• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Computer not posting with GPU installed... will without

Jacobwolfson

New Member
Joined
Mar 4, 2021
Messages
3 (0.07/day)
So... I just rebuilt my PC with new components except for my GPU

CPU: Intel 10600k (with integrated
RAM: T-force Dark Z 16gb ddr4 3600
SSD: Addlink 2.0 tb nvme m.2
MB: MSI Z490 A-pro
GPU (Current but not new): msi 1060 6gb

I can post and am currently using my tower, but only with the GPU not installed. I have tried everything I can think of and believe at this point my GPU is dead or at least shorted. If I have the GPU installed, it won't post no matter what I do. It just shows a black screen and nothing else. The GPU has power, lights, and fans still spin, but there is nothing on the monitor whether cables are plugged into MB or GPU. I've rebooted and tried removing the battery from the MB and reinstalling everything, but at this point I feel like it somehow shorted or died in the transfer. I sadly do not have another system to try my GPU on, but that is obviously my last step before it is relatively conclusive that it's the GPU.

Any advice or help is welcomed! Thanks!

 
Joined
Aug 4, 2020
Messages
263 (1.04/day)
Location
::1
Display plugged into the GPU?
6-pin (or 8-pin) connected to the GPU?
PSU Wattage sufficient for the dGPU?
 
Joined
Mar 30, 2011
Messages
876 (0.24/day)
System Name Better than before
Processor 10400
Motherboard B460 Pro4
Cooling Id-Cooling 224
Memory 16 GB
Video Card(s) 1650 Super
Storage Swordfish 500 GB
Display(s) AOC G2
Case Coolermaster Ammo 533
Audio Device(s) ALC1200
Power Supply Be Quiet! Pure Power 11
Mouse G403
Keyboard Sidewinder x4
Software Windows 10 (ugh)
The graphics card is dead. I've had this same issue twice.
 
Joined
Jul 16, 2014
Messages
4,786 (1.94/day)
Location
SE Michigan
System Name Dumbass
Processor AMD-9370BE @4.6
Motherboard ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0 +SB950
Cooling CM Nepton 280L
Memory G.Skill Sniper 16gb DDR3 2400
Video Card(s) GreenTeam 1080 Gaming X 8GB
Storage C:\SSD (240GB), D:\Seagate (2TB), E:\Western Digital (1TB)
Display(s) 1x Nixeus NX_EDG27, 2x Dell S2440L (16:9)
Case Phanteks Enthoo Primo w/8 140mm SP Fans
Audio Device(s) onboard (realtek?) SPKRS:Logitech Z623 200w 2.1
Power Supply Corsair HX1000i
Mouse Logitech G700s
Keyboard Logitech G910 Orion Spark
Software windows 10
Benchmark Scores https://i.imgur.com/aoz3vWY.jpg?2
did you plug the monitor into the GPU after it was installed and not left it plugged into the motherboard port?
 
Joined
Oct 22, 2014
Messages
11,655 (4.93/day)
Location
Sunshine Coast
System Name Black Box
Processor Intel i5-9600KF
Motherboard NZXT N7 Z370 Black
Cooling Cooler Master 240 RGB AIO / Stock
Memory Thermaltake Toughram 16GB 4400MHz DDR4 or Gigabyte 16GB 3600MHz DDR4 or Adata 8GB 2133Mhz DDR4
Video Card(s) Asus Dual 1060 6GB
Storage Kingston A2000 512Gb NVME
Display(s) AOC 24" Freesync 1m.s. 75Hz
Case Corsair 450D High Air Flow.
Audio Device(s) No need.
Power Supply FSP Aurum 650W
Mouse Yes
Keyboard Of course
Software W10 Pro 64 bit
Tried another cable?
HDMI, DVI-d etc
 

Jacobwolfson

New Member
Joined
Mar 4, 2021
Messages
3 (0.07/day)
Use the second PCI-E 3.0 slot ?
Tried it, didn't work

Display plugged into the GPU?
6-pin (or 8-pin) connected to the GPU?
PSU Wattage sufficient for the dGPU?
I tried both the MB and GPU display,
8 Pin was connected
PSU is a Corsair TX850M.. That better be sufficient haha

did you plug the monitor into the GPU after it was installed and not left it plugged into the motherboard port?
Tried that :/

Tried another cable?
HDMI, DVI-d etc
Tried all the different cables except DVI :/ but yes multiple other cables. And they all worked without the GPU installed

The graphics card is dead. I've had this same issue twice.
Yeah, that's kinda where I'm at.

Any ideas as to what would've caused it to die? I'm thinking a short... It still powers on and fans move, but is the ONLY thing causing the black screen with no post
 
Joined
Dec 16, 2012
Messages
270 (0.09/day)
Processor AMD Ryzen R5 3600
Motherboard B550i Aorus Pro AX
Cooling Cryorig H7 Quad Lumi
Memory 32Gb Patriot Viper 3600 RGB
Video Card(s) MSI RTX 3080 Ventus Trio OC
Storage Samsung 960 EVO
Display(s) Specterpro 34uw100
Case Cooler Master NR200P
Power Supply Cooler Master V750 Gold SFX
Software Windows 10 64bit
Since its practically dead. Have you considered cleaning it? Check the paste, check the board itself for burnt marks and also check if the pcie pins are all still there.
 

Jacobwolfson

New Member
Joined
Mar 4, 2021
Messages
3 (0.07/day)
I checked the pcie pins, but I haven't taken it apart. I guess I could try that as a last resort \O.O/
 
Joined
Aug 4, 2020
Messages
263 (1.04/day)
Location
::1
Looks like dead then.
You could try repasting and/or baking, but that's probably about it.
 
Top