• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

Cuda Not Recognized on GTX 970

CommanderPaladin

New Member
Joined
Jun 28, 2022
Messages
9 (0.09/day)
Hello everyone.
I need a bit of help with a problem I have never encounter and try to solve.

I'm on a fresh Windows machine, I installed everything on including the drivers but I have a problem.
The machine has 2 GPUs - GTX 1070 and GTX 970 Phantom. In the past everything worked fine with those two, but now, I cannot enable the CUDA on the GTX 970. I have searched the internet, even installed the Cuda Toolkit 11.7.0 and still no results. I really need my second graphics card to help me do things in Blender and others applications, but I'm unable to find a solution to this issue.
1656434466553.png



Thanks you so much in advance for any help and tips on this issue.
 
Joined
Nov 24, 2018
Messages
1,794 (1.27/day)
Location
south wales uk
System Name 1. The Devils Dialysis VR rig 2. intel teliscope rig 3.MSI GP72MVR Leopard Pro .
Processor 1.3900x @stock 2. i7 7700k @5. 3. i7 7700hq
Motherboard 1.aorus x570 ultra 2. z270 Maximus IX Hero
Cooling 1.Hard tube loop, cpu and gpu 2. Hard loop cpu and gpu
Memory 1.hyperx preditor @3600 16gb 2.vengence 32gb @3000 3. 16gb hyperx @2400
Video Card(s) 1.Aorus Xtreme RTX2080 Waterforce 2. MSI 1080 8gb with EKWB 3. 1060 3gb.
Storage 1 M.2 500gb , 2 3tb HDs 2. 256gb ssd, 3tbHD 3. 256 m.2. 1tb ssd
Display(s) 1.LG 50" UHD , oculus rift S.2 MSI Optix MAG342C UWHD. SONY bravia 1080p, . 3.17" 120 hz display
Case 1. Thermaltake P5 2. Thermaltake P3
Audio Device(s) 1 Onboard 2 Onboard 3 Onboard
Power Supply 1.seasonic gx 850w 2. seasonic gx 750w
Mouse 1 ROG Gladius 2 Corsair m65 pro
Keyboard 1. ROG Strix Flare 2. Corsair F75 RBG 3. steelseries RBG
VR HMD rift and rift S and Quest 2.
Software 1. win10 pro 2. win10 pro 3, win10 home
Benchmark Scores 1.7821 cb20 ,cb15 3442 1c 204 cpu-z 1c 539 12c 8847 2. 1106 cb 3.cb 970
have you restarted the pc ? because my 2080 dont have the raytracing tick after updating the drivers untill i reboot.
 

CommanderPaladin

New Member
Joined
Jun 28, 2022
Messages
9 (0.09/day)
have you restarted the pc ? because my 2080 dont have the raytracing tick after updating the drivers untill i reboot.
Yes kind sir. I did reboot. Same result.
Also in the NVIDIA Control Panel, they are both enabled for CUDA.
Here are the results for the GTX 1070 maybe it helps.
1656435493311.png

Here eveything is enabled unlike the 970
 
Joined
Nov 24, 2018
Messages
1,794 (1.27/day)
Location
south wales uk
System Name 1. The Devils Dialysis VR rig 2. intel teliscope rig 3.MSI GP72MVR Leopard Pro .
Processor 1.3900x @stock 2. i7 7700k @5. 3. i7 7700hq
Motherboard 1.aorus x570 ultra 2. z270 Maximus IX Hero
Cooling 1.Hard tube loop, cpu and gpu 2. Hard loop cpu and gpu
Memory 1.hyperx preditor @3600 16gb 2.vengence 32gb @3000 3. 16gb hyperx @2400
Video Card(s) 1.Aorus Xtreme RTX2080 Waterforce 2. MSI 1080 8gb with EKWB 3. 1060 3gb.
Storage 1 M.2 500gb , 2 3tb HDs 2. 256gb ssd, 3tbHD 3. 256 m.2. 1tb ssd
Display(s) 1.LG 50" UHD , oculus rift S.2 MSI Optix MAG342C UWHD. SONY bravia 1080p, . 3.17" 120 hz display
Case 1. Thermaltake P5 2. Thermaltake P3
Audio Device(s) 1 Onboard 2 Onboard 3 Onboard
Power Supply 1.seasonic gx 850w 2. seasonic gx 750w
Mouse 1 ROG Gladius 2 Corsair m65 pro
Keyboard 1. ROG Strix Flare 2. Corsair F75 RBG 3. steelseries RBG
VR HMD rift and rift S and Quest 2.
Software 1. win10 pro 2. win10 pro 3, win10 home
Benchmark Scores 1.7821 cb20 ,cb15 3442 1c 204 cpu-z 1c 539 12c 8847 2. 1106 cb 3.cb 970
have you tryed the card on a benchmark as could be a bug with GPUz.
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
28,457 (4.62/day)
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 10850K@5.2GHz
Motherboard AsRock Z470 Taichi
Cooling Corsair H115i Pro w/ Noctua NF-A14 Fans
Memory 32GB DDR4-3600
Video Card(s) RTX 2070 Super
Storage 500GB SX8200 Pro + 8TB with 1TB SSD Cache
Display(s) Acer Nitro VG280K 4K 28"
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply eVGA SuperNOVA 1000w G3
Software Windows 10 Pro x64
In my experience, the Cuda detection in GPU-Z has been unreliable. W1z has worked on it a lot I know, but nVidia doesn't make it easy from my understanding.
 
