• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

CPU ware ? is it going bad. (time to bring it behind the shed)

Joined
Jun 4, 2011
Messages
289 (0.11/day)
Likes
122
System Name THE RMAed Bastard (thx Asus and Gigabyte)
Processor I7 4790k @ 4.8
Motherboard Asrock Z97 Extreme 9
Cooling DEEPCOOL Gamer Storm CAPTAIN 360 W/ Corair SP/AF Push/Pull
Memory G.Skill Ripjaws X 32GB DDR3 2400
Video Card(s) 980 ti Strix
Storage Samsung 950 Pro M.2, Plextor M6e M.2 2280, 2x Mushkin Chronos 240gb, WD Vraptor 300GB
Display(s) 3x ASUS VG248QE
Case CASELABS M8
Audio Device(s) C.L. Soundblaster Zx W/ Logitech z906 500w 5.1
Power Supply EVGA SuperNOVA 1300W
Mouse Corsair K70 Cherry red
Keyboard Corsair M65
Software Windows 10pro/64
Benchmark Scores N/A .. yet updating soon
#1
So my 4790k is starting too act up as far as temps / overlocking -abilty. I have noticed it running hotter and hotter.

For the first new months I had the CPU I ran it with Stable OC of about 4.8 here and their mostly for benches .. but after that i just set it back to stock cause the OC was not needs... that was 3-ish years ago. About 3 -4 months ago I noticed my fans seems loud .. checked my idle temps and they seems high (35c - 37c) (house is kept at 22-ish c )... So removed the H115i Dusted everything bought MX4 (had old ArticSilver5 before) ...temps dropped to 30 and sound (fans) went down. But i did not bench or anything .. games I play are not CPU heavy.

This week...

I picked up A RTX 2080 and ran some benchs .. i was getting crushed from systems = to mine. So I did A tad OCing .. and my benchs got worse .... My CPU temps where thermal throttling 100c. So once again, I took the H115i / fans out and cleaned them ... added 2x more fans for push/pull SP > RAD > AF. Idle temps are now even lower at 27 - 30. some runs CPU will it 100c and sometimes 91c ... (this is all stock settings )
I have re-installed the waterblock a few times just to make sure it is on right . I used A rice size amount of Mx4 ea time ...with chris-crossing screws ....

Everything I read says Mx4 does not need too cure ...
Truth be told I have not run the CPU OCed that much .. however I due use it ALOT (way more then most people)

I am just confused , I have now reinstalled the water block 5 times .. everything is clean ...but my CPU temps are just all over ... What do yall think ? Time for Ryzen 7 2700x ?
 
Joined
Jul 19, 2015
Messages
323 (0.26/day)
Likes
591
System Name The Banshee
Processor AMD Ryzen 7 1700 @ 3.8GHz 1.37V
Motherboard ASRock X370 Taichi
Cooling CPU + 1st GPU Custom loop
Memory G.SKILL Trident Z 16GB B-Die @ 3200 CL14
Video Card(s) Zotac & Gigabyte GTX 780 Ti's in SLI @ 1100/1250 1.063V
Storage 120GB OS SSD & 1TB Mass Storage HDD
Display(s) LG 25UM57-P
Case Farctal Design Arc XL
Audio Device(s) ATH-M20x
Power Supply Evga SuperNova 1300 G2
Mouse Evga Torq X3
Keyboard Thermaltake challenger
Software Win 10 Pro 64-Bit
#3
Time for a delid from the looks of it.
 
