• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

GPU-Z installer broken on Windows Vista since 2.57, NVIDIA driver version detection issue

Joined
Dec 25, 2020
Messages
5,423 (4.15/day)
Location
São Paulo, Brazil
System Name Cocogoat
Processor 13th Gen Intel Core i9-13900KS Special Edition
Motherboard ASUS ROG MAXIMUS Z790 APEX ENCORE
Cooling Noctua NH-D15S upgraded with 2x NF-F12 iPPC-3000 fans and Honeywell PTM7950 TIM
Memory 32 GB G.SKILL Trident Z5 RGB F5-6800J3445G16GX2-TZ5RK @ 7600 MT/s 36-44-44-52-96 1.425V
Video Card(s) ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 4080 16GB GDDR6X White OC Edition
Storage 500 GB WD Black SN750 SE NVMe SSD + 4 TB WD Red Plus WD40EFPX HDD
Display(s) 55-inch LG G3 OLED
Case Pichau Mancer CV500 White Edition
Power Supply EVGA 1300 G2 1.3kW 80+ Gold
Mouse Microsoft Classic Intellimouse
Keyboard Galax Stealth STL-03
Software Windows 11 IoT Enterprise LTSC 24H2
Benchmark Scores I pulled a Qiqi~
Hey @W1zzard, I have a couple of bug reports for GPU-Z, might already be known but anyway, it seems that the last version that can successfully launch the installer on 64-bit Vista is 2.56. Fresh install of Ultimate with SP2, fully updated, all runtimes in order, no path settings messed with.

Did some quick regression testing, 2.57 runs but the installer does not launch, 2.58 has a driver signature issue that you've already fixed and doesn't run at all, 2.59 runs but the installer does not launch either. Earlier versions into the 2.40 and 2.30 releases seem to be ok.

I also have another bug to report, GPU-Z is incorrectly reporting driver versions on older NVIDIA driver branches, with newer drivers you can deduce the release number by reading the last few digits (for example, 31.0.15.5212 is 552.12), but this is not the case with older drivers. For example, I'm running the 309.08 driver on my 2010 Mac mini's 320M, this driver's internal version is 9.18.13.908 and it's being reported as 139.08, presumably due to the last 5 digits. This seems to have been happening for some time.

Capture.PNG


Maybe it's time to consider a Vintage Edition like CPU-Z's for Windows 8.1 and below, since driver support and GPU releases for these OSes are done and there won't be anything new in the future?

Hope you're enjoying Computex! Cheers :lovetpu:
 
Joined
Dec 25, 2020
Messages
5,423 (4.15/day)
Location
São Paulo, Brazil
System Name Cocogoat
Processor 13th Gen Intel Core i9-13900KS Special Edition
Motherboard ASUS ROG MAXIMUS Z790 APEX ENCORE
Cooling Noctua NH-D15S upgraded with 2x NF-F12 iPPC-3000 fans and Honeywell PTM7950 TIM
Memory 32 GB G.SKILL Trident Z5 RGB F5-6800J3445G16GX2-TZ5RK @ 7600 MT/s 36-44-44-52-96 1.425V
Video Card(s) ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 4080 16GB GDDR6X White OC Edition
Storage 500 GB WD Black SN750 SE NVMe SSD + 4 TB WD Red Plus WD40EFPX HDD
Display(s) 55-inch LG G3 OLED
Case Pichau Mancer CV500 White Edition
Power Supply EVGA 1300 G2 1.3kW 80+ Gold
Mouse Microsoft Classic Intellimouse
Keyboard Galax Stealth STL-03
Software Windows 11 IoT Enterprise LTSC 24H2
Benchmark Scores I pulled a Qiqi~
Possible solution, don't install it, run in portable mode and manually create shortcuts. Only a thought.

That works indeed, but still worth reporting the feature to install is not working. It just closes without displaying an error :)
 
Joined
Jun 3, 2008
Messages
566 (0.10/day)
Location
Pacific Coast
System Name Z77 Rev. 1
Processor Intel Core i7 3770K
Motherboard ASRock Z77 Extreme4
Cooling Water Cooling
Memory 2x G.Skill F3-2400C10D-16GTX
Video Card(s) EVGA GTX 1080
Storage Samsung 850 Pro
Display(s) Samsung 28" UE590 UHD
Case Silverstone TJ07
Audio Device(s) Onboard
Power Supply Seasonic PRIME 600W Titanium
Mouse EVGA TORQ X10
Keyboard Leopold Tenkeyless
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores 3DMark Time Spy: 7695
I'm having trouble getting it to run on Windows 3.1. Maybe I should file a bug report.
 
