• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

[GPU-Z Test Build] BIOS saving on Maxwell

Status
Not open for further replies.

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
21,527 (3.53/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
This build should fix BIOS saving on Maxwell GPUs (GM107/GeForce GTX 750 Ti, GM204/GeForce GTX 970/GTX 980).

Underlying reason is that NVFlash can no longer save the BIOS while the graphics driver is running. GPU-Z will prompt you to disable the driver automatically, save the BIOS and then re-enable it.

Please test and feedback. Thoughts on the wording of the prompt?
 

Attachments

  • GPU-Z.exe
    1.6 MB · Views: 6,664

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
21,527 (3.53/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
NVFlash 5.190 doesn't solve the problem when saving BIOS while GPU-Z is running.
 

westlake

New Member
Joined
Sep 22, 2014
Messages
5 (0.00/day)
ASUS GTX 980 (reference)
No prompt window, and freeze. :(
344.16 WHQL, not Beta.
 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
21,527 (3.53/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
ASUS GTX 980 (reference)
No prompt window, and freeze. :(
344.16 WHQL, not Beta.
Can you post a screenshot of the GPU-Z main window? It should prompt for all GPU names starting with "GM"
 

westlake

New Member
Joined
Sep 22, 2014
Messages
5 (0.00/day)
Can you post a screenshot of the GPU-Z main window? It should prompt for all GPU names starting with "GM"

 

W1zzard

Administrator
Staff member
Joined
May 14, 2004
Messages
21,527 (3.53/day)
Processor Core i7-8700K
Memory 32 GB
Video Card(s) RTX 3080
Display(s) 30" 2560x1600 + 19" 1280x1024
Software Windows 10 64-bit
And you are sure you are using the build from this thread?
 
Joined
Nov 18, 2010
Messages
5,167 (1.39/day)
Location
Rīga, Latvia
System Name HELLSTAR
Processor Intel 5960X @ 4.4GHz
Motherboard Gigabyte GA-X99-UD3
Cooling Custom Loop. Two 360ies + 280 rad. 8x Nidec Servo Gentle Typhoons. AC CUPLEX KRYOS NEXT.
Memory 4x8GB Corsair Vengeance LPX 3000MHz 15-17-17-36 CR1
Video Card(s) ASUS 1080 Ti FE + water block
Storage Optane 900P + Samsung PM981 NVMe 1TB + 750 EVO 500GB
Display(s) Philips PHL BDM3270
Case Phanteks Enthoo Evolv ATX Tempered Glass
Audio Device(s) Sound Blaster ZxR
Power Supply Fractal Design Newton R3 1000W
Mouse Razer Basilisk
Keyboard Razer Deathstalker
Software Windows 10 insider
It seems the transistor count needs to switched to billions soon...
 
Joined
May 18, 2005
Messages
48 (0.01/day)
Whoops, meant to drop my feedback in a couple of days ago but this worked fine on both a single eVGA SC ACX 1.0 GTX 970 and works fine on my current SLI-enabled pair of MSI GTX 970 Gaming cards in the system (two of the same card). VGA driver safely disabled itself briefly even on my 4k MST monitor, low-res around 10 seconds, reverted back to 4K desktop, and showed the save box, spitting out a working BIOS file (tried flashing the same file onto the cards since nvflash does allow you to do so even though you can't flash modded ones yet :p, powered system off for 30 seconds, then turned back on... all remained as it was). This was under both 344.11 WHQL for the MSI card pair, and 344.16 Beta driver for the eVGA card.
 
Joined
Apr 9, 2005
Messages
6 (0.00/day)
Hi all,
Can I kindly ask someone to save and share his original NV reference BIOS, cos I flashed the EVGA SC one and now the one shared over TPU cannot be flashed back for some reason -http://www.techpowerup.com/vgabios/162033/nvidia-gtx980-4096-140826.html
May be some restriction of the OEM NVWinFlash_5.196, but the flashing of EVGA SC bios over the Reference went without any issues...

Thanks in advance

EDIT:
Managed to overcome the issue. Here's the solution if anyone else become into this particular situation.
The card needs to installed as a secondary and then flashed. Because when trying to access the Eprom the screen becomes coloured, seen some of them and nothing happens.

All this with 5.196 NVflash
The most strange to me was when flashed the EVGA SC BIOS this issue wan't present, but backward from it to any other BIOS it appears. May some restriction from them or some kind of incomparability with the flash tool itself.


