• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

ATIWinflash won't start

Joined
May 2, 2018
Messages
4 (0.04/day)
Likes
0
#1
Literally just used the program to backup and flash another card, and worked fine. After swapping cards out to flash the next one, ATIWinflash acts like it's going to load but does nothing. Confirmed virus scanner is off. Tried downloading the program again, same result, went through normal resolutions like sfc and such. No other program has any problems. And I also tried cleaning AMD drivers and reinstalling. I checked online and I can't seem to find anyone else with a similar issue. Just incase, yes, I ran it in administrator mode.

Any ideas on a service that might not be running or some other issue here?

Thanks in advance.
 
Joined
Oct 17, 2012
Messages
8,647 (4.06/day)
Likes
10,917
Location
Massachusetts
System Name Americas cure is the death of Social Justice & Political Correctness
Processor i5 8600k
Motherboard Asrock Z370 Extreme 4
Cooling Corsair H-110i GTX
Memory 2x 4Gb Crucial Sport LT
Video Card(s) MSI GTX 980 Gaming
Storage Samsung 850 evo 250Gb
Display(s) Dell Ultra Sharp Widescreen 24" 1200P
Case Fractal Design Meshify-C
Power Supply Seasonic Focus+ 750 Gold
Mouse Logitech G502 spectrum
Keyboard AZIO MRGB Kaith Blue
Software Win 10 Professional 64 bit
Benchmark Scores Congrats USA!! on the Travel Ban.....
#2
Literally just used the program to backup and flash another card, and worked fine. After swapping cards out to flash the next one, ATIWinflash acts like it's going to load but does nothing. Confirmed virus scanner is off. Tried downloading the program again, same result, went through normal resolutions like sfc and such. No other program has any problems. And I also tried cleaning AMD drivers and reinstalling. I checked online and I can't seem to find anyone else with a similar issue. Just incase, yes, I ran it in administrator mode.

Any ideas on a service that might not be running or some other issue here?

Thanks in advance.
Do you have a USB drive or separate storage media you can install and run it from other than where you're running from now? Or does it need to be a root install?

Also, read through this if you havent already

https://www.techpowerup.com/forums/threads/how-to-use-atiflash.57750/
 
Joined
May 2, 2018
Messages
4 (0.04/day)
Likes
0
#3
I really didn't want to go the USB boot route when I have had 0 problems until now with ATWinflash. I have 10 other cards modded just fine, then ran into this road block.
 
Joined
Feb 2, 2015
Messages
1,799 (1.39/day)
Likes
1,441
Location
On The Highway To Hell \m/
#4
Joined
Mar 14, 2014
Messages
52 (0.03/day)
Likes
16
System Name Psychotronaquos
Processor i7 4790k at 4.8ghz 1.272v bios ~1.3v hwinfo64
Motherboard Asus Z97 Pro Wifi ac
Cooling Custom Loop Swiftech mcp50-x Pump Phobya UC-1 Extreme Brass Block 2x240 Radiators
Memory 2x8gb Gskill Ripjaws 1600 9-9-9-24 oc 2333 WOW 45% 1.675v I use 2200 10 10 11 26 1.65v
Video Card(s) r9 280 and 7950 dual-x sapphires in xfire
Storage Samsung Evo 850 & Evo M.2 850 500gb SSDs - 2x 2Tb Seagate Baracudas
Display(s) 1920x1080 42" Vizio Tv
Case Antec 900
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Corsair RM1000i PSU
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro
Benchmark Scores Firestrike 12800 Super pi 1mb 7.6 Aida64 Cpu Queen 61364 Cinebench 972
#5
Could try the two options under the compatibility tabs' Overide Scaling : "Application" or "System". That worked for me I have mine set to Application. It's right above where it says run as administrator.
 
Joined
May 13, 2013
Messages
61 (0.03/day)
Likes
13
Location
MADAGASCAR, Antananarivo
System Name Righolder
Processor intel i5-4590
Motherboard Crap Mobo
Memory Gskill Trident-X 2133mhz 9-11-10-28-1N @1333
Video Card(s) r9 fury nitro 1020/500
Display(s) Philips 227ELH
Case Deepcool Dukase
Power Supply Raidmax RX-1200AE
Software Win 10 64bit
#6
Same problem here, yesterday it worked just fine, today after updating nothing...
 
Joined
May 2, 2018
Messages
4 (0.04/day)
Likes
0
#7
I think the update is the cause. But it's weird because I updated, flashed a card, then couldn't do the next card.
 
Joined
Jun 21, 2005
Messages
11 (0.00/day)
Likes
2
Location
Monahans, Texas
System Name Custom Build
Processor Intel Core I-5 8600k
Motherboard Asus Maximus Hero X Wifi/AC
Cooling EKWB custom loop
Memory 16Gb DDR4
Video Card(s) Gigabyte 1080Ti Waterforce WB Extreme Edition
Storage Samsung EVO M.2 500GB plus 2 RAID configs
Display(s) LG 55EG9600 OLED
Case Corsair
Power Supply Thermaltake Toughpower Grand 1050W
Mouse Razer Basilisk
Keyboard Razer Blackwidow Chroma w/green switches
Software Windows 10 Build 17661
#9
Having the same issue tried many different builds. sapphire rx480 nitro 8gb flashed, but my asus rx480 dual 4gb will not. Cannot get atiwinflash to even open with this card.
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,459 (5.53/day)
Likes
6,894
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64

Dulanic

New Member
Joined
May 8, 2018
Messages
1 (0.01/day)
Likes
0
#11
Same issue, tried /w 2.77 and 2.74. It used to work but doesnt seem to after the latest windows 10 update.
 
