• We've upgraded our forums. Please post any issues/requests in this thread.

Increase your PC's speed, without upgrading or spending money!

Joined
Apr 19, 2009
Messages
626 (0.20/day)
Likes
18
Processor QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition 940, 3500 MHz
Motherboard Biostar TA790GX XE
Cooling fans and hs
Memory CORSAIR XMS2 DHX 4GB (2 x 2GB) 800mhz 4-4-4-12
Video Card(s) Galaxy GTX 460 [retired -> XFX 8600 GTS (931/1917/2300)
Storage OCZ Vertex LE
Display(s) Acer G235H
Case Antec Nine Hundred Black Steel ATX Mid Tower
Audio Device(s) motherboard built in
Power Supply CORSAIR CMPSU-550VX 550W
Software windows 7 ultimate 64
#26
hey DirectorC how did u do it for your firefox? did you only put the program folder into the ramdisk plus or are there more to it?
 
Joined
Oct 12, 2008
Messages
5,654 (1.69/day)
Likes
2,605
Location
στο άλφα έως ωμέγα
System Name Ha/AhHa/Dell
Processor QX9650 SLAWN C1/i7-980x/i7-6700K
Motherboard GA-X48_DS4 (F3B bios)/Gigabyte x58A-UDR3 v 2.0(modded FH bios)/Dell Foxconn 0XJ8C4 Z170
Cooling CNPS9900 LED/H60/ 3 pipe-center fan-air
Memory 8 Gig of G.Skill F2-8800CL5D/24 Gb Corsair Vengence/ 24Gb Samsung DDR4 2133
Video Card(s) Galaxy NVIDIA GeForce GTX 960/PowerColor R9 280/ASUS R9 380X Strix G1
Storage All have SSDs with HDDs for extra storage and backup/Dell-M.2 Samsung 850 EVO PCIe
Display(s) Asus 266H/Viewsonic 1080p/HP ZR24W
Case CM-690/CM-690 II adv/Dell 8900 series
Audio Device(s) All use on board (Realtek) w/2.1 speakers
Power Supply PC P&C 750/PC P&C Silencer 950/CM 700 Extreme
Mouse Logitech
Keyboard Logitech
Software Windows 10 Pro - 64 bit/Windows 10 Pro - 64bit/Windows 10 Pro - 64bit
#27
Ramdisks have been around since the DOS 6 days; for all who remember:http://support.microsoft.com/kb/91634. It was called ramdrive.sys I had a card that you could install four dimms on and use as such. Oh well, enough reminiscing.

On to the point of my post...

DataRAM http://memory.dataram.com/products-and-services/software/ramdisk/download-ramdisk
Dataram RAMDisk (BETA) - Windows 7, Windows Vista, XP, Server

Dataram RAMDisk is compatible with all versions of Windows 7, Windows Vista (x86 and x64), Windows XP (x86 and x64), all editions of Windows Server 2003 (x86 and x64), all editions of Windows server 2008 (x86 and x64). Dataram RAMDisk is freeware and does not require registration for disks under 4 GB. Please register with Dataram for larger disks (there is no charge). Version 3.5.130RC9

Download (3.0 MB)http://memory.dataram.com/__downloads/memory/ramdisk/Dataram_RAMDisk_V3.5.130RC8.msi

PDF for Ver. 3.5 user manual and FAQs(Vista version, but still useful):http://memory.dataram.com/__documents/Dataram_User_Manual_35(1).pdf

Enjoy:)

Edit: Fix download link:http://memory.dataram.com/__downloads/memory/ramdisk/Dataram_RAMDisk_V3.5.130RC9.msi
 
Last edited:

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,105 (9.57/day)
Likes
13,535
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#29
i'm testing it now, without mixing the ramdrive in.

the program has the ability to use ram anyway (makes its own ramdrive).
 
Joined
May 12, 2009
Messages
5,167 (1.65/day)
Likes
944
Processor Intel Core i5-3570K
Motherboard Gigabyte GA-Z77N-WIFI
Cooling Corsair A70 (Passive)
Memory Samsung 8GB MV-3V4G3D/US
Storage Samsung PM841 256GB
Display(s) Dell UltraSharp U2412M
Case BitFenix Prodigy (Arctic White)
Power Supply FSP Zen 400 (Fanless)
Software OS X 10.9.1 Mavericks
#30
IMO I wouldn't dedicate less than 4GB to making a RAMdisk and for the price I'd rather grab a cheap 30 gig SSD on sale.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,105 (9.57/day)
Likes
13,535
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#31
i made a 2GB cache and went into options and told it to accelerate firefox.

