• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

GPU-z + Steam Autologon causes system hang

Kotonoha

New Member
Joined
Apr 12, 2018
Messages
2 (0.17/day)
Likes
0
Processor Intel Core i7 4930K 4GHz
Motherboard ASRock X79 Extreme Edition
Cooling Corsair H110i
Memory Kingston HyperX Beast 32GB 2400MHz
Video Card(s) 3.5GB
Storage 4 SSD 7 HDD
Display(s) ASUS VX279N-W 60Hz Samsung SyncMaster 950p 100Hz
Case Corsair Graphite 780T
Mouse OZONE argon ocelote world
Keyboard Logitech G510s
Software Microsoft Windows 8.1
#1
if i close steam quick enough system will not freeze, same goes to GPU-z!
i'm currently turning off automatic start up for GPU-z, so system will not freeze
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
520 (0.20/day)
Likes
62
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2xCorsair SSDs in RAID0+3 HDDs/2xIntel SSDs in RAID0+3 HDDs/Intel 480GB SSD+5+3TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Windows 10 Pro 64-bit Ver.1709 Fall Creators Update (Build 17025.1000, Insider Preview)
#2
Please note I have gotten this same issue on and off for at least 1 year now.
Usually it does not happen, but when it does, my Windows 10 PC completely freezes and I have to hard reset or power off/on.
In my case, Steam is not related as I did not set it to run on startup.
I am using Windows 10 Enterprise 64-bit, AMD Radeon R9 290 card with 4 GB of videoRAM and latest March 2018 drivers.

What videocard do you use? You filled in 3.5 GB which is just your videoRAM and does not fully identify your card. Is it a GeForce, please?
 

Kotonoha

New Member
Joined
Apr 12, 2018
Messages
2 (0.17/day)
Likes
0
Processor Intel Core i7 4930K 4GHz
Motherboard ASRock X79 Extreme Edition
Cooling Corsair H110i
Memory Kingston HyperX Beast 32GB 2400MHz
Video Card(s) 3.5GB
Storage 4 SSD 7 HDD
Display(s) ASUS VX279N-W 60Hz Samsung SyncMaster 950p 100Hz
Case Corsair Graphite 780T
Mouse OZONE argon ocelote world
Keyboard Logitech G510s
Software Microsoft Windows 8.1
#3
it's geforce 970, hence 3.5GB
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
20,933 (5.30/day)
Likes
5,907
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
Joined
Mar 14, 2008
Messages
253 (0.07/day)
Likes
69
Location
DK
System Name Main setup
Processor I7 5930K
Motherboard Asus X99 Deluxe
Cooling Water
Memory Kingston 16GB 2400 DDR4
Video Card(s) Asus GTX 1080TI STRIX OC
Storage Samsung SSD EVO 840, Crucial MX300 750GB Limited edition, Kingston SSDnow V+
Display(s) ASUS PB287Q 4K
Audio Device(s) onboard
Power Supply Corsair TX-850Watt
Mouse Logitech G500
Keyboard Logitech G19
Software W10
#5
do you have any Asrock programs running?
 
Likes: Naki

Kursah

Moderator
Staff member
Joined
Oct 15, 2006
Messages
11,337 (2.69/day)
Likes
5,385
Location
Missoula, MT, USA
System Name Kursah's Gaming Rig - Haswell Edition | Spartan Home Server 2015
Processor i7 4790k 4.0/4.8 @ 1.26v | i7 4790k 4.0/4.4 @ 1.18v - Both delidded w/CLU
Motherboard Asus Z87-Pro - BIOS 2103 | Asus Z87-Pro - BIOS 2103
Cooling Noctua NH-U14S Push-Pull | Cooler Master 212 EVO Stock - Using NT-H1 and AC MX-4
Memory 16GB (2x8) Corsair Dominator DDR3 2400 CL11 | 32GB (4x8) G.Skill DDR3-1600 CL9
Video Card(s) MSI GTX980 Ti Gaming 6G LE @ Stock | Onboard Intel HD 4600
Storage 850EVO 250GB SSD, 960GB SSD, 1x2TB | 840 120GB SSD, RAID10 6x2TB (6TB) + 8TB Backup
Display(s) Samsung 32" TV IPS 1080p, Dell 23" U2312HM IPS 1080p | 19" 4:3 Dell LCD..mostly RDP.
Case Corsair 600C - Stock Fans on Low | Lian Li Lancool PC-K7 - Cougar fans
Audio Device(s) Aune T1 mk1 > AKG K553 Pro + HiFiMAN HE-350 (Equalizer APO + PeaceUI) | Realtek ALC1150
Power Supply EVGA 750G2 Modular + APC 1500VA UPS | EVGA KR500 80+ Bronze + CyberPowerPC 1000VA UPS
Mouse Logitech G502 | Dell USB Laser Mouse
Keyboard Logitech G15 rv2 | Dell USB Keyboard
Software Windows 10 Pro x64 | Windows Server 2012 R2 (GUI Core,Hyper-V + VMs)
#6
Have you checked your system event logs to see if there's an apprcrash, apphang, or any other kind of event being reported?