Joined
Feb 20, 2020
Messages
5,628 (5.86/day)
Location
Texas
System Name Ghetto Rigs x299 & z490 & x99
Processor 9940x w/Optimus SigV2 & 10900k w/Optimus Foundation & 5930k w/Noctua D15
Motherboard X299 Rampage VI Apex & z490 Maximus XII Apex & x99 Sabertooth
Cooling D5 combo/280 GTX/ VRM water block copper/280 GTX/ D5 Top/Optimus sigV2/TitanXp/Mora 360x2
Memory Trident-Z 3600C16 4x8gb & Trident-Z Royal 4000c16 2x16gb & Trident-Z 3200c14 4x8gb
Video Card(s) 1080ti FTW3 & Titan Xp & evga 980ti gaming
Storage 970 evo plus 500gb & 970 evo 500gb many sammy 2.5" ssd's and WD BLK hdd's
Display(s) 1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
Case D450 second floor for 2nd rad x2/ Cherry Entertainment center on Test bench
Audio Device(s) Built in Realtek x2 with 2-Insignia 2.0 sound bars & 1-LG sound bar
Power Supply EVGA 1200P2 & 1000P2 with APC AX1500 & 850P2 with CyberPower-GX1325U & 750P2
Mouse Redragon Perdition x3
Keyboard G710+x3
Software Win-7 pro x3 and Linux Cinnamon 20.2x2 & win-10 & 11pro x3
Benchmark Scores Are in the benchmark section
Hi,
Try an older or ROG version instead see what it shows.
 
Joined
Nov 24, 2018
Messages
1,794 (1.27/day)
Location
south wales uk
System Name 1. The Devils Dialysis VR rig 2. intel teliscope rig 3.MSI GP72MVR Leopard Pro .
Processor 1.3900x @stock 2. i7 7700k @5. 3. i7 7700hq
Motherboard 1.aorus x570 ultra 2. z270 Maximus IX Hero
Cooling 1.Hard tube loop, cpu and gpu 2. Hard loop cpu and gpu
Memory 1.hyperx preditor @3600 16gb 2.vengence 32gb @3000 3. 16gb hyperx @2400
Video Card(s) 1.Aorus Xtreme RTX2080 Waterforce 2. MSI 1080 8gb with EKWB 3. 1060 3gb.
Storage 1 M.2 500gb , 2 3tb HDs 2. 256gb ssd, 3tbHD 3. 256 m.2. 1tb ssd
Display(s) 1.LG 50" UHD , oculus rift S.2 MSI Optix MAG342C UWHD. SONY bravia 1080p, . 3.17" 120 hz display
Case 1. Thermaltake P5 2. Thermaltake P3
Audio Device(s) 1 Onboard 2 Onboard 3 Onboard
Power Supply 1.seasonic gx 850w 2. seasonic gx 750w
Mouse 1 ROG Gladius 2 Corsair m65 pro
Keyboard 1. ROG Strix Flare 2. Corsair F75 RBG 3. steelseries RBG
VR HMD rift and rift S and Quest 2.
Software 1. win10 pro 2. win10 pro 3, win10 home
Benchmark Scores 1.7821 cb20 ,cb15 3442 1c 204 cpu-z 1c 539 12c 8847 2. 1106 cb 3.cb 970
download Heaven its free, your shaders are showing up in gpuz so if it runs fine in the benchmark you should be ok. i use the ROG one.
 