Hope helped you guys.

EDIT2:
On another note, W1zz
The BIOS saved with this version of GPU-z cannot be flashed with 5.196 NVflash
Saved with Palit tundermaster 2.6 works like a charm - the tool can be found here - http://www.palit.biz/palit/vgapro.php?id=2405 under download section and works with all cards. So if anyone wants to backup the existing rom of his card, that's the proper way

If you need to observe them deeply here are both BIOS saved with GPU-z and Tundermaster and named so respectively inside the archive.
Even though comparing them says they're identical, the NVtflash refuses to flash the one for some reason...at least on my system.
 

Attachments

  • Palit_ref_980BIOS.zip
    272.2 KB · Views: 505
Last edited:
Joined
Nov 7, 2013
Messages
84 (0.03/day)
Location
Australia
System Name The FlaMING Flogger
Processor Devil's Canyon i7 4790k @ 4.7
Motherboard Asus Maximus VII Ranger
Cooling Corsair H100i (CPU) Kraken G10 with Corsair H55 (GPU)
Memory 16 GB G Skill Trident 2400
Video Card(s) Galaxy GTX 970 Reference running at 1500MHz Core / 1950MHz memory
Storage OCZ 248 GB SSD X 2 in RAID 0
Case NZXT H440 Red / Black
Audio Device(s) Supreme FX On board
Power Supply OCZ-ZT 650W Bronze Rating
Software Windows 8.1 Pro
This build should fix BIOS saving on Maxwell GPUs (GM107/GeForce GTX 750 Ti, GM204/GeForce GTX 970/GTX 980).

Underlying reason is that NVFlash can no longer save the BIOS while the graphics driver is running. GPU-Z will prompt you to disable the driver automatically, save the BIOS and then re-enable it.

Please test and feedback. Thoughts on the wording of the prompt?

Thanks W1zz this one works fine. I tried using the current version and it corrupted my RAID 0 windows install, had to clean install Windows again:banghead:
 

class101

New Member
Joined
Oct 7, 2014
Messages
1 (0.00/day)
Worked fine here on SLI x2 MSI GTX 980 ref

//edit: btw can confirm too nvflash 5.196 doesn't fix the issue at all, I have to disable the nvidia drivers in the device manager prior to use nvflash 5.196 for it to work without error spammings and screen lag until reboot
 
Last edited:
Joined
Jun 8, 2008
Messages
55 (0.01/day)
System Name AMD
Processor AMD Ryzen 7 3700X
Motherboard Asus ROG Strix X570-E Gaming
Cooling Corsair H100x
Memory 64GB G.Skill Ripjaws V (F4-2800C14Q-64GVK)
Video Card(s) Gigabyte GV-N108TD5X-B
Storage Samsung 970 Evo Plus / WD141KRYZ
Display(s) Asus PG279Q ROG SWIFT
Case NOX Hummer TGX
Audio Device(s) on board
Power Supply Seasonic Prime Ultra 750W Gold
Mouse Corsair Vengeance M65
Keyboard Corsair Vengeance K70
Software Microsoft Windows 10 Pro 64Bits
It works well!
Thank you
 
Joined
Mar 13, 2010
Messages
31 (0.01/day)
Location
Grimsby, UK
Processor i5 2500k@4.9GHz
Motherboard MSI Z77 MPOWER
Cooling Thermalright Silver Arrow
Memory G.Skill Trident 8GB 2400C10
Video Card(s) EVGA GTX 1070 SC 8GB @ 1784/4004MHz
Storage Samsung 256GB SSD 830
Display(s) NEC 24WMGX3 24" TFT
Case Fractal Design Define S
Audio Device(s) Creative ZxR
Power Supply Corsair HX 750 Modular PSU
Mouse Logitech G500
Keyboard Logitech Elite
Software Windows 7 64bit Home Edition SP1
Just to confirm, worked with my MSI GTX 970 4GB Gaming Edition.