Have you performed a re-install of Steam and GPU-z?

Updated drivers?

OS updates?
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
10,315 (2.28/day)
Likes
4,189
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K (Stock speeds right now)
Motherboard MSI Z97 U3 Plus
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) GIGABYTE Vega 64 (Non Reference)
Storage Samsung EVO 500GB / 8 Different WDs / QNAP TS-253 8GB NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 34" LG 34CB88-P 21:9 Curved UltraWide QHD (3440*1440)
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Keyboard Corsair Strafe RGB & G610 Orion Red
Software Win 10 upgraded from Win 7 Pro
#7
I haven't seen that problem, but I have gotten GPUz on startup, shows on screen... but there's still Windows prompting me behind the scene if it's safe to run. Weird.
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
520 (0.20/day)
Likes
62
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2xCorsair SSDs in RAID0+3 HDDs/2xIntel SSDs in RAID0+3 HDDs/Intel 480GB SSD+5+3TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Windows 10 Pro 64-bit Ver.1709 Fall Creators Update (Build 17025.1000, Insider Preview)
#8
Report a problem to steam too
Not a Steam issue at all. Check out the forums search, you will find lots of others reporting same freezing issue with GPU-Z in recent years.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
17,545 (3.44/day)
Likes
19,010
Processor Core i7-4790K
Memory 16 GB
Video Card(s) GTX 1080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 7
#9
I haven't seen that problem, but I have gotten GPUz on startup, shows on screen... but there's still Windows prompting me behind the scene if it's safe to run. Weird.
Are you using the "launch on windows startup" feature in gpu-z settings? when this is used it shouldn't prompt you for permissions

edit: actually, which window is this? the "this file has been downloaded from the internet" warning or the "this program requires administrative privileges to run" window?

if i close steam quick enough system will not freeze, same goes to GPU-z!
i'm currently turning off automatic start up for GPU-z, so system will not freeze
anything else in your startup that accesses hardware or does hardware monitoring?
 
Joined
Dec 6, 2005
Messages
10,315 (2.28/day)
Likes
4,189
Location
Manchester, NH
System Name Working on it ;)
Processor I7-4790K (Stock speeds right now)
Motherboard MSI Z97 U3 Plus
Cooling Be Quiet Pure Rock Air
Memory 16GB 4x4 G.Skill CAS9 2133 Sniper
Video Card(s) GIGABYTE Vega 64 (Non Reference)
Storage Samsung EVO 500GB / 8 Different WDs / QNAP TS-253 8GB NAS with 2x2Tb WD Black
Display(s) 34" LG 34CB88-P 21:9 Curved UltraWide QHD (3440*1440)
Case Rosewill Challenger
Audio Device(s) Onboard + HD HDMI
Power Supply Corsair HX750 (love it)
Mouse Logitech G5
Keyboard Corsair Strafe RGB & G610 Orion Red
Software Win 10 upgraded from Win 7 Pro
#10
Are you using the "launch on windows startup" feature in gpu-z settings? when this is used it shouldn't prompt you for permissions

edit: actually, which window is this? the "this file has been downloaded from the internet" warning or the "this program requires administrative privileges to run" window?
I'll check later and let you know with some screen caps
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
20,933 (5.30/day)
Likes
5,907
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#11
Not a Steam issue at all. Check out the forums search, you will find lots of others reporting same freezing issue with GPU-Z in recent years.
Well there is a conflict between both, hence a report to steam should be made as well.
 