Joined
Jan 19, 2007
Messages
25 (0.01/day)
Likes
6
#13
To save anyone the time, I've tried disabling driver signature enforcement / defender to no avail.

Event viewer shows:

The atidgllk service failed to start due to the following error:
This driver has been blocked from loading

atidgllk.sys is from 2006.
 
Joined
Feb 2, 2015
Messages
1,799 (1.39/day)
Likes
1,441
Location
On The Highway To Hell \m/
#16
Nice, although it doesn't work on polaris :(.
Have you tried it? Because I've heard it does. Of course, the guy I heard that from(who's a supposed expert on the subject) also told me ATIWinflash needs to be run as administrator. Which I know for a fact is 100% BS(BTW if you happen to be reading this post too...FU ya DF SA!). So...it wouldn't surprise me if he was full of shit about that too. :rolleyes:
https://www.techpowerup.com/forums/threads/mining-bios-repository.237382/#post-3736686
Or just flash from DOS with 2.77. ;)
 
Last edited:

ori0n

New Member
Joined
Jun 1, 2018
Messages
2 (0.03/day)
Likes
0
#17
Hi,

Just managed to find this thread.

I have done the USB boot disk with older versions of ATIFLASH but only 2.77 ran but displayed no adapter. The other versions just say it cannot run in DOS mode.

The interesting thing is that I only ever managed to flash ONCE with this PC when I connected only 1 GPU to the motherboard (ASROCK).

I tried to do a fresh installation of windows 10 on another pc to test ATIFLASH but they both came up with the same issues of nothing happening when I typed ATIFLASH.EXE -i to administrator mode. I hope we can find a solution as I got 6 more gpu unmodded. :)
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,459 (5.53/day)
Likes
6,894
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#18
Try other versions.

Follow my links in my signature, especially the AMD flash, it tells you to only flash 1 gpu while installed, you are not using any pcie bus ribbon cables are you?
 
Joined
Feb 2, 2015
Messages
1,799 (1.39/day)
Likes
1,441
Location
On The Highway To Hell \m/
#19
I have done the USB boot disk with older versions of ATIFLASH but only 2.77 ran but displayed no adapter. The other versions just say it cannot run in DOS mode.
That was my bad. I had a brain fart when I said use 2.77 from DOS. Sorry about that. AFAIK, the latest version that works from DOS is 4.17(which despite the higher version number is quite a bit older than 2.77).
 

ori0n

New Member
Joined
Jun 1, 2018
Messages
2 (0.03/day)
Likes
0
#20
Try other versions.

Follow my links in my signature, especially the AMD flash, it tells you to only flash 1 gpu while installed, you are not using any pcie bus ribbon cables are you?
I will try again with different versions of atiflash downloaded to the USB. I had earlier downloaded 5 versions and named them atiflash1, atiflash2, etc.. only one worked but mentioned no adapter installed.

I am connecting using the risers. Do I need to connect directly onto the PCIe?

That was my bad. I had a brain fart when I said use 2.77 from DOS. Sorry about that. AFAIK, the latest version that works from DOS is 4.17(which despite the higher version number is quite a bit older than 2.77).
Noted. Will try! Appreciate your replies!
 

Chooka03

New Member
Joined
Jun 4, 2018
Messages
1 (0.01/day)
Likes
0
#21
I've just bought a RX480 which someone patched for mining. I've tried version 2.77, 2.74 and even 2.67. 2.67 at least says "Cannot find discrete card"
2.67 & 2.77 do nothing.
I have not tried using CMD. So I can't see a way to revert back to an old BIOS.
I even tried 2.77 on my other PC with a Vega 56 and it came up with "Cannot find discrete card"

Perhaps we do need another version released
 

DarthFK

New Member
Joined
Jun 9, 2018
Messages
3 (0.04/day)
Likes
0
#22
June 8, just received April update one or two days ago and... same problem. Anyone has a solution? Techpowerup???
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
22,459 (5.53/day)
Likes
6,894
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#24
I will try again with different versions of atiflash downloaded to the USB. I had earlier downloaded 5 versions and named them atiflash1, atiflash2, etc.. only one worked but mentioned no adapter installed.

I am connecting using the risers. Do I need to connect directly onto the PCIe?


Noted. Will try! Appreciate your replies!
Yes flash 1 card at a time using the pcie bus directly. Using riswrs tend to be finnicky

June 8, just received April update one or two days ago and... same problem. Anyone has a solution? Techpowerup???
Same here … Right click on it, even with admin mode it doesn't work. No error message. Damn.
Try 4.17 from what @MrGenius Said.
 
Top