So far i havent noticed much, but its certainly not slower.
 

theorw

New Member
Joined
Jul 5, 2007
Messages
771 (0.20/day)
Likes
49
Location
Athens GREECE
Processor C2D 8400@ 4,05GHz(currently)1,36v
Motherboard DFI LP x48 DK T2RS
Cooling XIGMATEK 1283 w/ bolt-thru kit/SCYTHE Mushashi x2
Memory Crucial BALLISTIX 6400 @900MHz 2,00v
Video Card(s) HD 5770 1040/1400 unlocked/musashi
Storage SG 120GB+WD 160GB
Display(s) 24" FLATRON W2442PA Full HD
Case COOLERMASTER HAF 932
Power Supply Thermaltake PUREPOWER RX 600
Software Vista ultimate SP1
Benchmark Scores VANTAGE:11700 3DMARKO06:18600 FURMARK:9K
#32
Maybe something like DAEMON tools would benefit if u made like 8GIG ramdisk and tell it to make the virtual drive there...U could install games in no time!
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,105 (9.57/day)
Likes
13,535
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#33
Maybe something like DAEMON tools would benefit if u made like 8GIG ramdisk and tell it to make the virtual drive there...U could install games in no time!

you still have to read the ISO, copy it to ram, then copy back to drive.

since its still being read + written once to and from mechanical drives - overall time would be the same.




how to set up firefox. yeah. hard.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,105 (9.57/day)
Likes
13,535
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#34
update:

firefox is a lot faster with this program. Not so much the usage browsing the web, but restarting it to install updates with 20 tabs is almost instant.

Protip: add it to your antivirus exclusion list, makes it a good chunk faster.




edit: opening a new tab is definately faster too - especially if the content is already cached (EG, a thread on TPU i've visited before)
 
Last edited:
Joined
Apr 19, 2009
Messages
626 (0.20/day)
Likes
18
Processor QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition 940, 3500 MHz
Motherboard Biostar TA790GX XE
Cooling fans and hs
Memory CORSAIR XMS2 DHX 4GB (2 x 2GB) 800mhz 4-4-4-12
Video Card(s) Galaxy GTX 460 [retired -> XFX 8600 GTS (931/1917/2300)
Storage OCZ Vertex LE
Display(s) Acer G235H
Case Antec Nine Hundred Black Steel ATX Mid Tower
Audio Device(s) motherboard built in
Power Supply CORSAIR CMPSU-550VX 550W
Software windows 7 ultimate 64
#35
Hey Mussels when u say add it to your antivirus exclusion ur referring to the ram disk?
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,105 (9.57/day)
Likes
13,535
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#36
Hey Mussels when u say add it to your antivirus exclusion ur referring to the ram disk?
I mean the Eboostr program.

The *only* reason to use the external ramdisk application, is if you have 4GB+ ram on a 32 bit operating system, and want to use the unusable ram for the cache. Under x64 OS's (or with :love:.5GB ram) the program has its own ramdrive built in.
 
Joined
Apr 19, 2009
Messages
626 (0.20/day)
Likes
18
Processor QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition 940, 3500 MHz
Motherboard Biostar TA790GX XE
Cooling fans and hs
Memory CORSAIR XMS2 DHX 4GB (2 x 2GB) 800mhz 4-4-4-12
Video Card(s) Galaxy GTX 460 [retired -> XFX 8600 GTS (931/1917/2300)
Storage OCZ Vertex LE
Display(s) Acer G235H
Case Antec Nine Hundred Black Steel ATX Mid Tower
Audio Device(s) motherboard built in
Power Supply CORSAIR CMPSU-550VX 550W
Software windows 7 ultimate 64
#37
Oh i see. thanks for the explanation mussles.
 

Mussels

Moderprator
Staff member
Joined
Oct 6, 2004
Messages
46,105 (9.57/day)
Likes
13,535
Location
Australalalalalaia.
System Name Daddy Long Legs
Processor Ryzen R7 1700, 3.9GHz 1.375v
Motherboard MSI X370 Gaming PRO carbon
Cooling Fractal Celsius S24 (Silent fans, meh pump)
Memory 16GB 2133 generic @ 2800
Video Card(s) MSI GTX 1080 Gaming X (BIOS modded to Gaming Z - faster and solved black screen bugs!)
Storage 1TB Intel SSD Pro 6000p (60TB USB3 storage)
Display(s) Samsung 4K 40" HDTV (UA40KU6000WXXY) / 27" Qnix 2K 110Hz
Case Fractal Design R5. So much room, so quiet...
Audio Device(s) Pioneer VSX-519V + Yamaha YHT-270 / sennheiser HD595/518 + bob marley zion's
Power Supply Corsair HX 750i (Platinum, fan off til 300W)
Mouse Logitech G403 + KKmoon desk-sized mousepad
Keyboard Corsair K65 Rapidfire
Software Windows 10 pro x64 (all systems)
Benchmark Scores Laptops: i7-4510U + 840M 2GB (touchscreen) 275GB SSD + 16GB i7-2630QM + GT 540M + 8GB
#38


