• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Corsair Vengeance DDR5-5200 2x 16 GB

Joined
Sep 4, 2008
Messages
232 (0.05/day)
DDR5 has finally reached the hands of the consumer, and Corsair has prepared their Vengeance lineup! With an XMP profile of 5200 MT/s, let's see how it performs alongside Intel's flagship Alder Lake i9-12900K. We will also figure out which ICs are under that heatspreader and how far this kit can be overclocked.

Show full review
 
Joined
Apr 6, 2021
Messages
65 (0.22/day)
Location
Bavaria / Germany
System Name Lenovo M700 [Tiny]
Are the DDR5-6400 benchmark results from the Corsair Vengeance DDR5-5200 kit (overclocked) or from a different kit?

Also interesting to see the FPS increase in BF5 between from DDR5. :twitch:
 
Joined
Sep 4, 2008
Messages
232 (0.05/day)
Its from the Teamgroup 6000 kit. The Vengence OC stopped at 5600 and only AIDA64 benchmark is provided in the OC section.

More or less you can conclude the same as the generic 5600 in the benchmarks as if you manged to OC the Corsair memory and it was stable. It needed CL40 to run. Where as the 5600 in the benchmark is CL36
 
Joined
Sep 4, 2008
Messages
232 (0.05/day)
Have you tried 1T command rate with Gear 2 IMC?
I want to say yes when I was working on a motherboard review. It didnt post, but I wasn't digging deep into it so I don't have a good idea of the settings applied.

I'll try again tonight and let you know my results.
 
Joined
Jan 20, 2019
Messages
278 (0.25/day)
sorry im not the most tech savvie.... any meaningful gains in gaming performance with DDR5? (to be more specific, i play at 1440p)
 
Joined
Mar 28, 2020
Messages
1,105 (1.65/day)
Apart from price, I think the poor availability is also a problem. And this is probably one of the reasons why Alder Lake is not flying off the shelves given the performance it offers.

sorry im not the most tech savvie.... any meaningful gains in gaming performance with DDR5? (to be more specific, i play at 1440p)
Some games may see meaningful gains. One of the titles which I vaguely recall was Watch Dog Legions. Then again, it depends on what is your definition of meaningful. Some people are happy as long as it is 60 FPS. So even with a bump in performance, you may not appreciate the increase in FPS above 60 FPS.
 

EmrickX51

New Member
Joined
Oct 2, 2020
Messages
10 (0.02/day)
Got the same product, spent some time to tune
 

Attachments

  • 5400-38-40-40-52 tuned cachemem.png
    5400-38-40-40-52 tuned cachemem.png
    85.5 KB · Views: 182
  • 5400-38-40-40-52.jpg
    5400-38-40-40-52.jpg
    94.4 KB · Views: 183
Joined
Feb 23, 2008
Messages
975 (0.19/day)
Location
Montreal
System Name Aryzen / Sairikiki / Tesseract
Processor 3600 / i7 920@3.73 / i5 4690k@4.2
Motherboard Steel Legend B450M / GB EX58-UDP4 / GB Z97MX-G5
Cooling Mugen 5 / Pure Rock / Pure Loop 240
Memory Corsair Something 16 / Corsair Something 12 / Corsair 16
Video Card(s) Devil Vega 56 / Aorus 580 / AMD 6800XT
Storage Way too many drives...
Display(s) LG 32GK850F / Sony w800b / Hisense U78G
Case EVOLV / Carbide 540 / Carbide 280x
Audio Device(s) SB ZxR + GSP 500 / board / Yamaha RX-V475 + Pioneer AJ + Senn 6XX
Power Supply Seasonic PRIME GX-750 / Corsair HX750 / Seasonic Focus PX-650
Mouse G700 / none / G602
Keyboard G910
Software w10 64
Benchmark Scores I don't play benchmarks...
Looking at that PCB... couldn't that memory stick be made a lot more compact? Could easily see them cut a cm or so at the top.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
23,500 (3.63/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
sorry im not the most tech savvie.... any meaningful gains in gaming performance with DDR5? (to be more specific, i play at 1440p)
 
Joined
Oct 13, 2016
Messages
165 (0.09/day)
Location
Nea Makri, Greece.
System Name Dark Sith Lord / Fat Boy
Processor AMD Ryzen7 2700X / AMD FX 8350
Motherboard Asus Rog Strix B450-F Gaming / Gigabyte 990XA UD3 R5
Cooling Coolermaster Hyper 212 Turbo LED (2x120mm in push-pull) / Coolermaster HyperX (2x120mm in push-pull)
Memory 2x8gb G.Skill TridentZ RGB DDR4 3200MHz / 4x4gb Kingston HyperX DDR3 1866MHz
Video Card(s) Gigabyte GTX 1060 Windforce OC 6gb / Gainward GTX 950 2gb
Storage Crucial P1 NVMe 1tb, 2x Barracuda 2TB, 1x IronWolf NAS 2TB / Samsung 840 Evo 500gb + Samsung F1 1tb
Display(s) BenQ GL2450 24'' / Samsung Syncmaster 20'' 2043nw
Case CM HAF 932 (CM 200mm [Red Led] front & side intake, Shark Evil Black 140mm exhaust) / NZXT Trinity
Audio Device(s) Realtek ALC1220 on Creative Inspire S2 2.1 / Realtek 889 on Creative SBS Vivid 60 2.0
Power Supply EVGA Supernova B2 750w / Thermaltake Toughpower 700w
Mouse Steelseries Rival 110 / Sharkoon Light² 100
Keyboard Bloody B975 (LK brown optical switches) / Philips SPK84 (blue switches) with silicone o'rings mod
Software Win10 Pro x64 / Win7 Ultimate x64
Some benchmarks in applications with heavy duty ram usage would have been nice. PC's are not used only as gaming machines.
 
