• Welcome to TechPowerUp Forums, Guest! Please check out our forum guidelines for info related to our community.

HIS X1950 Pro users post OCs, issues plz

Joined
Nov 3, 2006
Messages
340 (0.07/day)
Location
Jonesbor, AR United States
Processor Q6600 G0 SLACR @ 3.76 GHz
Motherboard ASUS Maximus Formula X38
Cooling D-Tek Fuzion Nozzled
Memory 2x2 GB Geil Esoteria @ DDR2-1129
Video Card(s) 2 Diamond HD 2900XT 1GB Crossfire 940/075 MCW60
Storage 2 Western Digital 500 Gb Maxtor 250 Gb
Display(s) Westinghouse LVM-37W3 1080P 37" HDTV
Case Thermaltake Armor Silver w/ 250mm side fan
Audio Device(s) Auzentech Prelude
Power Supply Silverstone DA850 850W
I've had this card since late Novmeber, but about a month ago I had some strange artifacting that disappeared when I rebooted, and it occurred when running temps of only 51C max.
I have run this OC since I bought the card: 661.5 core/ 823.5 memory, and I ran the artifact scanner for around an hour without artifacts. I keep the fan at %100 and I have 6 case fans.
I'm getting worried because it's happening more frequently, so I lowered my memory clock to 810 and it hasn't happened again, but then again I can play for hours without it happening at 823.5, so this doesn't reassure me much!
Anyhow, here are some screenshots:

This one is after I exit the game and enter the login screen:
 

Ketxxx

Heedless Psychic
Joined
Mar 4, 2006
Messages
11,507 (2.25/day)
Location
Kingdom of gods
System Name Prowler. V9.
Processor Intel i5 3570k @ 4.6GHz 1.2v
Motherboard Asrock Z77 Extreme6
Cooling Modded CoolIT ECO ALC, 3x 120mm Coolermaster Sickleflow fans
Memory 2x4GB G.Skill Ripjaws @ 2133MHz 10-10-10-25 1N (T)
Video Card(s) HD7950 Vapor-X @ 1.25GHz 1.05v, 6GHz 1.5v
Storage WD Caviar Black 640GB, 32MB cache, SATA
Display(s) 22" LG Flatron W2242S
Case NZXT Apollo
Audio Device(s) Asus Xonar DX 7.1 PCI-E
Power Supply Corsair HX850w modular
Software Windows 7 x64
Thats a memory issue. With it artifacting like that I would back that memory OC down some more otherwise you WILL kill the card. Backing it down to 780-800 range should see you safe. Personally I would air more toward the 780 region than 800.
 
Joined
Nov 3, 2006
Messages
340 (0.07/day)
Location
Jonesbor, AR United States
Processor Q6600 G0 SLACR @ 3.76 GHz
Motherboard ASUS Maximus Formula X38
Cooling D-Tek Fuzion Nozzled
Memory 2x2 GB Geil Esoteria @ DDR2-1129
Video Card(s) 2 Diamond HD 2900XT 1GB Crossfire 940/075 MCW60
Storage 2 Western Digital 500 Gb Maxtor 250 Gb
Display(s) Westinghouse LVM-37W3 1080P 37" HDTV
Case Thermaltake Armor Silver w/ 250mm side fan
Audio Device(s) Auzentech Prelude
Power Supply Silverstone DA850 850W
Ok I will set it to 800 if 810 doesn't keep it stable. I don't want to kill it, that's for sure.
The reason I was thinking that it may not be my OC is that I ran the artifact scanner for around an hour when I first bought the card. Also, I know of a person with an HIS card that has the exact same "artifacting" and he's at stock clocks.

If the memory is overheating, will the artifact scanner catch the errors?
 
Joined
Feb 17, 2007
Messages
979 (0.21/day)
System Name beastybuild
Processor 4670k
Motherboard GigabyteZ87X-UD4H
Cooling SR-1 360 and GTX 360 custom, Koolance 380Iblock, swiftech355 &xspc"restop"
Memory 2X4gig G Skill Ripjaw 2400
Video Card(s) Gigabyte gtx660ti(OC) windforce
Storage western Digi sata
Display(s) Acer 24 LCD
Case modmantasticca
Audio Device(s) basic onboard
Power Supply Sea Sonic G550m
Software Win 7 Enterprise 64
Benchmark Scores 4.9 stable with mem at 1333 4.8 stable with mem at 2133
Just for my curiousity, I have this card, it runs very cool at the factory 721 settings, what are you using it for that you have it tweeked up so high? I am not being critical.. thanks
 
Joined
Nov 3, 2006
Messages
340 (0.07/day)
Location
Jonesbor, AR United States
Processor Q6600 G0 SLACR @ 3.76 GHz
Motherboard ASUS Maximus Formula X38
Cooling D-Tek Fuzion Nozzled
Memory 2x2 GB Geil Esoteria @ DDR2-1129
Video Card(s) 2 Diamond HD 2900XT 1GB Crossfire 940/075 MCW60
Storage 2 Western Digital 500 Gb Maxtor 250 Gb
Display(s) Westinghouse LVM-37W3 1080P 37" HDTV
Case Thermaltake Armor Silver w/ 250mm side fan
Audio Device(s) Auzentech Prelude
Power Supply Silverstone DA850 850W
LOL don't worry I'm not Mr. Sensitivity. I use ATI Tray Tools for the core, Rivatuner for the memory.