from eboostrs benchmark program, testing on photoshop CS4
 

hat

Enthusiast
Joined
Nov 20, 2006
Messages
18,526 (4.58/day)
Likes
3,159
Location
Ohio
System Name Starlifter :: Dragonfly
Processor i5 2400 :: Athlon II x4 630
Motherboard MSI H67-G43-B3 :: GIgabyte GA-770T-USB3
Cooling Corsair H70 :: Thermaltake Big Typhoon
Memory 4x2GB DDR3 1333 :: 2x1GB DDR3 1333
Video Card(s) 2x PNY GTX1070 :: GT720
Storage Plextor M5s 128GB, WDC Black 500GB :: Mushkin Enhanced 60GB SSD, WD RE3 1TB
Display(s) Acer P216HL HDMI :: None
Case Antec SOHO 1030B :: Old White Full Tower
Audio Device(s) X-Fi Titanium Fatal1ty Pro - iLive IT153B Soundbar (optical) :: None
Power Supply Corsair CX600w :: Unknown
Software Windows 10 Pro - Plex Server on Dragonfly
Benchmark Scores >9000
#39
Eh, I did something similar once. I didn't think it was worth it.
 
Joined
Oct 30, 2006
Messages
2,596 (0.64/day)
Likes
106
Location
Republic Of Ireland
Processor Intel i5 4670k 4.0Ghz
Motherboard MSI Z97 PC MATE
Cooling Cooler Master Hyper 212
Memory 16GB Corsair Vengeance Pro DDR3 2400mhz
Video Card(s) XFX R9 Nano @1050Mhz
Storage Samsung Evo 840 250GB SSD + Seagate 500GB\8Gb 5400rpm SSHD\64Gb Lexar P20 USB 3.0 Drive
Display(s) Samsung 27" s27d390h + 15.6" 1080p Matte 95% Color Gamut
Case Aerocool GT-A
Audio Device(s) Beyerdynamic DT990-Pro 250 ohms Headphones\Edifier R1600TIII 2.0 Speakers\Creative Sound Blaster ZXR
Power Supply Antec High Current Gamer 620m
Mouse Roccat Kone XTD 8200Dpi
Keyboard Redragon Karura
Software Windows 10 64-bit
#40
Do I need to build cache every day or is once all I ever need to do?
I noticed at start up that Eboostr was not running?
Is that normal?
 
Joined
Jan 6, 2008
Messages
3,503 (0.97/day)
Likes
428
System Name Xazax
Processor 6700k
Motherboard ASrock Fatal1ty z170
Cooling H240X
Memory 16GB DDR4 2800mhz
Video Card(s) Gtx 980ti
Storage 1TB Mushkin
Display(s) ASUS PG27 G-sync
Case Corsair Air 540
Audio Device(s) Logitech G35
Power Supply Corsair 1500w Digital
Keyboard Patriot Viper
Software Windows 10
#41
Eboostr start when your computer starts, no you don't need rebuild the cache
 

DirectorC

New Member
Joined
Nov 4, 2009
Messages
1,624 (0.55/day)
Likes
267
Location
Florizy
System Name -= Son of a Whore =-
Processor E8400 @ 4.0GHz (445 x 9)
Motherboard Gigabyte GA-EP45-UD3R
Cooling Cooler Master Hyper 212+
Memory 3GB Corsair XMS2
Video Card(s) EVGA 8800 GT 512
Storage 74GB Raptor + Caviars in RAID0
Display(s) I-Inc 19" LCD 1440x900
Audio Device(s) Audigy SE & Logitech X-540
Power Supply Corsair 750TX
Software Win32 v6.1.7600
Benchmark Scores Logitech KB & Sidewinder X3
#42
hey DirectorC how did u do it for your firefox? did you only put the program folder into the ramdisk plus or are there more to it?
The whole point is to end up with Firefox's cache on the RAMDisk. Then I made a new profile located on the RAMDisk, and copied my old profile (@ C:\Users[or Docs&Settings]\[User]\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles) to the location of the new profile on the RAMDisk.

 
Joined
May 7, 2009
Messages
5,258 (1.67/day)
Likes
1,451
Location
Marietta, GA USA
System Name ODIN
Processor AMD Ryzen 7 1800X @ 3.9 GHz (all cores)
Motherboard ASRock TaiChi X370
Cooling Cryorig Universal R1
Memory 16 GB G.Skill FlareX @ 2933 MHz 14-14-14-34
Video Card(s) Nvidia EVGA GeForce GTX 1070 SC 8 GB
Storage WD M.2 1TB SSD :: 4 TB RAID 1 Array of 2 drives
Display(s) Dell S2716DG 27" 144 Hz G-SYNC
Case NZXT H630
Audio Device(s) Onboard Audio
Power Supply Antec HCP 850 80+ Gold
Mouse Corsair M65
Keyboard Corsair K70 RGB Lux
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores I don't benchmark.
#44
Firefox should have never switched to caching stuff on the HDD. It is part of the reason I switched to Opera.