Joined
Aug 22, 2010
Messages
630 (0.14/day)
Location
Germany
System Name Acer Nitro 5 (AN515-45-R715)
Processor AMD Ryzen 9 5900HX
Motherboard AMD Promontory / Bixby FCH
Cooling Acer Nitro Sense
Memory 32 GB
Video Card(s) AMD Radeon Graphics (Cezanne) / NVIDIA RTX 3080 Laptop GPU
Storage WDC PC SN530 SDBPNPZ
Display(s) BOE CQ NE156QHM-NY3
Software Windows 11 beta channel
Joined
Feb 20, 2020
Messages
5,628 (5.86/day)
Location
Texas
System Name Ghetto Rigs x299 & z490 & x99
Processor 9940x w/Optimus SigV2 & 10900k w/Optimus Foundation & 5930k w/Noctua D15
Motherboard X299 Rampage VI Apex & z490 Maximus XII Apex & x99 Sabertooth
Cooling D5 combo/280 GTX/ VRM water block copper/280 GTX/ D5 Top/Optimus sigV2/TitanXp/Mora 360x2
Memory Trident-Z 3600C16 4x8gb & Trident-Z Royal 4000c16 2x16gb & Trident-Z 3200c14 4x8gb
Video Card(s) 1080ti FTW3 & Titan Xp & evga 980ti gaming
Storage 970 evo plus 500gb & 970 evo 500gb many sammy 2.5" ssd's and WD BLK hdd's
Display(s) 1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
Case D450 second floor for 2nd rad x2/ Cherry Entertainment center on Test bench
Audio Device(s) Built in Realtek x2 with 2-Insignia 2.0 sound bars & 1-LG sound bar
Power Supply EVGA 1200P2 & 1000P2 with APC AX1500 & 850P2 with CyberPower-GX1325U & 750P2
Mouse Redragon Perdition x3
Keyboard G710+x3
Software Win-7 pro x3 and Linux Cinnamon 20.2x2 & win-10 & 11pro x3
Benchmark Scores Are in the benchmark section
Hi,
Yep
If I switch to cpu to handling physX it's unchecked in gpu-z
So maybe the above applies seeing you're using two different cards.
1656438218816.png
1656438331676.png
 
Joined
Aug 22, 2010
Messages
630 (0.14/day)
Location
Germany
System Name Acer Nitro 5 (AN515-45-R715)
Processor AMD Ryzen 9 5900HX
Motherboard AMD Promontory / Bixby FCH
Cooling Acer Nitro Sense
Memory 32 GB
Video Card(s) AMD Radeon Graphics (Cezanne) / NVIDIA RTX 3080 Laptop GPU
Storage WDC PC SN530 SDBPNPZ
Display(s) BOE CQ NE156QHM-NY3
Software Windows 11 beta channel
Joined
Jan 27, 2015
Messages
1,065 (0.38/day)
System Name loon v4.0
Processor i7-11700K
Motherboard asus Z590TUF+wifi
Cooling Custom Loop
Memory ballistix 3600 cl16
Video Card(s) eVga 3060 xc
Storage WD sn570 1tb(nvme) SanDisk ultra 2tb(sata)
Display(s) cheap 1080&4K 60hz
Case Roswell Stryker
Power Supply eVGA supernova 750 G6
Mouse eats cheese
Keyboard warrior!
Benchmark Scores https://www.3dmark.com/spy/21765182 https://www.3dmark.com/pr/1114767
Joined
Nov 7, 2009
Messages
4,383 (0.93/day)
Location
Denmark
System Name The work PC /2700x/5950x
Processor 3900X stock/ 2700x stock/ 5950x 4200 MHz fixed @ 1,056-1,08V
Motherboard Gigabyte AORUS Master X570/2xMSI X470 M7 AC
Cooling Custom WC XSPC RX480, Laing DDC, XSPC Laing DDC Top V3 and EK Velocity/NH15/NH-U12S SE
Memory 32 GB Viper 3600/14 /16 GB Trident Z F4-4000C18D-16GTZSW 3600 /32 GB G XSkill Flare CL14 3400
Video Card(s) 2070 Super X MSI/GTX 970 MSI/ GTX 970 MSI
Storage 1 TB SSD / 500 GB SSD/ 500 GB SSD
Display(s) Dell UltraSharp U2518D/2408WFP
Case Corsair 800D / Lian test bench/NZXT 500
Power Supply AX 850 Titanium/AX 860i/AX 760
Software Dual boot/Win 7 & 10 / Linux / Win 10
WGC OPNG learned a few people that the old GPUs, my 970’s as well, needed the older drivers to run OpenCL. Maybe Cuda is the same. So try what @ThrashZone suggested. I saw the table above but try a 450-470.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
24,551 (3.65/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit

CommanderPaladin

New Member
Joined
Jun 28, 2022
Messages
9 (0.09/day)
I did the benchmark, everything was all right but during the night especially there were some tiny lag spikes.