I idle at 35-38 (fan %100 24/7) load in BF2142 maxes at 51C, in ATI Tray Tools artifact scanner @ 57C after ~900s. However yesterday I saw it get up to 65C after around 45 minutes of artifact scanning.
I reseated the GPU with arctic silver 5 as well.
Maybe I should give that a shot again.
I'm going to take the card out and look at the memory pads to make sure that they are in full contact with the chips.
I know ours are rated at a max clock of 700 MHz, but that doesn't even make sense, as they are clocked higher than this out of the box.

What driver are you using? On the HIS site it has the 6.12:
http://www.hisdigital.com/html/driver.php
However I use the Warcat 7.1 driver (best for performance)
Maybe I should go back to the ATI driver. I'm wondering if this is a driver issue still, as I can run the artifact scanner with no issues, and I can play games for hours on end without issues, but sometimes the artifacting will occur after 20 minutes of play. It hasn't happened in a day or two.
Also, I didn't see this happen until January, and I've owned the card since late November.

Attached is a screeny of my current artifact scanning, in case you can't see I'm at 57C on the core. I wish I had a thermo couple that would wedge between the memory chips and the thermal pads.
 

Attachments

Last edited:
Joined
Feb 17, 2007
Messages
979 (0.21/day)
System Name beastybuild
Processor 4670k
Motherboard GigabyteZ87X-UD4H
Cooling SR-1 360 and GTX 360 custom, Koolance 380Iblock, swiftech355 &xspc"restop"
Memory 2X4gig G Skill Ripjaw 2400
Video Card(s) Gigabyte gtx660ti(OC) windforce
Storage western Digi sata
Display(s) Acer 24 LCD
Case modmantasticca
Audio Device(s) basic onboard
Power Supply Sea Sonic G550m
Software Win 7 Enterprise 64
Benchmark Scores 4.9 stable with mem at 1333 4.8 stable with mem at 2133
no, I meant why are you trying to get it this high? not how are u? thanks ?
 
Joined
Nov 3, 2006
Messages
340 (0.07/day)
Location
Jonesbor, AR United States
Processor Q6600 G0 SLACR @ 3.76 GHz
Motherboard ASUS Maximus Formula X38
Cooling D-Tek Fuzion Nozzled
Memory 2x2 GB Geil Esoteria @ DDR2-1129
Video Card(s) 2 Diamond HD 2900XT 1GB Crossfire 940/075 MCW60
Storage 2 Western Digital 500 Gb Maxtor 250 Gb
Display(s) Westinghouse LVM-37W3 1080P 37" HDTV
Case Thermaltake Armor Silver w/ 250mm side fan
Audio Device(s) Auzentech Prelude
Power Supply Silverstone DA850 850W
Oh I don't know, performance I guess?
I guess I should compare the real-life gains from running the clocks this high.
 
Joined
Nov 3, 2006
Messages
340 (0.07/day)
Location
Jonesbor, AR United States
Processor Q6600 G0 SLACR @ 3.76 GHz
Motherboard ASUS Maximus Formula X38
Cooling D-Tek Fuzion Nozzled
Memory 2x2 GB Geil Esoteria @ DDR2-1129
Video Card(s) 2 Diamond HD 2900XT 1GB Crossfire 940/075 MCW60
Storage 2 Western Digital 500 Gb Maxtor 250 Gb
Display(s) Westinghouse LVM-37W3 1080P 37" HDTV
Case Thermaltake Armor Silver w/ 250mm side fan
Audio Device(s) Auzentech Prelude
Power Supply Silverstone DA850 850W
I wonder, could this artifacting be caused by unstable system memory? I'm going to have to RMA my Team Xtreem Cronus memory because I can't get it stable at 250 MHz (spec) or even 240 MHz, and I just noticed that I forgot to set the HT speed back so that the memory was at a stable speed (~237). It was at 240 MHz when the artifacting happened the other day, and it was at that speed a few months ago when it happened as well. When I first set the OC and tested for stability I didn't have the Cronus memory, so maybe that's why I never had the issue until January.
 

rick22

New Member
Joined
Sep 4, 2006
Messages
628 (0.13/day)
System Name bubba
Processor e something
Motherboard old but good mobo
Cooling my farts
Memory can't find it
Video Card(s) EVGA 250 took a shit..back to my 4850..fk off ati fanboys
Storage i think i have one
Display(s) not sure but it sucks
Case lol my mouth
Audio Device(s) me
Power Supply ass farts
Software that sucks to
Benchmark Scores i'm so fat i sat on the bench and smashed assssit
do you have a picture to show the core and mem..would like to see it..ty
 
Joined
Nov 3, 2006
Messages
340 (0.07/day)
Location
Jonesbor, AR United States
Processor Q6600 G0 SLACR @ 3.76 GHz
Motherboard ASUS Maximus Formula X38
Cooling D-Tek Fuzion Nozzled
Memory 2x2 GB Geil Esoteria @ DDR2-1129
Video Card(s) 2 Diamond HD 2900XT 1GB Crossfire 940/075 MCW60
Storage 2 Western Digital 500 Gb Maxtor 250 Gb
Display(s) Westinghouse LVM-37W3 1080P 37" HDTV
Case Thermaltake Armor Silver w/ 250mm side fan
Audio Device(s) Auzentech Prelude
Power Supply Silverstone DA850 850W
Yea sure give me a minute. I didn't take it, but a review has one somewhere.
 