Joined
Jun 4, 2011
Messages
289 (0.11/day)
Likes
122
System Name THE RMAed Bastard (thx Asus and Gigabyte)
Processor I7 4790k @ 4.8
Motherboard Asrock Z97 Extreme 9
Cooling DEEPCOOL Gamer Storm CAPTAIN 360 W/ Corair SP/AF Push/Pull
Memory G.Skill Ripjaws X 32GB DDR3 2400
Video Card(s) 980 ti Strix
Storage Samsung 950 Pro M.2, Plextor M6e M.2 2280, 2x Mushkin Chronos 240gb, WD Vraptor 300GB
Display(s) 3x ASUS VG248QE
Case CASELABS M8
Audio Device(s) C.L. Soundblaster Zx W/ Logitech z906 500w 5.1
Power Supply EVGA SuperNOVA 1300W
Mouse Corsair K70 Cherry red
Keyboard Corsair M65
Software Windows 10pro/64
Benchmark Scores N/A .. yet updating soon
#4
Your AIO is clogged, and/or the pump is failing. How old is it?
Bought on March 2016 ...almost 2 years old .. (does not seems old) ... the Pumps RPMs seem too be stable 3120 rpm (prefromance)

Time for a delid from the looks of it.
Was thinking about that ... ...
However .. I noticed that my Core volts seems high ... bios stock settings is .. auto ... I think I seen it hit 1.38 or 1.36 .. that seems high ... to me
 
Joined
Oct 17, 2012
Messages
9,099 (4.04/day)
Likes
11,345
Location
Massachusetts
System Name Americas cure is the death of Social Justice & Political Correctness
Processor i5 8600k
Motherboard Asrock Z370 Extreme 4
Cooling Corsair H-110i GTX
Memory 2x 4Gb Crucial Sport LT
Video Card(s) MSI GTX 980 Gaming
Storage Samsung 850 evo 250Gb
Display(s) Dell Ultra Sharp Widescreen 24" 1200P
Case Fractal Design Meshify-C
Power Supply Seasonic Focus+ 750 Gold
Mouse Logitech G502 spectrum
Keyboard AZIO MGK-1 RGB (Kaith Blue)
Software Win 10 Professional 64 bit
#5
My 4790 was a little warmer than I wanted, so I Delidded it & dropped roughly 10c on an air cooler. I suggest you delid, its cheaper than replacing, & the tim in those chips was sloppy. I've never had a CPU "wear out", it's likely just starting to show its age slightly, but it's still a very capable chip
 
Joined
Jul 19, 2015
Messages
323 (0.26/day)
Likes
591
System Name The Banshee
Processor AMD Ryzen 7 1700 @ 3.8GHz 1.37V
Motherboard ASRock X370 Taichi
Cooling CPU + 1st GPU Custom loop
Memory G.SKILL Trident Z 16GB B-Die @ 3200 CL14
Video Card(s) Zotac & Gigabyte GTX 780 Ti's in SLI @ 1100/1250 1.063V
Storage 120GB OS SSD & 1TB Mass Storage HDD
Display(s) LG 25UM57-P
Case Farctal Design Arc XL
Audio Device(s) ATH-M20x
Power Supply Evga SuperNova 1300 G2
Mouse Evga Torq X3
Keyboard Thermaltake challenger
Software Win 10 Pro 64-Bit
#6
Bought on March 2016 ...almost 2 years old .. (does not seems old) ... the Pumps RPMs seem too be stable 3120 rpm (prefromance)


Was thinking about that ... ...
However .. I noticed that my Core volts seems high ... bios stock settings is .. auto ... I think I seen it hit 1.38 or 1.36 .. that seems high ... to me
Yeah, auto VCore is generally much higher than needed, my 4770K defaults to 1.4V even though it'll run 4.9 @ 1.325V just fine. I'd try setting it to around 1.2-1.25V on both vcore & cache to see if that makes a big difference at stock.
 

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
19,975 (4.53/day)
Likes
4,142
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i7 2600k :: Athlon II x4 630
Motherboard ASUS P8P67 Pro :: GIgabyte GA-770T-USB3
Cooling Corsair H70 :: Thermaltake Big Typhoon
Memory 2x4GB DDR3 1866 :: 2x1GB DDR3 1333
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: none
Storage Plextor M5s 128GB, WDC Black 500GB :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, WD RE3 1TB
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) Onboard - iLive IT153B Soundbar (optical) :: None
Power Supply EVGA 500w 80 Plus :: Wounded Corsair CX600
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
#7
How is auto high. Shouldn't it just read the vID from the chip and apply that? If your chip is 1.2v and Auto is setting 1.4v, something is scary wrong.
 