Thank you.
 

till69

New Member
Joined
Oct 15, 2014
Messages
3 (0.00/day)
Tried to Flash Asus Strix 980 bios to a MSI 980 GTX...
Flashed ok, but when tried to install Driver -> crash with green screen
Reflashed MSI bios -> all ok
 
Joined
Aug 29, 2005
Messages
5,608 (1.00/day)
Location
Whatever my internet protocol shows I guess O.o
System Name Lynni The HaYaBuZa Dragon :x
Processor AMD Ryzen 9 3900X "ZEN2"
Motherboard Asus ROG Strix B550-A Gaming
Cooling Fractal Design Celsius S24
Memory Geil Dragon 4x8GB@3000mhz 15-17-17-35 (GWW416GB3000C15DC)
Video Card(s) PowerColor Radeon RX 6800 (Ref) / Sapphire Radeon RX 590 Nitro+ Special Edition 8GB
Storage OS/Games:Samsung 970 EVO 1TB |Sabrent Rocket 2TB |Data: 850EVO 1TB, 2xWD 4TB, 1xWD 10TB & WD 1TB
Display(s) Asus ROG Strix XG27UQ 4K@144hz | LG 55UK6100PLB IPS 4K HDR
Case Cougar Conquer "HaYaBuZa style"
Audio Device(s) Steelseries Arctis Pro Wireless
Power Supply Seasonic Prime 1200 watt 80Plus Platinum
Mouse Logitech G305 Lightspeedy Wireless
Keyboard Razer Blackwidow Chroma X UK
Software Win10 Pro UK x64 (20H2)
Benchmark Scores Time Spy: https://www.3dmark.com/3dm/33868867?
Tried to Flash Asus Strix 980 bios to a MSI 980 GTX...
Flashed ok, but when tried to install Driver -> crash with green screen
Reflashed MSI bios -> all ok

you have two very different custom PCB's so i won't recommand flashing ur MSI with Asus' Strix bios.
 

till69

New Member
Joined
Oct 15, 2014
Messages
3 (0.00/day)
you have two very different custom PCB's so i won't recommand flashing ur MSI with Asus' Strix bios.
Thats why i did return the MSI, fans start at 40° (first) and 50° (second), Strix is quiet until 67°
 

crazydawid

New Member
Joined
Dec 2, 2014
Messages
26 (0.01/day)
Not working for GTX860m
Its turning card off and then give error, that You cannot do that on this device...
 
Joined
Feb 24, 2015
Messages
5 (0.00/day)
System Name Mythlogic Dia 1616s (Clevo P650rs-G)
Processor i7 6820HK @ 4.0 GHz
Motherboard OEM Clevo P650rs-g
Cooling OEM
Memory 16GB DDR4 2666 Kingston HyperX
Video Card(s) GTX 1070
Storage 512GB Plextor M8PeG, 1TB Samsung 850 EVO
Display(s) 15.6" 4K Laptop display. OLD 20" Dell secondary
Mouse Logitech G900
Software Windows 10 Pro and Kali Linux
Benchmark Scores Verified Novabench Score: 2500. Too lazy to track down the rest
I also get a black screen when i try to save my vbios on my lenovo y50 with a gtx860m 4gb. I would really appreciate any help I can get because I'm tired of being stuck at a low overclock.
I tried your version but it doesn't work
 

InvisiBill

New Member
Joined
Mar 1, 2015
Messages
1 (0.00/day)
Location
Michigan
Using the test version from this thread or the latest 0.8.1 release, I also get the error that reading the BIOS is unsupported on my device. Win7 x64, ForceWare 347.52, and an EVGA GTX970 SSC ACX 2.0+ 04G-P4-3975-KR. Using JoeDirt's NVFlash v5.206.0.1, I am able to manually save the BIOS after disabling the device.
 
Joined
Feb 24, 2015
Messages
5 (0.00/day)
System Name Mythlogic Dia 1616s (Clevo P650rs-G)
Processor i7 6820HK @ 4.0 GHz
Motherboard OEM Clevo P650rs-g
Cooling OEM
Memory 16GB DDR4 2666 Kingston HyperX
Video Card(s) GTX 1070
Storage 512GB Plextor M8PeG, 1TB Samsung 850 EVO
Display(s) 15.6" 4K Laptop display. OLD 20" Dell secondary
Mouse Logitech G900
Software Windows 10 Pro and Kali Linux
Benchmark Scores Verified Novabench Score: 2500. Too lazy to track down the rest
Using the test version from this thread or the latest 0.8.1 release, I also get the error that reading the BIOS is unsupported on my device. Win7 x64, ForceWare 347.52, and an EVGA GTX970 SSC ACX 2.0+ 04G-P4-3975-KR. Using JoeDirt's NVFlash v5.206.0.1, I am able to manually save the BIOS after disabling the device.

I tried to use that utility but the command line wont execute. When I try to type any command it closes the application.
 
Status
Not open for further replies.
Top