Joined
Nov 3, 2006
Messages
340 (0.07/day)
Location
Jonesbor, AR United States
Processor Q6600 G0 SLACR @ 3.76 GHz
Motherboard ASUS Maximus Formula X38
Cooling D-Tek Fuzion Nozzled
Memory 2x2 GB Geil Esoteria @ DDR2-1129
Video Card(s) 2 Diamond HD 2900XT 1GB Crossfire 940/075 MCW60
Storage 2 Western Digital 500 Gb Maxtor 250 Gb
Display(s) Westinghouse LVM-37W3 1080P 37" HDTV
Case Thermaltake Armor Silver w/ 250mm side fan
Audio Device(s) Auzentech Prelude
Power Supply Silverstone DA850 850W
Joined
Nov 3, 2006
Messages
340 (0.07/day)
Location
Jonesbor, AR United States
Processor Q6600 G0 SLACR @ 3.76 GHz
Motherboard ASUS Maximus Formula X38
Cooling D-Tek Fuzion Nozzled
Memory 2x2 GB Geil Esoteria @ DDR2-1129
Video Card(s) 2 Diamond HD 2900XT 1GB Crossfire 940/075 MCW60
Storage 2 Western Digital 500 Gb Maxtor 250 Gb
Display(s) Westinghouse LVM-37W3 1080P 37" HDTV
Case Thermaltake Armor Silver w/ 250mm side fan
Audio Device(s) Auzentech Prelude
Power Supply Silverstone DA850 850W
It's weird. I've played BF2142 for about 1.5 hours with no problems. I'm pretty sure it's either a driver glitch or the fact that I forgot to set my HT speed back so my memory would be stable.
 

Ketxxx

Heedless Psychic
Joined
Mar 4, 2006
Messages
11,507 (2.25/day)
Location
Kingdom of gods
System Name Prowler. V9.
Processor Intel i5 3570k @ 4.6GHz 1.2v
Motherboard Asrock Z77 Extreme6
Cooling Modded CoolIT ECO ALC, 3x 120mm Coolermaster Sickleflow fans
Memory 2x4GB G.Skill Ripjaws @ 2133MHz 10-10-10-25 1N (T)
Video Card(s) HD7950 Vapor-X @ 1.25GHz 1.05v, 6GHz 1.5v
Storage WD Caviar Black 640GB, 32MB cache, SATA
Display(s) 22" LG Flatron W2242S
Case NZXT Apollo
Audio Device(s) Asus Xonar DX 7.1 PCI-E
Power Supply Corsair HX850w modular
Software Windows 7 x64
Joined
Nov 3, 2006
Messages
340 (0.07/day)
Location
Jonesbor, AR United States
Processor Q6600 G0 SLACR @ 3.76 GHz
Motherboard ASUS Maximus Formula X38
Cooling D-Tek Fuzion Nozzled
Memory 2x2 GB Geil Esoteria @ DDR2-1129
Video Card(s) 2 Diamond HD 2900XT 1GB Crossfire 940/075 MCW60
Storage 2 Western Digital 500 Gb Maxtor 250 Gb
Display(s) Westinghouse LVM-37W3 1080P 37" HDTV
Case Thermaltake Armor Silver w/ 250mm side fan
Audio Device(s) Auzentech Prelude
Power Supply Silverstone DA850 850W
I heard that those get hot. I'll see if I can get my hands on a infrared thermometer to check it.
What kind of IC chip is this? Could I touch it without the oil from my skin messing anything up?
 
Joined
Nov 3, 2006
Messages
340 (0.07/day)
Location
Jonesbor, AR United States
Processor Q6600 G0 SLACR @ 3.76 GHz
Motherboard ASUS Maximus Formula X38
Cooling D-Tek Fuzion Nozzled
Memory 2x2 GB Geil Esoteria @ DDR2-1129
Video Card(s) 2 Diamond HD 2900XT 1GB Crossfire 940/075 MCW60
Storage 2 Western Digital 500 Gb Maxtor 250 Gb
Display(s) Westinghouse LVM-37W3 1080P 37" HDTV
Case Thermaltake Armor Silver w/ 250mm side fan
Audio Device(s) Auzentech Prelude
Power Supply Silverstone DA850 850W
Here is a close of up of the chip. Anyone know it's function?

 

Attachments

Top