Joined
Mar 10, 2010
Messages
5,904 (1.84/day)
Likes
2,187
Location
Manchester uk
System Name RyzenGtEvo
Processor Amd R5 2600X@4.1
Motherboard Crosshair hero7
Cooling 360EK extreme rad all push/pull, cpu Monoblock Gpu full cover all EK
Memory Gigabyte Aurus Rgb 16Gb in two sticks.
Video Card(s) Rx vega 64 waterblockedEK
Storage Samsung Nvme Pg981 samsung 840, WD 1Tb+2Tb +3Tbgrn, 1tb seagate sshd hybrid(games)
Display(s) Samsung uea28"850R 4k freesync, LG 49" 4K 60hz ,Oculus
Case Lianli p0-11 dynamic
Audio Device(s) Xfi creative 7.1 on board ,Yamaha dts av setup
Power Supply corsair 1200Hxi
Mouse CM optane
Keyboard CM optane
Software Win 10 Pro
Benchmark Scores 8006 vega 3dmark timespy
#8
How is auto high. Shouldn't it just read the vID from the chip and apply that? If your chip is 1.2v and Auto is setting 1.4v, something is scary wrong.
not on modern motherboards, thats default ,ie you have to select default not auto, because on auto the motherboard runs the shop how it wants and to save face and BSD issues ,that means high volts, im experiencing similar issues with my old FX8350, while presently crunching 24/7 with a stock coolermaster evo 212 cooler on it, i have had to default a few settings ,force 4Ghz and restrain the CPU in OS to keep temps below 85, Critical BSD temp
 
Joined
Feb 2, 2015
Messages
2,185 (1.55/day)
Likes
1,833
Location
On The Highway To Hell \m/
#9
Bought on March 2016 ...almost 2 years old .. (does not seems old)
It's still within warranty period(5 years). So it shouldn't be clogged...yet. I mentioned it as a possibility since I recently had an Enermax AIO that clogged up on me and caused a similar overheating issue. It was just outside of the 2 year warranty period at the time it happened.
 
Joined
Jun 4, 2011
Messages
289 (0.11/day)
Likes
122
System Name THE RMAed Bastard (thx Asus and Gigabyte)
Processor I7 4790k @ 4.8
Motherboard Asrock Z97 Extreme 9
Cooling DEEPCOOL Gamer Storm CAPTAIN 360 W/ Corair SP/AF Push/Pull
Memory G.Skill Ripjaws X 32GB DDR3 2400
Video Card(s) 980 ti Strix
Storage Samsung 950 Pro M.2, Plextor M6e M.2 2280, 2x Mushkin Chronos 240gb, WD Vraptor 300GB
Display(s) 3x ASUS VG248QE
Case CASELABS M8
Audio Device(s) C.L. Soundblaster Zx W/ Logitech z906 500w 5.1
Power Supply EVGA SuperNOVA 1300W
Mouse Corsair K70 Cherry red
Keyboard Corsair M65
Software Windows 10pro/64
Benchmark Scores N/A .. yet updating soon
#10
This is Another odd thing ...

Sometime in the CPU test .. the GPU temps are high .. and their is very little load .. sometimes .. they are normal .. WTF

I am confused ....
 

Attachments

Joined
Nov 26, 2004
Messages
5,083 (0.99/day)
Likes
2,142
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K 4.6
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Vega 64
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) Samsung CGH70 27” 1440 144hz Freesync 2 HDR
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
#11
Your voltage is definitely high for stock mine is 1.27 stock and I only need 1.28 for 4.6. Yours are exceedingly high and they certainly won’t help your temperatures. Lowering them to something more reasonable would surely lower your temps.
 
