151 Processor, so no you can't use it in a socket 1155 Motherboard.
 

Toothless

Tech, Games, and TPU!
Supporter
Joined
Mar 26, 2014
Messages
7,316 (2.84/day)
Location
Washington, USA
System Name Veraltet
Processor 3700x
Motherboard AsRock Taichi Ultimate x470
Cooling NH-D15 Chromax
Memory G.Skill 2x16GB 3200mhz
Video Card(s) MSI GTX1080 Ti Gaming X
Storage 2 NVME + 4 HDD
Display(s) LG 34UB88-P + 2x AOC 2425W
Case CoolerMaster NR600
Audio Device(s) SteelSeries Arctis 5
Power Supply Rosewill Fortress 750w
Mouse Corsair Scimitar Pro
Keyboard Corsair K55
Software Windows 10 Professional
Benchmark Scores Brrrrrrr
Different socket, different ram. Op, make this easy and just look at the supported cpu list.
 

Walid.hdr

New Member
Joined
Feb 27, 2021
Messages
3 (0.07/day)
Yes I realized that after making the post but i found another option , the intel xeon E3 1290 V2 with higher speed and performance but the question is do will i get the maximum performance on the processor on my old board I searched for it but I didn’t fined and answer
 

Toothless

Tech, Games, and TPU!
Supporter
Joined
Mar 26, 2014
Messages
7,316 (2.84/day)
Location
Washington, USA
System Name Veraltet
Processor 3700x
Motherboard AsRock Taichi Ultimate x470
Cooling NH-D15 Chromax
Memory G.Skill 2x16GB 3200mhz
Video Card(s) MSI GTX1080 Ti Gaming X
Storage 2 NVME + 4 HDD
Display(s) LG 34UB88-P + 2x AOC 2425W
Case CoolerMaster NR600
Audio Device(s) SteelSeries Arctis 5
Power Supply Rosewill Fortress 750w
Mouse Corsair Scimitar Pro
Keyboard Corsair K55
Software Windows 10 Professional
Benchmark Scores Brrrrrrr


That's all you get. Literally right on their website.
 

Walid.hdr

New Member
Joined
Feb 27, 2021
Messages
3 (0.07/day)
Yes i saw the specs on hp site, but it was written before the creation of the xeon E3 V2, maybe its and upgrade of the V1 because it have the same LGA 1155 , and maybe it will be supported bay the board
 

Toothless

Tech, Games, and TPU!
Supporter
Joined
Mar 26, 2014
Messages
7,316 (2.84/day)
Location
Washington, USA
System Name Veraltet
Processor 3700x
Motherboard AsRock Taichi Ultimate x470
Cooling NH-D15 Chromax
Memory G.Skill 2x16GB 3200mhz
Video Card(s) MSI GTX1080 Ti Gaming X
Storage 2 NVME + 4 HDD
Display(s) LG 34UB88-P + 2x AOC 2425W
Case CoolerMaster NR600
Audio Device(s) SteelSeries Arctis 5
Power Supply Rosewill Fortress 750w
Mouse Corsair Scimitar Pro
Keyboard Corsair K55
Software Windows 10 Professional
Benchmark Scores Brrrrrrr
And unless you contact their support, we don't officially know if V2 is supported.
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
11,655 (4.93/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
The 1290V2 is supported by the PCH206 Chipset, but we don't know if HP have a whitelist which only allows certain CPUs to run on that Motherboard.
In theory it should work.
 
Top