I tried older ROG versions, I tried older drivers versions and nothing worked....

Have you checked whether you can actually run CUDA programs?
Yes


(Here is the benchmark file in the .txt format because it would not allow me to upload .html)
 

Attachments

  • Unigine_Heaven_Benchmark_4.0_20220628_2046.txt
    2.8 KB · Views: 16
Joined
Aug 22, 2010
Messages
630 (0.14/day)
Location
Germany
System Name Acer Nitro 5 (AN515-45-R715)
Processor AMD Ryzen 9 5900HX
Motherboard AMD Promontory / Bixby FCH
Cooling Acer Nitro Sense
Memory 32 GB
Video Card(s) AMD Radeon Graphics (Cezanne) / NVIDIA RTX 3080 Laptop GPU
Storage WDC PC SN530 SDBPNPZ
Display(s) BOE CQ NE156QHM-NY3
Software Windows 11 beta channel
Unigine Heaven is no compute benchmark.

Try CompuBench where you can select individual devices.
 
Joined
Feb 20, 2020
Messages
5,628 (5.86/day)
Location
Texas
System Name Ghetto Rigs x299 & z490 & x99
Processor 9940x w/Optimus SigV2 & 10900k w/Optimus Foundation & 5930k w/Noctua D15
Motherboard X299 Rampage VI Apex & z490 Maximus XII Apex & x99 Sabertooth
Cooling D5 combo/280 GTX/ VRM water block copper/280 GTX/ D5 Top/Optimus sigV2/TitanXp/Mora 360x2
Memory Trident-Z 3600C16 4x8gb & Trident-Z Royal 4000c16 2x16gb & Trident-Z 3200c14 4x8gb
Video Card(s) 1080ti FTW3 & Titan Xp & evga 980ti gaming
Storage 970 evo plus 500gb & 970 evo 500gb many sammy 2.5" ssd's and WD BLK hdd's
Display(s) 1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
Case D450 second floor for 2nd rad x2/ Cherry Entertainment center on Test bench
Audio Device(s) Built in Realtek x2 with 2-Insignia 2.0 sound bars & 1-LG sound bar
Power Supply EVGA 1200P2 & 1000P2 with APC AX1500 & 850P2 with CyberPower-GX1325U & 750P2
Mouse Redragon Perdition x3
Keyboard G710+x3
Software Win-7 pro x3 and Linux Cinnamon 20.2x2 & win-10 & 11pro x3
Benchmark Scores Are in the benchmark section
Hi,
Remove the 1070.
Install 970 in pci-e slot 1
 

newtekie1

Semi-Retired Folder
Joined
Nov 22, 2005
Messages
28,457 (4.62/day)
Location
Indiana, USA
Processor Intel Core i7 10850K@5.2GHz
Motherboard AsRock Z470 Taichi
Cooling Corsair H115i Pro w/ Noctua NF-A14 Fans
Memory 32GB DDR4-3600
Video Card(s) RTX 2070 Super
Storage 500GB SX8200 Pro + 8TB with 1TB SSD Cache
Display(s) Acer Nitro VG280K 4K 28"
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Onboard is good enough for me
Power Supply eVGA SuperNOVA 1000w G3
Software Windows 10 Pro x64
First time I hear about that, do you have any additional details?
Not really other than it happens about every 1 out of ~20 times I open GPU-Z on my computer CUDA is unchecked. I always assumed I wasn't the only one. It wasn't a major issue for me. I can close GPU-Z and re-open it and the box is checked. And I know the GPU can run CUDA, so I never care that the box is unchecked.
 

CommanderPaladin

New Member
Joined
Jun 28, 2022
Messages
9 (0.09/day)
Hi,
Remove the 1070.
Install 970 in pci-e slot 1
It worked! How? What the heck. After I moved it there, I started up my PC, it installed a driver and now it has CUDA. After I switched them back, everything was good. But how.

Thanks you all for all the help and time. I really do appreciate. Whowa. Didn't expected such help from here. :D Great community.

Nevermind. After a few minutes, everything went black. After a restart, everything went back the old broken way (Cuda not enabled on 970). I don't understand anymore...
 