I want to see this increase the speed of other things, like loading games, iTunes, Steam, etc.
 

DirectorC

New Member
Joined
Nov 4, 2009
Messages
1,624 (0.55/day)
Likes
267
Location
Florizy
System Name -= Son of a Whore =-
Processor E8400 @ 4.0GHz (445 x 9)
Motherboard Gigabyte GA-EP45-UD3R
Cooling Cooler Master Hyper 212+
Memory 3GB Corsair XMS2
Video Card(s) EVGA 8800 GT 512
Storage 74GB Raptor + Caviars in RAID0
Display(s) I-Inc 19" LCD 1440x900
Audio Device(s) Audigy SE & Logitech X-540
Power Supply Corsair 750TX
Software Win32 v6.1.7600
Benchmark Scores Logitech KB & Sidewinder X3
#45
Firefox should have never switched to caching stuff on the HDD. It is part of the reason I switched to Opera.

I want to see this increase the speed of other things, like loading games, iTunes, Steam, etc.
Are you saying that Firefox, once it reads its cache from the HDD, doesn't keep in it RAM, but Opera does? I assume Opera saves the cache to HDD too...

And I prefer this fix over any other browser any day :D
 
Joined
Apr 19, 2009
Messages
626 (0.20/day)
Likes
18
Processor QuadCore AMD Phenom II X4 Black Edition 940, 3500 MHz
Motherboard Biostar TA790GX XE
Cooling fans and hs
Memory CORSAIR XMS2 DHX 4GB (2 x 2GB) 800mhz 4-4-4-12
Video Card(s) Galaxy GTX 460 [retired -> XFX 8600 GTS (931/1917/2300)
Storage OCZ Vertex LE
Display(s) Acer G235H
Case Antec Nine Hundred Black Steel ATX Mid Tower
Audio Device(s) motherboard built in
Power Supply CORSAIR CMPSU-550VX 550W
Software windows 7 ultimate 64
#46
just wondering, would say getting a portable version of firefox and then putting it in the ramdisk as well as its cache make it even faster?
 
Joined
May 7, 2009
Messages
5,258 (1.67/day)
Likes
1,451
Location
Marietta, GA USA
System Name ODIN
Processor AMD Ryzen 7 1800X @ 3.9 GHz (all cores)
Motherboard ASRock TaiChi X370
Cooling Cryorig Universal R1
Memory 16 GB G.Skill FlareX @ 2933 MHz 14-14-14-34
Video Card(s) Nvidia EVGA GeForce GTX 1070 SC 8 GB
Storage WD M.2 1TB SSD :: 4 TB RAID 1 Array of 2 drives
Display(s) Dell S2716DG 27" 144 Hz G-SYNC
Case NZXT H630
Audio Device(s) Onboard Audio
Power Supply Antec HCP 850 80+ Gold
Mouse Corsair M65
Keyboard Corsair K70 RGB Lux
Software Windows 10 Pro 64-bit
Benchmark Scores I don't benchmark.
#47
Are you saying that Firefox, once it reads its cache from the HDD, doesn't keep in it RAM, but Opera does? I assume Opera saves the cache to HDD too...

And I prefer this fix over any other browser any day :D
Well I am not really exactly sure of all the changes, but I can tell you what I think is correct.

Firefox use to cache stuff in RAM you were currently still viewing. It would move it to HDD when the site was either closed, navigated away from, etc. It also use to pre-cache stuff into RAM from your homepage to ensure the browser loaded faster. These features were both removed. Thus required increased accesses to the HDD during use. This made Firefox starting with 3.25 (I think) rather sluggish compared to 2.0.8 up to 3.0, but it used less RAM to run which was the goal I guess.

Then for me personally, there was a memory leak in 3.0 and the first update to it. As I opened and closed tabs, the RAM it sets aside for use was not released at times. Eventually it would reach something around 1+ GB of RAM being used for just it. The more RAM it had, the slower it got. It would also occasionally just take 44% to 50% of my processors power for no reason. It would just hold the CPU there forever. I could close it, and would keep holding the CPU cycles until I force closed in with the task manager. While the memory leak was fixed in 3.5, I still have the processor issue. While it didn't really bother my system, I would forget to forcible close it at times, then try to play a game and it would piss me off.

Opera works off the old Firefox system. It eats more RAM to use, but it is much faster and responsive. I also like several features being built-in that I use to add with add-ons. It also has some of Netscape 7.2's customization options, and properties layouts. Anything that reminds me of Netscape 7.2 is awesome in my book.