Joined
Mar 18, 2015
Messages
1,268 (0.93/day)
Likes
727
Location
Long Island
#12
My 4790k is still running at 4.7 @ 1.3875 Vcore BIOS setting ... hits 1.41 under stress testing and 1.51 fo micro seconds when AVX is present. Temps are maybe 1C higher than 5 yeas ago when installed. From what you have described, the most obvious source of the problem is the CLC. All CLCs have several common factors, not surprising since only two main OEM suppliers

1. Weak Pumps
2. Aluminum Rads / Copper Blocks

The two rules for water cooling are:

1. Never mix metals in a loop
2. Rad fans always blow in

Corsair correctly complies with Rule 2 but not Rule 1. For a science lesson read this...

https://martinsliquidlab.wordpress.com/2012/01/24/corrosion-explored/

For the quick answer look at this

https://martinsliquidlab.files.wordpress.com/2012/01/copperaluminumcorrosion.jpeg

Your AIO is 2 years and 8 months old. Corrosion inhibitors in the coolant have a useful life of 18 months
 
Joined
Sep 17, 2014
Messages
7,016 (4.53/day)
Likes
5,893
Location
Duiven, Netherlands
Processor i7 8700k 4.8Ghz @ 1.31v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
#13
This is Another odd thing ...

Sometime in the CPU test .. the GPU temps are high .. and their is very little load .. sometimes .. they are normal .. WTF

I am confused ....
That is thermal throttling. CPU clocked down, GPU can't do work, temp drops.

Would refrain from keeping this up. The quick fix is voltage adjustments, stay at or under 1.3V and even the crappy CLC should be able to cope, FOR NOW. But in the meantime, do something with your cooling.

Pro tip: high end air. No hassle, same performance.
 
Joined
Sep 28, 2005
Messages
575 (0.12/day)
Likes
303
Location
Calgary Alberta, Canada
System Name PussySlayer
Processor Intel Core i7 4770
Motherboard Asrock Z87E-ITX
Cooling Some crappy Silverstone ITX Cooler
Memory 2x8GB Gskill RipjawsX 1600
Video Card(s) Sapphire Vega 64
Storage 1x500gb Crucial SSD
Display(s) BenQ 24" 1080P
Case Couger QBX
Audio Device(s) Onboard
Power Supply 650W EVGA BR
Software Windows 10 64bit Pro
#14
That is thermal throttling. CPU clocked down, GPU can't do work, temp drops.

Would refrain from keeping this up. The quick fix is voltage adjustments, stay at or under 1.3V and even the crappy CLC should be able to cope, FOR NOW. But in the meantime, do something with your cooling.

Pro tip: high end air. No hassle, same performance.
I refuse AIO or liquid coolers altogether because of the maintenance needed over time. Air coolers do wonders for me and a good one, while costly, is still overall cheaper.

Plus, as others said, that voltage is rather high for stock. Higher than my 4770.
 
Joined
Jun 4, 2011
Messages
289 (0.11/day)
Likes
122
System Name THE RMAed Bastard (thx Asus and Gigabyte)
Processor I7 4790k @ 4.8
Motherboard Asrock Z97 Extreme 9
Cooling DEEPCOOL Gamer Storm CAPTAIN 360 W/ Corair SP/AF Push/Pull
Memory G.Skill Ripjaws X 32GB DDR3 2400
Video Card(s) 980 ti Strix
Storage Samsung 950 Pro M.2, Plextor M6e M.2 2280, 2x Mushkin Chronos 240gb, WD Vraptor 300GB
Display(s) 3x ASUS VG248QE
Case CASELABS M8
Audio Device(s) C.L. Soundblaster Zx W/ Logitech z906 500w 5.1
Power Supply EVGA SuperNOVA 1300W
Mouse Corsair K70 Cherry red
Keyboard Corsair M65
Software Windows 10pro/64
Benchmark Scores N/A .. yet updating soon
#15
Yea .. .I think this is my last AIO ... i think have had 4 -5 now since they first came out ... 2x of them went bad ( maybe this one also ) ... but I will be getting the NH-15s it seems
 