Joined
Apr 28, 2011
Messages
520 (0.20/day)
Likes
62
Location
Botevgrad, Bulgaria, Europe
System Name Main PC/OldPC/3rd PC
Processor Intel Core i7-3770K Ivy Bridge/Core i5-3470 Ivy Bridge/Core i3-4330 Haswell
Motherboard ASUS P8Z77-V/ASRock Z68 Pro3 Gen1/ASUS H81M2
Cooling Cooler Master Hyper 212 EVO
Memory 32GB Corsair Vengeance/32GB ADATA/16GB ADATA
Video Card(s) SAPPHIRE R9 290 Tri-X OC 4GB/MSI RX 480 8GB/SAPPHIRE R9 390 8GB
Storage 2xCorsair SSDs in RAID0+3 HDDs/2xIntel SSDs in RAID0+3 HDDs/Intel 480GB SSD+5+3TB HDDs
Display(s) Philips 274E5QHAB@HDMI + Philips 273EQH@DVI (both 27")
Case Fractal Design Define R4 Titanium
Audio Device(s) Kenwood Mini HiFi system/Microlab speakers/Philips HDMI (main)+LG TV monitor HDMI + Apple headphones
Power Supply Cooler Master Silent ProM 600 W (modular)
Mouse Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)@Razer Goliath mousepad (Medium speed)
Keyboard Microsoft Ergonomic Sculpt Desktop 2.0 (combo)
Software Windows 10 Pro 64-bit Ver.1709 Fall Creators Update (Build 17025.1000, Insider Preview)
#12
Well there is a conflict between both, hence a report to steam should be made as well.
Could be. I think Steam are unlikely to listen to such reports or try to fix this, I hope I am wrong of course. :)

Good question on other system apps, @W1zzard! In my case, I use Core Temp to monitor my CPU temps.
Core Temp can/could sometimes cause exactly the same freeze on startup the way it happens for the thread's OP - not too often mind you, but often enough to mention.
GPU-Z and Core Temp and other such apps use low-level access to sensors/etc via system drivers, so if OP has several system monitor apps set to run on startup, this could be a combined issue that is not caused just by GPU-Z. :)

(I don't get this issue now however, as this is my main work PC so I need it to work 100% stably and I rarely play games on it.
Thus I don't need to monitor anything that much - so I set GPU-Z and Core Temp to not run on startup and only run them when I need them. :))
 

eidairaman1

The Exiled Airman
Joined
Jul 2, 2007
Messages
20,933 (5.30/day)
Likes
5,907
System Name PCGOD
Processor AMD FX 8350@ 5.0GHz
Motherboard Asus TUF 990FX Sabertooth R2 2901 Bios
Cooling Scythe Ashura, 2×BitFenix 230mm Spectre Pro LED (Blue,Green), 2x BitFenix 140mm Spectre Pro LED
Memory 16 GB Gskill Ripjaws X 2133 (2400 OC, 10-10-12-20-20, 1T, 1.65V)
Video Card(s) AMD Radeon 290 Sapphire Vapor-X
Storage Samsung 840 Pro 256GB, WD Velociraptor 1TB
Display(s) NEC Multisync LCD 1700V (Display Port Adapter)
Case AeroCool Xpredator Evil Blue Edition
Audio Device(s) Creative Labs Sound Blaster ZxR
Power Supply Seasonic 1250 XM2 Series (XP3)
Mouse Roccat Kone XTD
Keyboard Roccat Ryos MK Pro
Software Windows 7 Pro 64
#13
Could be. I think Steam are unlikely to listen to such reports or try to fix this, I hope I am wrong of course. :)

Good question on other system apps, @W1zzard! In my case, I use Core Temp to monitor my CPU temps.
Core Temp can/could sometimes cause exactly the same freeze on startup the way it happens for the thread's OP - not too often mind you, but often enough to mention.
GPU-Z and Core Temp and other such apps use low-level access to sensors/etc via system drivers, so if OP has several system monitor apps set to run on startup, this could be a combined issue that is not caused just by GPU-Z. :)

(I don't get this issue now however, as this is my main work PC so I need it to work 100% stably and I rarely play games on it.
Thus I don't need to monitor anything that much - so I set GPU-Z and Core Temp to not run on startup and only run them when I need them. :))
Well the squeaky wheel gets the grease, if it gets reported enough times they are responsible for having to look. I did that with a driver in 2016, it was fixed 6 months after reporting it every month that it wasn't fixed.