Last edited:
Joined
Feb 20, 2020
Messages
5,628 (5.86/day)
Location
Texas
System Name Ghetto Rigs x299 & z490 & x99
Processor 9940x w/Optimus SigV2 & 10900k w/Optimus Foundation & 5930k w/Noctua D15
Motherboard X299 Rampage VI Apex & z490 Maximus XII Apex & x99 Sabertooth
Cooling D5 combo/280 GTX/ VRM water block copper/280 GTX/ D5 Top/Optimus sigV2/TitanXp/Mora 360x2
Memory Trident-Z 3600C16 4x8gb & Trident-Z Royal 4000c16 2x16gb & Trident-Z 3200c14 4x8gb
Video Card(s) 1080ti FTW3 & Titan Xp & evga 980ti gaming
Storage 970 evo plus 500gb & 970 evo 500gb many sammy 2.5" ssd's and WD BLK hdd's
Display(s) 1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
Case D450 second floor for 2nd rad x2/ Cherry Entertainment center on Test bench
Audio Device(s) Built in Realtek x2 with 2-Insignia 2.0 sound bars & 1-LG sound bar
Power Supply EVGA 1200P2 & 1000P2 with APC AX1500 & 850P2 with CyberPower-GX1325U & 750P2
Mouse Redragon Perdition x3
Keyboard G710+x3
Software Win-7 pro x3 and Linux Cinnamon 20.2x2 & win-10 & 11pro x3
Benchmark Scores Are in the benchmark section
Hi,
Are you using a sli bridge ?
 
Joined
Feb 20, 2020
Messages
5,628 (5.86/day)
Location
Texas
System Name Ghetto Rigs x299 & z490 & x99
Processor 9940x w/Optimus SigV2 & 10900k w/Optimus Foundation & 5930k w/Noctua D15
Motherboard X299 Rampage VI Apex & z490 Maximus XII Apex & x99 Sabertooth
Cooling D5 combo/280 GTX/ VRM water block copper/280 GTX/ D5 Top/Optimus sigV2/TitanXp/Mora 360x2
Memory Trident-Z 3600C16 4x8gb & Trident-Z Royal 4000c16 2x16gb & Trident-Z 3200c14 4x8gb
Video Card(s) 1080ti FTW3 & Titan Xp & evga 980ti gaming
Storage 970 evo plus 500gb & 970 evo 500gb many sammy 2.5" ssd's and WD BLK hdd's
Display(s) 1-AOC G2460PG 24"G-Sync 144Hz/ 2nd 1-ASUS VG248QE 24"/ 3rd LG 43" series
Case D450 second floor for 2nd rad x2/ Cherry Entertainment center on Test bench
Audio Device(s) Built in Realtek x2 with 2-Insignia 2.0 sound bars & 1-LG sound bar
Power Supply EVGA 1200P2 & 1000P2 with APC AX1500 & 850P2 with CyberPower-GX1325U & 750P2
Mouse Redragon Perdition x3
Keyboard G710+x3
Software Win-7 pro x3 and Linux Cinnamon 20.2x2 & win-10 & 11pro x3
Benchmark Scores Are in the benchmark section
Hi,
Maybe your board is getting confused without one
I've never used two cards independently on the same system or sli so I don't really know.
 

CommanderPaladin

New Member
Joined
Jun 28, 2022
Messages
9 (0.09/day)
It worked! How? What the heck. After I moved it there, I started up my PC, it installed a driver and now it has CUDA. After I switched them back, everything was good. But how.

Thanks you all for all the help and time. I really do appreciate. Whowa. Didn't expected such help from here. :D Great community.

Nevermind. After a few minutes, everything went black. After a restart, everything went back the old broken way (Cuda not enabled on 970). I don't understand anymore...
It looks like the Windows or a software automatically updated the drivers of my GPU-s.

Hi,
Maybe your board is getting confused without one
I've never used two cards independently on the same system or sli so I don't really know.
It worked fine until last week when I reinstalled the Windows hmmm

I found something. If I disable both video cards in the Device Manager then enabling only the 970, it will have CUDA active. When I enable the GTX 1070, it disables the CUDA on the 970
 
Last edited:

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
24,551 (3.65/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
I found something. If I disable both video cards in the Device Manager then enabling only the 970, it will have CUDA active. When I enable the GTX 1070, it disables the CUDA on the 970
This sounds like a bug with CUDA / NVIDIA drivers. Open a ticket on their site, maybe they can fix this in a future driver
 
Top