Joined
Nov 26, 2004
Messages
5,083 (0.99/day)
Likes
2,142
Location
Canuck in Norway
System Name Hellbox 3.0(same case new guts)
Processor i7 4790K 4.6
Motherboard Asus Z97 Sabertooth Mark 1
Cooling TT Kandalf L.C.S.(Water/Air)AC Cuplex Kryos CPU Block/Noctua
Memory 2x8GB Corsair Vengance Pro 2400
Video Card(s) Sapphire Nitro+ Vega 64
Storage WD Caviar Black SATA 3 1TB x2 RAID 0 2xSamsung 850 Evo 500GB RAID 0 1TB WD Blue
Display(s) Samsung CGH70 27” 1440 144hz Freesync 2 HDR
Case TT Kandalf L.C.S.
Audio Device(s) Soundblaster ZX/Logitech Z906 5.1
Power Supply Seasonic X-1050W 80+ Gold
Mouse G502 Proteus Spectrum
Keyboard G19s
Software Win 10 Pro x64
#16
Yea .. .I think this is my last AIO ... i think have had 4 -5 now since they first came out ... 2x of them went bad ( maybe this one also ) ... but I will be getting the NH-15s it seems
You definitely need to reign in those voltages as well. I can’t believe they’re that high for stock. I’m sure mine would be on fire with that high voltages. ASUS isn’t known to be conservative then left alone but even with my minor 4.6 OC it was still only autoing at 1.3 and as always I just put a small negative offset on it and leveled it out at 1.28
 
Joined
Jun 4, 2011
Messages
289 (0.11/day)
Likes
122
System Name THE RMAed Bastard (thx Asus and Gigabyte)
Processor I7 4790k @ 4.8
Motherboard Asrock Z97 Extreme 9
Cooling DEEPCOOL Gamer Storm CAPTAIN 360 W/ Corair SP/AF Push/Pull
Memory G.Skill Ripjaws X 32GB DDR3 2400
Video Card(s) 980 ti Strix
Storage Samsung 950 Pro M.2, Plextor M6e M.2 2280, 2x Mushkin Chronos 240gb, WD Vraptor 300GB
Display(s) 3x ASUS VG248QE
Case CASELABS M8
Audio Device(s) C.L. Soundblaster Zx W/ Logitech z906 500w 5.1
Power Supply EVGA SuperNOVA 1300W
Mouse Corsair K70 Cherry red
Keyboard Corsair M65
Software Windows 10pro/64
Benchmark Scores N/A .. yet updating soon
#17
You definitely need to reign in those voltages as well. I can’t believe they’re that high for stock. I’m sure mine would be on fire with that high voltages. ASUS isn’t known to be conservative then left alone but even with my minor 4.6 OC it was still only autoing at 1.3 and as always I just put a small negative offset on it and leveled it out at 1.28
Yea the default setting in bios (and is newest one ... 2016 grr) is just Auto ... I changed it to 1.21 and seems to run fine will everything else stock/auto (other then XMP) However .. i still think my load temps are off / all over ... so I went ahead and ordered the NH-D15s. Free amazon 1day shipping .. so I should know if it was the AIO soon enough ... ... looking into delidding now ( probably going to have silicon lottery do it for me , they are just on the other side of town too)
 
Joined
Mar 11, 2009
Messages
1,375 (0.39/day)
Likes
845
Location
Little Rock, AR
System Name Gamer/Server
Processor Intel Core i5 4690/AMD FX 8370
Memory 16/16GB
Video Card(s) EVGA Geforce GTX 980ti FTW/None
Case Fractal Designs/Dell
Power Supply 800w CM/450w Raidmax
Software Windows 10 Pro
#18
Consider also that the motherboard might be getting old? VRMs, caps, etc wear out. A mobo/cpu combo that could do a certain clock at a certain voltage in the past may not be able to in the future.
 