Joined
Dec 25, 2020
Messages
5,423 (4.15/day)
Location
São Paulo, Brazil
System Name Cocogoat
Processor 13th Gen Intel Core i9-13900KS Special Edition
Motherboard ASUS ROG MAXIMUS Z790 APEX ENCORE
Cooling Noctua NH-D15S upgraded with 2x NF-F12 iPPC-3000 fans and Honeywell PTM7950 TIM
Memory 32 GB G.SKILL Trident Z5 RGB F5-6800J3445G16GX2-TZ5RK @ 7600 MT/s 36-44-44-52-96 1.425V
Video Card(s) ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 4080 16GB GDDR6X White OC Edition
Storage 500 GB WD Black SN750 SE NVMe SSD + 4 TB WD Red Plus WD40EFPX HDD
Display(s) 55-inch LG G3 OLED
Case Pichau Mancer CV500 White Edition
Power Supply EVGA 1300 G2 1.3kW 80+ Gold
Mouse Microsoft Classic Intellimouse
Keyboard Galax Stealth STL-03
Software Windows 11 IoT Enterprise LTSC 24H2
Benchmark Scores I pulled a Qiqi~
I'm having trouble getting it to run on Windows 3.1. Maybe I should file a bug report.

I understand the joke, but GPU-Z is still supported on older XP/Vista/7 machines.

Some older computers can't run the latest and greatest OS, at least not with any meaningful degree of usability, this 14 year old Mac is such a system, hence my suggestion of a Vintage Edition to help GPU-Z move forward without the baggage into the new era.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
27,274 (3.70/day)
Processor Ryzen 7 5700X
Memory 48 GB
Video Card(s) RTX 4080
Storage 2x HDD RAID 1, 3x M.2 NVMe
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
So I looked more into it .. InnoSetup stopped supporting Vista (and hasnt supported XP for a long time): https://jrsoftware.org/isdl.php

On XP, the GPU-Z code will already show a "The GPU-Z installer requires Windows Vista or newer", I've adjusted this check to ".. requires Windows 7 and newer"

This will be included in next release
 
Joined
Dec 25, 2020
Messages
5,423 (4.15/day)
Location
São Paulo, Brazil
System Name Cocogoat
Processor 13th Gen Intel Core i9-13900KS Special Edition
Motherboard ASUS ROG MAXIMUS Z790 APEX ENCORE
Cooling Noctua NH-D15S upgraded with 2x NF-F12 iPPC-3000 fans and Honeywell PTM7950 TIM
Memory 32 GB G.SKILL Trident Z5 RGB F5-6800J3445G16GX2-TZ5RK @ 7600 MT/s 36-44-44-52-96 1.425V
Video Card(s) ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 4080 16GB GDDR6X White OC Edition
Storage 500 GB WD Black SN750 SE NVMe SSD + 4 TB WD Red Plus WD40EFPX HDD
Display(s) 55-inch LG G3 OLED
Case Pichau Mancer CV500 White Edition
Power Supply EVGA 1300 G2 1.3kW 80+ Gold
Mouse Microsoft Classic Intellimouse
Keyboard Galax Stealth STL-03
Software Windows 11 IoT Enterprise LTSC 24H2
Benchmark Scores I pulled a Qiqi~
Thanks W1zz. I noticed reading that page that the minimum requirement is 7 SP1, that should be noted too, a lot of people seem to insist on running unpatched 7 for whatever reason :kookoo: so probably a good idea to make it say that it requires 7 SP1. Hopefully the driver version readout is an easy fix as well.

Appreciate all the hard work :)
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
27,274 (3.70/day)
Processor Ryzen 7 5700X
Memory 48 GB
Video Card(s) RTX 4080
Storage 2x HDD RAID 1, 3x M.2 NVMe
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
I also have another bug to report, GPU-Z is incorrectly reporting driver versions on older NVIDIA driver branches, with newer drivers you can deduce the release number by reading the last few digits (for example, 31.0.15.5212 is 552.12), but this is not the case with older drivers. For example, I'm running the 309.08 driver on my 2010 Mac mini's 320M, this driver's internal version is 9.18.13.908 and it's being reported as 139.08, presumably due to the last 5 digits. This seems to have been happening for some time.
Nice find. This will be fixed in next release
 
Top