• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

XMP not working?

Cluck

New Member
Joined
Nov 29, 2020
Messages
3 (0.05/day)
I don't know if I'm posting this in the correct place but I really need help with this problem. I bought some Ram the other day (Corsair Vengeance LPX 16gb DDR4 3200mhz) and when I go to turn on the XMP profile nothing changes. I make sure to save changes and exit and the computer restarts but when i check CPU-Z, nothing has changed.

My Specs
GPU: Evga Gtx 970
CPU: Ryzen 5 2600
Ram: Corsair Vengeance LPX DDR4 2x8 16gb 3200mhz
MotherBoard: AsRock B450m Pro4
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
10,793 (4.72/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
Screenshots of CPU-z memory tabs please.
What speed are they currently running at default?
 

Cluck

New Member
Joined
Nov 29, 2020
Messages
3 (0.05/day)

Attachments

  • Capture.PNG
    Capture.PNG
    17.6 KB · Views: 28
Joined
Oct 22, 2014
Messages
10,793 (4.72/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
They're running at 2133MHz.
I think the max they can run with that Processor is 2933MHz but I may be wrong, hoping someone else jumps in with more knowledge about timings etc.
 

Cluck

New Member
Joined
Nov 29, 2020
Messages
3 (0.05/day)
Screenshots of CPU-z memory tabs please.
What speed are they currently running at default?

This is what it's been saying since I installed the ram. Nothing has changed

They're running at 2133MHz.
I think the max they can run with that Processor is 2933MHz but I may be wrong, hoping someone else jumps in with more knowledge about timings etc.
I looked it up and it says the max is 2933 but I don't understand why when i tried to overclock it, it still didn't work
 
Joined
Mar 22, 2019
Messages
451 (0.67/day)
Location
Western NY, USA
Processor AMD Ryzen 7 3700x
Motherboard Asus ROG Strix X470-F Gaming (BIOS 5809 - AGESA V2 PI 1.1.8.0)
Cooling Scythe Ninja 5
Memory G.Skill Ripjaws V 16GB (2 x 8GB) (F4-3600C16D-16GVKC) @ 3733 MHz 16-19-19-19-36-56
Video Card(s) MSI RTX 2060 Super Armor OC 8GB
Storage 1x Samsung 970 EVO 500GB / 3x Crucial MX500 / 4 HDDs
Display(s) Dell 23" LCD S2316M
Case Rosewill Rise Glow
Power Supply CORSAIR RM650
Mouse Cooler Master MS120
Keyboard Cooler Master MS120
Software Windows 10 Pro x64
What Exact Model # RAM Kit do you have ?
Also what BIOS version are you using ?

Your MB does support 3200 RAM with a Ryzen 2600 BUT the RAM kit you bought may Not work at that speed.
Corsair RAM has a history of Not working at the full rated speed on Ryzen systems.

Try enabling the A-XMP Profile (in the BIOS) for 3200 BUT then change the Memory frequency to 2866 and see if it boots.
If it does Boot at 2866 try changing the Memory Frequency to 2933 and see if that will boot.
 
Top