Joined
Jun 4, 2011
Messages
289 (0.11/day)
Likes
122
System Name THE RMAed Bastard (thx Asus and Gigabyte)
Processor I7 4790k @ 4.8
Motherboard Asrock Z97 Extreme 9
Cooling DEEPCOOL Gamer Storm CAPTAIN 360 W/ Corair SP/AF Push/Pull
Memory G.Skill Ripjaws X 32GB DDR3 2400
Video Card(s) 980 ti Strix
Storage Samsung 950 Pro M.2, Plextor M6e M.2 2280, 2x Mushkin Chronos 240gb, WD Vraptor 300GB
Display(s) 3x ASUS VG248QE
Case CASELABS M8
Audio Device(s) C.L. Soundblaster Zx W/ Logitech z906 500w 5.1
Power Supply EVGA SuperNOVA 1300W
Mouse Corsair K70 Cherry red
Keyboard Corsair M65
Software Windows 10pro/64
Benchmark Scores N/A .. yet updating soon
#19
Consider also that the motherboard might be getting old? VRMs, caps, etc wear out. A mobo/cpu combo that could do a certain clock at a certain voltage in the past may not be able to in the future.
Yea , hoping its not that ...its a good board GA-Z97X-Gaming G1 WIFI-BK ... hope it can last me to zen2/ryzen3 .... The NH15s will be here tomorrow .... I should have A better idea of whats up then ..
 
Joined
Sep 17, 2014
Messages
7,016 (4.53/day)
Likes
5,893
Location
Duiven, Netherlands
Processor i7 8700k 4.8Ghz @ 1.31v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
#20
Yea , hoping its not that ...its a good board GA-Z97X-Gaming G1 WIFI-BK ... hope it can last me to zen2/ryzen3 .... The NH15s will be here tomorrow .... I should have A better idea of whats up then ..
When you go for air, take a look at your case airflow/case fan setup as well. Its not usually the same as you would do it with an AIO.

In most cases it is optimal to have positive pressure, the simplest setup being 2x front intake, 1x back out. Also more fans isn't always better, but bigger fans are.
 
Joined
Jun 4, 2011
Messages
289 (0.11/day)
Likes
122
System Name THE RMAed Bastard (thx Asus and Gigabyte)
Processor I7 4790k @ 4.8
Motherboard Asrock Z97 Extreme 9
Cooling DEEPCOOL Gamer Storm CAPTAIN 360 W/ Corair SP/AF Push/Pull
Memory G.Skill Ripjaws X 32GB DDR3 2400
Video Card(s) 980 ti Strix
Storage Samsung 950 Pro M.2, Plextor M6e M.2 2280, 2x Mushkin Chronos 240gb, WD Vraptor 300GB
Display(s) 3x ASUS VG248QE
Case CASELABS M8
Audio Device(s) C.L. Soundblaster Zx W/ Logitech z906 500w 5.1
Power Supply EVGA SuperNOVA 1300W
Mouse Corsair K70 Cherry red
Keyboard Corsair M65
Software Windows 10pro/64
Benchmark Scores N/A .. yet updating soon
#21
When you go for air, take a look at your case airflow/case fan setup as well. Its not usually the same as you would do it with an AIO.

In most cases it is optimal to have positive pressure, the simplest setup being 2x front intake, 1x back out. Also more fans isn't always better, but bigger fans are.
the case is A caselabs m8 .. ITs HUGE, and right now i have all the panels off .. so its like a open bench ... its still have these temp issues.
 