Joined
Oct 27, 2020
Messages
41 (0.09/day)
regarding gaming, a smarter buy would be a DDR4 m/b + G.Skill RipJaws V kit 32GB DDR4-4400 CL19-26-26-46 F4-4400C19D-32GVK at 150€ and the 50€+150€=200€ difference use it to buy a better graphics card...
 
Joined
Oct 3, 2016
Messages
90 (0.05/day)
Location
hong kong
please try tm5 absolute config at 5200xmp.
want to know how the spd hub temperature reported in hwinfo64.
this corsair kit looks nice, it has thermal pads contacting the spd & pmic area. some does not and results in near 70c...
 
Joined
Sep 4, 2008
Messages
232 (0.05/day)
please try tm5 absolute config at 5200xmp.
want to know how the spd hub temperature reported in hwinfo64.
this corsair kit looks nice, it has thermal pads contacting the spd & pmic area. some does not and results in near 70c...
None of the config files are labeled absolute. Find me the file or pick a different one.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
23,500 (3.63/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
Some benchmarks in applications with heavy duty ram usage would have been nice. PC's are not used only as gaming machines.
any suggestions?
 
Joined
Sep 4, 2008
Messages
232 (0.05/day)
@asdkj1740 Funny you link that exact one. I downloaded it earlier but it was the same .rar folder. This time its just the config file. Strange.

Have you tried 1T command rate with Gear 2 IMC?

I tried on two different motherboards and two CPUs. I cannot get DDR5 to post with Gear 2 - 1T. I went all the way down to 3200 MT/s. I'm sure someone will figure out the formula for this. But it isn't plug and play for 1T

please try tm5 absolute config at 5200xmp.
want to know how the spd hub temperature reported in hwinfo64.
this corsair kit looks nice, it has thermal pads contacting the spd & pmic area. some does not and results in near 70c...
Here you go! No active cooling. Its a test bench. Unless I put a fan on it, no airflow exist.
Testmem5.jpg
 
Last edited:
Joined
Jan 3, 2021
Messages
506 (1.31/day)
Location
Slovenia
Processor i5-6600K
Motherboard Asus Z170A
Cooling some cheap Cooler Master
Memory 16GB DDR4-2400
Video Card(s) IGP
Storage Samsung 850 EVO 250GB
Display(s) 2x Oldell 24" 1920x1200
Case Bitfenix Nova white windowless
Audio Device(s) E-mu 1212m PCI
Power Supply Seasonic G-360
Mouse Logitech Marble trackball, never had a mouse
Keyboard Key Tronic KT2000, no Win key because 1994
Software Oldwin
I tried on two different motherboards and two CPUs. I cannot get DDR5 to post with Gear 2 - 1T. I went all the way down to 3200 MT/s. I'm sure someone will figure out the formula for this. But it isn't plug and play for 1T
Is 1T the same amount of time regardless of the gear chosen, and regardless of DDR generation, if the transfer rate is the same? For example, 0.5 nanoseconds for 4000 MT/s?
 
Joined
Sep 4, 2008
Messages
232 (0.05/day)
Micron A now can’t do 2T
Sk H and Samsung is able to do 1T
This TeamGroup memory I have is Hynix. It does not boot with 1T either.

Edit: I take it back. I raised the SA to 1.25v and Memory Controller to 1.25. It boots now at 3200 MT/s. It isn't happy. Lots of reboots. So it seems more voltage is needed on the IMC. How much is the question.
 
Last edited:
Joined
Mar 4, 2005
Messages
3,535 (0.57/day)
System Name TheReactor
Processor i7 10700k @ 5.2Ghz
Motherboard ASUS Maximus XII
Cooling HeatKiller VI CPU/GPU Block -2xBlackIce GTX 240 Radiators - Swiftech MCP655 Pump
Memory 32GB G.Skill 3600Mhz Cas 14
Video Card(s) PNY RTX 2080 TI
Storage Samsung 960 EVO 500GB
Display(s) Acer Predator xb271hu - 2560x1440 @144hz
Case Corsiar 550
Audio Device(s) on board
Power Supply Antec Quattro 1000W
Mouse Logitech G502
Keyboard Corsair Gaming k70
Software Windows 10 Pro 64bit
That Latency holy cow. CAS 38! Yet the CAS 18 performs slightly slower in most benchmarks yet latency is a full 20ns difference. Wow
 

EmrickX51

New Member
Joined
Oct 2, 2020
Messages
10 (0.02/day)
This TeamGroup memory I have is Hynix. It does not boot with 1T either.

Edit: I take it back. I raised the SA to 1.25v and Memory Controller to 1.25. It boots now at 3200 MT/s. It isn't happy. Lots of reboots. So it seems more voltage is needed on the IMC. How much is the question.

SK Hynix and Samsung are able to run 1T on 2x SR so far, at least 5800 tested on both

According to some feedback and data, for ICs on market recently, SK Hynix needs >1.3 VDD hold higher clock but could be about 0.05v lower on VDDQ, such like VDD 1.30 VDDQ 1.25 MC 1.25 SA 1.25 for 5600 stock XMP on 1T, not stable then rise 0.05v on VDD VDDQ and MC
 
Joined
Sep 4, 2008
Messages
232 (0.05/day)
XMP for the Teampgroup 6000 is VDD 1.35 and VDDQ 1.35. I'm already above what you listed. Just tried all the way up to VCCSA 1.35 and IMC of 1.4. It posts but is unstable. Considering I only need 1.25v for 6400 MT/s. This is excessive amount of voltage just for 1T at 5200.

What motherboard are you using @EmrickX51 ?
 
Top