• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

CPU stops sending video signal

Tonatiuh

New Member
Joined
Jun 19, 2019
Messages
5 (0.00/day)
I installed new memory (Kingstone ECC Regustered) on my Asus Z9PE-D8 WS motherboard.

I’m running MemTest64 to validate the correct operation of memory on my MB.

I used default config just setting it to stop when it finds an error.

The first time, after a while (more than a hour) monitors got black. No desktop image... no walpaper, no taskbar in main monitor. Mouse pointer was blinking an responding to moves. I left it all night long without any chance in rhis status.

I rebooted the machine and ran again MemTest64. After a few minutes it happend exactly the same but after a minute more cou stop sending any signal to monitors. Monitors said: “no signal”.

Anyone with sane problem? Any idea?
 
Joined
Mar 26, 2010
Messages
9,700 (2.07/day)
Location
Jakarta, Indonesia
System Name micropage7
Processor Intel Xeon X3470
Motherboard Gigabyte Technology Co. Ltd. P55A-UD3R (Socket 1156)
Cooling Enermax ETS-T40F
Memory Samsung 8.00GB Dual-Channel DDR3
Video Card(s) NVIDIA Quadro FX 1800
Storage V-GEN03AS18EU120GB, Seagate 2 x 1TB and Seagate 4TB
Display(s) Samsung 21 inch LCD Wide Screen
Case Icute Super 18
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte
Power Supply Silverstone 600 Watt
Mouse Logitech G502
Keyboard Sades Excalibur + Taihao keycaps
Software Win 7 64-bit
Benchmark Scores Classified
try resetting your bios and clean the contact area on your ram slot and your ram too
 

Tonatiuh

New Member
Joined
Jun 19, 2019
Messages
5 (0.00/day)
Hi micropage7,

What do you mean with “resetting bios”?

Regards,
 
Joined
Mar 26, 2010
Messages
9,700 (2.07/day)
Location
Jakarta, Indonesia
System Name micropage7
Processor Intel Xeon X3470
Motherboard Gigabyte Technology Co. Ltd. P55A-UD3R (Socket 1156)
Cooling Enermax ETS-T40F
Memory Samsung 8.00GB Dual-Channel DDR3
Video Card(s) NVIDIA Quadro FX 1800
Storage V-GEN03AS18EU120GB, Seagate 2 x 1TB and Seagate 4TB
Display(s) Samsung 21 inch LCD Wide Screen
Case Icute Super 18
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte
Power Supply Silverstone 600 Watt
Mouse Logitech G502
Keyboard Sades Excalibur + Taihao keycaps
Software Win 7 64-bit
Benchmark Scores Classified
Hi micropage7,

What do you mean with “resetting bios”?

Regards,
remove the bios battery, it will reset the bios
then you can check the ram setting, leave it by default then test it again
 

sneekypeet

Retired Super Moderator
Joined
Apr 12, 2006
Messages
29,276 (4.77/day)
System Name EVA-01
Processor Intel i7 13700K
Motherboard Asus ROG Maximus Z690 HERO EVA Edition
Cooling be quiet! PURE LOOP 360
Memory KLevv CRAS XR5 RGB @7000 CAS 40
Video Card(s) Asus ROG Strix GeForce RTX 3090 24GB OC EVA Edition
Storage Addlink S95 M.2 PCIe GEN 4x4 2TB
Display(s) Asus ROG SWIFT OLED PG42UQ
Case Thermaltake Core P3 TG
Audio Device(s) Realtek on board > Sony Receiver > Cerwin Vegas
Power Supply be quiet DARK POWER PRO 12 1500W
Mouse ROG STRIX Impact Electro Punk
Keyboard ROG STRIX Scope TKL Electro Punk
Software Windows 11
Try old memory?
 
Joined
Oct 30, 2008
Messages
1,901 (0.37/day)
Processor 5930K
Motherboard MSI X99 SLI
Cooling WATER
Memory 16GB DDR4 2132
Video Card(s) EVGAY 2070 SUPER
Storage SEVERAL SSD"S
Display(s) Catleap/Yamakasi 2560X1440
Case D Frame MINI drilled out
Audio Device(s) onboard
Power Supply Corsair TX750
Mouse DEATH ADDER
Keyboard Razer Black Widow Tournament
Software W10HB
Benchmark Scores PhIlLyChEeSeStEaK
Is the memory in the motherboards QVL list? Memetest lolz junk!
 

Tonatiuh

New Member
Joined
Jun 19, 2019
Messages
5 (0.00/day)
Obviously no. I were not be here if it would be in QVL.

This memory is ECC Registered 1600 Mhz, which are the soecifications from this MB.
 
Joined
Mar 26, 2010
Messages
9,700 (2.07/day)
Location
Jakarta, Indonesia
System Name micropage7
Processor Intel Xeon X3470
Motherboard Gigabyte Technology Co. Ltd. P55A-UD3R (Socket 1156)
Cooling Enermax ETS-T40F
Memory Samsung 8.00GB Dual-Channel DDR3
Video Card(s) NVIDIA Quadro FX 1800
Storage V-GEN03AS18EU120GB, Seagate 2 x 1TB and Seagate 4TB
Display(s) Samsung 21 inch LCD Wide Screen
Case Icute Super 18
Audio Device(s) Auzentech X-Fi Forte
Power Supply Silverstone 600 Watt
Mouse Logitech G502
Keyboard Sades Excalibur + Taihao keycaps
Software Win 7 64-bit
Benchmark Scores Classified
Joined
Aug 20, 2007
Messages
18,863 (3.34/day)
System Name Pioneer
Processor Ryzen R9 5950X
Motherboard EVGA X570 FTW Wifi
Cooling Noctua NH-D15 + A whole lotta Sunon and Corsair Maglev blower fans...
Memory G.Skill Trident Z 32GB (4 x 8GB SR Samsung B-Die) @ DDR4-3600
Video Card(s) EVGA GeForce RTX 3090 Ti FTW3
Storage 2x Crucial P5 Plus 2TB PCIe 4.0 NVMe SSDs
Display(s) 55" LG 55" B9 OLED 4K Display
Case Thermaltake Core X31
Audio Device(s) TOSLINK->Schiit Modi MB->Asgard 2 DAC Amp->AKG Pro K712 Headphones or HDMI->B9 OLED
Power Supply EVGA SuperNova 850W T2
Mouse Steelseries Prime Wireless
Keyboard WASD CODE v3 Keyboard with MX Cherry Green Switches
Software Windows 11 Enterprise (yes, it's legit)

Tonatiuh

New Member
Joined
Jun 19, 2019
Messages
5 (0.00/day)
I have operated all day long this server with no issues. My thought is tha this software (MemTest64) is not wirking properly.

It fails VERY fast. A memory SO bad could not work all day long without any issue.

I will continue looking for a more trustable memory test software.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
25,159 (3.68/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
If the software (which is run as normal user by the way) can crash your system, then it's not the software's fault - it shouldn't be able to do that.

Monitor losing signal means the machine crashed. Try reducing memory speed, or relax timings or increase memory voltage.

If you have another ram kit, try that to isolate if the problem is with the memory or the rest of the system
 
Top