Joined
Sep 17, 2014
Messages
7,016 (4.53/day)
Likes
5,893
Location
Duiven, Netherlands
Processor i7 8700k 4.8Ghz @ 1.31v
Motherboard AsRock Fatal1ty K6 Z370
Cooling beQuiet! Dark Rock Pro 3
Memory 16GB Corsair Vengeance LPX 3200/C16
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X @ 2100/5500
Storage Samsung 850 EVO 1TB + Samsung 830 256GB + Crucial BX100 250GB + Toshiba 1TB HDD
Display(s) Eizo Foris FG2421
Case Fractal Design Define C TG
Power Supply EVGA G2 750w
Mouse Logitech G502 Protheus Spectrum
Keyboard Sharkoon MK80 (Brown)
Software W10 x64
#22
the case is A caselabs m8 .. ITs HUGE, and right now i have all the panels off .. so its like a open bench ... its still have these temp issues.
Open case can be worse than one with good airflow though. And it is worse if you consider dust.
 
Joined
Jun 4, 2011
Messages
289 (0.11/day)
Likes
122
System Name THE RMAed Bastard (thx Asus and Gigabyte)
Processor I7 4790k @ 4.8
Motherboard Asrock Z97 Extreme 9
Cooling DEEPCOOL Gamer Storm CAPTAIN 360 W/ Corair SP/AF Push/Pull
Memory G.Skill Ripjaws X 32GB DDR3 2400
Video Card(s) 980 ti Strix
Storage Samsung 950 Pro M.2, Plextor M6e M.2 2280, 2x Mushkin Chronos 240gb, WD Vraptor 300GB
Display(s) 3x ASUS VG248QE
Case CASELABS M8
Audio Device(s) C.L. Soundblaster Zx W/ Logitech z906 500w 5.1
Power Supply EVGA SuperNOVA 1300W
Mouse Corsair K70 Cherry red
Keyboard Corsair M65
Software Windows 10pro/64
Benchmark Scores N/A .. yet updating soon
#23
Yea ... not sure wtf is going on really with it ... Today i was watching youtube and the AIO (fans) kicked in max .. looked at my temps ... they were 70c (???) ... open task manger and system was using 40% of my cpu ...restarted comp and went to run malawerbytes .... CPU temps hit 100 when that was running..

reinstalling windows .. just cause and the NH-15s will be here today

-----
edit ...

HMMM .. so XMP seems to raise my CPU temp alot ... 10+ degrees

hmmm ok it still does it with out xmp too .. just less .... .... seems too be random .. I have now seen my cpu hit 100 surfing the web

Your AIO is clogged, and/or the pump is failing. How old is it?
My 4790k is still running at 4.7 @ 1.3875 Vcore BIOS setting ... hits 1.41 under stress testing and 1.51 fo micro seconds when AVX is present. Temps are maybe 1C higher than 5 yeas ago when installed. From what you have described, the most obvious source of the problem is the CLC. All CLCs have several common factors, not surprising since only two main OEM suppliers

1. Weak Pumps
2. Aluminum Rads / Copper Blocks

The two rules for water cooling are:

1. Never mix metals in a loop
2. Rad fans always blow in

Corsair correctly complies with Rule 2 but not Rule 1. For a science lesson read this...

https://martinsliquidlab.wordpress.com/2012/01/24/corrosion-explored/

For the quick answer look at this

https://martinsliquidlab.files.wordpress.com/2012/01/copperaluminumcorrosion.jpeg

Your AIO is 2 years and 8 months old. Corrosion inhibitors in the coolant have a useful life of 18 months
I refuse AIO or liquid coolers altogether because of the maintenance needed over time. Air coolers do wonders for me and a good one, while costly, is still overall cheaper.

Plus, as others said, that voltage is rather high for stock. Higher than my 4770.


NH-15s installed ... Have run Timespy Extreme A few times now ... Max temps are ....(DRUM ROLL) ... 59c

So its seems it was the AIO ... if any changes .. will update post


Thanks Everyone !
 
Last edited:
Top